Canon T6 vs T6i – Een groot verschil?

FacebookPinterestDelen

Als je moeite hebt om te kiezen tussen de Canon Rebel T6 versus Rebel T6i (ook bekend als EOS 750d) instap DSLR, dan is deze gids iets voor jou.

Je gaat alles ontdekken wat je moet weten over deze twee APS-C-camera’s – en hoe ze zich verhouden.

Canon T6i

Canon T6i

Compacte body met snelle autofocus en verbeterde levensduur van de batterij maken dit de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

Want hoewel zowel de Canon EOS Rebel T6 als de Canon EOS Rebel T6i solide opties zijn voor beginnende, hobbyisten en beginnende fotografen, verschillen ze op een aantal belangrijke manieren.

Dus om erachter te komen welk model het beste bij u past, lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

Canon T6 vs T6i | Belangrijkste verschillen

Canont6i

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte & Gewicht

De Canon T6 en T6i zijn beide relatief compacte DSLR’s met APS-C-sensor die vergelijkbare – maar niet identieke – afmetingen bieden.

De T6 is de (nauwelijks) kleinere van de twee, met een gewicht van 129 x 101 x 78 mm, vergeleken met 132 x 101 x 78 mm op de T6i.

Je zult dit waarschijnlijk niet merken tijdens het fotograferen, en een van deze opties zal goed werk doen voor iedereen die zijn camera fulltime wil meenemen.

Zijn er kleinere camera’s? Natuurlijk.

Zullen de Canon T6 en T6i compact genoeg zijn voor de meeste casual shooters en beginners?

Zeker.

Waar de T6 wel beter presteert dan de T6i is qua gewicht:

De T6 klokt af op 485 g (17,11 oz), versus 555 g (19,58 oz) op de T6i. Het verschil is niet enorm, maar je zult het merken wanneer je beide camera’s naast elkaar houdt (of wanneer je het gewicht in een reistas probeert af te scheren).

(Zie ook: Canon T6i vs T7i)

Waar het op neer komt:

Hoewel zowel de Canon EOS T6i als de Canon EOS T6 de grootte en het gewicht op een redelijk niveau houden, is de T6 de marginaal betere optie.

WINNAAR: Canon EOS Rebel T6

2. Bouw & Handling

Zoals met vrijwel alle APS-C-sensor instap DSLR’s van Canon, bieden de T6 en de T6i een behoorlijke bouwkwaliteit – maar niets om over naar huis te schrijven.

Beide DSLR’s voelen solide aan, maar geen van beide biedt weersafdichting, dus ik zou aarzelen om beide lichamen mee te nemen in regenachtig weer (sneeuw zou het duwen).

Je krijgt Canon’s geweldige ergonomie en bedieningsmogelijkheden op beide modellen, van het eenvoudig te begrijpen menusysteem tot de zorgvuldig gevormde grip aan de voorkant tot de goed geplaatste sluiterknop.

En hoewel de T6i en T6 de standaard belichtingsmodi bevatten (d.w.z. diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, handmatig, programma, volautomatisch), richt Canon zich ook op beginners door een aantal op onderwerpen gebaseerde modi in te pakken, van portret tot landschap en meer.

In mijn ervaring biedt Canon een van de beste opname-ervaringen op de markt, daarom hoef je niet bang te zijn voor een van deze DSLR’s (zelfs als je nog nooit verder bent gegaan dan je smartphone).

Ze hebben zelfs NFC- en Wi-Fi-connectiviteitsopties toegevoegd, waarmee je snel afbeeldingen kunt delen met je apparaten – een welkome functie voor iedereen die dagelijks foto’s uploadt naar Instagram of Facebook.

Beide camera’s bevatten een enkele SD-kaartsleuf, wat prima is voor hobbyisten, maar voor sommige professionals beperkend zal zijn.

Waar de Canon T6i vooruit begint te trekken, is wat betreft het LCD-scherm aan de achterkant, dankzij het volledig scharnierende aanraakscherm. Hoewel ik dit in de volgende sectie grondiger behandel, moet u er rekening mee houden dat de articulatiemogelijkheden de T6i de duidelijke keuze maken voor vloggers.

WINNAAR: Canon EOS Rebel T6i

3. LCD-scherm aan de achterzijde & OVF

Dit is de grootste reden om het extra geld uit te geven en voor de Canon T6i te gaan:

Het LCD-scherm aan de achterzijde.

Want hoewel de LCD’s van de T6 en T6i er aan de buitenkant hetzelfde uitzien – ze zijn allebei 3 “- heeft de T6i een lot van handige functies.

Ten eerste heb je touchscreen-mogelijkheden, die geweldig zijn voor allerlei scenario’s. Een Touch lcd-scherm is tegenwoordig zo’n beetje de norm, en ze zijn perfect voor het selecteren van scherpstelpunten bij het toeteren in Live View, het wijzigen van instellingen en meer.

Ook heb je op de T6i een volledig scharnierend scherm. Dit is essentieel voor vloggers, die vaak het scherm omdraaien om de focus en belichting tijdens het fotograferen te controleren, en het is ook handig voor fotoshooters die vaak onder rare hoeken fotograferen (bijvoorbeeld architectuurfotografen, macrofotografen).

Ten slotte is de hogere LCD-resolutie van de T6i een stap boven die van de T6: 1040K dots versus 920K dots. Dit laatste punt is een vrij klein punt, maar je zult iets meer helderheid en scherpte zien op het 3″-LCD-scherm van de T6i in vergelijking met dat van de T6.

Wat betreft de optische zoeker:

Canon verpakt zijn consumentgerichte DSLR’s met 95% zoekerdekking vrij consistent, een probleem waar de T6 en de T6i beide last van hebben.

Het is geen groot probleem, maar het niet kunnen zien van de hoeken van de compositie is een enorme pet-peeve van mij (en het kan leiden tot iets inferieure composities die meer werk in de nabewerking vereisen).

Met andere woorden, geen van beide optische zoekers is ideaal.

WINNAAR: Canon T6i

4.

Canon T6 vs T6i |Kitlens

De kitlenzen op de EOS Rebel T6i en de EOS Rebel T6 zijn fatsoenlijk genoeg, hoewel ik fotografen altijd aanraad om zo snel mogelijk te upgraden naar een beter presterende lens (vaak een prime).

Op de T6 krijg je de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, die relatief compact is, een redelijke scherpte biedt en een altijd bruikbare beeldstabilisatie bevat. En de brandpuntsafstand is goed voor allround shooters; op 18mm kun je een aantal mooie landschappen vastleggen en vervolgens inzoomen op 55mm voor portretten en strakkere straatfoto’s.

Helaas zal het diafragma (dat verandert van 18 mm naar 55 mm) niet veel bieden op het gebied van fotograferen bij weinig licht, en bokeh zal zo-zo zijn.

Maar hoe verhoudt de kitlens van de Canon T6i zich tot elkaar?

Hier krijg je de EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, die bijna identiek is aan 18-55mm IS II. Je hebt hetzelfde beperkte maximale diafragma, plus een goede brandpuntsafstand, beeldstabilisatie en compact formaat.

Als ik tussen deze twee lenzen zou moeten kiezen, zou ik waarschijnlijk kiezen voor de IS STM-versie, dankzij de iets scherpere optiek, maar het is een close call.

WINNAAR: Canon T6i (EOS 750D)

5. Autofocus

Als het gaat om autofocus is de Rebel T6i de onmiskenbare winnaar in deze review.

Waarom?

Je krijgt 19 autofocuspunten, allemaal cross-type, voor fatsoenlijke dekking en een snelle opname-ervaring, zelfs bij minder licht.

De Canon EOS Rebel T6i is verre van een actiecamera, maar de trackingfuncties zijn een schot waard en stellen je in staat om op zijn minst een paar keepers te pakken bij sportgames en dergelijke.

De T6i is ook voorzien van Canon’s Hybrid CMOS, die zorgt voor sneller scherpstellen in Live View. Het is niet zo sterk als Canon’s Dual Pixel AF, maar het is zeker beter dan wat de T6 biedt, omdat – spoiler alert – de Live View-scherpstelling van de T6 echt heel erg traag is.

Kijkend naar de T6, heb je 9 autofocuspunten (slechts één van hen cross-type), wat zorgt voor een behoorlijk slechte dekking.

Scherpstelsnelheden zijn verre van slecht bij goed licht, maar het AF-systeem van de T6 biedt niet veel op het gebied van tracking, dat worstelt met snellere bewegingen.

Je zult geen probleem hebben met stilstaande onderwerpen, en zolang je tijd hebt om scherp te stellen en opnieuw samen te stellen, zal de beperkte AF-dekking niet veel problemen opleveren.

Maar als je op zoek bent naar een camera om actie te fotograferen, is de T6i de betere keuze.

WINNAAR: Canon T6i

6. Aandrijving (frames per seconde)

Zoals ik hierboven al zei, zijn noch de Canon EOS T6 noch de T6i actiecamera’s, daarom zul je behoorlijk middelmatige continue opnamesnelheden zien van de T6i (5 frames per seconde) en nog slechtere continue opnamesnelheden van de T6 (3 fps).

Ooit, vele manen geleden, probeerde ik actie te fotograferen met een 3 fps camera, en het ging gewoon niet goed. Daarom raad ik altijd aan om minstens 5 fps continu-opnamen te maken voor alle soorten snel bewegende onderwerpen, en 8+ is ideaal.

(Als je voor deze prijs een camera nodig hebt met een snellere continue AF-sluitertijd, bekijk dan de Nikon D3400 (test), die 5 fps biedt.)

Als je actie gaat fotograferen, is het ook belangrijk om de camerabuffer te bekijken. Met andere woorden, hoeveel foto’s krijg je voordat je camera geen ruimte meer heeft en je dwingt te wachten terwijl hij bestanden naar je SD-kaart schrijft?

Hier zie je niet veel verschil in termen van RAW continu fotograferen:

Ongeveer 8 RAW op de T6i vs 6 RAW op de T6.

Maar hoewel je slechts tot 15 jpeg’s van hoge kwaliteit op de T6 kunt opnemen, heb je bijna onbeperkte JPEG-opnamemogelijkheden op de T6i.

Over het algemeen raad ik je aan om RAW te schieten, maar er zijn momenten waarop JPEG’s logischer zijn – en in die scenario’s domineert de T6i.

WINNAAR: Canon T6i

7. Beeldkwaliteit

First things first: Vrijwel alle camera’s bieden tegenwoordig een uitstekende basisbeeldkwaliteit. Laat je dus niet te veel ophangen aan kwaliteitsverschillen tussen de T6 en de T6i.

Dat gezegd hebbende, daar zijn dwingende, op beeldkwaliteit gebaseerde redenen om voor de T6i te gaan over de T6.

Ten eerste krijg je een 24 MP, APS-C sensor op de T6i Canon, vergeleken met een 18 MP, APS-C sensor op de T6.

Het verschil van 6 megapixels is niet enorm, maar het is ook niet zinloos. Tegenwoordig beschouw ik 20 MP tot ongeveer de resolutie-cutoff, met 24 MP en hoger als mijn doel.

Waarom is dit belangrijk?

Ten eerste, als u afdrukken gaat produceren, kunt u met 24 MP comfortabel tot 20 inch aan de lange kant gaan, zelfs voor opnamen die op korte afstand kunnen worden bekeken.

Voorbeeldfoto van een meer genomen op t6 canon

Bovendien, ervan uitgaande dat uw lenzen scherp zijn, kunt u extra bijsnijdkracht krijgen met een 24 MP-camera in vergelijking met een 18 MP-camera, wat van onschatbare waarde is voor natuurfotografen, sportfotografen en straatfotografen in het bijzonder.

De T6i biedt ook een iets beter dynamisch bereik dan de T6 Canon EOS Rebel – ongeveer 12 stops, vergeleken met 11,7. Hoewel dit in de meeste situaties geen verschil zal maken, is meer dynamisch bereik altijd leuk om te hebben, vooral voor landschapsfotografen.

Als je nu vaak fotografeert in scenario’s met weinig licht, wil je een camera die je de best mogelijke hoge ISO-resultaten kan opleveren. Met andere woorden, u wilt ruis met een hoge ISO minimaliseren.

Dus hoe verhouden de T6 en de T6i zich tot elkaar?

Verrassend genoeg zijn ze op gelijke voet.

Je kunt wat echte ruis beginnen te zien rond ISO 800, en tegen ISO 3200 zijn dingen moeilijk geworden.

De T6i kan technisch gezien van ISO 100 tot ISO 25600 gaan, terwijl de T6 van ISO 100 gaat en is afgetopt op ISO 12800, maar ik raad niet aan om beide camera’s tot het uiterste te pushen, tenzij je wanhopig bent.

Als ik goed kijk naar hoge ISO-opnamen van beide camera’s, kan ik de T6 een lichte voorsprong geven bij het bijsnijden tot 100% (vermoedelijk vanwege het lagere aantal pixels) – maar je kunt het verschil goedmaken bij het wijzigen van het formaat.

Beide camera’s hebben een flitsschoen, zodat je een externe flitser kunt bevestigen wanneer het lichtniveau erg laag is.

WINNAAR: Canon T6i

8. Video

Qua videoprestaties ga je niet veel verschil zien tussen de Canon T6 en de T6i.

Je hebt identieke videoframe- en resolutie-opties: tot 30 fps bij het opnemen in HD, tot 60 fps bij 720p.

Tegenwoordig wordt 4K-video de norm in fotocamera’s, of ten minste 1080p bij 60 fps, maar je kunt het doen met 1080p bij 30 fps als je liever niet voor meer betaalt.

Een ding om op te merken in deze vergelijking is echter dat de Canon T6 geen microfoonpoort bevat, terwijl de Canon T6i dat wel heeft.

Dit zal belangrijk zijn voor iedereen die externe audio wil opnemen.

En het ontbreken van hybride CMOS AF van de T6 betekent dat autofocus bij het opnemen van video frustrerend traag zal zijn.

WINNAAR: Canon T6i

9. Levensduur van de batterij

Heel kort:

Zowel de Canon T6i als de T6 maken geen indruk als het gaat om de accuduur.

Je krijgt 440 opnames op de T6i per lading, wat betekent dat je een extra batterij wilt krijgen, vooral als je veel foto’s wilt maken tijdens een enkel uitje, of als je van plan bent om veel video te maken.

Je krijgt wel een lichte boost van de T6, met 500 opnames per lading, maar ik zou toch een tweede batterij aanraden.

WINNAAR: Canon T6

10. Prijs

Als je deze twee camera’s naast elkaar bekijkt, wil je voor de Canon EOS Rebel T6i gaan.

Het is de betere camera in vrijwel alle opzichten …

… behalve voor prijs.

(En batterijduur, maar het verschil is klein.)

Omdat de Canon Rebel T6 is ongeveer US $ 200 goedkoper dan de Canon Rebel T6i.

De T6 komt binnen op ongeveer US $ 400 (inclusief de kitlens).

En de T6i komt binnen op ongeveer US $ 600 (ook met de meegeleverde kitlens).

Dus hier is de grote vraag:

Is het verschil tussen de T6i en de T6 de prijsstijging waard?

Als je je geen zorgen maakt over de autofocussnelheid, is een volledig-scharnierend touchscreen, en nog 6 megapixels, ga dan voor de T6.

Maar verder denk ik dat de extra $ 200 het waard is.

WINNAAR: Canon T6

Canon T6 vs Canon T6i | Laatste woorden

De APS-C-sensor Canon EOS Rebel T6 en de Canon EOS Rebel T6i worden op de markt gebracht als dslr-body’s op instapniveau, maar het zijn ook goede opties voor mensen die hun camera willen upgraden terwijl ze de prijzen laag houden.

Dus nu we aan het einde van onze vergelijking zijn gekomen, welke is het beste?

Over het algemeen is de T6i de duidelijke winnaar, dankzij de superieure autofocusprestaties, de sensorgrootte van 24 MP met een hogere resolutie en het volledig scharnierende, aanraakgevoelige LCD-scherm aan de achterkant.

De T6 is een paar honderd dollar goedkoper, en het is geen slecht camera, met een goede beeldkwaliteit, vergelijkbare videospecificaties en een uitstekende ergonomie. Dus als je een zeer strikt budget hebt, ga je gang en pak het.

Maar als je de stap naar de T6i kunt zetten, raad ik het absoluut aan. U zult niet teleurgesteld worden!

Canon T6i

Canon T6i

Compacte body met snelle autofocus en verbeterde levensduur van de batterij maken dit de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen