Bruidsfotografie Verlichting Technieken

De beheersing van verschillende belichtingstechnieken voor bruidsfotografie is essentieel voor onze vooruitgang als trouwfotografen. Of we nu natuurlijk licht of kunstlicht gebruiken om het onderwerp van onze foto te markeren, een goed begrip van de verlichtingstechnieken die voor ons beschikbaar zijn, zal ons huwelijkswerk snel verheffen.

In dit bericht, in plaats van verschillende belichtingstechnieken voor huwelijksfotografie te bespreken, heb ik ervoor gekozen om me te concentreren op een die ik het vaakst gebruik in mijn eigen werk. Het is ook een verlichtingstechniek die wordt gebruikt door veel van ’s werelds meest creatieve trouwfotografen.

Sterker nog, of je nu een trouwfotograaf bent of niet, ik geloof dat je deze eenvoudige techniek kunt gebruiken om in elke situatie interessante foto’s te maken.

Na het lezen van de hieronder beschreven verlichtingstechniek, ga je trouwlocaties op een heel andere manier zien. Zelfs een saaie locatie kan worden omgetoverd tot iets mysterieus of spectaculairs.

Hoe licht creatief te gebruiken als trouwfotograaf

LIT Boek Aanbevolen Trouwfotograaf

Afbeelding door LIT met fotograaf Steve Rooney.

Het creatief gebruiken van lampen in huwelijksfotografie is een enorm onderwerp en een die meestal de meeste mensen in verwarring brengt.

Zelfs als je een goed begrip hebt van fotografie en hoe je camera functioneert, brengt het gebruik van extra lichten een hele reeks nieuwe terminologie, technieken en variabelen met zich mee.

Je kunt alle tijd die je wilt besteden aan het lezen over de omgekeerde vierkante wet, lichtverhoudingen en al het andere dat nodig is om een juiste belichting te maken met behulp van flits, maar ik raad je aan te beginnen met het volgen van mijn eenvoudige gids hieronder.

Er is een breed scala aan verlichtingstechnieken voor huwelijksfotografie tot uw beschikking, maar ik heb ervoor gekozen om te praten over slechts één methode die ik op elke bruiloft gebruik.

Ik heb het proces van het creatief belichten van animage gedestilleerd tot 2 eenvoudige stappen wat je zou moeten helpen om iets te produceren dat lijkt op de afbeeldingen die je ziet geproduceerd door ’s werelds beste trouwfotografen.

Stap 1 gaat over Aftrekken licht en stap 2 gaat over Toevoegen licht.

Hoe complex uw verlichtingsscenario ook is, deze 2 stappen zijn alles waar u aan moet denken
om het licht regelen en produceer iets dat natuurlijk licht kan zich gewoon niet reproduceren.

Het enige wat je nodig hebt is een camera, een extra lichtbron (flitser, LED-paneel, zaklamp… etc), en een onderwerp. Mogelijk hebt u ook een manier nodig om uw flitser op afstand te activeren.

Voorbeeld van verlichting voor bruidsfotografie

Stap 1 | Het Licht aftrekken

Belichtingstechnieken voor huwelijksfotografie 2

Afbeelding door LIT met fotograaf Maurizio Arias.

Om deze belichtingstechniek voor bruidsfotografie te repliceren, moet je eerst de scène onderbelichten met je ogen. Ik doe dit door mijn ogen dicht te knijpen totdat ze bijna gesloten zijn en te zien welke objecten in de scène nog steeds genoeg licht uitzenden om in mijn zicht te registreren.

Je ziet me op een gegeven moment tegen het einde van de receptie rondlopen op een trouwlocatie en eruit zien alsof ik slaapwandel. Mensen denken waarschijnlijk dat ik dronken ben…

Daarbij scan ik snel de scène op (verlichte) objecten die ik misschien in de compositie wil opnemen, of objecten die ik liever zou willen verwijderen.

Wanneer ik een scène heb gevonden die me interesseert, ga ik verder met het tweede deel van de techniek – Live View gebruiken om de onderbelichting te bevestigen.

Als je een spiegelloze camera hebt, kun je je EVF gebruiken, maar voor de rest van ons dSLR-dinosaurussen nemen we onze toevlucht tot de Live View van het LCD-scherm van onze camera. (Bekijk ‘Mirrorless vs dSLR’ voor meer redenen waarom je misschien je dSLR wilt dumpen!)

Live View is een enorm onderschatte functionaliteit in onze camera’s. We kunnen profiteren van Live View om een voorbeeld van de belichting van een scène bekijken, voor het maken van de foto.

Live View effectief maakt komaf met chimpansees, waardoor we veel sneller en nauwkeuriger dan ooit tevoren onze gewenste blootstelling bereiken.

Verlichtingstechnieken voor huwelijksfotografie - Hendra

Afbeelding door LIT met fotograaf Hendra Lesmana.

Als Live View (en belichtingsvoorbeeld) is ingeschakeld, schakel ik de camera over naar de handmatige modus en begin ik met het onderbelichten van het beeld door mijn camera-instellingen aan te passen.

De sleutel hier is om je sluitertijd en diafragma te gebruiken om verminder het licht in de belichting, terwijl de ISO zo laag mogelijk wordt gehouden (vergelijkbaar met het proces voor clair-obscurverlichting). Fotograferen met een lagere ISO geeft je meer speelruimte in je postproductie, met name bij het herstellen van verloren schaduwdetails.

Zodra je je afbeelding voldoende hebt onderbelicht zodat de verlichte gebieden verschijnen zoals je wilt, moet je nu aan je compositie werken.

Omdat alle horizontale en verticale lijnen zoals muren, vloeren of horizonten nu verloren gaan in de duisternis, bent u vrij om uw camera te draaien en te draaien zoals u wilt, met behulp van de verlichte objecten om uw onderwerp in te kaderen, het oog van de kijker te leiden of gewoon om te worden gebruikt als compositorische elementen.

Voordat je je onderwerp in beeld brengt, heb je de mogelijkheid om je camera aan een statief te bevestigen om de compositie te ‘fixen’, of je kunt gewoon proberen je compositie te onthouden om later te gebruiken. Ik geef de voorkeur aan de tweede optie omdat het me de flexibiliteit geeft om mijn compositie aan te passen als ik iets verkeerds heb.

Als u van plan bent om later terug te keren naar de opname, is een andere tip hier om de aangepaste instellingen van uw camera te gebruiken. Door de exacte instellingen van de camera op te slaan in een van de ‘aangepaste banken’, kunt u terugschakelen naar de gebruikelijke modus waarin u fotografeert, om opnieuw deel te nemen aan de bruiloftsactie, veilig in de wetenschap dat u in een oogwenk kunt terugkeren naar uw ‘LIT’-foto-instellingen.

Stap 2 | Het licht toevoegen

Belichtingstechnieken voor huwelijksfotografie

Afbeelding door LIT met fotograaf Sigit Prasetio.

Met je instellingen opgeslagen, of je camera in de handmatige modus, heb je zojuist één grote variabele van de puzzel behandeld – de blootstelling aan de omgeving.

Als je je camera op een statief hebt bevestigd, heb je ook te maken gehad met een andere variabele: de compositie.

Nu is het tijd om de volgende variabele aan te pakken – de extra licht.

In dit stadium is het vermeldenswaard dat hoe meer ervaring u hebt met het gebruik van flitsers of andere lichten, hoe sneller u dingen als lichtafstand en lichtopbrengst kunt inschatten.

Echter, omdat dit een cheat’s gids voor het krijgen van de foto, we zullen onze toevlucht nemen tot een beetje licht-chimpansees.

Plaats je flitser (of alternatieve lichtbron) dus op de locatie die je hebt gekozen om je onderwerp te verlichten:

– Misschien wil je een velglampje, dus plaats de flitser naar de achterkant van het onderwerp.

– Misschien wil je het paar rimlighten, maar voeg ook een deel van de achtergrond toe, in welk geval je de flitser naar een muur achter het paar kunt richten, waardoor ze nog steeds dicht bij de flitser blijven.

– Of misschien wil je het onderwerp gewoon goed belichten, in welk geval je de flitser vanuit elke frontale hoek die je kiest op het onderwerp kunt richten.

In dit stadium pak ik meestal een lid van het bruidsfeest om als mijn onderwerp te gebruiken – ze zijn meestal dronken genoeg om te verplichten!

Bruidsfotografie Verlichting Technieken

Afbeelding door LIT met fotograaf Neil Redfern.

Afhankelijk van uw scène moet u uw flitsuitvoer en de afstand tot uw onderwerp op de juiste manier aanpassen, maar voor de meeste situaties kunt u beginnen met flitsuitvoer op ongeveer laag-gemiddeld vermogen en van daaruit aanpassen.

Ik zou aanraden om je flitser op een standaard te plaatsen en op dezelfde plaats te laten staan (of degene die hem vasthoudt te instrueren stil te blijven) en gewoon de flitsuitvoer aan te passen.

Vergeet niet dat je behandel alle variabelen één voor één Aan maak je foto niet ingewikkeld. Door je licht op één plek te houden, heb je net de afstand/positievariabele aangepakt.

Omdat je je onderwerp niet kunt zien via de Live View van je camera met de foto-instellingen ‘LIT’, raad ik je aan een van de automatische instellingen op je camera te gebruiken (zoals de programmamodus) waardoor de camera de belichting moet aanpassen zodat je de scène kunt bekijken. Dan is het gewoon een kwestie van je onderwerp in de door jou gekozen positie te dirigeren.

Schakel ten slotte je camera terug naar je opgeslagen instellingen, vertel je stand-in-onderwerp om terug te gaan naar de dansvloer en ga op zoek naar de nieuwe getrouwden om hun plaats in te nemen.

Je kunt natuurlijk al het bovenstaande doen terwijl je de nieuwe weds als je eigenlijke onderwerp gebruikt, maar ik vind het veel soepeler om alles van tevoren in te stellen. Dan is het gewoon een kwestie van snap-snap… een creatief VERLICHTE foto compleet 🙂

Het is duidelijk dat de bovenstaande verlichtingstechniek voor bruidsfotografie slechts een snelle en vuile gids is om iets creatiefs met je lampen te krijgen. Zoals ik aan het begin al zei, zijn er veel belichtingstechnieken voor bruidsfotografie, maar dit is er slechts een die ik eenvoudig en effectief vind.

Het is slechts het topje van de ijsberg zoals je zult zien aan het ongelooflijke werk van de andere fotografen LIT, maar ik hoop dat je je nu gemotiveerd en geïnspireerd voelt om erop uit te gaan en het zelf te proberen.

Voorbeeld van verlichtingstechnieken voor bruidsfotografie

Afbeelding door Mark Condon van Gold Hat Photography.

Hierboven een voorbeeld van een recente bruiloft in Montreal. Wat de nabewerking betreft, moest ik het gezicht van de bruiloftsgast klonen die mijn LED-lichtpaneel achter het paar hield, de belichting van het paar iets verhogen en de temperatuur van het LED-randlicht verwarmen (omdat ik op dat moment geen CTO-gel bij de hand had.)

Om het beeld te bereiken, heb ik het exacte proces gevolgd dat ik in dit bericht heb geschetst. Toen ik eenmaal de locatie op de trouwlocatie had gevonden, duurde het minder dan een minuut om de hele opname uit te voeren. De nabewerking duurde ongeveer 3 minuten.

Belichtingstechnieken voor trouwfotografen

Verlichtingstechnieken voor trouwfotografen

De informatie in dit bericht is eigenlijk een fragment uit mijn nieuwste boek over verlichtingstechnieken voor huwelijksfotografie genaamd LIT.

LIT duikt in de creatieve geesten van meer dan 50 trouwfotografen van wereldklasse, onderzoekt hun belichtingstechnieken en onthult hun geheimen voor verleidelijke beelden.

Het LIT-boek is de meest uitgebreide schat aan praktische verlichtingsinformatie die ik ooit heb gezien. Bedankt voor het verlichten van de weg!

– Lanny & Erika Mann

Elke fotograaf in LIT legt zijn denkproces en concept achter elke opname uit, beschrijft de daadwerkelijke uitvoering en spreekt zelfs over hun nabewerking om de finishing touch te bieden.

Om het proces verder te demystificeren, begeleiden ook lichtdiagrammen en camera-uitrustingsgidsen elke fotograaf. Off Camera flitser voor trouwfotografenOf je nu een nieuwe of ervaren trouwfotograaf bent, je kunt leren van de gedetailleerde uitleg in LIT, of gewoon geïnspireerd raken om je eigen LIT-foto’s te maken tijdens je volgende shoot.

Als je geïnteresseerd bent in het zien van meer van de verlichtingstechniek voor huwelijksfotografie die hier wordt beschreven en vele anderen, ga dan naar www.lit-book.com.

Wat zijn jullie go-to verlichtingstechnieken voor bruidsfotografie? Laat het ons weten in de reacties hieronder 😉

LIT ebook van Shotkit

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer