Koolstofvezel vs aluminium statief gids

Het kopen van een statief is al verwarrend genoeg – er zijn zoveel variabelen om te overwegen. Lengte, gewicht, beensloten, balhoofden… alsof dat nog niet genoeg was, moet je nu de grote beslissing nemen over materiaal.

Koolstofvezel en aluminium hebben beide hun voor- en nadelen als het gaat om statieven.

Er is geen goed of fout antwoord als het gaat om het kiezen van het materiaal waarin u wilt investeren, maar het is belangrijk dat u de verschillen begrijpt om het product te kiezen dat het meest relevant is voor uw behoeften.

Laten we eens kijken naar koolstofvezel versus aluminium statieven.

Inhoudsopgave

Carbon Fiber vs Aluminium Statief Samenvatting

Koolstofvezel statieven zijn stijver, lichter, weers- / corrosie- / krasbestendig en in het algemeen sterker dan aluminium. Ze zien er ook mooier uit en voelen mooier aan! Aluminium statieven zijn stabieler (vanwege hun toegenomen gewicht) en kosten vaak minder dan de helft van de prijs van een equivalent koolstofvezel statief. Beide materialen bieden een goede levensduur.

1. Stijfheid

In dit opzicht is een koolstofvezel statief superieur aan een aluminium statief omdat het stijver is.

De stijfheid/gewichtsverhouding van koolstofvezel is vijf keer groter dan die van aluminium, dus koolstofvezelstatieven zullen aluminium zeker overtreffen in sterkte en stijfheid.

In fotografietoepassingen betekent dit dat dergelijke statieven niet buigen of trillingen overbrengen dat kan camerabewegingen veroorzaken.

Dit vertaalt zich in beelden die scherper en schoner zijn omdat zelfs de kleinste, meest onmerkbare bewegingen worden gedempt.

Dit is natuurlijk alleen gegarandeerd in gecontroleerde binnenomgevingen zoals studio’s omdat externe factoren zoals harde wind niet aanwezig zullen zijn en dus geen invloed kunnen hebben op de prestaties van de ondersteuning.

Winnaar: Koolstofvezel

2. Gewicht en draagbaarheid

Als je een statief moet sjouwen, kun je het beste een koolstofvezel statief meenemen. Het lichte gewicht betekent dat je relatief gemakkelijk op meer plaatsen kunt opzetten en dus meer kunt fotograferen.

Ook als je te voet reist en lange afstanden moet lopen, kun je met zo’n statief meer terrein bedekken en de dag minder moe afsluiten – een paar extra gram lijkt misschien niet veel, maar als je de hele dag wandelt.

Een ander ding om te overwegen is dat koolstofvezel ver is sterker en stijver dan aluminium. Als zodanig hoeft u zich geen zorgen te maken over af en toe een val of val, omdat dergelijke gebeurtenissen, hoewel ongewenst, de structurele integriteit van een koolstofvezelstatief niet echt zullen schaden.

Houd er echter rekening mee dat een ongewoon sterke impact de koolstofvezelcomponenten van het statief kan kraken, dus het is nog steeds erg belangrijk om te voorkomen dat de ondersteuning wordt opgeblazen.

Winnaar: Koolstofvezel

3. Levensduur

Met de juiste zorg kan de levensduur van beide statieftypen vrijwel in decennia worden gemeten in plaats van jaren. Als het echter wordt onderworpen aan ruwe behandeling, zal een koolstofvezel statief hoogstwaarschijnlijk vooruit komen omdat het veel sterker is dan zijn aluminium tegenhanger.

Aan de andere kant zijn professionele aluminium statieven ook behoorlijk substantieel, dus ze zullen vele jaren van hard gebruik kunnen doorstaan voordat ze moeten worden vervangen.

Voor beide steunen manifesteert normale slijtage zich meestal in de vorm van losse sloten en deuken en krassen.

Vlekken van corrosie kunnen ook verschijnen op aluminium statieven.  Met uitzondering van losse sloten die gemakkelijk kunnen worden gecorrigeerd met een paar basisgereedschappen, zijn deze problemen voornamelijk cosmetisch, zodat ze opnieuw kunnen worden geverfd of veilig enige tijd kunnen worden genegeerd.

Tekenen

4. Corrosiebestendigheid

In binnenomgevingen of als de blootstelling aan elementen wordt gecontroleerd, blijven zowel aluminium- als koolstofvezelstatieven voor onbepaalde tijd in goede staat.

Als het echter constant buiten wordt gebruikt zonder zoveel als een veeg naar beneden, zal een aluminium statief uiteindelijk corrosie vertonen.

Hoewel aluminium niet zal verslechteren in de op dezelfde manier dat staal roest, zal elk onbeschermd aluminiumoppervlak na verloop van tijd beginnen te putten en een poederachtige witte of grijze substantie genereren die bekend staat als aluminiumoxide.

Dit geldt vooral als het statief zwaar bekrast is en wordt gebruikt op plaatsen waar veel vocht en zout in de lucht is.

Koolstofvezel daarentegen is elektrisch geleidend. Dit betekent dat het onderhevig kan zijn aan iets dat galvanische corrosie wordt genoemd, vooral als het wordt gebruikt als bindmiddel om twee verschillende soorten metaal aan elkaar te bevestigen.

Gelukkig is dit geen probleem als het gaat om statieven, dus er zal niet veel reden tot bezorgdheid zijn.

Winnaar: Koolstofvezel

5. Stabiliteit

In deze categorie krijgen aluminium statieven een voorsprong – omdat ze zwaarder zijn, zijn ze veel geschikter voor gebruik buitenshuis omdat ze minder worden beïnvloed door zware windstoten.

Ook, zolang ze goed zijn geplant, hoeven ze meestal niet te worden verzwaard met zware zakken, omdat hun bulk meer dan genoeg is om de dingen stil te houden.

Daarentegen is een koolstofvezel statief veel lichter, dus het heeft de neiging om topzwaar te zijn, vooral als er een grote camera- en lenscombinatie bovenop zit.

In dit geval kan een zware zak worden opgehangen aan de haak aan de onderkant van de middelste kolom (als deze er een heeft), maar dit kan aanzienlijke trillingen veroorzaken omdat de verzwaarde zak in de wind kan zwaaien.

Winnaar: Aluminium

6. Kosten

Zonder twijfel winnen aluminium statieven deze ronde omdat ze over het algemeen betaalbaarder dan koolstofvezel statieven.

Dit wil echter niet zeggen dat aluminium steunen goedkoop zijn. Integendeel, een goed, professioneel aluminium statief kan een aanzienlijke investering vertegenwoordigen, dus ze moeten niet als tweede viool worden beschouwd.

Houd er ook rekening mee dat veel mensen aluminium statieven kopen om andere redenen dan betaalbaarheid. Sommigen kopen ze vanwege de hoge mate van stabiliteit die hun gewicht biedt, terwijl sommige mensen ze kopen omdat ze alleen van plan zijn om ze binnenshuis te gebruiken en ze niet rond te dragen.

Winnaar: Aluminium

Aanbevolen koolstofvezelstatieven

De Carbon Fiber-versie van het Peak Design Travel Tripod heeft verschillende unieke ontwerpkenmerken.

Er zijn veel goede koolstofvezel reisstatieven, maar onze keuze van het stel is deze van Peak Design.

Is het premium prijskaartje terecht? Welnu, als je waarde hecht aan verschillende innovatieve ontwerpelementen die andere statieven gewoon niet bieden (lees de Peak Design Travel Tripod Review voor meer details), dan is dat zo.

Het wordt ook geleverd met een balhoofd (en nogal een coole, die snel met één hand kan worden bediend) – veel van de premium CF-statieven worden alleen met de benen geleverd (d.w.z. zonder balhoofd), dus als je dit in aanmerking neemt, is de prijs niet echt slecht.

Er zijn ook tal van innovatieve functies, zoals een geïntegreerde mobiele standaard, snel inzetbare poten, ruimtebesparend beenontwerp en zelfs de mogelijkheid om de middelste kolom om te keren voor top-down fotograferen, wat handig is voor macro- en flat lay-fotografie (zie gids).

Het wordt ook ondersteund door peak design’s no-quibble levenslange garantie, hoewel te oordelen naar de kwaliteit van hun andere producten die ik bezit, dit niet vereist is 😉

Controleer de huidige prijs

Veelgestelde vragen

Wat is sterker aluminium of koolstofvezel?

Koolstofvezel is ongeveer 10x sterker dan aluminium, met een specifieke treksterkte van 11.719x die van aluminium.

Is koolstofvezel duurder dan aluminium?

De kosten per pond aluminium versus koolstofvezel zijn ongeveer 88c versus $ 10, d.w.z. koolstofvezel is meer dan 10x de prijs van aluminium.

Waarom is koolstofvezel zo sterk?

Koolstofvezel is gemaakt van dunne, ongelooflijk sterke kristallijne filamenten van koolstof, waardoor het 5x sterker is dan staal en twee keer zo stijf.

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

Laatste woorden

Meer dan alleen een opvouwbare standaard, een statief is een zeer belangrijk apparaat dat je fotografie moet verbeteren en je uitrusting veilig moet houden.  Als zodanig moet u uw opties zorgvuldig overwegen voordat u er een springt.

Koolstofvezel of niet, deze statieven kunnen aanzienlijke prijskaartjes hebben, dus impulsief en / of haastig zijn is bijna altijd een slecht idee.

Het kopen van het eerste goedkope reisstatief dat je ziet, garandeert zowat dat je geweldige deals mist en eindigt met iets dat te duur is of van weinig nut voor je is.

Als u van plan zijn om te reizen, bijvoorbeeld, wilt u misschien een koolstofvezel statief selecteren vanwege de gewichtsbesparing die het biedt.

Aan de andere kant, als je een statief nodig hebt voor gebruik binnenshuis, wil je misschien vasthouden aan aluminium en jezelf de kosten besparen van een functie die je niet echt nodig hebt.

Wat je keuze ook is, het is belangrijk om een niveau van objectiviteit te oefenen en de tijd te nemen om je behoeften te definiëren voordat je de trekker overhaalt.

Nadat u dit hebt gedaan, moet u kiezen uit de beste items die uw budget zal dekken, terwijl u knock-offs of goedkopere, nog onbewezen merken vermijdt.

Houd er rekening mee dat het statief dat je kiest je heel lang mee moet gaan, dus je zult nu de juiste beslissingen willen nemen om te voorkomen dat je deze oefening in de nabije toekomst herhaalt.