Fujifilm 10-24mm f/4 Lens Test

FacebookPinterestDelen

Fujifilm heeft een uitgebreid assortiment geweldige lenzen voor zijn camera’s uit de X-serie – er is voor elk wat wils.

Kunnen vertrouwen op geweldige autofocusprestaties en de flexibiliteit van een zoom is geweldig voor veel genres van fotografie. En het hebben van deze kenmerken in een brede zoom biedt een geweldig platform voor diegenen die een veel groter verhaal willen vastleggen.

DscF5881

Fujifilm 10-24mm f/4

Scherpe, snelle groothoeklens met ingebouwde optische beeldstabilisatie.

Controleer de huidige prijs

Architectuur, interieurontwerp, creatieve portretten en natuurlijk landschapsfotografie blinken allemaal uit wanneer de juiste groothoeklens wordt gebruikt.

Gelukkig voor de Fuji-mob biedt de Fujifilm XF 10-24mm f/4 een perfecte oplossing voor je groothoekbehoeften. Bovendien zorgen de betaalbaarheid en algehele prestaties voor een aantrekkelijke aankoop voor uw shotkit (pardon de woordspeling).

Tot de release van de Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 was dit de breedste Fuji lens die beschikbaar was – bekijk hier onze review van de 8-16mm.

Hoe dan ook, de Fuji 10-24mm f /4 is een geweldige lens, en met $ 500 minder dan de nieuwere 8-16mm, is het een geweldige kanshebber voor de enthousiaste en budgetbewuste fotografen (zie meer opties hier).

Laten we eens nader bekijken wat deze lens te bieden heeft.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 10-24mm f/4 Technische Gegevens

Pros

 • Lichtgewicht
 • Geen vervorming
 • Veelzijdige groothoek
 • Waar voor je geld
Tegens

 • Niet weerbestendig
 • Geen diafragmamarkeringen
Controleer de huidige prijs
 • Full-frame equivalent: 15-36mm
 • Diafragma: Constant f/4 – f/22
 • OIS (Optische beeldstabilisatie)
 • Filterdraad: 72mm
 • Afmetingen: ø78.0mm x 87mm (3.07 ” x 3.42 “) (wide / tele)
 • Gewicht: 410g (0.9lb)
 • Minimale brandpuntsafstand: 24cm (9.4″)

Bouw & Ergonomie

De Fujifilm XF 10-24mm f/4 is een nette en goed geproportioneerde lens die niet oversized of te zwaar is.

De Fujifilm XF 10-24 f/4 heeft een direct herkenbare look en feel dankzij het klassieke Fuji design en constructie.

Hoewel de volledig metalen behuizing niet weerbestendig is, is het achterste element bedekt met een glazen paneel om te voorkomen dat stof de lens binnendringt – het vervangt de weersafdichting niet, maar is een leuke toevoeging.

Het voorste element stuitert echter in en uit met zoombewegingen, wat betekent dat het waarschijnlijker is dat het na verloop van tijd wat stof opzuigt. Mijn aanbeveling is om een helder beschermend filter op de voorkant van de lens aan te brengen om een grotere stofbestendigheid te bieden.

In feite is dit mijn aanbeveling en persoonlijke gewoonte voor elke lens – het is veel gemakkelijker om een kras of beschadigd filter te vervangen dan een hele lens.

Ik vind het vreemd dat een lens die geweldig is om in de buitenlucht te fotograferen niet volledig weerbestendig is – misschien had Fuji eind 2013 die technologie nog niet geperfectioneerd.

Over de binnenkant gesproken, de 10-24 mm heeft 14 elementen in 10 groepen, waaronder 4 asferische en 4 extra lage dispersie-elementen. Veel mooie cijfers, maar het komt allemaal neer op een uitgebreide set glas die optische uitmuntendheid bereikt.

De zoomfunctie gebeurt allemaal intern, dus er is geen loopverlenging en terugtrekking – dit houdt de lens op een nette ø78,0 mm x 87 mm (3,07 “x 3,42”). De filterdraad is 72 mm, wat betekent dat er veel filters en kits van derden zijn die ideaal zijn voor deze lens van dit formaat.

De zonnekap is van kunststof met twee prominente bloemblaadjes die uitsteken met een diameter van 100 mm (3,93″), ver boven de diameter van 78 mm van de lensvat. Hierdoor lijkt het objectief veel groter dan wanneer dit is uitgerust.

Verrassend genoeg weegt de lens slechts 410 g (0,9 lb) en is comfortabel om mee te nemen op elke Fuji-body van de X-E3 tot de X-T4. Hoewel dankzij de brede diameter aan de voorkant van de lens, de camera een beetje naar achteren kantelt wanneer deze naar beneden wordt geplaatst.

De Fujifilm XF 10-24mm f/4 beschikt over zowel een OIS- als diafragmaschakelaar.

Alle handmatige bedieningselementen op de XF 10-24mm f/4 zijn voorzien van de gebruikelijke Fuji-styling, functie en toegankelijkheid.

De zoomring is breed en met rubber bekleed met geribbelde textuur voor gebruiksgemak en comfort. Ikt glijdt goed en heeft een hele kleine reisafstand van 10mm tot 24mm.

Ik vond in praktisch gebruik dat de zoomring vrij stijf was – waarschijnlijk om ongewenste bewegingen in de scherpstelafstand te voorkomen.

De diafragmaring draait free-spins zonder stops aan het einde en heeft ook niet de gebruikelijke diafragmamarkeringen – deze ring voelt van lagere kwaliteit aan dan de rest van de lichaamsdelen.

Ten slotte is de scherpstelring van metaal en geribbeld met een mooie boterzachte glijvlucht waardoor fijn scherpstellen gemakkelijk en strak is.

Maar daar houden de onhandige stukjes niet op. De Fujifilm XF 10-24mm f/4 heeft een diafragmaschakelaar die schakelt tussen Auto en Manual. Er is ook een OIS-schakelaar die ook duidelijk is gemarkeerd en veilig op zijn plaats vergrendelt.

Die herkenbare Fuji-look en -feel die ik eerder noemde, strekt zich uit tot de algehele bouw en bruikbaarheid. Hun lenzen zijn goed gebouwd en goed gebouwd om ervoor te zorgen dat je betrouwbaarheid, controle en optimale opname-ervaring hebt.

De zonnekap van de Fujifilm XF 10-24mm f/4 doet me denken aan de Y-pose in het YMCA-nummer!

Focus prestaties

Fujifilm X-T3 + Fujifilm XF 10-24mm f/4 | 15mm | 1/2000 | f/4 | ISO400

Ik was echt onder de indruk van de scherpstelprestaties van de Fujifilm XF 10-24mm f/4 – ongeacht de omstandigheden presteerde het objectief zoals verwacht.

Hoewel het geen prijzen gaat winnen als ’s werelds snelste lens, vond ik het scherpstelsysteem op deze Fuji vrij snel en betrouwbaar.

In één geval was ik in staat om een foto te maken van wat lokale architectuur terwijl ik vastzat in het verkeer – ik hield de camera niet eens voor mijn oog terwijl ik hem gewoon uit het raam wees en knapte.

Met een minimale scherpstelafstand van 24 cm (9,4″) kunt u vrij dichtbij komen en een aantal dramatische hoeken vastleggen, vooral aan het einde van 10 mm.

Bij weinig licht was er slechts een minimale hoeveelheid jacht om focus te krijgen – niets dat lastig was.

Over het algemeen is het scherpstelsysteem meer dan genoeg voor de fotografiestijlen die je met dit objectief gaat fotograferen. Architectuur, landschap, interieurs en zelfs de meeste portretten hebben geen zinderende snelle lens nodig.

Beeldkwaliteit

Over het algemeen zijn Fuji-lenzen nauwkeurig afgesteld om beeldscherpte en helderheid over het hele scherpstel- en diafragmabereik te garanderen.

De Fujifilm XF 10-24mm f/4 is geen uitzondering op die verwachting, want hij levert geweldige beelden die prachtig gerenderd en scherp zijn.

Bij f / 4 is er een minimale hoeveelheid zachtheid zichtbaar, maar het springt er niet uit en verschijnt ook niet als vervorming – dit is waar in zowel de 10 mm als de 24 mm scherpstelafstanden. Bij f/8 heb je een complete rand tot rand scherpte.

Ik hou van het superbrede gebruik van het 10 mm-einde van het bereik, omdat het prachtige leidende lijnen van structuren en wolken levert – dit is tenslotte een gezichtsveld van 110 graden.

Je bent in staat om zo’n breed veld vast te leggen en zoveel meer van het verhaal te vertellen met een lens als deze.

Bovendien lijkt er geen niveau van vervorming te zijn – Fuji heeft geweldig werk verricht om dit te corrigeren.

Als het gaat om het fotograferen van landschaps- of grotere architecturale structuren, is de Fujifilm XF 10-24mm f/4 perfect omdat hij goed werkt in alle lichtomstandigheden en een geweldige beeldkwaliteit levert.

Dankzij de OIS kon ik uit de hand fotograferen met de XF 10-24mm f/4 zo laag als 1/8 sluitertijd en scherpe beelden krijgen – lager dan dat en ik word een beetje wankel.

De OIS stelde me in staat om mijn spel met weinig licht echt op te voeren, vooral wanneer ik na zonsondergang op een koude rillingswaardige pier fotografeerde.

Ongeacht het beoogde gebruik, waar je deze lens ook tegenaan zet, hij zal op een optimaal niveau presteren en prachtige beelden opleveren.

Fujifilm 10-24mm f/4 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm 10-24mm f/4.

Waar voor je geld

De Fujifilm XF 10-24mm f/4 is een perfect objectief voor interieurs, architectuur, landschap en creatieve portretten.

Ik heb de kat al uit de zak gelaten en gezegd dat de Fujifilm XF 10-24mm f/4 een betaalbaar objectief is.

Voor een uitzonderlijk brede zoom met geweldige autofocus en beeldkwaliteit is de prijs-kwaliteitverhouding een no-brainer.

De Fuji 10-24mm kost ongeveer $ 1.000, waardoor hij uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.

De meer recente en premium kwaliteit 8-16mm is $ 500 meer dan dat – geweldig dat je een paar keuzes hebt als het gaat om ultragroothoekzooms van Fuji

Als u een landschaps- of architectuurfotograaf bent, betaalt deze lens zichzelf terug met zijn veelzijdigheid en prestaties elke keer dat u hem gebruikt.

Ik ken veel mensen in de Fuji-wereld die met de 10-24mm fotograferen en ik heb nog nooit een enkele klacht erover.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm XF 10-24mm f/4 Test | Conclusie

Veelzijdigheid, prestaties en betaalbaarheid zijn de woorden die ik zou gebruiken om de Fujifilm XF 10-24mm f/4 het beste te beschrijven – dus waarom heb ik slechts 1.000 woorden geschreven om het te beschrijven?

Het antwoord is dat er veel te zeggen is over deze kwaliteitslens van Fuji – het is het soort lens dat een landschaps- of architectuurfotograaf zeker moet bekijken.

Bovendien brengt de prijs het binnen het bereik van iedereen die serieus is over breed lenswerk of zelfs degenen die het veld in willen gaan – vooral voor de latere.

Een lens van deze aard maakt genres als architectuur, vastgoed en landschap veel toegankelijker en gemakkelijk te beheersen.

Met een objectief als de Fujifilm XF 10-24mm f/4 ben je geïnspireerd om erop uit te trekken en te fotograferen – voor mij is dat waar fotografie om zou moeten draaien.

Doe jezelf een groot plezier en voeg deze lens toe aan je Fuji-kit en zie hoe geïnspireerd het je zal maken.

DscF5881

Fujifilm 10-24mm f/4

Scherpe, snelle groothoeklens met ingebouwde optische beeldstabilisatie.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen