Beste spiegelloze camera

Als u op zoek bent naar een spiegelloze camera, bent u bij ons aan het juiste adres! Spiegelloos is de meest opwindende ontwikkeling in camera’s sinds de geboorte van digitale fotografie, en op deze pagina zal ik mijn favoriete modellen uitlichten! Spiegelloze camera’s kunnen de kwaliteit, controle en flexibiliteit van een DSLR verpakken met hun grote sensoren, belichtingsaanpassing en verwisselbare lenzen, maar door af te zien van de spiegel, hebben ze het potentieel om kleiner, lichter, stiller en sneller te zijn. Omdat ze hun belangrijkste beeldsensor gebruiken om scherp te stellen, hebben ze ook het potentieel om onderwerpen tot in de hoeken te volgen en scherp te stellen, terwijl ze ook gezichts- en oogdetectie benutten, soms zelfs voor dieren. Met 100% elektronische compositie kunt u ook een zoeker gebruiken voor alles wat u op het scherm zou zien, inclusief het afspelen van afbeeldingen, het ondersteunen van focus, het bekijken van effecten, witbalans en kleuraanpassingen, evenals het filmen en afspelen van films, en zelfs het navigeren door menu’s – allemaal veel gemakkelijker in heldere omstandigheden dan het scherm te gebruiken, om nog maar te zwijgen van comfortabeler voor degenen die langerziend zijn.

De beste spiegelloze camera’s hebben ook prestatieproblemen van vroege modellen verbannen en beschikken nu over zoekers met grote, gedetailleerde beelden, om nog maar te zwijgen van scherpstel- en burst-opnamemogelijkheden waar de meeste DSLR’s alleen maar van kunnen dromen. In vergelijking met een DSLR is er onvermijdelijk een groter stroomverbruik, dus batterijen gaan niet zo lang mee, maar de nieuwste modellen zijn zeker bezig met een inhaalslag. Voor mij zijn spiegelloze camera’s aantrekkelijker dan DSLR’s in bijna elke categorie en prijs, en ik heb persoonlijk tien jaar geleden de overstap gemaakt toen Panasonic en Olympus Micro Four Thirds lanceerden, later mijn collectie aanvullen met Fujifilm- en Sony-apparatuur. Hier zijn mijn aanbevelingen!

Spiegelloze systemen

Net als DSLR’s hebben de meeste fabrikanten hun eigen spiegelloze systeem ontwikkeld met een lensvatting die niet compatibel is met concurrerende systemen. Er is de e-mount van Sony die is ontworpen voor APS-C of full-frame body’s. Er is Fujifilm’s X-mount, alleen ontworpen voor APS-C body’s. Canon heeft RF voor APS-C of full-frame, evenals de oudere EF-M vatting voor APS-C. Nikon heeft de Z-vatting voor APS-C of full frame body’s.

De uitzonderingen zijn twee allianties: Micro Four Thirds en L-mount. De eerste maakt gebruik van een Four thirds-sensor die iets kleiner is dan APS-C en is mede ontwikkeld door Panasonic en Olympus die dezelfde vatting delen, waardoor ze elkaars lenzen kunnen gebruiken, evenals modellen van derden die voor het systeem zijn ontworpen. De tweede alliantie is L-mount, gebaseerd op Leica’s full-frame systeem, maar nu in samenwerking met Panasonic en Sigma die beide full-frame body’s en lenzen hebben uitgebracht, die allemaal compatibel zijn met elkaar. Ik zal een mix van alle formaten in elke categorie aanbevelen.

Check prijzen bij Amazon, B&H, Adorama, eBay of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek, een officieel Cameralabs-T-shirt of mok kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Beste budget spiegelloze camera’s

Nieuwe spiegelloze camera’s beginnen rond de prijs van $ 500, waarvoor je een camera krijgt met een APS-C- of Four Thirds-sensor, een basiskitzoomlens en handmatige bediening; de meeste hebben ook wifi om verbinding te maken met je telefoon, maar voor deze prijs krijg je over het algemeen geen zoeker, dus je componeert alleen met je scherm. Als uw budget lager is dan $ 500, zoek dan in plaats daarvan naar een tweedehands model of een dslr op instapniveau. Een van de goedkoopste budgetspiegelloze camera’s die de moeite waard zijn, is de Canon EOS M200 met een 24 Megapixel APS-C-sensor, zelfverzekerd scherpstellen, Wifi en een kantelbaar touchscreen dat omhoog kan kantelen om naar je toe te kijken – het is niet alleen een solide allrounder, maar het is ook een ideaal instappunt voor vloggen; zie mijn Canon EOS M200 test voor meer details.

Canon-eos-m200-hero5

Boven: De Canon EOS M200 is een van mijn favoriete budgetspiegelcamera’s, maar als je iets hoger kunt rekken, is de EOS M50 een veel capabelere camera.

Als je budget kan oplopen tot ongeveer $ 650, is een van mijn favoriete spiegelloze camera’s de Canon EOS M50 met een 24 Megapixel APS-C-sensor met geweldige autofocus, een volledig gearticuleerd touchscreen, ingebouwde zoeker, Wifi en microfooninvoer in een zeer compacte behuizing – een geweldige allrounder die ideaal is voor vloggen en YouTube-video’s, hoewel de videokwaliteit alleen 1080 is omdat de 4k-modus te bijgesneden is om nuttig te zijn; zie mijn Canon EOS M50 test voor meer details. Merk op dat de meer recente Mark II-versie een zeer milde update is, dus ga voor wat het goedkoopst is.

Opmerking: nu Canon EOS R-camera’s heeft in zowel full-frame als APS-C-versies, is het onwaarschijnlijk dat we nieuwe EOS M-camera’s of EF-M-objectieven aan de bestaande collectie zullen zien – dit is op zijn beurt de reden waarom je ze vaak met korting kunt vinden. Maar je kunt elke EF DSLR-lens desgewenst aanpassen aan EOS M-camera’s.

canon-eos-m50-hero2

Boven: Canon’s EOS M50 is nog steeds een van de beste betaalbare spiegelloze camera’s die er zijn.

Nog iets hoger geprijsd is de Fujifilm X-T200 met een 24 Megapixel APS-C sensor met goede autofocus, een groot touchscreen dat schuin naar je toe gericht is, en ook een van de goedkoopste modellen die je zult vinden met een ingebouwde zoeker en een microfooningang (zij het een die een adapterstekker nodig heeft voor de meeste microfoons). Als Fujifilm X-camera geniet je ook van hun mooie fotoverwerking en toegang tot een brede selectie native lenzen.

Beste mid-range spiegelloze camera’s

De middenklassecategorie, beginnend bij ongeveer $ 800 voor een lichaam zonder lens, is waar dingen interessanter beginnen te worden, omdat ze normaal gesproken hardere lichamen omvatten met een grotere en meer gedetailleerde zoeker, snellere opnamen, films van betere kwaliteit, meer bedieningselementen en verbeterde connectiviteit, waaronder microfooningangen en soms hoofdtelefoonuitgangen die uw audiokwaliteit voor films aanzienlijk kunnen verbeteren. Interessant is dat de werkelijke kwaliteit van foto’s mogelijk niet significant is verbeterd ten opzichte van budgetmodellen.

Het eerste model dat wordt genoemd is de Sony A6100, met een 24 Megapixel APSC-sensor, 4k-video, 11 fps-opnamen, zoeker en kantelbaar touchscreen. Het kan potentiële A6400-kopers zich ook afvragen of ze echt weersafdichting, een XGA-zoeker en S-Log-profielen nodig hebben, of dat ze ongeveer $ 150 moeten besparen. Als je van Sony houdt, maar je focus ligt op vloggen, overweeg dan in plaats daarvan de ZV-E10.

Sony-A6100-Hero4

Een ander aantrekkelijk model in deze categorie is de Fujifilm X-T30, een stijlvol ogend retro-achtig model met een 26 Megapixel APS-C sensor, uitstekende autofocus, een ingebouwde zoeker en Wifi; er is ook een microfooningang, hoewel je een adapter nodig hebt om met populaire modellen te werken. Er is geen ingebouwde stabilisatie, het scherm zal niet naar je toe draaien, maar je krijgt wel de mooie fotoverwerking van Fujifilm, de meeste video- en AF-mogelijkheden van het vlaggenschip X-T4, evenals toegang tot de beste selectie native APS-C-lenzen – het is een geweldige keuze voor iemand die wil beginnen met het bouwen van een serieus systeem zonder de bank te breken; zie mijn Fujifilm X-T30 review voor meer details. Merk op dat de meer recente Mark II-versie een milde update vertegenwoordigt, dus ga voor wat het goedkoopst is.

Fujifilm-XT30-Hero5

Boven: Fujifilm’s X-T30 is een compacte maar krachtige camera die ideaal is om te beginnen met het bouwen van een systeem. Overweeg ook de X-S10 die de retro-styling en dunste behuizing inruilt voor ingebouwde stabilisatie en een klapscherm.

Als je van de kwaliteit en functies van de X-T30 houdt, maar zou willen dat hij ingebouwde stabilisatie, een flip-screen en modernere PASM-belichtingsregeling had, zoek dan niet verder dan de Fujifilm X-S10, een nieuwer model dat al een populaire keuze is in de middenklassecategorie.

Voor vrijwel dezelfde prijs als de twee Fujifilms zou je als alternatief de Sony A6400 kunnen krijgen met een 24 Megapixel APS-C sensor. De behuizing is in wezen hetzelfde als de eerdere A6300, dus helaas is er nog steeds geen ingebouwde stabilisatie, maar het scherm kan 180 graden omhoog kantelen om je te confronteren voor vloggen of selfies. Videoshooters zullen ook de onbeperkte opnametijd waarderen, omdat de A6400 een van de eerste modellen was die clips langer dan een half uur toestond, zelfs in 4k. Er is ook een microfooningang, maar als je deze op de hotshoe monteert, blokkeer je het opklapbare scherm. Bekijk mijn Sony A6400 review voor meer details. Vergeet echter niet dat als je de weerbestendige behuizing of fotoprofielen niet nodig hebt voor het beoordelen van video en een zoeker met een lagere resolutie kunt verdragen, je een beetje geld kunt besparen en in plaats daarvan voor de Sony A6100 kunt gaan, die verder identiek is.

Canon’s EOS R10 is een andere goede optie rond deze prijs, met een 24 Megapixel APS-C sensor, geweldige autofocus, zijwaarts scharnierend flip-screen, microfooningang en ingebouwde stabilisatie.

Een oudere favoriet waar ik nog steeds dol op ben, is de Olympus OMD EM5 III, die zelfverzekerde autofocus brengt naar een compacte maar ergonomische body die ook beschikt over fantastische ingebouwde stabilisatie, een volledig gearticuleerd touchscreen, weerbestendige body en een reeks sluwe beeldverwerking en lange belichtingsmodi. Natuurlijk blijft de sensor kleiner dan APSC, maar het blijft over het algemeen een zeer goed uitgeruste en aantrekkelijke camera, vooral als je er een goede deal op kunt krijgen. Zie mijn Olympus OMD EM5 III test voor meer details.

Houd ook een oogje in het zeil voor deals op de Canon EOS M6 II, die ongecropte 4k-video biedt met fatsoenlijke autofocus, zij het met een optionele verwijderbare zoeker en een scherm dat alleen verticaal kantelt. Zie mijn Canon EOS M6 II test voor meer details.

Beste high-end spiegelloze camera’s

Besteed meer dan $ 1000 aan een lichaam en je bent in de high-end categorie terechtgekomen waar camera’s met Four Thirds- of APS-C-sensoren harder en sneller worden, gericht op sport en actie, of op zijn minst zeer actieve kinderen en huisdieren. Ingebouwde stabilisatie komt vaker voor, videofuncties worden ook beter met minder bijgesneden beeldmateriaal en hogere framesnelheden. U kunt ook dubbele kaartsleuven verwachten op veel modellen en ook oudere modellen met grotere full-frame sensoren beginnen te zien, afgeprijsd om voorraden vrij te maken. Houd vooral de Canon EOS RP in de gaten, in wezen een full-frame versie van de EOS M50 met de sensor van de 6D Mark II – een goede optie voor bestaande Canon-eigenaren die full-frame of spiegelloos willen gaan, zij het met slechts een enkele kaartsleuf en bijgesneden 4k; zie mijn Canon EOS RP review voor meer details.

canon-eos-rp-hero1

Voor ongeveer dezelfde prijs als de RP zou je de Panasonic Lumix G9 kunnen krijgen, een oudere camera die misschien een veel kleinere 20 Megapixel Four Thirds sensor heeft, maar toch een behoorlijke kwaliteit weet te leveren, behalve de hoogste gevoeligheden. De continue scherpstelling is niet zo zelfverzekerd als zijn rivalen, maar het heeft een heleboel modi die actie kunnen vastleggen voordat je de sluiter volledig indrukt, om nog maar te zwijgen van een volledig gearticuleerd scherm, ingebouwde stabilisatie, dubbele kaartsleuven, een enorm zoekerbeeld en 4k tot 60p, nu in 10-bits intern dankzij een firmware-update – het is inderdaad een van de goedkoopste camera’s om 4k 60p aan te bieden, waardoor het een verleidelijke keuze is voor filmmakers die zich niet kunnen uitstrekken tot de GH-serie, of die graag de grotere fotomogelijkheden hebben. Zie mijn Lumix G9 review voor meer details.

Panasonic-Lumix-G9-hero2

Boven: Panasonic’s Lumix G9 is een oudere maar krachtige optie voor foto en video – een van de goedkoopste met 10 bit 4k 60p.

Als je focus rond deze prijs pro-video ligt, overweeg dan de Panasonic Lumix GH5 II, die iets meer kost dan de G9, maar meer professionele filmmogelijkheden biedt aan high-end filmmakers. Het is misschien wel de beste professionele videocamera voor zijn prijs, hoewel de firmware-updates van de G9 hem goed genoeg maken voor de meesten.

Kijk ook uit naar deals op de Olympus OMD EM1 III, een andere camera met een 20 Megapixel Four Thirds-sensor en een volledig gearticuleerd scherm, maar deze keer met meer zelfverzekerde autofocus voor sport en dieren in het wild, evenals een uitstekende weersafdichting. Hoewel de video voor deze prijs niet zo goed is als de Panasonics, legt de EM1 III nog steeds zeer respectabel beeldmateriaal vast en heeft hij nog steeds een van de beste ingebouwde stabilisatiesystemen die er zijn.

Een ander model om te overwegen is de Sony A6600, het vlaggenschip in de APSC-serie van het bedrijf, die de geweldige autofocus- en burst-opname- en filmmogelijkheden van de A6400 neemt, maar ingebouwde stabilisatie, een batterij met een veel langere levensduur, koptelefoonaansluiting en oogdetectie in films toevoegt. De stabilisatie is misschien niet zo effectief als de Micro Four Thirds-body’s in deze categorie en er is slechts één kaartsleuf, maar de grotere batterij geeft de A6600 de langste levensduur van zijn rivalen, wat geweldig is in combinatie met onbeperkte opnametijden. Zie mijn Sony A6600 review voor meer details.

fujifilm-x-t5-hero-2

Boven: Fujifilm’s X-T5 combineert retro-esthetiek met geavanceerde technologie.

Misschien wel de best uitgeruste camera met een APS-C-sensor is de Fujifilm X-T5, die de toch al wenselijke X-T3 neemt, maar de 40 Megapixel-sensor met ingebouwde stabilisatie en grotere batterij van de X-H2 toevoegt, maar deze verpakt in de vintage-stijl body waar veel Fujifilm-eigenaren dol op zijn. Het is misschien onaangenaam dicht bij de goedkopere full-framers die er zijn, maar biedt een duurdere functieset die aanzienlijk meer zou kosten op behuizingen met grotere sensoren, in combinatie met een ontwerpesthetiek die velen zal overtuigen. Zie mijn Fujifilm X-T5 review voor meer details. Wil je alle toeters en bellen van Fujifilm, overweeg dan het vlaggenschip X-H2 of X-H2S.

Naarmate je een carrosserieprijs van $ 2000 nadert, opent de full-frame markt zich echt. Misschien wel de meest capabele full-framer zonder de bank te breken, is de Panasonic Lumix S5, die veel van de duurdere S1H levert tegen een veel betaalbare prijs. Budget filmmakers zullen dol zijn op de kwaliteit voor het geld, en het heeft ook misschien wel de beste ‘betaalbare’ kitzoom van alle in deze categorie met de 20-60mm. Zie mijn Lumix S5 review voor meer details.

Kijk ook uit voor deals op de nu vervangen Sony A7 III, de vorige winnaar in deze categorie, met een 24 Megapixel full-frame sensor met uitstekende autofocus, ingebouwde stabilisatie, snelle burst-opnamen, 4k-video van hoge kwaliteit, oogdetectie, dubbele kaartsleuven, fatsoenlijke levensduur van de batterij en een kantelbaar touchscreen. Het is niet langer het nieuwste model dat heeft geresulteerd in kortingen die de wenselijkheid ervan hebben behouden; zie mijn Sony A7 III review voor meer bijzonderheden. Let op als je echter een bestaande collectie Nikon F-mount lenzen hebt, geef je de voorkeur aan de Nikon Z6 die voor ongeveer hetzelfde geld ook een 24 Megapixel full-frame sensor, fatsoenlijke 4k (nu met ondersteuning voor 10-bit) en ingebouwde stabilisatie heeft. Firmware-updates van Nikon verbeteren gestaag zijn Z-serie om een serieuze rivaal van Sony te worden, en ze zullen aangepaste Nikon DSLR-lenzen ook beter scherpstellen.

De twee grote spelers rond de $ 2500 zijn de Canon EOS R6 en Sony A7 IV, die beide vrijwel alles bieden wat iedereen zich kan wensen zonder te specialistisch of prijzig te worden. De EOS R6 levert ook veel waar voor je geld, overschaduwd door de duurdere R5 bij de lancering, maar wordt een van de aantrekkelijkere modellen in de serie – zolang je maar tevreden bent met de 20 Megapixel-sensor (die je zou moeten krijgen dat deze is geërfd van de 1Dx III vlaggenschip DSLR). De R6 geeft je ingebouwde stabilisatie, een flip-scherm, 12fps bursts, uitstekende autofocus, goede bediening, uitstekende 4k-video (zij het beperkt tot clips van 30 minuten) en ruisarme beelden. Zie mijn Canon EOS R6 review voor meer details.

canon-eos-r6-hero2

Boven: Canon’s EOS R6 biedt een boeiende combinatie van functies.

Ondertussen kan de nieuwere Sony A7 IV worden geclassificeerd als het instapmodel in de full-frame line-up van Sony, maar net als zijn voorgangers zal het de meerderheid van de fotografen, videografen en hybride shooters meer dan tevreden stellen. De Mark IV verhoogt de resolutie tot 33 Megapixels zonder afbreuk te doen aan ruisniveaus, verbetert een al uitstekend autofocussysteem, sport 10 bit, 4k op 50 of 60p (zij het met een 1,5x crop), een flip-scherm, verbeterde stabilisatie en de mogelijkheid om clips langer dan 30 minuten op te nemen zonder oververhitting. Het werkt zelfs als een standaard USB-webcam. De top burst-snelheid van 10 fps vermindert tot 8 bij het fotograferen van RAW of zelfs 6 fps, afhankelijk van de compressie en er is nog steeds geen focus bracketing of lamptimers, maar het blijft een van de meest veelzijdige en capabele camera’s voor deze prijs. Zie mijn Sony A7 IV review voor meer details.

Sony-A7-IV-Hero-1

Boven: Sony’s A7 IV is een van de meest capabele camera’s voor zijn prijs, maar kijk uit voor deals op de A7 III.

Verder dan hier hebben we de $ 3000-plusgrens bereikt met full-frame modellen zoals de Canon EOS R5, Sony A7r IV en Nikon Z7 die allemaal foto’s vastleggen met een resolutie van meer dan 40 Megapixels, plus zitten boordevol andere functies die ik in mijn beoordelingen heb beschreven – zie mijn Canon EOS R5-recensie, Sony A7r IV-test en Nikon Z7-recensie voor meer informatie. Het zijn allemaal extreem krachtige camera’s.

Sony-A7r-IV-Hero2

Boven: Sony’s A7R IV is een van de beste high-end spiegelloze camera’s als je foto’s met een zeer hoge resolutie wilt. Vergelijk met de nieuwste A7R V.

Tot slot aan de top van de markt zijn de Canon EOS R3 en Sony Alpha 1, de eerste gericht op professionele sporten en de laatste gericht op vrijwel alles wat je er maar wilt gooien. Het zijn de duurste full-frame systeemcamera’s tot nu toe, maar uiterst capabel, vooral de Alpha 1 die foto’s en video’s met hoge resolutie combineert met burstsnelheden op professioneel niveau. Zie mijn Canon EOS R3 review en Sony Alpha 1 review voor meer details. PS – als je een sport- of wildlife-shooter bent die zich niet kan uitstrekken tot een van deze vlaggenschipmodellen, overweeg dan de Sony A9 II of zoek naar deals voor de Olympus OMD E-M1X, die mogelijk een kleinere Four Thirds-sensor gebruikt, maar verpakt in een stevige en snelle behuizing die heel goed stuurt; zie mijn Olympus OMD E-M1X review voor meer details.

Check prijzen bij Amazon, B&H, Adorama, eBay of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek, een officieel Cameralabs-T-shirt of mok kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Beste spiegelloze camera

Canon EOS R6 test

De EOS R6 is misschien overschaduwd door de R5, maar wordt stilletjes een van de meest meeslepende camera’s in het assortiment van Canon. In vergelijking met de R5 mist het misschien de 45 Megapixels, 8k-video, slow-motion 4k, meer gedetailleerde zoeker en iets hardere bouw, maar het is opmerkelijker hoeveel ze gemeen hebben. Koop de R6 en je krijgt dezelfde ingebouwde stabilisatie, dezelfde bedieningselementen aan de achterkant, dezelfde scherm articulatie en cruciaal hetzelfde autofocus- en aandrijfsysteem waarmee beide camera’s met vertrouwen zowat elk onderwerp met een hoge mate van succes kunnen volgen. En door de video met hoge bitsnelheid van de R5 te missen, kan de R6 ook beide kaartsleuven het meer betaalbare SD-formaat laten gebruiken. Wat is er niet leuk aan? De IBIS leverde onder de geciteerde compensatie in mijn tests, de 4k-video zag er geweldig uit, maar oververhit na ongeveer 35 minuten (hoewel het onbeperkt 1080p kon fotograferen), de levensduur van de batterij zou hoger kunnen zijn plus je hebt een fatsoenlijk laadniveau nodig om de hoogste schijfsnelheden te bereiken, de elektronische sluiter is vatbaar vooro meer scheef dan de R5, en de basisbediening aan de bovenkant kan niet anders dan er meer instapniveau uitzien dan de prijs doet vermoeden. Uiteindelijk geeft de EOS R6 je op sluwe wijze misschien wel de beste onderdelen van de R5 tegen een veel betaalbarere prijs. Laat je niet ophangen aan de relatief laag klinkende resolutie, want de beeldkwaliteit is meer dan voldoende voor iedereen behalve de meest gedetailleerde fotografen. Als u een bestaande Canon-eigenaar bent die naar spiegelloos wil verhuizen of wilt upgraden van de R of RP, zult u niet teleurgesteld zijn.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS R6 bij B&H, Adorama of WEX! U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Fujifilm XT4 test

De X-T4 bouwt voort op een van mijn favoriete allround camera’s en erft de stijl en kwaliteit van de X-T3, terwijl ik mijn belangrijkste klachten aanpak. Fujifilm’s geperste effectieve ingebouwde stabilisatie, een krachtigere batterij en een volledig gearticuleerd scherm in de X-T4, terwijl het lichaam alleen een beetje dikker wordt, en ook snellere burst-opnamen met 15 fps, betere slow motion-video op 1080 240p en een nieuwe filmsimulatie voor de humeurige videografen die er zijn. Als zodanig lijkt het bijna karig om fouten te vinden, en het weinige waar je over zou kunnen klagen is vrij klein. Het is een beetje vervelend om een speciale hoofdtelefoonaansluiting te verliezen, maar je kunt de USB-poort aanpassen en er wordt een kabel meegeleverd. De zoekerresolutie is niet verbeterd, maar 3,69 miljoen dots is nog steeds een behoorlijke specificatie. De sensor is niet nieuw, maar dan is hij ook niet zo oud, met het vastleggen van mooie 26 Megapixel-foto’s en 4k tot 60p wanneer veel rivalen stoppen bij 30p. De nieuwe 240p slow motion-video is zachter dan 120p, maar weinigen bieden iets zo snel en er is nog steeds 4k 60p voor video van hoge kwaliteit met halve snelheid. Waarschijnlijk zullen de grootste klachten worden gericht op het zijwaarts scharnierende scherm door Fujifans die de voorkeur geven aan het oudere mechanisme, maar dit is puur persoonlijk en ik vind de nieuwe aanpak veel beter. Voor deze prijs zijn er ook een aantal high-end bijgesneden sensorrivalen die allemaal goedkoper zijn, hoewel ze de volledige functieset missen, plus enige overlap met budget tot mid-range full-framers om te overwegen. Persoonlijk blijf ik erg dol op de aanpak van Fujifilm en zou ik voor deze prijs geen grotere sensor inruilen voor de algehele functieset van de X-T4. Uiteindelijk denk ik dat Fujifilm geweldig werk heeft geleverd bij het verbeteren van een populair model zonder afbreuk te doen aan zijn charme, en de X-T4 wordt misschien wel de beste bijgesneden sensorcamera tot nu toe.

Bekijk de prijzen van de Fujifilm X-T4 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS M200 test

De Canon EOS M200 is een instapmodel camera met verwisselbare lenzen met een 24 Megapixel APSC sensor, kantelbaar touchscreen en bijgesneden 4k video. Opvolger van de EOS M100, hij erft dezelfde body met zijn kantelbare touchscreen en dezelfde sensor met Dual Pixel CMOS AF voor zelfverzekerd scherpstellen, of het nu gaat om het maken van foto’s of 1080p-video. Nieuw in de M200 is de DIGIC 8-processor die oogdetectie, meer AF-punten en 4k-video brengt, hoewel interessant met de beperkingen van de eerdere M50, dus 4k is alleen beschikbaar in 24p, past een aanzienlijke bijsnijding toe en mist Dual Pixel AF; als zodanig voor de beste scherpstelling in video en breedste dekking, fotografeer je in 1080p. De M200 erft ook twee kleine maar nuttige functies van de G7X III: een filmopnameknop op het scherm wanneer deze naar je toe is gericht om te vloggen, en ondersteuning voor verticale video in portret-apps zoals Instagram Stories en IGTV. De M200 vertegenwoordigt een milde update ten opzichte van de M100, maar geniet van zijn positie als Canon’s kleinste, lichtste en goedkoopste spiegelloze in het huidige assortiment. Dat gezegd hebbende, als je de updates niet nodig hebt, houd dan een oogje open voor kortingen op de oudere EOS M100.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS M200 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sony A7r IV test

De A7r Mark IV is een indrukwekkende carrosserie, met zijn nieuwe 61 Megapixel-sensor die zijn rivalen met hoge resolutie tot nu toe overtreft en de algehele snelheid en handling die D850-eigenaren gemakkelijk zou kunnen verleiden. Hier is een camera die het potentieel heeft om portretten, landschappen en architecturale afbeeldingen te leveren die de middenformaatkwaliteit benaderen, terwijl hij ook de snelheid en bijsnijdbaarheid heeft voor verre sporten en dieren in het wild. Ik waardeerde ook de body tweaks van Sony, van de ruimere grip en grotere knoppen tot de dubbele UHS-II-slots en de zoeker met een hogere resolutie. Ik ben nog steeds gefrustreerd door het jammerlijk onderbenutte touchscreen en teleurgesteld dat er geen 4k op 60p is of een video in 10 bit – functies die vermoedelijk zijn gereserveerd voor een bijna mythische A7s-upgrade – maar de nieuwe digitale microfooninterface en verbeterde autofocus blijven valuable upgrades voor videoshooters, terwijl de over-sampled 4k-beelden in de Super 35-modus er zeker erg goed uitzien. Over het algemeen is de A7r IV een evolutionaire upgrade ten opzichte van zijn voorganger, maar het is verrassend hoeveel een boost in resolutie en autofocusprestaties de flexibiliteit en aantrekkingskracht van dit model in de line-up van Sony heeft verbreed, waardoor het opnieuw detailfanaten kan verleiden, of hun onderwerpen nu statisch of in snelle beweging zijn. Een aanrader, maar als 42 Megapixels genoeg voor je zijn, zoek dan naar koopjes op de eerdere A7r III.

Check prijzen op de Sony A7r IV bij B&H, Adorama of WEX. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Fujifilm XT30 test

De Fujifilm X-T30 volgt een beproefd recept dat nu aan zijn derde generatie toe is en dezelfde sensor, verwerking en autofocus levert als het vlaggenschip X-T3 in een kleinere, lichtere en veel betaalbare behuizing. Als zodanig wordt het de tweede body met Fujifilm’s nieuwste 26 Megapixel / APSC / X-Trans IV-sensor met 100% fasedetectie autofocusdekking en elektronische bursts tot 30 fps met optionele pre-burst-opname. Het mist misschien de weerbestendigheid van de X-T3, dubbele kaartsleuven, een grotere zoeker met een hogere resolutie, 4k tot 60p en een scherm dat zowel zijwaarts als verticaal kantelt, maar het beschikt over een pop-upflitser die afwezig is in het vlaggenschip en bevat nu ook een AF-joystick. In vergelijking met rivalen mist het ingebouwde stabilisatie, 4k-filmclips langer dan tien minuten, een standaard 3,5 mm microfooningang (in plaats daarvan blijft het je dwingen om de 2,5 mm-aansluiting aan te passen) en een kaartsleuf die UHS-II-kaartsnelheden kan benutten. Maar als algemene carrosserie blijft de X-T30 een geweldige keuze, niet alleen tegen nieuwe rivalen, maar ook als een upgrade voor de eerdere X-T20 en zelfs de X-T2. Merk op dat de originele X-T30 onlangs is vervangen door de mild bijgewerkte Mark II-versie.

Bekijk de prijzen van de Fujifilm X-T30 II bij B&H, Amazon, Adorama, WEX UK of Calumet.de. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek, een officieel Cameralabs-T-shirt of mok kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sony A6400 test

Sony’s A6400 is een solide mid-range spiegelloze camera met een APSC-sensor die 24 Megapixel-foto’s en 4k-video van goede kwaliteit levert. Verbeteringen aan het autofocussysteem betekenen dat het onderwerpen met meer succes volgt en scherp blijft dan welke camera dan ook voor zijn prijs, of je nu foto’s maakt of video filmt, en hoge burst-snelheden betekenen dat het ook beter geschikt is voor actie dan de meeste rivalen. Het scherm kan eindelijk 180 graden omhoog klappen om je te confronteren voor vloggen, en de zeldzame mogelijkheid om langer dan een half uur te blijven filmen, maakt het ideaal voor interviews en evenementen. Frustrerend als je een microfoon op de hotshoe plaatst, blokkeer je het scherm, maar je kunt in plaats daarvan altijd een beugel of een bekabelde microfoon gebruiken, en hoewel er geen koptelefoonaansluiting of dubbele kaartsleuven zijn, is dat normaal voor deze prijs. Ik had graag een betere batterij gezien, maar je kunt de camera in ieder geval via USB van stroom voorzien, wat handig is voor lange video’s of time-lapses die ook zijn hersteld na het verlies van downloadbare apps. Misschien wel het grootste nadeel is het gebrek aan ingebouwde stabilisatie die exclusief blijft voor de A6500 in sony’s APSC-reeks – vervelend omdat het al lang standaard is in de full-frame lijn van Sony. Als je IBIS nodig hebt, misschien voor ongestabiliseerde primes, dan is de A6500 nog steeds verleidelijk, zelfs voor een hogere prijs, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de A6400 vanwege de verbeterde scherpstelling, langere opnames en selfie-scherm, zelfs met de hotshoe-beperkingen. Aangezien de vorige A6500 de A6300 echter slechts 8 maanden volgde, is het de vraag of er in de toekomst een gestabiliseerde versie van de A6400 zal zijn, hoewel vermoedelijk tegen een premie die je misschien niet bereid bent te betalen. En als je de upgrades van de A6400 niet nodig hebt, kijk dan uit voor afgeprijsde A6300’s, en als je geen 4k of snelle bursts nodig hebt, blijft Canon’s EOS M50 een geweldige optie voor vloggers met een zijwaarts scharnierend scherm en een lagere prijs. Maar persoonlijk gezien past de A6400 heel goed bij mijn stijl van filmen en gebrek aan IBIS terzijde, het is een sterke camera voor de prijs die ik graag aanbeveel.

Bekijk de prijzen van de Sony Alpha a6400 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Fujifilm XT3 test

Fujifilm’s X-T3 is een zeer bevredigende spiegelloze camera en mijn favoriete model in de X-serie. Het lijkt misschien veel op de eerdere X-T2, maar Fujifilm’s nieuwste 26 Megapixel X-Trans IV-sensor brengt grote verbeteringen aan autofocus (nu over het hele frame), burstsnelheid (tot 11 fps mechanisch of 30 fps elektronisch) en vooral aan video (4k tot 60p met 10-bits interne opname). Inderdaad, de X-T3 wordt de beste APSC-camera voor video tot nu toe en zal vol vertrouwen de Sony A6300 / A6500 ook voor actie-opnamen opnemen. Aan de andere kant is er geen ingebouwde stabilisatie, een vrij gemiddelde levensduur van de batterij en het scheeftrekken beperkt het nut van de elektronische sluitermodi; vloggers zullen ook wensen dat het een scherm had dat naar voren klapte. Dat gezegd hebbende, heb ik persoonlijk nog steeds het gevoel dat de X-T-serie de perfecte balans vindt tussen grootte, stijl en bruikbaarheid, en hoewel ik IBIS mis en de voorkeur zou geven aan een grotere batterij, zou ik ze niet willen als ze de behuizing groter zouden maken. Nogmaals, het is allemaal heel persoonlijk, maar ik vind de X-T-serie een van de meest bevredigende om mee te fotograferen: aantrekkelijk vormgegeven, tactiele bedieningselementen, klein genoeg om nooit thuis te laten, en cruciaal beelden (en nu ook videobestanden) leveren die er geweldig uitzien buiten de camera, waarvoor weinig of geen nabewerking nodig is. Als je de verbeteringen aan autofocus, burstsnelheid of video niet wilt benutten, dan blijft de vorige X-T2 een verleidelijke optie als je er een kunt vinden voor een lagere prijs, maar voor mij wordt de X-T3 een van mijn favoriete allround camera’s en een die het gemakkelijk opneemt tegen full-frame rivalen; Sterk aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Fujifilm X-T3 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS M50 test

De Canon EOS M50 is een bovenste instapcamera met een 24 Megapixel APSC-sensor, zelfverzekerde autofocus (voor foto’s en 1080p-video), een kleine maar scherpe OLED-zoeker, uitstekend draadloos en wordt Canon’s eerste spiegelloze met 4k-video, een volledig gearticuleerd aanraakscherm, oogdetectie en stille opnameopties. Helaas is de 4k van beperkt nut, met een zware uitsnede en alleen werkend met minder zelfverzekerde autofocus op basis van contrast. Ik ben ook gefrustreerd dat er geen USB-opladen is, vooral omdat de batterij vrij zwak is. Maar afgezien hiervan blijft de EOS M50 een zeer aantrekkelijk model met een compacte maar comfortabele body, effectief touchscreen, toonaangevend draadloos, zelfverzekerd scherpstellen voor 1080p-video en geweldige kleuren buiten de camera. Inderdaad, de M50 kan worden gepitcht als een hoger instapmodel, maar ik denk dat het Canon’s meest overtuigende spiegelloze tot nu toe is. In combinatie met een hotshoe en microfooningang zal de M50 net zo populair zijn bij vloggers als bij mensen die op zoek zijn naar een upgrade van smartphonefotografie. Aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS M50 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sony A7 III test

De Sony Alpha A7 III is een zeer veelzijdige camera boordevol functies die opnieuw definieert wat we kunnen verwachten van een full-frame body voor deze prijs. Het levert scherpe en bevredigende beelden van zijn 24 Megapixel full-frame sensor, legt goed uitziende 4k-video vast in full-frame of bijgesneden APSC-modi, behandelt zichzelf vol vertrouwen voor actie met 10fps bursts en fasedetectie autofocus over bijna de hele sensor, terwijl het ook ideaal is voor evenementen met uitstekende gezichts- en oogdetectie en de kans om in echte stilte te fotograferen. Professionals die eenmalige gelegenheden fotograferen, zullen de veiligheid van twee SD-kaartsleuven waarderen, studioshooters zullen genieten van de hoge snelheid tethering en USB-voeding, terwijl reizigers en sociale fotografen dol zullen zijn op wifi en naadloze locatietags via Bluetooth. Oh en als een derde generatie Sony A7-model geniet de A7 III ook van de betere bedieningselementen en grotere batterij van de A7r III, die in wezen eerdere zorgen over spiegelloos uitbant. Voor iedereen die full-frame wenst, kan de A7 III alle camera zijn die je nodig hebt en ook het model om veel DSLR-bezitters te verleiden om over te stappen.

Bekijk de prijzen van de Sony A7 III bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Panasonic Lumix G9 test

De Lumix G9 is een zelfverzekerde high-performance camera die een genot is om te gebruiken. De robuuste weerbestendige behuizing voelt geweldig in je handen met uitstekende bedieningselementen, er is een enorm zoekerbeeld, een volledig gearticuleerd touchscreen met een uitstekende gebruikersinterface, snelle autofocus en burst-opnamen die actie kunnen volgen, zeer effectieve ingebouwde stabilisatie en geweldige beeld- en videokwaliteit van de 20 Megapixel Four Thirds-sensor die kan wedijveren met 24 Megapixel APSC-sensoren, maar de hoogste gevoeligheden. De samengestelde High Res-modus levert echt meer details met de juiste onderwerpen, er is opladen en stroom via USB, krachtige draadloze functies die aan elkaar zijn gekoppeld door Bluetooth en de sluwe 6K- en 4K-fotomodi van Panasonic die het gemakkelijk maken om een moment vast te leggen voordat je op de sluiter drukt of de focus na het evenement aanpast. Er valt weinig op te merken: je went aan de zeer gevoelige ontspanknop en het visuele gefladder tijdens continue AF, eennd terwijl de limiet van tien minuten tot 4k op 50p of 60p gemeen lijkt in vergelijking met de GH5, wie biedt er nog meer 4k op 50p of 60p voor deze prijs? Bovendien krijg je nog steeds clips van een half uur op 30p. In gebruik heb je het gevoel dat er weinig is dat de G9 niet aankan en het is zeer concurrerend bij de adviesprijs van $ 1699.

Bekijk de prijzen van de Panasonic Lumix G9 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!