Blue Hour Photography: ESSENTIËLE instellingen, ideeën en tips

In onze gids voor blue hour fotografie gaan we enkele geheimen met je delen voor het maken van unieke en inspirerende beelden.

Je kunt op elk moment van de dag een camera pakken en op pad gaan om wat foto’s te maken. Maar er zijn enkele speciale momenten van de dag waarop de verlichting je composities volledig verandert.

Om deze tijden van de dag voor je te laten werken, is een beetje planning en toewijding nodig – maar de beloningen wegen veel zwaarder dan het ongemak.

Dus laten we eens kijken naar het concept van blauwe uurfoto’s en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit deze speciale tijd haalt wanneer de zon laag aan de hemel staat.

Inhoudsopgave

Wat is het Blauwe Uur in de Fotografie?

Fotografen over de hele wereld zijn zeer afgestemde wezens, omdat we allemaal vertrouwen op een beetje magie om fantastische foto’s te maken. Onze magische bron is een geheim dat ik heb gezworen nooit te onthullen, maar ik zal je vertellen of je belooft het voor jezelf te houden … 😉

Er zijn veel magische uren of tijden gedurende een bepaalde dag, waar ideale verlichting ons in staat stelt om uitzonderlijke foto’s te maken. Dit zijn zonder twijfel de beste momenten van de dag om naar buiten te gaan en te doen waar we goed in zijn.

Er is bijvoorbeeld een “gouden uur” rond zonsopgang en dan nog een tijdens zonsondergang (zie: gids voor zonsopgangfotografie). Tijdens beide tijden wordt het licht warm, goudkleurig en diffuus. Landschappen en zelfs portretten krijgen op hun beurt een niveau van punch en diepte.

Maar voor velen is de meest magische tijd van allemaal het “blauwe uur”. Net als het gouden uur komt het blauwe uur twee keer per dag voor.

Het eerste blauwe uur gebeurt vlak voordat de zon opkomt. Tijdens deze schemerperiode krijgt de lucht een donkerblauwe kleur en wordt geleidelijk lichter naarmate de zon de horizon bereikt.

De tweede vindt plaats net na het gouden uur van de zonsondergang, wanneer de gouden gloed is verdwenen en wordt vervangen door een koele, heldere en blauwe tint. Dit blauwe uur wordt snel gevolgd door duisternis als de zon verder onder de horizonlijn zakt en zijn licht en warmte elders richt.

Merk op dat geen van deze periodes echt een uur is: hoe lang blauw uur duurt, hangt af van factoren zoals seizoen, weersomstandigheden en waar je je in de wereld bevindt. Vaak is het van zeer korte duur (dus je moet snel zijn met die ontspanknop!).

Waarom foto’s maken tijdens Blue Hour?

Het maken van foto’s zoals landschappen en portretten tijdens het gouden uur is heel logisch. Maar de vraag blijft waarom fotografen tijdens het blauwe uur zouden blijven hangen om te werken.

Voor fotografen is blue hour een perfect moment om landschaps-, stads- en zelfs straatfoto’s te maken. In de bebouwde kom beginnen de lichten aan te gaan in de huizen, auto’s, straten en gebouwen – maar er is nog steeds genoeg licht in de lucht om de details in objecten naar voren te brengen.

Waar zonsopgang en zonsondergang populaire tijden van de dag zijn voor zowel fotografen als toeristen, is het blauwe uur meestal iets rustiger. De blauwheid van het licht vertegenwoordigt het beste de kalmte van de dag, en afhankelijk van de locatie en de tijd van het jaar, kan het een zeer rustige achtergrond zijn.

Landschappen krijgen een stemmig en zacht uiterlijk, terwijl de straten van de stad het contrast van de blauwe lucht met de gele verlichting van straatlantaarns laten zien.

Bekijk de volgende keer dat je in je lokale krantenwinkel bent de beste fotografietijdschriften en je zult een patroon zien van het tijdstip waarop de meeste landschapsfoto’s zijn gemaakt.

Wat voor soort foto’s profiteren van het blauwe uur?

In fotografie creëert blue hour prachtige koele landschappen zonder harde zon.

Het soort foto’s dat het meest profiteert van blue hour is relatief breed. Elke shoot die buiten plaatsvindt, kan worden verbeterd of een humeurige blik op blue hour krijgen.

Genres als landschaps- en stadsfotografie profiteren van blue hour. Maar er zijn er genoeg andere fotografiestijlen die het meeste uit deze belichting kunnen halen.

Straatfotografie is een ideaal genre op blue hour. Blue hour heeft de neiging om meer contrast te creëren naarmate schaduwen dieper worden, maar verliezen niet alle details.

Als straatlantaarns aan gaan en hun gloed werpen, kan dit zakken van de compositie verlichten. En als het kunstlicht een warmere kleur heeft, dan is het contrast met de koelere blauwe lucht prachtig.

Een trouwfotograaf die een zonsondergang of golden hour shoot organiseert, moet overwegen om rond te hangen voor blue hour.

Dit diffuse en koelere licht produceert een stemmige omgeving met behoud van beelddetails en scherpte in uw onderwerpen.

Werk op een locatie waar lichtslingers zijn voor wat dromerige bokeh, en je hebt een winnende combinatie. Ook worden levendige witte wijnen meer verkoelend en minder verblindend op dit moment van de dag.

Ten slotte, als je van fotografie met lange belichtingstijd voor landschappen of zelfs astrofotografie houdt, kun je het meeste uit blue hour halen zonder dat je overmatige sluitertijden nodig hebt.

Probeer het eens de volgende keer dat je een lange belichting of timelapse van de nachtelijke hemel wilt fotograferen: je zult merken dat de Melkweg die in de schemering uit de donkerblauwe hemel komt, een prachtig effect heeft.

7 tips voor verbazingwekkende Blue Hour-fotografie

Bluehour werkt voor gebouwen omdat de zon niet te sterk is.

1. Plan je Blue Hour-fotografieshoot

Een van de positieve punten van middagfotografie is dat je meestal de hele dag hebt om het te plannen. Maar de keerzijde is dat het blauwe uur vluchtig is en dat je maar een kleine kans hebt om je kans te maken.

Als je de tijd hebt om je blauwe uur shoot te plannen, betekent dit dat je je locatie kunt verkennen om plekken te vinden om foto’s bij jou in de buurt te maken.

Als u in een landschapsomgeving werkt, kunt u naar de locatie reizen en deze vervolgens verkennen. Op deze manier kunt u de beste set-up plek en hoek bepalen om uw foto’s vast te leggen.

Een andere bonus met blue hour fotografie is dat als je met genoeg tijd aankomt, je ook het gouden uur van de zonsondergang kunt vastleggen. Dan ben je klaar om te gaan als het licht in de lucht van tint verandert.

Omdat je maar een korte tijd hebt om te profiteren van blue hour, is het essentieel om opgezet en klaar te zijn.

Als je een stadsgezicht of een straatbeeld fotografeert, wil je je shoot timen met de verkoelende lucht en het inschakelen van stadslichten. Het wordt krap, maar met een beetje voorbereiding en geluk kun je de scène in je compositie spijkeren.

Er zijn sites en apps beschikbaar waarmee u kunt weten wanneer het gouden uur en het blauwe uur op een bepaalde bestemming zullen plaatsvinden.

2. Kies uw instellingen

Over het algemeen profiteert fotografie tijdens blue hour van een veel minder gecompliceerde workflow. Dus het kennen en kiezen van uw camera-instellingen vereist geen speciale kennis of expertise. (Zie: hoe vind ik mijn camera-instellingen?)

Laten we allereerst de complexiteit verwijderen die fotograferen op andere momenten van de dag aanwezig is – volledig helder en pikzwart.

Er is geen extra verlichting of overmatige ISO nodig, omdat de scène een zachte en aangename hoeveelheid verlichting heeft. Ook hoef je je geen zorgen te maken over bewegingsonscherpte door het gebruik van lange sluitertijden.

Tijdens de helderheid van het midden van de dag moet je je diafragma vaak tot op zijn smalst stoppen om overbelichting te voorkomen en blow-out te markeren. Niet zo op blauw uur. U hoeft ook niet met ND-filters te werken om de hardheid van het licht te verminderen.

Tijdens het blauwe uur kun je met vrijwel elk diafragma werken dat je wilt – binnen redelijke grenzen.

Het zal allemaal variëren, afhankelijk van de sterkte van het licht en of je aan het begin van het blauwe uur of aan het einde ervan fotografeert.

Tijdens het blauwe uur bedekken blauwe tinten het landschap terwijl de zon onder de horizon zakt.

Als het gaat om sluitertijdinstellingen tijdens het blauwe uur, hangt het allemaal af van de scène die je fotografeert. Als het een landschap is waar geen beweging is, dan zorgt een langere sluitertijd ervoor dat optimaal licht en detail worden vastgelegd.

Als je echter een straatbeeld fotografeert, wil je de sluitertijd verhogen tot ongeveer 1/250 om alles in scherpe details vast te leggen. Gelukkig heb je tijdens het blauwe uur een goede hoeveelheid speelruimte met sluitertijd.

Je diafragma hangt ook af van wat je fotografeert. Als portretten jouw ding zijn, dan wil je een groot diafragma zoals f/1.4 of f/2 om onderwerpfocus, scherpte, scheiding en achtergrondonscherpte te garanderen. Gedurende deze tijd kunt u comfortabel grote diafragma’s gebruiken zonder de angst voor highlight blow-outs.

Evenzo kunt u ervoor zorgen dat al uw composities scherp zijn door middel van een smal diafragma zoals f/5.6 of f/8.

Je ISO-instellingen hoeven niet extreem te zijn alleen omdat de zon is ondergegaan. Sterker nog, tijdens Blue Hour is het beter om te beginnen met een ISO tussen 800 en 1600. Deze aanpak zorgt ervoor dat de gevoeligheid van het beschikbare licht wordt geoptimaliseerd zonder ongewenste ruis in uw afbeeldingen te veroorzaken.

Vergeet niet dat fotografie in elk licht een balans is tussen deze instellingen en de beste manier om ze onder de knie te krijgen is door oefening.

3. Vergrendel de spiegel om onscherpte te verminderen

Voor degenen die met een DSLR fotograferen, is er altijd het risico dat uw sluitermechanisme cameratrillingen veroorzaakt. Hoewel het op zichzelf geen probleem is, maar bij langere sluitertijden kan het ertoe leiden dat uw beeld minder scherp of zelfs wazig is.

Wanneer u op de ontspanknop drukt om een opname te maken, hoort u een mechanische onhandigheid – het is een bevredigend goed geluid. Maar wanneer dit gebeurt, verschuift de spiegel in de camera snel van richting en weer terug. Het is diezelfde mechanische actie die de camera doet trillen.

Hoewel dit geen invloed heeft op spiegelloze camera’s (omdat er geen spiegel is om te verschuiven), is camerabeweging nog steeds een probleem dat een perfecte compositie en beeld kan verpesten.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om dit probleem op te lossen. Elke DSLR camera heeft een functie om de spiegel te vergrendelen zodat wanneer je op de sluiterknop drukt, de spiegel maar één keer verschuift.

Dit vermindert aanzienlijk alle merkbare cameratrillingen en impact op uw foto’s.

4. Oefening baart kunst

Blauw uur kan voorbij zijn voordat je het weet, en dus is je tijd om te experimenteren en te oefenen minimaal.

Maar je moet niet ontmoedigd raken, want er kan veel worden bereikt in minder dan een uur. Een deel van je voorbereiding moet ook het scouten van meer dan één locatie of scène in de buurt van elkaar omvatten.

(Zie onze tips voor succesvolle locatiescouting.)

Op deze manier kunt u worden ingesteld op één compositie, 15 minuten besteden aan het opnemen ervan en vervolgens snel naar uw volgende gaan.

Een andere tip is om pas tevreden te zijn als je het allerlaatste van het koele zachte licht hebt opgebruikt.

Krijg de gewenste compositie met de ideale instellingen en besteed vervolgens een paar minuten aan het aanpassen van uw camera-instellingen om de verschillen die ze maken te evalueren.

Wie weet, misschien zal het vertragen van de sluitertijd of het openen van je diafragma een unieke look opleveren.

5. Laat je compositie een verhaal vertellen

Net als golden hour vertellen blauwe uren een uniek verhaal in je beelden. (Geschoten tijdens volle maan)

Blue Hour biedt u een gouden kans om een toon of stemming in uw compositie te zetten.

Storytelling in fotografie is een kernelement van het proces. Duizend fotografen kunnen hetzelfde landschap vastleggen, maar om het jouwe te laten opvallen, neem je beslissingen die een uniek verhaal creëren.

Met blue hour heb je al een perfecte en natuurlijke lichtbron om de weg vrij te maken voor een stemmig beeld. Blauwe tinten hebben de neiging om coolheid, verdriet en clam te vertegenwoordigen – speel hierop in je compositie.

Een deel van je planning en scouting voor dit tijdstip van de dag moet ook overwegen of je een model in je afbeelding wilt introduceren. Een enkele balletdanser die tijdens het blauwe uur in de warme gloed van een straatlantaarn staat, vertelt een zeer meeslepend verhaal – vooral als je dit vergelijkt met dezelfde compositie in het volle daglicht.

Wees vooral creatief en streef altijd naar een unieke look.

6. Kies voor een monochrome aanpak

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat monochrome beelden hetzelfde zijn als zwart-wit – dit is niet het geval.

Monochroom is per definitie slechts het gebruik van één kleur. Het zijn de toonwaarden van die kleur die duisternis, licht en contrast creëren.

Het gebruik van het unieke licht van blue hour om natuurlijke monochrome beelden te maken, levert een fantastisch resultaat op. Hoewel een beetje nabewerking en bewerking dit kan verbeteren, is de mogelijkheid om monochrome afbeeldingen op natuurlijke wijze vast te leggen aantrekkelijk.

Het zijn de contrasterende tonen die de inhoud van de afbeelding bepalen en niet de contrasterende kleuren.

Als alternatief kunt u een meestal monochrome benadering kiezen, behalve voor andere kunstmatige lichtbronnen zoals de oranje gloed van straatverlichting. In dit geval accentueren de contrasterende warme hoogtepunten de blauwe scène.

7. Bewerk uw afbeeldingen met een zachte aanraking

Hoe graag we ook allemaal zouden willen geloven dat onze fotografie zo verfijnd is dat we geen tijd besteden aan nabewerking, de realiteit is een beetje anders.

De meesten van ons moeten een beetje tijd besteden aan het bewerken van onze afbeeldingen. Dit kan zijn om een kader bij te snijden of recht te trekken, de hooglichten, schaduwen en het contrast te verbeteren of de kleur te verbeteren. vertegenwoordiging.

We kunnen lichtvoetig te werk gaan, of we kunnen hardhandig zijn – we hebben allemaal hardhandige bewerkingen gezien waarbij kleuren te intens zijn om echt te zijn.

Bij blue hour fotobewerking raad ik altijd de less is more-aanpak aan. Breng kleine incrementele wijzigingen aan die gemakkelijker ongedaan te maken zijn dan grote, vloeiende lijnen.

Het belangrijkste is dat je de temperatuur van het beeld niet wilt aanpassen – anders ga je die prachtige en natuurlijke blauwe tint vernietigen.

Hetzelfde geldt voor de algehele belichting van het beeld, omdat je snel de stemming en context kunt verliezen door die schuifregelaar op de een of andere manier te ver te duwen.

Essentiële uitrusting voor Blue Hour-fotografie

Het blauwe uur dat na het gouden uur valt wanneer de zon daalt, is perfect voor stadsgezichten.

Je hebt je voor de gelegenheid aangekleed en nu is het tijd om je spullen in te pakken. Maar wat is de beste combinatie van apparatuur voor blue hour fotografie?

Uiteraard heb je een camera nodig, maar je hebt hem ook nodig om een aantal essentiële functies te hebben. Het belangrijkste is de mogelijkheid om je ISO en sluitertijd handmatig te regelen.

Een poging om in deze omstandigheden te fotograferen met een auto only camera resulteert in het verliezen van alle controle over de uitkomst. Zoals we hebben ontdekt, resulteert het kunnen regelen van ISO en sluitertijd in aantrekkelijke en goed uitgebalanceerde beelden.

Wat de lens betreft, dit zal eerst afhangen van de stijl van fotografie die je gaat doen.

Als het landschap is, wilt u een groothoeklens inpakken die een breder gezichtsveld kan vastleggen – iets van ongeveer 20 mm is ideaal. Als je straatfotografie gaat maken, dan wil je iets meer gecomprimeerd zoals 35mm.

Tot slot, voor portretwerk, resulteert een hogere compressie in betere beelden en dus is een 85mm lens ideaal.

Hoe dan ook, je wilt het diafragma kunnen regelen en een lens met een zo groot mogelijk diafragma kunnen selecteren. U hoeft het misschien niet te openen, maar het is het beste om de optie te hebben om dit te doen.

Ten slotte heb je waarschijnlijk een statief nodig, vooral als je wat werk met lange belichtingstijd gaat doen.

Camerabewegingen verpesten een perfect goede compositie en er is geen manier om het te redden. Door je camera op een statief te monteren, kun je ervoor zorgen dat de camera perfect stil blijft.

Veelgestelde vragen over Blue Hour Photography

Hoe lang duurt blauw uur?

Ondanks de naam duurt blauw uur meestal geen volledige 60 minuten. Vaak duurt het ongeveer 20-30 minuten, hoewel de exacte tijdsduur afhankelijk is van factoren zoals weersomstandigheden, tijd van het jaar en locatie.

Wat is het blauwe ochtenduur?

Blue hour komt twee keer per dag voor. Het blauwe ochtenduur gebeurt net voor zonsopgang. Het is een schemerperiode waarin de lucht donkerblauw wordt en geleidelijk lichter wordt als de zon achter de horizon verschijnt.

Hoe maak je een foto van een blauw uur?

Je zou geen extra lichtbronnen nodig moeten hebben om tijdens het blauwe uur te fotograferen – stel gewoon je sluitertijd en ISO in op basis van de scène en hoeveel licht er beschikbaar is. Je kunt je diafragma ook zo breed of smal instellen als nodig is, afhankelijk van je onderwerp. Als je aan het donkere einde van de schemering fotografeert, heb je mogelijk een statief nodig om iets langere belichtingen te bieden.

Laatste gedachten

Daar heb je het: je kent nu de geheimen van blue hour-fotografie en hoe het benutten van deze tijd van de dag je fotografiespel kan verheffen.

Vergeet niet dat dit ons kleine geheim is, omdat we niet willen dat er te veel mensen komen opdagen voor je volgende schemershoot …!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer