Beste vlogcamera

Als je op zoek bent naar de beste camera voor vloggen, YouTube of andere videocreaties, dan ben je hier aan het juiste adres! Ik werd lid van YouTube in 2006 en begon video te gebruiken voor het presenteren van gidsen en gear reviews. In de afgelopen 14 jaar heb ik veel geleerd over videoproductie en welke functies het belangrijkst zijn voor vloggers, vooral als je alleen werkt, en ik heb nieuwe camera’s altijd geëvalueerd, zowel vanuit een fotofotografie- als videoperspectief.

Op deze pagina maak ik een shortlist van de camera’s en accessoires die ik persoonlijk kan aanbevelen voor vloggen op elk niveau, van budget tot high-end.

Aanbevolen vlogcamera’s

Voordat je op een nieuwe camera gaat zitten, is het misschien de moeite waard om te overwegen om te vloggen met je telefoon; als het video van behoorlijke kwaliteit heeft, kan het perfect voldoende zijn. Om de kwaliteit van je telefoon naar een hoger niveau te tillen, raad ik je ten zeerste aan om te filmen met een gimbal voor soepele resultaten en een fatsoenlijke microfoon aan te sluiten voor een fatsoenlijke audiokwaliteit. Er is een schat aan gimbals ontworpen voor telefoons, maar een van de beste is de Zhiyun Smooth Q, terwijl je voor audio niet verder hoeft te zoeken dan een Rode VideoMic Me (voor telefoons met 3,5 mm-aansluitingen) of de VideoMic Me-L (voor iPhones met Lightning-poorten). Bekijk Ben’s review van de Rode VideoMic Me-L hieronder voor meer informatie over vloggen met je telefoon en een externe microfoon.

Beste budget vlog camera

Een van de beste algemene camera’s voor vloggen is ook een van de meest betaalbare en compacte: de DJI Osmo Pocket 2 maakt gebruik van de ervaring van het bedrijf in gimbals om de effectieve stabilisatie van een veel groter systeem in een handig zakbaar apparaat te leveren. De Osmo Pocket 2 heeft misschien maar een kleine sensor, dus komt niet overeen met de onderstaande opties in lage lichtkwaliteit of potentieel voor vervaging op de achtergrond, maar herbergt hem cruciaal op een kleine gimbal die de meeste optische en sensorgebaseerde stabilisatiesystemen zal overtreffen. Het scherm is klein, maar goed genoeg voor casual filmen, of je kunt je telefoon aansluiten voor een groter beeld en gemakkelijkere toegang tot instellingen. De camera kan met een druk op de knop worden ingesteld om weg of naar u toe te kijken, terwijl de USB C-oplaadpoort op de basis kan worden aangepast als microfooningang met behulp van een optioneel accessoire, dat een traktatie is met op revers gebaseerde microfoons. Het filmt ook 1080- of 4k-video, hoewel vanwege de kleine sensor de beelden luidruchtig kunnen worden bij weinig licht. Over het algemeen een sterke optie voor de redelijke vraagprijs van ongeveer 350 dollar of pond, en ideaal voor diegenen die stabilisatie en draagbaarheid belangrijker vinden dan de belofte van een grotere sensor en verwisselbare lenzen. Bekijk prijzen op de DJI Pocket 2 bij Amazon, Amazon UK, B &H, Adorama, WEX of Calumet.de! U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

De andere belangrijke optie voor vloggen aan de budgetkant is de GoPro Hero 9 Black, ogenschijnlijk een stoere actiecamera, maar een die dankzij griezelig goede digitale stabilisatie ook zeer effectief kan zijn voor vloggen en andere stukken naar de camera, vooral als je hem koppelt aan de optionele Media Mod voor een externe microfooningang. Bekijk hieronder de recensie van mij en Ben.

Beste mid-range vlogcamera

Voor een stap omhoog in kwaliteit en flexibiliteit ten opzichte van de typische sensoren in een telefoon, GoPro of de Omso Pocket, kijk je naar het uitgeven van $ 500 tot $ 800 voor een budgetcamera met verwisselbare lenzen; al mijn aanbevolen modellen zijn verkrijgbaar in een kit met een optisch gestabiliseerde lens, hebben APSC- of Four Thirds-sensoren van behoorlijk formaat voor goede kwaliteit bij weinig licht, sport naar voren gerichte schermen en betrouwbare autofocus- en microfooningangen.

Hiervan zijn mijn favorieten beide van Canon, beide met 24 Megapixel APSC-sensoren met zelfverzekerde Dual Pixel CMOS-autofocus. De goedkoopste is de Canon EOS 250D / Rebel SL3, een DSLR die perfect is voor vloggen in live view met een volledig gearticuleerd touchscreen; overweeg om het te koppelen met de EF-S 10-18mm STM zoom voor een breder beeld. Voor een beetje extra zou je kunnen gaan voor de Canon EOS M50, een spiegelloze camera die kleiner (en voor mij schattiger) is dan de 250D/SL3; overweeg om het te koppelen aan het EF-M 11-22mm STM-objectief voor een breder beeld.

Merk op dat de M50 ook 4k biedt, maar met een ernstige uitsnede en basis autofocus, dus ik zou het alleen als een 1080p / Full HD-camera beschouwen. Beide Canon modellen leveren zeer mooie kleuren en tonen out-of-camera en zijn mijn vlogkeuzes voor deze prijs. Zie mijn Canon EOS 250D / SL3 test en Canon EOS M50 test voor meer details.

canon-eos-m50-hero2

Boven: Canon’s EOS M50 is mijn favoriete mid-range camera voor vloggen. Bekijk de prijzen van de Canon EOS M50 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Er is ook de Panasonic Lumix G80 / G85 die misschien niet zo zelfverzekerde autofocus heeft als de Canons, maar profiteert van ingebouwde stabilisatie en bruikbare 4k-video, om nog maar te zwijgen van goede kortingen nu de nieuwere G90 / G95 beschikbaar is – zie mijn Lumix G80 / G85 review voor meer details. Zowel de Fujifilm als Panasonic hebben ook toegang tot een breder scala aan lenzen dan de Canon EOS M-modellen als je overweegt een groter systeem voor fotografie en video te bouwen.

Een van de beste kwaliteitsopties voor het geld is de Sony A6400, die video van hoge kwaliteit, onbeperkte opnametijden, zelfverzekerde autofocus, een scherm dat schuin naar je toe kijkt en ook een microfooningang, hoewel het monteren van iets belangrijks op de hotshoe het grootste deel van het scherm zal blokkeren. Er is echter geen ingebouwde stabilisatie, dus je hebt een lens met OSS of een gimbal nodig om de boel stabiel te houden. Zie mijn Sony A6400 review voor meer details, en als je kunt leven met een zoeker met een lagere resolutie, geen fotoprofielen voor grading en een body die niet weerbestendig is, zou je voor de verder identieke Sony A6100 tegen een lagere prijs kunnen gaan.

Beste zakcamera voor vloggen

De mid-range prijs is ook waar je de eerste compactcamera vindt die het overwegen waard is om te vloggen: de Canon PowerShot G7X III is een zakbare camera met een 20 Megapixel 1in sensor, een scherm dat omhoog klapt om naar je toe te kijken, een mooie heldere lens met een ingebouwd filter met neutrale dichtheid, microfooningang en zelfs live streaming rechtstreeks naar YouTube via Wifi; de op contrast gebaseerde autofocus is niet zo zelfverzekerd als de andere modellen die hier worden aanbevolen (dus het is beter geschikt voor vloggers die niet te veel heen en weer bewegen), maar de prijs in combinatie met de video van goede kwaliteit en de zakbare behuizing zorgen voor een aantrekkelijke combinatie. Zie mijn Canon G7X III review voor meer details en houd deals open voor deals op de oudere Canon G7X II die geen microfooningang heeft, maar een geweldige startcamera is.

Sony-Zv1-vs-A7C-review-6

Boven: Sony’s Z-V1 is mijn favoriete pocketcamera voor vloggen.

Als je verder kunt reiken, kun je een van de meest capabele pocket vlog-camera’s kopen, de Sony ZV1, die de lens en sensor van de RX100 VA neemt, maar de zoeker dumpt voor een volledig gearticuleerd scherm, microfooningang en ingebouwde microfoons van betere kwaliteit. De lens is ook lichtsterk en bevat een ingebouwd filter met neutrale dichtheid. Ik vergeleek de ZV1 voor vloggen en videomakers met de full-frame A7C in de onderstaande video.

Nog steeds hoger geprijsd, maar nog steeds het overwegen waard, is de Canon PowerShot G1X III, die dezelfde grote 24 Megapixel APSC-sensor als de EOS M50 inperst, een ingebouwde zoeker, volledig gearticuleerd touchscreen, geweldige autofocus, aantrekkelijke kleuren en een ingebouwd ND-filter heeft. Er is ook geen 4k en geen microfooningang, maar de hotshoe maakt het gemakkelijker om een externe recorder te monteren. Bij de G1X III draait het echt allemaal om het hebben van de sensor van een grotere camera in iets dat in een jaszak kan worden gestopt, maar als je het niet erg vindt om iets groters mee te nemen, kun je geld besparen op zoiets als een EOS M50 en genieten van een microfooningang plus de kans om lenzen te wisselen. Bekijk hieronder mijn vlogtest en bekijk mijn Canon PowerShot G1X III review voor alle details.

Beste high-end vlogcamera

Als 4k en professionele videofuncties van cruciaal belang voor je zijn, dan heeft Panasonic een aantal geweldige opties op basis van een 20 Megapixel Four Thirds-sensor (iets kleiner dan APSC maar groter dan 1in). De Panasonic Lumix G9 mag dan in de eerste plaats als fotocamera worden neergezet, maar kan 4k van hoge kwaliteit filmen op maximaal 60p en beschikt ook over een volledig scharnierend touchscreen en ingebouwde stabilisatie – zie mijn Panasonic Lumix G9 review voor alle details. Het is inderdaad onthullend dat een van de weinige camera’s die het voor video heeft overtroffen, de Panasonic Lumix GH5 is, die een van de krachtigste professionele videocamera’s blijft voor een ‘betaalbare’ prijs – zie mijn Panasonic Lumix GH5-recensie voor volledige details. Merk op dat beide Panasonic-body’s op contrast gebaseerde autofocus gebruiken, wat in mijn tests niet zo zelfverzekerd is als fasedetectie of Dual Pixel CMOS AF voor video.

Panasonic-Lumix-G9-hero2

Boven: Panasonic’s Lumix G9 is een van de krachtigste camera’s voor video voor het geld, en een van de goedkoopste met 4k tot 60p. Bekijk de prijzen van de Panasonic Lumix G9 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Als u tevreden bent met de Four Thirds-sensor, maar meer vertrouwen wilt in autofocus met fasedetectie, tze overwegen de Olympus OMD EM5 III. Het neemt geweldig uitziende video op (inclusief 4k), heeft een volledig gearticuleerd touchscreen en misschien wel de beste ingebouwde stabilisatie die er is. Zie mijn Olympus OMD EM5 III test voor meer details.

Voor deze prijs kunt u ook overschakelen naar full-frame sensoren die een betere kwaliteit leveren bij zeer weinig licht. Een van de meest betaalbare is de Canon EOS RP, die dezelfde sensor deelt als de 6D II, maar deze verpakt in een kleinere body die nog steeds een volledig gearticuleerd scherm heeft. Zie mijn Canon EOS RP review voor meer details.

Overweeg ook de duurdere Canon EOS R, een andere spiegelloze camera met een volledig gearticuleerd scherm dat naar voren kan kijken – hoewel omdat de 4k last heeft van zo’n ernstige uitsnede, het alleen de 1080-video is die profiteert van de full-frame sensor. Zie mijn vlogvoorbeeld hieronder en Canon EOS R review voor meer details.

De Sony A7C is ook een belangrijke optie om te overwegen met een full-frame sensor, IBIS en een volledig gearticuleerd scherm, hoewel ik persoonlijk vond dat de kitzoom het tegenhield, dus als je serieus bent over filmen, kies dan eerder dan later voor een andere lens – de Sony FE 20mm f1.8 zou ideaal zijn voor vloggen en algemeen filmen.

Als je op zoek bent naar een high-end camera om te filmen, is het moeilijk om de Sony A7S III te verslaan, maar we hebben het nu over pro-budgetten. Bekijk mijn Sony A7S III review voor meer details.

Beste vlogaccessoire

Fatsoenlijke geluidskwaliteit zal uw video’s aanzienlijk verbeteren en naast het opnemen in een rustige omgeving is de beste aanpak om een externe microfoon te gebruiken en deze zo dicht mogelijk bij u te plaatsen. Hoewel veel videomakers genieten van goede resultaten met een shotgun-achtige microfoon gemonteerd op een hotshoe, zoals de Rode VideoMic Pro +, ben ik erg dol geworden op de vrijheid en kwaliteit van draadloze systemen met een reversmicrofoon die net onder je kin op een kraag kan worden geplaatst. Een van de meest betaalbare, compacte en innovatieve opties is de Rode Wireless Go, die een draadloos bereik levert dat goed genoeg is voor alle vloggers en de nuttige opname van een microfoon ingebouwd in de zendereenheid – het zal de manier waarop je vlogt transformeren, vooral als je loopt en praat in lawaaierige omgevingen! Bekijk hieronder mijn videoreview.

De volgende stap om de kwaliteit van je beeldmateriaal te verbeteren, is ervoor te zorgen dat het stabiel is, en tenzij je het geluk hebt om te filmen met een van de camera’s met bovengemiddelde stabilisatie, betekent dit dat je een gimbal gebruikt. Het Zhiyun Webill Lab is een van de voordeligste opties voor kleine tot middelgrote camera’s, hoewel er modellen zijn voor lichtere of zwaardere ladingen indien gewenst. Let op de Sony ZV1, A7C en A7S III nemen allemaal gyrogegevens op hun clips op, waardoor effectieve poststabilisatie mogelijk is, zij het met een uitsnede – bekijk mijn ZV1 vs A7C-recensie voor voorbeelden.

Dat is het voor deze gids. Als je het nuttig vond, vergeet dan niet dat je me kunt trakteren op een kopje koffie om mijn beoordelingen te helpen voeden!

Beste vlogcamera

GoPro Hero 9 Black recensie

De GoPro Hero 9 is de 2020-editie van de populaire actiecameraserie die ook een succesvolle niche heeft gesneden in de vlog- en webcamwereld. Net als zijn voorganger is het een robuust blok van een camera, waterdicht tot 10m / 33feet en inclusief ingebouwde montagevoeten voor GoPro-accessoires. Nieuw in de Hero 9 is een sensor met een hogere resolutie die 5k-video of 20 Megapixel-foto’s mogelijk maakt, evenals nog effectievere stabilisatie in 4k en lager. Timelapse en speed-ramping zijn beide verbeterd en de 9 beschikt nu niet alleen over een groter achterscherm, maar ook over een nieuw kleurenscherm aan de voorkant om composities te controleren wanneer je voor de camera staat. Het grotere scherm in combinatie met een nieuwe grotere batterij zijn leuke upgrades, maar betekenen ook dat de 9 de grootste Hero in de standaardserie is en incompatibel met oudere batterijen en kooimods. Eigenaren van de 7 en 8 zullen zeker in de verleiding komen, maar het is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van oudere modellen, evenals een ideale keuze voor iedereen die zijn eerste actiecamera koopt. Zoals alle GoPro’s betekent de kleine sensor dat hij het meest geschikt is voor heldere omstandigheden, maar weinig of niets kan tippen aan de stabilisatie en unieke kansen die de camera biedt. Sterk aanbevolen. PS- als de 9 niet langer beschikbaar is, ga dan voor de nieuwere Hero 10, een milde upgrade maar de moeite waard om voor hetzelfde geld te hebben.

Bestel de Hero 9 bij GoPro USA, of bij GoPro UK, of bij B&H! Of waarom niet een exemplaar van mijn In Camera boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon PowerShot G7X III test

De PowerShot G7X Mark III werkt Canon’s populairste compact bij met een aantal onverwachte functies die met name videografen en vloggers zullen verrassen. Het behoudt de eerdere 24-100mm lens en vrijwel dezelfde body en bedieningselementen, maar voegt een 3,5 mm microfooningang toe, de kans om rechtstreeks naar YouTube te streamen via Wifi en stelt u in staat om verticaal geformatteerde video te filmen voor Instagram Stories en andere telefoonplatforms. De resolutie blijft 20 Megapixels, maar de aanwezigheid van een gestapelde CMOS-sensor maakt 4k-video, 1080 slow motion tot 120p en snelle burst-opnamen met 20 fps of in een RAW-modus met 30 fps mogelijk. De sensor is waarschijnlijk hetzelfde als Sony’s oudere RX100 IV, wat betekent dat de G7X III 4k en extra snelheid kan krijgen, maar helaas niet de fasedetectie-AF die op de latere RX100 Mark V is geïntroduceerd, wat betekent dat de autofocus minder zelfverzekerd is dan de nieuwste Sonys, hoewel een firmware-update in oktober 2019 de G7X III-video-AF-snelheid op zijn minst heeft verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke release. Vreemd genoeg verliest de G7X III ook 24p-video van zijn voorganger en mist hij ook oogdetectie. Inderdaad is de superieure AF en popup zoeker van de RX100 VA moeilijk te negeren, maar dan kost het een derde meer dan de G7X III terwijl het de microfooningang, live streaming, touchscreen en iets groter zoombereik mist. Hoewel er enkele onvermijdelijke frustraties zijn, heeft Canon een aantal unieke functies geïntroduceerd die de G7X III net zo populair zullen maken als zijn voorgangers. Als je vooral foto’s maakt, geef je de voorkeur aan de langere zoom en zoeker van de G5X II die er nog steeds in slaagt om de RX100 VA te ondergraven, maar als je focus vloggen en algemeen gebruik is zonder de bank te breken, wordt de G7X III sterk aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Canon PowerShot G7X III bij B&H, Amazon, Adorama of WEX. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS M50 test

De Canon EOS M50 is een bovenste instapcamera met een 24 Megapixel APSC-sensor, zelfverzekerde autofocus (voor foto’s en 1080p-video), een kleine maar scherpe OLED-zoeker, uitstekend draadloos en wordt Canon’s eerste spiegelloze met 4k-video, een volledig gearticuleerd aanraakscherm, oogdetectie en stille opnameopties. Helaas is de 4k van beperkt nut, met een zware uitsnede en alleen werkend met minder zelfverzekerde autofocus op basis van contrast. Ik ben ook gefrustreerd dat er geen USB-opladen is, vooral omdat de batterij vrij zwak is. Maar afgezien hiervan blijft de EOS M50 een zeer aantrekkelijk model met een compacte maar comfortabele body, effectief touchscreen, toonaangevend draadloos, zelfverzekerd scherpstellen voor 1080p-video en geweldige kleuren buiten de camera. Inderdaad, de M50 kan worden gepitcht als een hoger instapmodel, maar ik denk dat het Canon’s meest overtuigende spiegelloze tot nu toe is. In combinatie met een hotshoe en microfooningang zal de M50 net zo populair zijn bij vloggers als bij mensen die op zoek zijn naar een upgrade van smartphonefotografie. Aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS M50 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sony RX100 V test

Sony’s RX100 Mark V is de krachtigste premium compact van het bedrijf tot nu toe. Net als de vorige twee generaties in de serie heeft het een 1in / 20 Megapixel sensor, ingebouwde zoeker, 24-70mm f1.8-2.8 zoom, kantelbaar scherm en fatsoenlijke Wifi / NFC draadloze bediening (zolang je de in-camera app bijwerkt). De Mark V erft ook de 4k-films en HFR slow motion-video van de Mark IV, maar bouwt er verder op voort met ingebedde fasedetectie-AF voor meer zelfverzekerde foto- en filmfocussing, en een LSI-processor aan de voorzijde die de HFR-opnametijd verdubbelt, continu-opnamen verhoogt tot 24 fps en enorme bursts mogelijk maakt om te worden vastgelegd. Kortom, het is de beste compact voor actieshooters en ook een van de beste voor video. Maar er is nog steeds geen touchscreen en als je geen ultra slow motion-video, PDAF of de epische bursts nodig hebt, zijn er meer betaalbare 1in compacts met in wezen dezelfde fotokwaliteit, zij het maar weinig met de ingebouwde zoeker.

Bekijk de prijzen van de Sony RX100 VA bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!