Beste Monopod voor fotografen in 2023

Om heel eerlijk te zijn, was het pas vrij recent dat ik daadwerkelijk een monopod had gebruikt voor mijn fotografie. Ik heb altijd geweten van hun bestaan, maar hun gebruik… nou ja, het was allemaal een beetje verbijsterend voor mij!

Manfrotto XPRO

Manfrotto XPRO

Deze monopod biedt premium camera-ondersteuning zonder de bulk en is stevig, licht en eenvoudig in te stellen.

Controleer de huidige prijs

Deze recensie is een openbaring geweest in mijn professionele fotografiecarrière. Gedwongen worden om verschillende van de beste monopods te beoordelen en ze in real-life situaties te gebruiken, heeft een nieuwe waardering voor deze unieke producten gebracht.

Ik ben er nu van overtuigd dat hoewel een monopod misschien niet het eerste is dat je een fotograaf aanbeveelt, het zeker een van de tools is die moet worden overwogen, ongeacht je niveau.

(Het is ook een geluk dat ze meestal veel betaalbaarder zijn dan andere camera-accessoires.)

In deze gids zal ik laten zien wat ik beschouw als de beste bang-for-the-buck monopods van , en benadrukken waarom je er eigenlijk een zou willen in de eerste plaats 🙂

Laten we meteen induiken met mijn aanbevelingen om de vraag te beantwoorden: Wat is de beste monopod van ?

Inhoudsopgave

Beste Monopod

Beeld Product Functies
shk2-table__image Manfrotto XPROONZE #1 KEUZE
 • 139.7cm / 55in
 • 41cm / 16.1in
 • 0,7 kg / 1,54 pond
Bekijk prijs →
shk2-table__image Manfrotto 290GROTE WAARDE
 • 151cm / 59.4in
 • 49cm / 19.2in
 • 0,5 kg / 1,1 pond
Bekijk prijs →
shk2-table__image Manfrotto-elementBESTE BUDGET
 • 150cm / 59.1in
 • 41.4cm / 16.3in
 • 0,5 kg / 1,1 pond
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sirui P-306
 • 152.4cm / 60in
 • 38.1cm / 15in
 • 0,5 kg / 1,1 pond
Bekijk prijs →
shk2-table__image Benro Avontuur 4
 • 191cm / 75.2in
 • 54cm / 21.2in
 • 0,83 kg / 1,85 pond
Bekijk prijs →

1. Manfrotto XPRO

beste monopods voor camera's - beste algemene functies om te krijgen

Bekijk meer beoordelingen

Verlengd: 139,7 cm (55 inch)
Ingetrokken: 41 cm (16,1 inch)
Gewicht: 700 g (1,54 pond)
Materiaal: Aluminium

Controleer de huidige prijs

Als u op zoek bent naar ondersteuning voor een premium camera, maar de bulk wilt verminderen, wilt u misschien de XPRO monopod-line-up van Manfrotto bekijken.

Met verschillende monopods in het assortiment, is het meer dan waarschijnlijk dat je iets kunt vinden dat voor jou werkt.

Een in het bijzonder, de Manfrotto XPRO aluminium 5-sectie monopod, is de moeite waard om van dichterbij te bekijken. Deze camera-ondersteuning is geweldig om te hebben als je op reis bent, omdat hij erg licht en compact is en daarom heel gemakkelijk mee te nemen is.

Met slechts 1,54 pond (,7 kg) en 16,14 inch (41 cm) volledig gesloten, is de aluminium XPRO erg handig. Toch betekent dit niet dat u het gewicht moet inruilen voor functionaliteit, want het strekt zich uit tot een royale 55,51 inch (141 cm) en is in staat om meer dan 13 pond (5,8 kg) laadvermogen veilig te ondersteunen.

Als strak meer jouw ding is, kun je kiezen voor een versie van de koolstofvezel versie van de XPRO monopod. Hoewel het zeker bling toevoegt, is dat niet alles wat het biedt. Met 1,37 pond (.62 kg) is het een beetje lichter dan de aluminium versie en heeft het meer bereik.

Volledig weggestopt, is de carbon XPRO langer op iets meer dan 19 inch (48,3 cm), maar hij maakt deze extra lengte goed door zich uit te breiden tot meer dan 69,3 inch (176 cm) of bijna 14 inch (35,6 cm) meer dan de aluminium versie. Merk echter op dat het een lichtere belastingslimiet van 11 pounds.

Hoewel beide monopods belangrijke verschillen hebben, delen ze ook veel functies. Beide steunen hebben een 3/8 “schroef om aan te sluiten op uw keuze van kop, maar deze kan worden ingetrokken om een 1/4”-schroef te onthullen waarmee u uw camera rechtstreeks kunt monteren.

Beide XPRO monopods zijn voorzien van snelle stroomvergrendelingen waarmee de gebruiker de benen snel kan inzetten en aanpassen (net als op dit populaire statief). Hierdoor kan de shooter de best mogelijke hoeken bereiken terwijl hij uit de buurt blijft van camerabewegingen. Ze zijn ook uitgerust met een nieuw rubberen beenwarmerontwerp dat ze gemakkelijker, sneller en veiliger moet maken om te hanteren.

De XPRO’s zijn uitstekend geschikt voor foto’s, maar als je ook video’s maakt, zul je blij zijn te weten dat beide monopods compatibel zijn met de vloeistofkoppen van Manfrotto en de FLUIDTECH-basis die veel meer stabiliteit toevoegt.

Deze Manfrotto monopods leveren uitzonderlijke prestaties en kunnen met een beetje zorg heel lang goed blijven functioneren. Voor een dergelijke kwaliteit kunt u echter verwachten dat u een premie betaalt.

Geprijsd op honderd dollar voor de aluminium XPRO monopod en meer dan $ 200 voor de koolstofvezelversie, zijn er zeker goedkopere opties beschikbaar, maar aan de andere kant, als een langetermijninvestering, zijn deze tools de extra uitgaven waard.

Controleer de huidige prijs

2. Manfrotto 290

beste monopods met fatsoenlijke maximale hoogte en polsband, meerdere beensecties en een indrukwekkend laadvermogen. Ook rubberen voet en beschikt over de beste statiefvoet.

Bekijk meer beoordelingen

Verlengd: 151 cm (59,4 inch)
Ingetrokken: 49 cm (19,2 inch)
Gewicht: 500 g (1,1 lbs)
Materiaal: Koolstofvezel

Controleer de huidige prijs

Wanneer je onderweg fotografeert, wordt mobiliteit net zo belangrijk als de camera en lens die je bij je hebt, dus je zult je uitrusting zorgvuldig willen kiezen. Met name camerasteunen hebben de neiging om je af te remmen, tenzij je natuurlijk de juiste kiest.

Als je wendbaar moet zijn, dan zijn de Manfrotto 290 monopods precies wat je zoekt. Met slechts 1,1 pond (0,5 kg) voor de koolstofvezelversie en 1,19 pond (0,54 kg) voor de aluminium monopod, zult u de extra lading nauwelijks opmerken, zodat u de hele dag kunt reizen en niet moe wordt van het rondsjouwen.

Afgezien van het verwaarloosbare gewichtsverschil en het feit dat de koolstofvezel 290 iets dunnere segmenten heeft, hebben beide varianten van de 290 identieke specificaties. Volledig gesloten, ze meten 19,29 inch (49 cm) en openen tot 59,45 inch (151 cm). Ze zijn ook allebei beoordeeld om 11,02 pond (5 kg) te dragen.

Gezien het gewichtsvermogen van de Manfrotto 290, wilt u een op de juiste manier afgestemde camera en lens gebruiken om ervoor te zorgen dat u de beste prestaties levert. Dit betekent dat als je zware uitrusting gebruikt, je waarschijnlijk beter af bent met iets dat robuuster is.

De Manfrotto 290 monopod wordt geleverd met een intrekbare 3/8″-schroef die een 1/4″-schroef blootlegt wanneer deze naar beneden wordt geduwd. Met een dergelijke opstelling kunt u een hoofd rechtstreeks aan de ondersteuning of uw camera bevestigen als u de gewichtsboete wilt vermijden die bij extra accessoires wordt geleverd.

Het inzetten en afstellen van de 290 is eenvoudig omdat beide modellen gebruik maken van een flip lock lock. Hiermee kunt u zich snel voorbereiden, zelfs in de krapste ruimtes. De beensegmenten zijn ook samengesteld uit D-vormige buizen die voorkomen dat de monopod wegrolt wanneer deze tegen een muur of richel wordt gestut.

Momenteel verkoopt de aluminium 290 voor iets meer dan 50 dollar, terwijl de carbon versie iets meer dan 90 dollar kost.

Hoewel deze prijzen de bank niet zullen breken, zijn er zeker goedkopere opties beschikbaar. Als u echter op zoek bent naar een die betrouwbaar is en geruime tijd meegaat, zijn dit zeker degenen om in te investeren.

Bovendien valt het merk op, dus zo’n item zou een geweldige aanvulling op je kit zijn.

Hoewel de Manfrotto 290 monopods uitstekende hulpmiddelen zijn, moet je er rekening mee houden dat ze niet voor zwaar gebruik zijn. In plaats daarvan zijn ze ontworpen om u licht en zeer mobiel te houden, zodat u kunt profiteren van elke fotografische kans die op uw pad komt.

Controleer de huidige prijs

3. Manfrotto-element

beste monopods met meerdere beensecties, polsband, goede maximale hoogte, schuimgreep en videokopoptie. Vergelijkbare basisfuncties als statief

Bekijk meer beoordelingen

Verlengd: 150 cm (59,1 inch)
Ingetrokken: 41,4 cm (16,3 inch)
Gewicht: 500 g (1,1 lbs)
Materiaal: Aluminium

Controleer current prijs

Als u op zoek bent naar een camera-ondersteuning die u gemakkelijk op uw zware DSLR en lens kunt nemen, zijn er nogal wat prijzige opties beschikbaar. Als je echter niet wilt uitgeven, maar toch iets wilt met een premium gevoel, dan is een Manfrotto Element monopod misschien precies wat je zoekt.

Hoewel je zou verwachten dat iets van Manfrotto aan de duurdere kant van het spectrum staat, is dit niet het geval voor de vijf beensecties Element. Met ongeveer 40 dollar is deze ondersteuning zeker iets dat niet veel overleg zou vereisen.

Het Manfrotto Element is verkrijgbaar in rood en zwart (wat iets hoger geprijsd is) en heeft een aluminium constructie. Het is zeer licht op slechts 1,1 pond (0,5 kg), dus het zal niet veel toevoegen aan uw last. Dit is een belangrijk ding om te overwegen, vooral als je je handen al vol hebt aan het dragen van al je andere spullen.

Licht als het is, kan het Manfrotto Element veel gewicht in de schaal leggen. Met zijn maximale veilige laadvermogen van 33 pond (15 kg), is het meer dan sterk genoeg om het op te nemen tegen een full-frame DSLR met een grip, een telelens en zelfs een speedlight bevestigd.

Het element opent zich tot een royale 59 inch (150 cm), dus een gebruiker wiens lengte in het gemiddelde bereik valt, moet er redelijk comfortabel mee zijn. Wanneer het volledig gesloten is, meet het slechts 16 inch (41 cm). Dit betekent dat het in een normale rugzak past en de taak om rond te reizen niet bemoeilijkt.

Een ding dat je zult merken is dat het geen fliplocks heeft zoals andere monopods. In plaats daarvan maakt het gebruik van twistlocks om elk van de vijf secties op zijn plaats te houden. Dit maakt het een beetje langzamer om te implementeren, maar aan de andere kant zijn twistlocks vrij veilig, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat deze onverwacht instort.

Wat de montage betreft, heeft de Element zowel 3/8″ als 1/4″ schroeven. Maar in tegenstelling tot duurdere modellen die worden geleverd met intrekbare schroeven, moet u handmatig omdraaien naar 3/8 “als u een kop bevestigt of 1/4” als u een camera rechtstreeks monteert.

Het bovenste gedeelte van de monopod wordt geleverd met een beenwarmer die de handling helpt verbeteren door je grip te verbeteren. Dit betekent dat het minder snel uit je handen glijdt. Het wordt ook geleverd met een polsband die het stevig aan je arm vasthoudt.

Om de veiligheid te vergroten, wordt de Element geleverd met een metalen spike die de standaardvoet van de monopod vervangt. Dit accessoire is bedoeld om de ondersteuning op zachte oppervlakken zoals aarde te verankeren en te voorkomen dat deze wegglijdt.

Hoewel het een beetje omslachtiger is om te gebruiken dan een snel implementerende flip-lock monopod, is de Element niettemin een zeer goede koop. Voor de prijs en voor wat het kan doen, om nog maar te zwijgen van het prestige van zijn branding, is het een heel goed idee om er een voor je kit te pakken.

Controleer de huidige prijs

4. Sirui P-306

niet dedicated video monopod, maar kan videokop ondersteunen. Een van de beste monopod-opties met een goede maximale hoogte en geweldige statiefachtige functies. Stevige basis ook.

Bekijk meer beoordelingen

Verlengd: 152,4 cm (60 inch)
Ingetrokken: 38,1 cm (15 inch)
Gewicht: 5oo g (1,1 lbs)
Materiaal: Aluminium

Controleer de huidige prijs

Als je op zoek bent naar een uitstekende monopod, is dat budgetvriendelijk, dan moet je zeker de Sirui P-306 bekijken. Geprijsd iets onder de 60 dollar, deze monopod geeft zeker veel waar voor zijn geld en kan zeker zijn mannetje staan tegen concurrerende producten.

Met slechts 1,1 pond (.56kg) is de P-306 niet wat je zwaar zou noemen. In feite, voor wat het kan doen en hoeveel het kan dragen, is het waarschijnlijk iets dat je elke keer dat je aan het fotograferen bent, zou willen hebben. Het is zeer goed gebouwd en is in staat om 17,6 pond (8 kg) gewicht te hijsen, dus het bevestigen van een full-frame DSLR met een grote telezoom is niet uitgesloten.

In tegenstelling tot veel andere monopods heeft de P-306 geen fliplocks, maar dit is niet per se een slechte zaak. Ja, het niet hebben van deze functie betekent dat de monopod misschien niet zo snel uitschuift of intrekt, maar aan de andere kant kun je erop rekenen dat het meer gemoedsrust biedt omdat de twistlocks die het gebruikt niet per ongeluk ongedaan worden gemaakt.

Deze monopod bestaat uit zes secties en strekt zich uit tot een maximale hoogte van 60,6 inch (155 cm). Dit betekent dat het comfortabel kan worden gebruikt door de meeste mensen, inclusief degenen die korter of iets langer zijn dan het gemiddelde.

Het rondbrengen is helemaal niet moeilijk, omdat het instort tot slechts 15 inch (39 cm). Dit betekent dat je hem aan de zijkant van een rugzak kunt vastklikken of in een tas kunt duwen, zodat hij nooit in de weg zit terwijl je onderweg bent.

Fof extra stabiliteit, de P-306 wordt geleverd met een rubberen voet die kan worden ingetrokken om een spike te onthullen. Deze functie is erg handig voor het fotograferen op zachte grond, omdat het voorkomt dat de monopod en zijn lading wegglijden en vallen.

Het bovenste gedeelte helpt om dingen veilig te houden met een rubberen grip die een betere handling mogelijk maakt. Het bevat ook een polsband en karabijnhaak / kompas combo om ervoor te zorgen dat de ondersteuning stevig in je greep blijft en dat je jezelf goed kunt oriënteren.

Als u van plan bent om het met een kop te gebruiken, kunt u dit doen dankzij de 3/8 “schroef waarmee het wordt geleverd. Bovendien kunt u deze schroef ondersteboven draaien om een 1/4 “loopvlak te onthullen waarmee u uw camera rechtstreeks op de monopod kunt bevestigen.

Als de functies van de P-306 u nog aanspreken, aluminium is niet uw favoriete materiaal, kunt u ervoor kiezen om de koolstofvezelversie te krijgen. Bekend als de Sirui P-326, komt dit model binnen op ongeveer honderd dollar en deelt het grootste deel van zijn specificaties met de aluminium versie. Het is echter lichter op .99 pond (.45kg) en heeft een hoger laadvermogen van 22 pond (10 kg).

Controleer de huidige prijs

5. Benro Avontuur 4

beste monopods met meerdere beensecties, videokopoptie, schuimgreep, meerdere statieffuncties en stevige basis. Geen video monopod maar wel zo te gebruiken.

Bekijk meer beoordelingen

Verlengd: 191 cm (75,2 inch)
Ingetrokken: 54 cm (21,2 inch)
Gewicht: 830 g (1,85 pond)
Materiaal: Aluminium

Controleer de huidige prijs

Als je aan de langere kant bent of gewoon op zoek bent naar een sterke, onopvallende camera-ondersteuning met veel bereik, dan zijn de Benro Adventure 4-serie monopods wat je nodig hebt.

De Adventure 4 is verkrijgbaar in aluminium en koolstofvezel en beide zijn in staat om een forse lading van 40 pond (18 kg) op te tillen. Dit is meer dan genoeg voor zelfs de zwaarste DSLR’s en lenzen, zodat u niet het risico hoeft te lopen ze te overbelasten en de veiligheid van uw uitrusting in gevaar te brengen.

Het aluminium model weegt slechts 1,85 lb (0,84 kg), terwijl de koolstofvezelversie 1,37 lb (0,62 kg) kost.

Hoewel iets zwaarder dan andere monopods, zijn de Adventure 4s nog steeds onopvallend licht en zullen ze niet veel verschil maken voor je lading. Dit geldt vooral als u uw zwaarste, meest capabele apparatuur draagt.

Net als elke andere monopod worden ze geleverd met zowel 3/8″- als 1/4″-schroeven waarmee gebruikers een kop kunnen bevestigen of, indien nodig, hun camera rechtstreeks op de ondersteuning kunnen monteren. Voor de Adventure 4s wordt deze schroef omgedraaid om de draad bloot te leggen die nodig is voor de toepassing.

Beide monopods bestaan uit vijf secties. De aluminium variant strekt zich uit tot een maximum van 75,2 inch (191 cm), terwijl het koolstofvezelmodel iets korter staat op 72 inch (183 cm).

Dit maakt ze ideaal voor gebruikers die groter dan gemiddeld omdat ze niet hoeven te bukken om te schieten.

Ze zijn ook ideaal voor diegenen die hoge hoekfoto’s willen maken zonder hun uitrusting precair te hoeven neerleggen of te vertrouwen op zware, omvangrijke statieven.

Volledig gesloten, de Adventure 4s zijn zelfs op 20,7 inch (52,5 cm), waardoor ze heel gemakkelijk mee te nemen zijn, in een tas te duwen of vast te maken aan de zijkant van een camerarugzak (zie beoordelingen). Gezien hun verwaarloosbare gewicht is de kans groot dat je niet eens merkt dat ze er zijn.

Het inzetten van de Benro Adventure 4 gaat snel en eenvoudig dankzij de klapsloten die hun benen op hun plaats houden. Met deze functie kan een fotograaf veel sneller instellen en klaar zijn om te profiteren van elke opnamemogelijkheid die zich voordoet.

Ze zijn ook uitgerust met een rubberen mantel met gesloten cellen op hun bovenste secties om de grip en handling te verbeteren.

Andere monopods worden geleverd met een rubberen voet, maar de Adventure 4 heeft iets anders. Om ze op de grond geplant te houden, heeft Benro ervoor gekozen om een draaibare pod in te zetten waarmee gebruikers onder elke hoek kunnen positioneren zonder zich al te veel zorgen te maken over de stabiliteit van de voet. Bovendien kunnen ze ook worden uitgerust met een optionele scharnierende basis van drie voet voor extra veiligheid.

Met 70 dollar voor het aluminium model en $ 155 voor de koolstofvezelvariant zijn de Benro Adventure 4 monopods niet de goedkoopste beschikbare opties. Maar gezien wat ze kunnen doen, kunnen ze zeker als een behoorlijk goede deal worden beschouwd.

Controleer de huidige prijs

Hoe een Camera Monopod te kiezen

Vanwege het enorme aantal monopods dat op de markt is, heb ik mijn best gedaan om deze selectie kort en bondig te houden.

Ik ben me ervan bewust dat er veel othaar meer geavanceerde monopods, met exotische materialen, technische balhoofden, rubberen voetjes en nog veel meer, maar voor de meerderheid van de fotografen is het onnodig en te duur.

Natuurlijk, als je een sportfotograaf bent die elke werkdag een monopod gebruikt om je DSLR met 400mm-lens te ondersteunen, ga dan dat nieuwste model van $ 500 + kopen … maar voor de rest van ons bieden degenen die hier worden aanbevolen veel betere waar voor je geld.

Dat wil echter niet zeggen dat ze goedkoop en smerig zijn. Een snelle Amazon-zoektocht naar monopods onthult een hele reeks dubieuze kwaliteitsmodellen tegen spotprijzen, gemaakt door een merk waar je nog nooit van hebt gehoord.

Ik zou voorzichtig zijn met alles met een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn – ondanks dat monopods niet veel werkende onderdelen hebben, moeten ze nog steeds uw dure apparatuur ondersteunen. Investeer in iets dat het veilig en zeker zal doen!

Veelgestelde vragen

Waar wordt een camera monopod voor gebruikt?

Een monopod wordt gebruikt om een camera te stabiliseren om een stabiele opname te maken bij het maken van een foto. Het kan ook worden gebruikt om het gewicht van een zware lens te helpen verdelen, of zelfs om de camera te ‘pannen’ bij het fotograferen van een onderwerp in beweging.

Wat is de beste monopod?

Afhankelijk van uw behoeften zijn er verschillende monopods voor elke fotograaf. Sommigen hebben extra lange monopods nodig, of lichtgewicht monopods, of zelfs monopods met voeten. Onze nummer één allround keuze is de Manfrotto XPRO.

Waarom heb ik een monopod nodig?

Als je je camera moet stabiliseren, maar niet de ruimte hebt voor een volledig verlengd statief, kan een monopod het perfecte compromis zijn. Monopods zijn ook kleiner en lichter dan statieven, en vaak ook goedkoper.

Helpt een monopod echt?

Monopods zijn een manier om een stabielere opname te maken dan alleen je camera in de hand te houden. Je kunt een langere sluitertijd, lagere ISO of een kleiner diafragma gebruiken, afhankelijk van je behoeften. Hoewel het duidelijk niet zo stabiel is als een statief, is een monopod geweldig voor momenten waarop je geen ruimte of tijd hebt om de 3 poten van een statief te verlengen.

Laatste woorden

Een monopod is een van die fotografietools waarvan je je misschien nooit realiseert dat je ze nodig hebt, maar als je er eenmaal een gebruikt, kun je niet meer zonder.

Van het stabiliseren van je opname op een drukke plek tot het bieden van een broodnodige rust voor je spieren bij het gebruik van lange lenzen en zware camerabody’s, ik raad je aan om minstens één keer een monopod te gebruiken.

Persoonlijk fotografeer ik zelden op drukke plaatsen waar ik een stabiele opname nodig heb en ik gebruik nooit lange, zware lenzen. Ik vind mijn monopod echter van onschatbare waarde om een veel hoger uitkijkpunt te krijgen bij het maken van grote groepsfoto’s op bruiloften.

Monopods zijn zo compact en licht dat je er eentje onder de stoel van je auto kunt laten opbergen, klaar om in een oogwenk te worden ingezet.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel. Veel plezier met snappen!

Manfrotto XPRO

Manfrotto XPRO

Deze monopod biedt premium camera-ondersteuning zonder de bulk en is stevig, licht en eenvoudig in te stellen.

Controleer de huidige prijs