Beste Heavy Duty StatiefStandaard voor Zware Camera & Lenzen

Als je landschaps-, sport-, astrofotografie- of natuurfotografie fotografeert, heb je zeker een zwaar camerastatief nodig.

Een stevig statief kan het verschil zijn tussen een scherp beeld en een onscherp beeld, zeker als je camera of lens zwaar is.

Ondanks de opkomst van lichtere spiegelloze camera’s zijn lange telelenzen nog steeds zwaar en vereisen ze zware statieven met een groter maximaal laadvermogen.

3 Legged Thing Winston 2.0 Carbon Fiber Statief met Ball head

3 Legged Thing Winston 2.0 Koolstofvezel Statief

Supersterk, stabiel en boordevol functies. Geweldige prijs-kwaliteitverhouding met inbegrepen balhoofd en monopod-convertibiliteit.

Controleer de huidige prijs

In deze gids ontdekt u verschillende betaalbare aluminium- en koolstofvezelstatieven die sterk genoeg zijn om zware camera- + lensopstellingen te ondersteunen.

Vergeet niet – met statieven krijg je waar je voor betaalt – een zware lens of camera betekent meestal dat het duur is, dus beknibbel niet op statiefkwaliteit, tenzij je een dure ramp wilt!

Laten we eens kijken naar de topaanbevelingen.

Inhoudsopgave

4 best value heavy duty statieven in 2023

Beeld Product Functies
shk2-table__image 3 Legged Thing Winston 2.0 Koolstofvezel Statief BESTE ALLROUND
 • Aanbevolen voor landschap/studio
 • 5 jaar wereldwijde garantie
 • Ultieme stijfheid en stabiliteit
 • Lichtgewicht & Gemakkelijk te vervoeren
Bekijk prijs →
shk2-table__image Mactrem Heavy Duty Aluminium Statief BESTE BUDGET
 • Lichtgewicht &Draagbaar
 • Eenvoudige installatie
 • Telefoonhouder inbegrepen
 • Compact
Bekijk prijs →
shk2-table__image Gitzo GT2532 Mountaineer Series 2 Koolstofvezel Statief
 • Omkeerbare kolom
 • Stijf &lichtgewicht
 • Snel en gemakkelijk te gebruiken
 • G-Lock Ultra Log Logboeken
Bekijk prijs →
shk2-table__image Induro CLT203 No.2 Stealth Carbon Fiber Statief
 • Stevig &betrouwbaar
 • Brede houding
 • Lichtgewicht
 • Eenvoudige installatie
Bekijk prijs →

1. 3 Legged Thing Winston 2.0 Carbon Fiber Statief met Ball Head

3 Legged Thing Winston 2.0 Carbon Fiber Statief met Ball head

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Krankzinnig 88 lb (40kg) maximaal laadvermogen
 • Uitstekende stabiliteit
 • Converteert naar een tafelblad statief
 • Afneembare poten worden omgezet in monopod/giek
 • Parallelle vergrendeling
 • Draagtas met schouderriem

Tegens

 • Geen accessoires draad op kroon
 • Geen veiligheidsmechanisme voor quick release
Controleer de huidige prijs

De 3 Legged Thing Winston 2.0 Tripod is een van de meest stabiele heavy-duty statieven die ook verrassend licht en draagbaar is.

Het heeft een hoogtebereik van minimaal 5,7″ (146 mm) tot een maximale hoogte van 76,4″ (1,94 m). De maximale hoogte is een van de hoogste die beschikbaar is vanaf een full-size statief met een compact ontwerp.

Het heeft een nette en compacte gevouwen lengte van 24 “(612mm) en weegt slechts 4,51lb (2,05 kg), waardoor het super draagbaar is voor fotografen onderweg. Dit is een behoorlijk gewicht voor een statief dat superzware lenzen kan ondersteunen.

Als je lange belichtingen fotografeert met een grote DSLR-body en zware lenzen, zal de 3 Legged Thing Winston eve aankunnenrtthing met indrukwekkende stabiliteit.

Het kan tot 88lb ondersteunen! (40kg) en houd zo stabiel als je nodig hebt, dankzij het parallelle vergrendelingsmechanisme.

Alle drie de poten zijn afneembaar en worden omgezet in een monopod of boomarm. 3 Legged Thing heeft een reeks voeten en metalen spikes beschikbaar om de poten te vervangen en een stabiel tafelmodel statiefsysteem te creëren.

De middelste kolom is telescopisch om optimale bereik- en hoogteverstelling te bieden, hoewel het volledig verlengen ervan uiteraard enkele stabiliteitsproblemen met zich meebrengt, afhankelijk van de belasting en het oppervlak waarop het is geplaatst.

Het is moeilijk om de Winston te verslaan als je op zoek bent naar het beste heavy-duty statief – 3 Legged Thing weet echt wat ze doen als het gaat om statieven.

2. Mactrem Heavy Duty aluminium statief met 360 graden balhoofd

Mactrem Heavy Duty Aluminium Statief met 360 graden Balkop

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • 33 lbs (14,9 kg) maximale belasting
 • Budgetvriendelijk
 • Lichtgewicht statief op 2.9lbs (1.32kg)
 • 90 graden kantelbare balkop

Tegens

 • Een beetje kort
Controleer de huidige prijs

Als je een beperkt budget hebt, is het Mactrem Heavy Duty aluminium statief met 360 graden balhoofd iets voor jou.

De Mactrem is een lichtgewicht en compact statief dat een forse camera en lenskit op oneffen terrein ondersteunt. Het statief is lichtgewicht met slechts 2,9 lbs (1,32 kg), zodat u het overal mee naartoe kunt nemen.

Dit aluminium statief heeft een gevouwen lengte van 17,5″ (44,45cm), een minimale hoogte van 21,5″ (54.6cm) en een maximale hoogte van 62,5″ (158,75cm). Hoewel het niet de hoogste maximale hoogte is, is het een waardevol statief voor het ondersteunen van zwaardere landschapsfotografiecamera’s en voor algemeen portretfotografiewerk.

Onder de lijst met functies is het Mactrem-statief extreem stijf en bevat het een Arca-swiss-compatibele Quick Release Plate, fliplocks, beensecties, verwijderbare monopod en poten die tot 180 graden kunnen worden opgevouwen.

De middelste kolom kan in slechts een paar seconden worden omgedraaid om uw camera ondersteboven te hangen voor fotografie met een lage hoek en macrofotografie.

Het is een van de beste budgetbewuste aluminium statieven met een verrassend goed draagvermogen.

3. Gitzo GT2532 Mountaineer Series 2 Koolstofvezel Statief

Gitzo GT2532 Mountaineer Series 2 Koolstofvezel Statief

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Ondersteunt tot 39lbs (17,6kg)
 • Lichtgewicht statief op 3.7lbs (1.68kg)
 • Omkeerbare middenkolom
 • Bredere poten met draaisloten

Tegens

 • Alleen benen – geen balhoofd
Controleer de huidige prijs

De Gitzo GT2532 Mountaineer Series 2 Carbon Fiber Tripod is een briljant voorbeeld van de kwaliteit en precisie-engineering die u kunt verwachten van een merkleider in de statiefruimte.

Gebouwd van carbon eXact, dit statief is een van de meest stabiele voor grote camera / lens combo’s en ondersteunt moeiteloos 39lbs (17,6kg). De Gitzo zorgt voor verbeterde stabiliteit voor uw zware lenzen en DSLR met een batterijgreep.

Dit alles van een statief dat 3,7 pond (1,68 kg) weegt en een gevouwen lengte van 25,59 ” (65 cm) heeft.

De Gitzo GT2532 Mountaineer heeft een minimale hoogte van 6,3″ (16cm) dankzij de omkeerbare middenkolom, waardoor low-angle opnames voor macrofotografie een fluitje van een cent zijn.

De maximale hoogte is 166cm waardoor de Gitzo ideaal is voor studio- en landschapswerk wanneer een volledige uitbreiding vaak de voorkeur heeft.

Een goede prijs-kwaliteit balkop om te combineren met het statief is de Induro Tripods BHL2S – een duurzame en stevige balkop met een Arca-Swiss stijl quick-release systeem en soepele 360-graden panning actie.

4. Induro CLT203 No.2 Stealth Carbon Fiber Statief

Induro CLT203 No.2 Stealth Carbon Fiber Statief

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Laadvermogen van 35,3 lb (16 kg)
 • Koolstofvezel
 • Twist Sloten
 • Stevig middenkolomslot

Tegens

 • Alleen benen – geen balhoofd
 • Middelste kolom niet verwijderbaar
Controleer de huidige prijs

De Induro CLT203 No.2 Stealth Carbon Fiber Tripod is een duurzaam en super stabiel statief voor uw DSLR kit. Elk van de koolstofvezel poten heeft 3 secties met draaiende sloten voor snelle installatie en verwijdering.

Het maakt onze heavy-duty statiefgeleider vanwege de verbeterde stabiliteit en het nuttige laadvermogen van 35,3 lb (16 kg).

Het Induro-statief heeft een opgevouwen lengte van 24,61 ” (62,5 cm) en weegt slechts 3,48 lb (1,58 kg), zodat u het aan elke camerarugzak kunt vastmaken wanneer u op avontuur bent.

Het is een flexibele regelingent met poten die vergrendelen in drie beenhoeken, een minimale hoogte van 14,76 ” (37,5 cm) en een maximale hoogte van 63 ” (160 cm).

Induro ontwikkelt ook duurzame statiefkoppen zoals de eerder genoemde Induro Tripods BHL2S Ball Head met een Arca-Swiss stijl quick-release systeem en soepele 360-graden panning actie.

Hoe een heavy-duty statief te kiezen

Wanneer u op zoek bent naar een stabiel statief om het gewicht van uw zware camera + lensfotografie-instelling te ondersteunen, zijn er verschillende dingen om te overwegen.

In de onderstaande gids geeft professioneel landschaps- en astrofotograaf Matthew Saville ons zijn advies over het nemen van de juiste beslissing.

1) Twist Lock vs. Hendelvergrendeling

Leg Lock Grip Rubber

Een assortiment Slik en Giottos statiefpoten met twist-lock beengewrichten met rubberen voetjes

Een van de meest besproken aspecten van statiefontwerp is twist-lock beenverbindingen versus hendelvergrendeling (fliplocks).

Naar mijn mening is dit een kwestie van voorkeur. Beide hebben voor- en nadelen. Beide kunnen zeer sterk en betrouwbaar zijn, en beide kunnen incidenten van totale mislukking hebben.

De grootste beslissende factor tussen deze tegengestelde scenario’s ligt bij de kwaliteit van het statief zelf.

Lever-lock beengewrichten hebben over het algemeen nooit problemen met de onderbenen die gedraaid en vastlopen, wat een heel mooi pluspunt is ten gunste van het hefboomvergrendelingsontwerp.

Hendelvergrendelingen “knijpen” echter alleen de statiefpoot op één plaats waar de hendel zich bevindt, en daarom kan een hendelvergrendeling op een of meer poten falen, dit het onmiddellijk laten crashen van uw hele statief veroorzaken, in plaats van een langzaam glijden dat geeft je misschien een extra seconde of twee om je camera te pakken.

Twist-lock beengewrichten, aan de andere kant, gebruik wrijvingsaanpassing en klem de hele statiefpoot om het been te maken stijver in het algemeen.

Ze kunnen natuurlijk nog steeds falen door simpelweg niet volledig te worden aangedraaid of door daadwerkelijk mechanisch falen met een vol laadvermogen. Hoe dan ook, als ze falen, glijden ze meestal langzaam uit in plaats van onmiddellijk in te storten.

Elke vorm van falende statiefpootvergrendeling is echter slecht en kan in slechts een paar seconden gebeuren. Daarom is het beste wat je kunt doen een statief van goede kwaliteit kopen en ervoor zorgen dat je benen echt vergrendeld zijn voordat je je camera bevestigt.

2) Aantal statiefpootsecties

Hoe meer beensecties een statief heeft, hoe meer flex het zal hebben, waardoor het moeilijk is om een opname precies te framen met zwaardere DSLR-camera’s en zware lenzen. Het kan zelfs onscherpte in de afbeeldingen veroorzaken, dus het is des te belangrijker bij het winkelen voor een zwaar statief.

Onthoud: nog een beenslot per been is nog drie punten van potentiële mislukking.

Een statief met slechts drie of vier pootsecties (twee of drie sloten) per been is optimaal om de stabiliteit te verbeteren, maar heeft meestal een langere gevouwen lengte. Statieven met vier sloten, of vijf pootsecties per poot, zijn meestal een enorm compromis op stijfheid. Vermijd ze ten koste van alles!

Gelukkig bieden de meeste statiefmerken meer dan één optie. Slechts een paar merken bieden niets anders dan 5-delige poten, omdat ze zichzelf brandmerken als een maker van compacte reisstatieven.

Ironisch genoeg zijn hun statieven eigenlijk groter en zwaarder dan veel andere reisstatieven.

3) Leg Lock Materialen

Zowel twist-lock als lever-lock statiefpootverbindingen kunnen worden gemaakt van goedkoop kwaliteitsplastic, hoogwaardig plastic of zelfs metaal. Zoals je je misschien kunt voorstellen, kunnen goedkope plastic hendelsloten gemakkelijk breken …

De problemen met twist-locks zijn echter bijna even erg: de dunne plastic shims en vergrendelbare afstandhouders in een twist-lock-poot kunnen falen en / of vastlopen, waardoor zowel langdurige frustratie als abrupte volledige mislukking ontstaat.

Houd er rekening mee dat uw statief uw DSLR en zware lenzen op maximale hoogte en volledige laadcapaciteit moet dragen.

Simpel gezegd, vermijd goedkope plastic materialen. Blijf bij merkopties die een lange staat van dienst hebben van het overleven van jaren van misbruik door de soorten fotografen die hun statieven dagelijks gebruiken.

4) Statief Center Kolommen

Statief Center Kolom

Ik verleng mijn middelste kolom alleen als de omstandigheden extreem rustig zijn en wanneer de compositie het absoluut vereist

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een middelste kolom. Een middenkolom is alleen een goed idee als je absoluut af en toe extra hoogte nodig hebt.

Je dagelijkse, meest gebruikte statief moet hoog genoeg zijn om het op ooghoogte te kunnen gebruiken met de middelste kolom naar beneden.

Gebruik nooit een statief met een dubbelgevoegde middenkolom of een “permanent omhoog” midden kolom. Simpel gezegd, een middelste kolom is te veel een compromis voor zowel uw beeldscherpte als de werkelijke veiligheid van uw camera, en er zijn betere opties voor lichtgewicht reisstatieven die niet zo’n compromis vereisen.

5) Statief been Materiaal: Koolstofvezel vs. Aluminium

 koolstofvezel vs aluminium voor statiefpoten

Koolstofvezel is lichter en stijver dan aluminium. Aluminium is echter zowel betaalbaarder als in sommige gevallen zelfs duurzamer.

Wat statiefpootmaterialen betreft, woedt het debat over koolstofvezel versus aluminium statief voort! In werkelijkheid hebben beide materialen echter bepaalde voordelen.

Aluminium is betaalbaar en vrij onverwoestbaar als het gaat om het absorberen van algemene krassen en deuken.

Koolstofvezel daarentegen is niet alleen lichter, maar ook stijver en minder vatbaar voor dat “vibrato” dat benen kunnen krijgen in winderige omstandigheden.

Ik zal dit zeggen: Ik heb liever een merk, stevig, stijf aluminium statief dan een wiebelig, goedkoop generiek merk koolstofvezel statief.

Ik heb te veel “basic” koolstofvezel statieven volledig uit elkaar zien vallen, of erg wiebelig zien worden met een vol laadvermogen.

Hoewel ik koolstofvezel aanbeveel voor iedereen die meer dan $ 300 te besteden heeft en op zoek is naar een lichtgewicht, sterk statief, als je een beperkt budget hebt, zou ik bij de naammerken blijven, zelfs als dit betekent dat je een aluminium versie krijgt in plaats van carbon.

Naammerken zoals Manfrotto en Slik bieden beide vergelijkbare versies van hun statieven in carbon en aluminium.

6) Statiefpoot en hoofd grip rubber materiaal

Statiefgreep rubberen vergrendelingsknop

Giottos balkop: Een vergrendelingsknop verloor al na een paar maanden zijn rubber, vandaar de gafftape. De andere kraakt ook.

Als je je statief ooit te lang in de zon laat liggen (laat staan in een hete kofferbak voor zelfs maar een paar uur!), Kun je het griprubber op de beensloten en / of de vergrendelingsknoppen van de statiefkop verpesten.

In feite, op letterlijk alle camerastatievetten zonder naammerk die ik ooit heb getest, “smelten” deze rubberen onderdelen uiteindelijk en beginnen ze te glijden (waardoor het onmogelijk is om ze veilig te vergrendelen) … of ze drogen uit en barsten en vallen helemaal af.

pootgreep lock rubber kwaliteit

Hoe goedkoper het statiefmerk, hoe eerder het griprubber zal barsten of smelten, zoals op dit “nep” Giottos-statief van eBay.

Alleen de beste merken lijken rubberen onderdelen te hebben die de tand des tijds doorstaan. Mijn persoonlijke favoriet? Elk statiefmerk met volledig metalen knoppen en slotgrepen!

Deze merken omvatten (de meeste) FLM-statieven en -koppen, bijna alle Oben-balvormige koppen en een paar andere merken die zware statieven maken.

7) Statief Grootte &Gewicht

mijn verzameling camerastatieven in vrachtwagen

Alle soorten en maten: slechts een klein deel van mijn statiefcollectie, waaronder Slik, Giottos en Manfrotto statieven

In het geval dat het nog niet duidelijk is, kunnen statieven van alle gewichten en maten nuttig zijn. Als een toegewijde landschaps- en avontuur / reisfotograaf, ben ik er vast van overtuigd dat er geen perfect formaat/gewicht statief voor alles wat een serieuze fotograaf mag doen.

Uw beste eerste investering is waarschijnlijk een relatief middelzwaar, hoog statief. Het moet licht genoeg zijn, zodat je niet geneigd bent om het thuis te laten, maar toch lang en sterk genoeg dat het zonder moeite je grootste camera en lens aankan.

Als je bijna dagelijks veel slijtage aan je statief toevoegt, zoals fotograferen op het strand met zout water en zand dat herhaaldelijk op je statiefpootsloten komt, kun je overwegen om een groot, zwaar statief te kopen – een die daarna gewoon kan worden afgespoeld onder een douche of spigot, om zoutresten en andere vervelende dingen te verwijderen.

Hoe zwaar moet een statief zijn? De meeste DSLR-statieven wegen minder dan 10 lbs en de meeste reisstatieven wegen minder dan 5 lbs. Het gewicht dat u kiest, moet weerspiegelen hoe u het wilt gebruiken – wandelen op een berg vereist bijvoorbeeld iets lichtgewichts.

Als je je statief zwaarder wilt maken bij het fotograferen op onstabiele grond of harde wind, kun je je cameratas meestal aan een haak onder de middelste kolom hangen als die er is.

Door hun aard zijn heavy-duty camerastatieven meestal zwaarder en omvangrijker dan andere modellen, dus dit zal u helpen een stabiele opname te houden in ongunstige omstandigheden. Ze ondersteunen ook een zwaarder laadvermogen, vooral bij het fotograferen op oneffen oppervlakken.

8) Statief hoogte

breng het op ooghoogte

Je meest gebruikte statief moet op ooghoogte komen zonder dat de middelste kolom is uitgeschoven, zoals deze Manfrotto 190X Pro.

Mijn beste advies voor het kiezen van een stabiel statief is om ervoor te zorgen dat je er een krijgt die je ooghoogte bereikt, bij voorkeur zonder de middelste kolom te gebruiken.

Als je camera geen scharnierend LCD-scherm heeft waarmee je ernaar kunt kijken zonder voorover te buigen, zoals de Nikon D750, dan kan zelfs een paar centimeter tot de maximale hoogte een wereld van verschil maken en je op de lange termijn wat grote rugpijn besparen.

9) Statiefvoeten

Statiefvoeten zijn een andere overweging bij het kiezen van een zwaar statief. Er zijn een paar basisontwerpen, elk met verschillende voordelen.

i) Rubberen voetjes zijn vriendelijker voor uw vloer als u het statief ooit binnenshuis gebruikt en vooral op betegelde of houten vloeren.

ii) Sommige statieven bieden metalen spiked voeten, voor het echt grijpen van buitenoppervlakken, van zacht vuil tot hard gesteente.

Veel statiefmerken bieden nu intrekbare spikes, wat betekent dat je de voet op één manier kunt schroeven om een rubberen voet te hebben, of hem op een andere manier kunt schroeven om een metalen spike bloot te leggen.

Op goedkopere merkstatieven is dit echter gewoon een ander ding om mis te gaan – uiteindelijk zullen de rubberen voetjes eraf vallen en blijf je achter met alleen de spikes. Dit is gewoon een andere reden om een statief van goede kwaliteit te kopen, zelfs als het alleen wordt geleverd met rubberen voetjes, of als metalen spiked voeten een aftermarket accessoire zijn.

iii) Sommige statieven bieden speciale voeten, zoals scherpe klauwen om echt rotsen te grijpen of om zinken in zand en sneeuw te minimaliseren. (Really Right Stuff maakt deze; pas op hoor – ze zijn vlijmscherp!)

10) Hoe kies ik een statiefkop?

balhoofden

Links: Benro Video (3-weg) hoofd. Rechts: Slik Mini Ballhead (slechts 1 vergrendelingsknop)

Hoewel veel zware statieven worden geleverd met zowel een set “benen” als een “hoofd” samen, kunnen sommige van de beste keuzes alleen als poten worden verkocht, zonder hoofd.

Je hoeft niet per se statiefkoppen en -poten apart te kopen, maar laten we de verschillende soorten hoofden bespreken, zodat je ervoor kunt zorgen dat je koopt wat goed is voor jouw type fotografie.

 • Balhoofden

Balkoppen zijn eenvoudig: één knop maakt het geheel los en spant het aan, zodat u uw frame met veel flexibiliteit vrij kunt samenstellen.

De betere statiefkoppen bieden wel aparte vergrendelingsknoppen voor zijwaartse panbewegingen en mogelijk zelfs een extra knop om de algehele spanning van de hoofdvergrendelingsknop aan te passen.

Ik raad aan om op zoek te gaan naar een statiefkop met zowel een hoofdvergrendelingsknop / hendel als een apart panningslot.

 • 3-weg panningkop

Het andere meest voorkomende type kop is de 3-weg panning head. Met deze koppen kun je de hoeken van je camera afzonderlijk regelen, om je opname zorgvuldiger samen te stellen. Ze zijn meestal iets groter en omslachtiger dan balvormige hoofden, maar ze bieden een betere precisie die erg handig kan zijn.

Veel 3-weg koppen bieden ook een grote panning arm, voor het soepel omhoog, omlaag, links of rechts pannen van uw camera bij het opnemen van video. Het is ook een ideale functie voor het fotograferen met zware lenzen.

Als je echter een run-and-gun-type fotograaf bent, raden we je aan om te gaan op hun snelheid en draagbaarheid.

 • Gimbal &Nodal Hoofden

Ten slotte bieden nodal- en gimbalkoppen voor de echt enorme telelenzen en voor panoramische stiksels een uniek voordeel – ze stellen je in staat om je camera vrij te bewegen terwijl je hem perfect in balans houdt en / of hem over het knooppunt van de lens houdt, waardoor panoramische stiksels bijna moeiteloos zijn.

Dit soort hoofden zijn echter meestal de grootste en duurste, dus ik raad ze niet aan als je allereerste investering.

11) Statiefkop Quick Release Systeem

Gelukkig kunnen we dit eenvoudig houden: Arca-Swiss is het universele klemsysteem voor fotografie, en je kunt het het beste gebruiken.

Arca-Swiss is gebaseerd op een 2-delig mechanisme, met een ‘plaat’ bevestigd aan een camera of een lens, en een ‘montagebasis’ of een ‘klem’, waar de plaat wordt bevestigd en vastgezet.

Met Arca-Swiss kunt u de meeste cameraplaten en statiefkopklemmen vrij verwisselen, waardoor het erg handig is om meerdere statieven te gebruiken en de plaat gewoon aan uw camera te laten bevestigen.

Arca-Swiss biedt ook L-beugels, die een snelle verticale montage van uw camera mogelijk maken.

Er zijn andere, gepatenteerde statief quick release plate-systemen en de kleinere moeten worden vermeden, omdat ze gewoon niet veel meer ondersteunen dan een GoPro of een kleine point &shoot-camera.

Manfrotto heeft twee verschillende gepatenteerde quick release plate-systemen, die beide zeer stevig zijn, een gemaakt voor fotografen en de andere is vrij universeel voor videografen. Tenzij je echter een serieuze videograaf bent, raad ik aan om te blijvening met Arca-Swiss.

12) Bubbel niveaus

bubbel niveaus

Niet genoeg statieven hebben een bubbelniveau op de “perfecte” plek.

De meeste camera’s hebben tegenwoordig digitale niveaus, dus waarom zou je een bubbelniveau op je statief zelf nodig hebben?

Een perfect vlak statief kan nuttig zijn om zeer snel perfect vlakke panorama’s te maken, in plaats van de camera voor elk afzonderlijk frame van een pano opnieuw te moeten egaliseren.

Negeer hiervoor de meeste bubbelniveaus die willekeurig rond het balhoofd worden geplaatst; ze zijn lang niet zo handig als het hebben van een bubbelniveau op de statiefbasis zelf.

13) Statiefkosten, budget en prijs-kwaliteitverhouding

Zoals het gezegde luidt: “koop de dure optie één keer, en het zal je portemonnee maar één keer pijn doen. Koop de goedkope optie, en het kan twee keer pijn doen, of meer …”

Met andere woorden, bij het instellen van uw budget voor een statief, moet u rekening houden met de kosten op lange termijn. Een statief dat al na 1 jaar breekt, maar meer dan 1/3 kost van de prijs van een statief dat 3-5+ jaar meegaat, is simpelweg geen goede waarde.

Dus als je je niet meteen een goed statief kunt veroorloven, gewoon blijven sparen.

Dat gezegd hebbende, terwijl u spaart voor uw duurdere statief, zijn er tal van opties die u in de tussentijd tegen zeer betaalbare prijzen kunt kopen. Het zal op de lange termijn geen verspild geld zijn, omdat het statief een back-up of secundair statief wordt als je ooit spaart voor een mooiere.

Laatste woorden

Het kopen van een stevig statief dat sterk genoeg is om je zware camera en lange telelens aan te kunnen, hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Ondanks de lengte van deze gids, komt uw beslissing eigenlijk alleen neer op statiefkwaliteit (lees kopersrecensies op Amazon), maximale laadcapaciteit en uw beoogde gebruik.

Het beste statief is een persoonlijke keuze op basis van het soort fotografie dat je wilt fotograferen en waar je het wilt fotograferen.

Investeren in grote merken kan voor u het meest logisch zijn als u van plan bent het statief vaak te gebruiken, maar de minder bekende merken die in deze gids worden geïntroduceerd, bieden ook veel waar voor uw geld.

Veel fotografeerplezier!

3 Legged Thing Winston 2.0 Carbon Fiber Statief met Ball head

3 Legged Thing Winston 2.0 Koolstofvezel Statief

Supersterk, stabiel en boordevol functies. Geweldige prijs-kwaliteitverhouding met inbegrepen balhoofd en monopod-convertibiliteit.

Controleer de huidige prijs