Hoe een Monopod te gebruiken – 5 technieken om vandaag te proberen

In feite kan het correct gebruiken van een correct verwarrender dan het gebruik van een statief, ook al heeft het twee poten minder!

Veel fotografen hebben zelfs nog nooit met een van deze eenbenige vrienden te maken gehad, wat ik jammer vind, omdat ze buitengewoon nuttig kunnen zijn.

Of u nu een opname op een drukke plaats wilt stabiliseren, het gewicht van een zware lens wilt ondersteunen, een foto van een bewegend onderwerp wilt pannen of gewoon een hoger perspectief wilt creëren, een monopod kan snel het nuttigste accessoire in uw cameratas worden.

Laten we dus eens nader bekijken hoe we een monopod kunnen gebruiken.

Inhoudsopgave

Een Monopod-| gebruiken 5 Pro-technieken voor

1. De overhead

Overhead monopod tecnique |

Dit is misschien de eenvoudigste manier om een monopod te gebruiken, maar het is nog steeds de belangrijkste reden waarom ik besloot om in een van mijn eigen te investeren.

De techniek is eenvoudig – je bevestigt je camera zoals gewoonlijk aan de bovenkant van de monopod, strekt de benen zo ver als ze gaan, sluit ze uit en houdt hem vervolgens hoog genoeg om de gewenste opname te maken.

Het is duidelijk dat je een manier nodig hebt om de camera te ’triggeren’ (omdat deze niet in je handen is) – je kunt een bluetooth- of bedrade afstandsbedieningstrigger gebruiken of gewoon je camera instellen om met tussenpozen in de timermodus te fotograferen.

Als je de monopod met één hand kunt balanceren, kun je zelfs je smartphone gebruiken om draadloos verbinding te maken met je camera, om een ‘extern scherm’ te bieden.

Door de intervalopnamemodus te gebruiken, vuurt uw camera automatisch meerdere opeenvolgende afbeeldingen af terwijl u deze omhoog houdt, waardoor de kans dat een van uw opnamen werkt aanzienlijk toeneemt.

© Doug Mills, New York Times

The New York Times-fotograaf Doug Mills legde de bovenstaande virale afbeelding van voormalig FBI-directeur James B. Comey vast door een vergelijkbare techniek te gebruiken met zijn monopod.

Als je hebt geïnvesteerd in de beste monopod die je je kunt veroorloven, zou je voldoende hoogte boven je hoofd moeten kunnen krijgen om een beeld te produceren dat niemand om je heen waarschijnlijk kan reproduceren – dit wordt perfect geïllustreerd in het iconische beeld van Mills, waar alle andere persfotografen op de vloer eronder te zien zijn.

2. De derde etappe

Derde poot monopod techniek

Een andere manier om een monopod te gebruiken, is door uw camera te bevestigen en de poten uit te strekken / bevestigen zodat de monopod een paar centimeter is boven je oog.

Ga dan met je voeten op een comfortabele breedte uit elkaar staan, kijk naar je onderwerp, plaats dan de basis van de monopod voor het middelpunt van je open benen en leun hem terug naar je lichaam, om de derde ‘poot’ van een denkbeeldig statief te maken.

Deze techniek werkt het beste wanneer de grond grip heeft, zoals op gras of grind. Als je het binnenshuis of op een oppervlak met minder grip probeert, kan de voet van de monopod wegglijden – de volgende techniek is beter als je op gladde grond bent.

3. De Boogschutter

De boogschutter monopod

Een populaire manier om een monopod te gebruiken, is door je onderwerp onder ogen te zien, de ene voet voor de andere te hebben en vervolgens de voet van een verlengde monopod tegen de instap van je achterste voet te plaatsen.

Door de voet van de monopod tegen de instap van je voet te plaatsen, voorkom je dat deze wegglijdt.

Leun de camera vervolgens gewoon naar voren totdat de monopod stevig tegen de binnenkant van je voorbeen rust, om extra stabiliteit te bieden.

De houding is vergelijkbaar met een boogschutter die een pijl afvuurt vanuit een boog. Afhankelijk van de lengte van je monopod moet je misschien een beetje experimenteren met de ruimte tussen je voeten en de hoek van de monopod.

4. Vooraan

Monopods vooraan

Als je hebt gegoogled hoe je een monopod moet gebruiken, is dit waarschijnlijk de eerste oplossing die je bent tegengekomen. Het is absoluut de meest natuurlijke, en het is ook de techniek die de voorkeur geniet van sportfotografen met enorme lenzen.

Nadat je je camera hebt bevestigd en de monopod-poten hebt uitgeschoven/bevestigd zodat de zoeker van je camera op gelijke hoogte staat met je oog, plaats je gewoon de voet van de monopod voor je uit.

In plaats van te proberen verhoog/verlaag de hoogte van de monopod door de beenvergrendelingen aan te passen, verbreed of verklein eenvoudig uw houding.

Je zult waarschijnlijk merken dat het creëren van een bredere houding een veel comfortabelere positie is om langere tijd in te fotograferen, en het hebben van de monopod om een deel van je ‘leunende gewicht’ te verdelen, kan heel comfortabel zijn.

5. De Pan

pannen met een monopod

Deze techniek wordt het meest gebruikt wanneer de monopod recht voor je neus staat. ‘Panning’ in fotografie verwijst naar het bewegen van de camera op een vlak vlak, meestal met dezelfde snelheid als een onderwerp in beweging op hetzelfde vlak.

Het schieten van auto’s die racen op een finish recht stuk, of een fietser die voor je passeert, zijn twee typische toepassingen van een panning shot.

Hoewel het fotograferen van een panning shot uit de hand prima kan werken, is het gebruik van een monopod of statief om elke verticale beweging van uw camera te stabiliseren het beste.

Meestal is de ruimte beperkt bij het fotograferen van populaire sportevenementen, vandaar de behoefte aan de verminderde ‘voetafdruk’ van een monopod.

Als u een opname van een onderwerp in beweging wilt pannen, draait u de monopod in uw hand zodat de camera overeenkomt met de snelheid van het onderwerp en het onderwerp in de zoeker van uw camera blijft. Klik dan met je andere hand op de sluiterknop, en hoop op het beste!

Aanbevolen Monopod voor de meeste fotografen

Manfrotto-XPRO

Onze topkeuze: Manfrotto XPRO Aluminium 5-Sectie Monopod

Na het beoordelen van veel van de beste monopods, kwamen we tot de conclusie dat de Manfrotto XPRO de beste waar voor je geld geeft voor de meeste fotografen hier .

Beide versies van de XPRO zijn verkrijgbaar in aluminium- en koolstofvezelmodellen en zijn licht en sterk compact zodat u ze overal in uw cameratas kunt hebben.

De Manfrotto XPRO monopod is een uitstekende waarde voor foto’s, en als je ook video’s maakt, zul je blij zijn te weten dat hij compatibel is met de vloeistofkoppen van Manfrotto en de FLUIDTECH-basis, die veel meer stabiliteit toevoegt.

Als je op zoek bent naar een geweldige waar voor je geld monopod voor de meeste situaties, is het moeilijk om deze te verslaan.

Als je een frequente monopod-gebruiker (of een pro) bent, zou ik het robuustere koolstofvezelmodel aanbevelen, waarmee je ook een lichte gewichtsbesparing kunt realiseren ten opzichte van de aluminium versie.

Controleer de huidige prijs

Veelgestelde vragen

Waar is een monopod goed voor?

Een monopod is goed voor als je in een drukke omgeving bent, of waar je niet genoeg ruimte hebt om de poten van een statief te verlengen, maar toch moet je camera zo stabiel mogelijk worden gehouden. Monopods zijn ook goed voor het maken van gepaneerde foto’s van onderwerpen in beweging.

Kan een monopod op zichzelf staan?

Sommige monopods met voeten kunnen balanceren wanneer ze worden gebruikt in combinatie met lichtcamera’s / lenzen en op vlakke oppervlakken, maar over het algemeen moet je altijd een monopod vasthouden.

Kun je een statief als monopod gebruiken?

Je zou een statief als monopod kunnen gebruiken door simpelweg alle 3 de poten uit te strekken, maar ze niet te ‘slingeren’. Het is echter gebruikelijker om een statief te kopen dat kan worden omgezet in een monopod, zoals de Manfrotto BeFree 2N1.

Een Monopod-| gebruiken Laatste woorden

Het gebruik van een monopod is niet zo eenvoudig als je zou denken! Alleen omdat het slechts één uitschuifbaar been heeft, betekent dit niet dat u beperkt bent tot slechts één gebruik.

De bovenstaande technieken zijn slechts 5 voorbeelden van manieren om een monopod comfortabel en effectief te gebruiken – je moet zelf experimenteren om te vinden wat het beste is voor jou en je camera / lensopstelling.

Er is duidelijk geen verkeerd manier om een monopod te gebruiken, en ik moedig je aan om creatief te worden om een foto te maken die je nog nooit eerder hebt gemaakt.

Veel plezier met snappen!