Beste stockfotografie sites

De gedachte om geld te verdienen met je foto’s terwijl je je fotografievaardigheden in de praktijk brengt, is zeker verleidelijk voor iedereen. Sinds aandelensites op de wereldmarkt kwamen, ligt dit aanbod op tafel.

Hoewel ze je echt de mogelijkheid geven om een passief inkomen te verdienen, zijn er nogal wat dingen om te overwegen voordat je in de aandelenwereld duikt.

Een van de belangrijkste beslissingen om te nemen is kiezen waar u uw inhoud precies wilt uploaden. Dit kan gemakkelijk een beetje verwarrend worden.

Er zijn een aantal platforms die er zijn, en ze hebben allemaal verschillende algemene voorwaarden.

Dus laten we de vraag beantwoorden: Welke stock site is het beste voor u en hoeveel kunt u verdienen met uw afbeeldingen?

Inhoudsopgave

Stockfotografie Sites | Verkoop uw foto’s in 2023

1. Vecteezy

vecteezy

Als u op zoek bent naar de beste stockfotografiesites van het jaar om een beetje extra inkomsten te verdienen met uw foto’s, vectoren of video’s, is Vecteezy een naam die u zeker zult tegenkomen.

Als bijdrager zijn uw foto’s beschikbaar voor een wereldwijd miljoenenpubliek – door populaire stockafbeeldingen te maken, kunt u geld verdienen voor elke download.

Om je aan te melden, moet je een aantal van je beste werk naar het Vecteezy-team sturen om te beoordelen. Als u vervolgens wordt geaccepteerd, kunt u beginnen met het uploaden van uw beste stockafbeeldingen naar de marktplaats zodat het publiek deze kan kopen en downloaden.

Het Vecteezy-bijdragerplatform is niet-exclusief, wat betekent dat u uw creatieve middelen kunt blijven delen op veel van de andere beste stockfotosites die in deze handleiding worden genoemd.

Het hebben van een breed scala aan foto’s en video’s van hoge kwaliteit die op Vecteezy worden weergegeven, is de eerste stap naar het verdienen van een stabiel passief inkomen uit uw werk.

Hoeveel kun je verdienen?

Het Pro-programma maakt gebruik van een Subscriber Share Model waarbij de inkomsten worden berekend op een omzetverdeling van 50%.

Er is ook een gratis programma voor gratis stockfoto’s, video’s en vectoren, waar u $ 5,00 per 1.000 downloads voor vectoren en foto’s kunt verdienen, en $ 10,00 per 1.000 downloads voor video.

2. Getty Afbeeldingen

Screenshot van Getty Images

Getty Images is ongetwijfeld een beest op de hedendaagse stockfotografiemarkt, met een verbazingwekkend aantal activa in zijn galerij: meer dan 200 miljoen. Het is ook een van de oudste stocksites, actief sinds 1995.

Ze bieden 125 miljoen royaltyvrije afbeeldingen van hoge kwaliteit aan hun klanten, die een breed scala aan onderwerpen behandelen, waaronder redactionele afbeeldingen.

Met hun solide reputatie trekt Getty Images een aanzienlijke hoeveelheid verkeer naar hun site, waardoor uw kans om uw werk te verkopen toeneemt.

Hoeveel kun je verdienen?

Getty verkoopt afbeeldingen in verschillende formaten: klein voor $ 150, medium voor $ 350 en groot voor $ 499.

Deze prijslijst klinkt behoorlijk verleidelijk, maar houd er rekening mee dat het bureau een zware prijs op uw potentiële inkomsten legt: 80% van elke verkoop gaat naar Getty en slechts 20% t0 u.

3. Depositfoto’s

Depositphotos is sinds 2009 op de markt voor stockfotografie toen het werd opgericht door Dmitry Sergeev. Al 10 jaar is het bedrijf aanzienlijk gegroeid en het blijft zijn collectie snel uitbreiden.

Op dit moment is Depositphotos de thuisbasis van meer dan 100 miljoen royaltyvrije afbeeldingen van hoge kwaliteit die zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: Foto’s, Illustraties, Vector art, Achtergronden, Redactionele en Nieuwsafbeeldingen. Het omvat ook de mogelijkheid om HD-video’s te uploaden en te verkopen.

Hoewel dit bedrijf in Florida is gevestigd, heeft het kantoren letterlijk over de hele wereld en biedt het opmerkelijk genoeg klantenondersteuning in 20 verschillende talen.

Hoeveel kun je verdienen?

Als u bereid bent om een bijdrager voor Depositphotos te worden, moet u eerst slagen voor een korte examentest. Als je wordt geaccepteerd, is het belangrijkste waar je je bewust van moet zijn het niveausysteem dat ze gebruiken.

Het niveau wordt bepaald door het aantal verkopen dat de specifieke bijdrage levertof heeft gemaakt op hun website. Er zijn vijf niveaus: groen tot 499 downloads; brons 500 – 4.999 downloads; zilver 5.000 – 24.999 downloads; goud 25.000 – 149.999 downloads en platina 150.000+ downloads.

Afhankelijk van het niveau waarop u zich bevindt, kunt u tussen de 34% en 42% royalty’s krijgen van elk verkocht bestand.

Je zult zeker veel verkopen moeten doen om de top te bereiken, maar toch is 34% al een behoorlijk begin!

4. iStock

Screenshot van Istock Stockfotografie

iStock is een andere populaire naam in de stockfotografie-industrie. Als zodanig kan het een goed platform bieden voor het weergeven van uw afbeeldingen (en natuurlijk een betere kans om te verkopen).

iStock was vroeger een onafhankelijke speler, maar in 2006 werd het overgenomen door Getty voor 50 miljoen dollar.

In vergelijking met Getty is er één significant verschil tussen deze twee sites: iStock is gecategoriseerd als een “microstock” -bureau, verwijzend naar goedkope stockfotografie.

Hoeveel kun je verdienen?

De commissie voor de bijdragers varieert tussen 15% en 45%, afhankelijk van de opties die de fotograaf kiest bij het indienen van nieuwe visuele inhoud.

Qua licenties zijn er twee opties beschikbaar: exclusief en niet-exclusief.

Als de bijdrager de niet-exclusieve optie kiest, betekent dit dat de fotograaf de afbeeldingen niet alleen naar iStock kan uploaden, maar ook naar andere stocksites.

In dit geval krijgt de fotograaf een vlakke commissie van 15%.

Als de fotograaf voor de eerste optie gaat – het indienen van exclusieve inhoud – kan de commissie 45% bereiken, afhankelijk van het aantal downloads.

Hoe meer downloads je hebt, hoe groter het percentage, en het is in deze bovenste lagen wanneer je echt geld kunt gaan verdienen met stockfotografie.

5. Dromentijd

Screenshot van Dreamstime StockFotografie

Dreamstime is absoluut een platform dat hoge kwaliteitsnormen stelt voor zijn bijdragers.

Het omvat nogal wat categorieën: Abstract, Dieren, Vakanties, Kunst en Architectuur, en vele anderen. Het bedrijf werd 15 jaar geleden opgericht en is daarmee een van de oudste aandelenbureaus die er zijn.

Dreamstime is een aanbieder van microstocks en zijn directe rivalen op de markt zijn tegenwoordig iStock en Shutterstock.

Het wordt door veel bijdragers beschouwd als een van de beste plaatsen voor fotografen om hun werk te verkopen.

Hoeveel kun je verdienen?

De commissie die u krijgt van elke verkochte afbeelding varieert van 25% tot 50%. Hoe bepalen zij het tarief?

Het is een zeer vergelijkbaar schema met de andere aandelensites: het hangt er rechtstreeks van af of de geüploade inhoud exclusief of niet-exclusief is. Exclusieve afbeeldingen genieten van een hoger verdienpercentage.

Het hangt ook af van hoe vaak de foto is gedownload, of met andere woorden, of de afbeelding als populair scoort.

6. Gedrongen

Screenshot os Stocksy Stockfotografie

Stocksy is een nieuwe ster in de stockfotografiescene. Het werd pas 8 jaar geleden opgericht, maar het heeft al een groot verschil gemaakt met zijn alternatieve aanpak.

Stocksy richt zich op authentieke, atypische stockbeelden en blinkt daar echt in uit. Slechts één blik op de samengestelde galerij is genoeg om te zien dat je te maken hebt met topfotografen.

De enige tegenvaller is dat het heel moeilijk is om binnen te komen. Ik heb het de afgelopen drie jaar twee keer geprobeerd, maar werd afgewezen.

Ik ken ook minstens een dozijn goede fotografen die portfolio’s hebben ingediend en geen deel konden uitmaken van het team. Ik ben van plan om binnenkort nog een laatste poging te wagen.

De derde keer is een charme, toch? 😉

Hoeveel kun je verdienen?

Stocksy is zeker genereus als het gaat om het betalen van bijdragers – het betaalt 50% commissie op standaardlicenties en 75% op uitgebreide licenties, wat echt een eerlijke deal is.

Naast het financiële aspect, maak je ook deel uit van een gemeenschap van zeer getalenteerde mensen. Dat is een voordeel dat niet kan worden overschat.

De foto’s daar zijn verdeeld in 4 categorieën op basis van hun bestandsgrootte: $ 15 voor een kleine afbeelding, $ 30 voor medium, $ 75 voor groot en $ 125 voor extra groot.

Er zijn ook opties voor uitgebreide licenties, die de sweet spot raken met prijzen van $ 300 en $ 500, afhankelijk van het gebruiksdoel.

7. Westend61

Screenshot van Westend61 Stockfotografie

Westend61 is een Duits aandelenagentschap dat sinds 2003 op de Europese markt is. Het is zowel een stockfotoproducent als een distributiebureau.

Ze verkopen rechtstreeks in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en distribueren beelden naar partnerbureaus over de hele wereld.

Westenend61 richt zich op afbeeldingen die zeer relevant zijn voor zakelijke, reclame- en redactionele klanten en onderhoudt een fotocollectie van hoge kwaliteit.

Hoeveel kun je verdienen?

Dit bureau waardeert zijn bijdragers echt en behandelt hen met respect.

Bij elke nieuwe inzending beslist de fotograaf of de foto’s uitsluitend door Westend61 worden gebruikt of dat het bureau bevoegd is om ze te verspreiden naar hun internationale partners.

Afhankelijk van welke van die opties de fotograaf kiest, varieert de commissie tussen 40% en 60% van de winst.

Westend61 kan ook een zeer verleidelijke add-on bieden: ze verkopen niet alleen uw stockfoto’s, maar ze kunnen ook commissies van hun klanten bemiddelen.

In dit geval, omdat ze slechts twee partijen verbinden, krijgt u 85% van de winst en de vergoeding voor hen is 15%. Best een lieve deal!

8. Shutterstock

Screenshot van Shutterstock Stock Fotografie

Shutterstock is een andere populaire naam in de wereld van stockfotografie. Het biedt een indrukwekkende 270 miljoen royaltyvrije afbeeldingen aan zijn klanten.

De site wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht, wat de kans vergroot dat uw werk wordt opgemerkt en gekocht.

Ironisch genoeg is het nadeel ook verbonden met het feit dat dit bureau veel aandacht krijgt – het betekent dat u als bijdrager ook aanzienlijke concurrentie zult hebben.

Hoeveel kun je verdienen?

Aangezien dit een microstock site is (net als iStock van Getty en Fotolia) is de individuele beeldprijs vrij laag.

Het meest populaire plan dat ze aanbieden, is een maandelijks abonnement voor klanten voor de prijs van $ 169, waarbij de klant 350 afbeeldingen ontvangt.

Dit verlaagt de waarde van een enkele foto tot $ 0,48, wat vanuit psychologisch oogpunt behoorlijk ontmoedigend kan zijn als je een professionele fotograaf bent.

De commissietarieven voor bijdragers aan Shutterstock beginnen bij 25% voor een verkochte afbeelding.

9. Cavan Afbeeldingen

Screenshot van Cavan Afbeeldingen Stockfotografie

Cavan Images is een geweldige nieuwe inzending op de markt en het ondersteunt het idee dat elk goed verhaal begint met een sterk imago.

Cavan richt zich op hoogwaardige, authentieke foto’s die zowel gedurfd als levendig zijn.

Ze begrijpen het belang van het opbouwen van een creatieve gemeenschap van bijdragers. Ze hebben momenteel 2600 leden uit meer dan 80 landen over de hele wereld.

Het is bijna een jaar geleden dat ik een account bij hen heb geopend en ik kan echt zien dat Cavan ernaar streeft om zijn leden zich waardevol te laten voelen.

Er zijn echter een paar dingen die niet zo positief zijn. Een daarvan is de tijd die de redactie nodig heeft om uw inzendingen te beoordelen. Het kan gemakkelijk meer dan 2 weken duren, wat veel te lang is.

Ten tweede hadden ze vroeger een team dat verantwoordelijk was voor keywording, wat naar mijn persoonlijke mening behoorlijk tijdrovend en vervelend is.

Nu hebben ze een nieuw inzendingsplatform en moet elke gebruiker zijn / haar foto’s afzonderlijk trefwoorden.

Hoeveel kun je verdienen?

Ze bieden geweldige prijzen – kleine afbeeldingen beginnen vanaf $ 50 en grote afbeeldingen met volledige resolutie kunnen oplopen tot $ 500. De bijdragers krijgen een respectabele 50% van elke verkochte foto.

Het enige nadeel hier is dat de site nog steeds niet erg populair is, dus het krijgt niet veel dagelijks verkeer. Dat betekent dat het niet gegarandeerd is dat klanten de kans krijgen om op je werk te stuiten.

Een ander belangrijk ding om in gedachten te houden is dat alle afbeeldingen die u uploadt naar Cavan exclusief voor hen zijn – u hebt niet het recht om dezelfde afbeeldingen naar andere instanties te verspreiden.

10. Verschuiving

Scrrenshot os Offset Stockfotografie

Offset is in september 2013 gemaakt door Shutterstock en geeft prioriteit aan high-end foto’s van meer ervaren fotografen.

Dit bureau is heel anders dan Shutterstock zelf en van elke andere microstock-site. Het richt zich op klanten die allemaal over geweldige beelden gaan en zich niet erg zorgen maken over prijzen.

Net als Stocksy is Offset berucht omdat het moeilijk te bereiken is. Ze vinden je liever en nodigen je uit dan je aanvraag als bijdrager te accepteren, hoewel je een portfolio kunt indienen.

Hoeveel kun je verdienen?

De afbeeldingen op deze site hebben een vrij aantrekkelijke prijsstelling. Het is $ 249 voor een klein beeld bij 72dpi en $ 499 voor volledige resolutie.

Ze bieden ook pakketten van 5 of 10 afbeeldingen die voor sommige kopers een kosteneffectieve optie kunnen zijn.

11. Vijver5

Screenshot van Pond5 StockfotografiePond5 is zeker niet een van de beroemdste hubs voor stockfotografie, maar het is nog steeds de moeite waardionen.

Het werd opgericht in 2006 en begon als een bureau om videoproducenten te helpen inhoud aan derden te licentiëren.

Pond5 is gevestigd in New York en het is een marktplaats voor royaltyvrije media. Naast foto’s bieden ze ook stock footage, muziektracks, geluidseffecten, 3D-objecten en After Effects-sjablonen.

Hoeveel kun je verdienen?

Dat is letterlijk aan jou; Pond5 vertrouwt echt op hun gemeenschap van artiesten en laat hen hun eigen prijzen bepalen!

Als bijdrager kunt u beslissen over de prijs voor elk bestand en elke keer dat het wordt verkocht, krijgt u 50% van de inkomsten.

Er zijn vier bestandsgroottes beschikbaar voor klanten: Small, Medium, Large en Extra Large. U ziet prijzen variërend van $ 15 tot $ 500 voor afbeeldingen met volledige resolutie.

12. Fotolia

Screenshot van Fotolia StockFotografie

Fotolia is tegenwoordig een eersteklas bureau in de wereld van stockfotografie. Vroeger was het een onafhankelijke speler op de markt, maar dit jaar werd het overgenomen door Adobe Stock.

In Fotolia vindt u meer dan 50 miljoen rechtenvrije afbeeldingen, video’s, 3D-fotografie-items en sjablonen. Het kan u een ongeëvenaarde exposure bieden als bijdrager.

Hoeveel kun je verdienen?

Dit bureau biedt een concurrerende royalty van 33% op foto’s en 35% op videobeelden.

Door te uploaden naar Fotolia krijg je ook de kans om te worden opgenomen in hun premium collectie, die met de hand is samengesteld en afbeeldingen van hoge kwaliteit bevat die absoluut eye candy zijn.

13. Creatieve markt

Screenshot van Creative Market Stock Photography

Creative Market is een andere site waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar het bekijken ervan zal zeker geen tijdverspilling zijn.

Dit platform heeft een aanzienlijk aantal artiesten die deel uitmaken van de community: 29.434 onafhankelijke makers!

Het biedt niet alleen stockafbeeldingen, maar ook afbeeldingen, sjablonen, webthema’s, lettertype-add-ons en 3D-assets.

Hoeveel kun je verdienen?

Als je een winkel opent in Creative Market, zijn er nogal wat voordelen.

De bijdragers mogen hun eigen prijzen bepalen en 70% van elke verkoop verdienen (wat eerlijk gezegd vrij veel is, rekening houdend met het feit dat commissies op de meeste andere aandelensites variëren van 15% tot 50%).

Een ander niet te onderschatten voordeel is dat je met dit platform je foto’s voor meer dan 5 miljoen leden kunt krijgen. Dat zal je helpen om veel exposure te krijgen!

14. Yay Afbeeldingen

Yayimages

Yay Images biedt meer dan 12 miljoen stockafbeeldingen, vectoren en video’s, rechtstreeks afkomstig van 18.000 fotografen uit meer dan 145+ landen. Het biedt zoeken in tekstruimte, in-browser editor, afbeeldingen van beroemdheden en meer.

Wat de betaalbaarheid betreft, biedt Yay Images een reeks plannen, van enkele afbeeldingen tot kredietpakketten tot 200 per maand. Er is ook een gratis laag met toegang tot meer dan 2 miljoen foto’s en vectoren, standaardlicenties en onbeperkte downloads. Als u ervoor kiest om voor een credit pack-abonnement te gaan, mag u ongebruikte afbeeldingen doorrollen.

Hoeveel kun je verdienen?

Voor degenen die hun afbeeldingen aan Yay Images willen verkopen, kunt u eerlijke licenties plus 50% commissie op elk verkocht bestand verwachten, waardoor het een gemakkelijke manier is om geld te verdienen via uw werk.

Laatste woorden

Ik hoop dat je hebt genoten van de lijst met fotografie-stocksites die ik op je radar heb gezet. Sommige namen zijn ongetwijfeld populair, maar er zijn ook andere die minder bekend zijn.

Als u ervaring hebt met een van deze aandelensites, deel dan uw gedachten in de onderstaande opmerkingen.

Bekijk ook dit inzichtelijke artikel over stockfotografiebureaus van onze vrienden bij Pixsy, waarin we onderzoeken welke rechten bij jou liggen en wat bij het bureau ligt.

Laten we elkaar helpen beslissen of het de moeite waard is om al deze fantastische kansen te verkennen!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer