Fujifilm 80mm F/2.8 Macro Lens Test

FacebookPinterestDelen

Macrofotografie wordt vaak beschouwd als een genre dat onbereikbaar of ontoegankelijk is.

Afgezien van het oog in oog komen te staan met enkele van ’s werelds gevaarlijkste wezens, is het eigenlijk een stuk eenvoudiger dan veel mensen zich realiseren. Je hebt alleen een beetje knowhow, geduld en natuurlijk de juiste apparatuur nodig.

DSCF0527

Fujifilm XF 80mm f/2.8

Weerbestendige lens met uitstekende optische beeldstabilisatie en een zeer nauwkeurig Floating Focus System.

Controleer de huidige prijs

Voor Fuji X-fotografen is macrofotografie beschikbaar sinds 2012, toen Fujifilm de XF 60mm f/4 Macro-lens uitbracht. Het was een van Fuji’s allereerste X mount lenzen en bood een 1:2 vergrotingsoplossing voor macrofotografen.

Wat begon als een verstandige zakelijke beslissing van Fuji, werd uiteindelijk een cultklassieker – onder Fuji-shooters wordt de 60mm niet alleen vereerd als een leuke macrolens, maar ook als een scherpe portretlens.

Het is licht, compact en levert prachtige achtergrondeffecten tegen een redelijke prijs – net als veel van hun andere lenzen die hier worden getoond.

De lens krabde echter niet helemaal de jeuk van de hardcore macro-nerds die er waren, omdat het slechts een 1: 2 macrolens was – niet de felbegeerde 1: 1 die de meeste andere merken beschikbaar hadden.

Pas eind 2017 voldeed Fuji eindelijk aan de eisen van het macrocohort en bracht de langverwachte XF 80mm f/2.8 Macro uit.

Zijn kleine broer, de 60mm, zou ongelooflijk trots zijn op de optische uitmuntendheid die de 80mm levert in zowel macro- als portretfoto’s – het is serieus scherp.

Als lid van verschillende Fuji-gemeenschappen blijft het me verbazen over de kwaliteit en creativiteit van foto’s die ik zie die met deze handige macrolens zijn gemaakt.

Hoewel ik het zonder close-ups van spinnen zou kunnen doen, is het zeker bewonderenswaardig. Kanttekening – wie denkt er nog meer dat spinnen een bezoekend buitenaards ras zijn – waarom hebben ze acht ogen nodig, laat staan acht poten? ACHT ogen?

Laten we de briljante Fujifilm XF 80mm f/2.8 eens goed bekijken (pardon de woordspeling).

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 80mm F/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • Weerbestendig
 • Scherpstelsysteem
 • Beeldkwaliteit
 • Scherpte
Tegens

 • Zwaarder dan de meeste
Controleer de huidige prijs
 • Diafragma bereik: f / 2.8 tot f / 22
 • Minimale scherpstelafstand 25cm – ∞
 • Gewicht: 750gm (26.45oz)
 • Afmetingen: 130mm (5.11 “) x 80mm (3.15 “) Diameter
 • Filterdraad: 62mm
 • Zonnekap: 80mm (3.15″)
 • Optische beeldstabilisatie
 • Weerbestendig

Bouw & Ergonomie

Fujifilm X-T3 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro – samen vormen ze een mooie en uitgebalanceerde kit.

Ik weet niet waarom het belangrijk is, maar de Fujifilm XF 80mm f/2.8 is een van de best uitziende objectieven die ik ben tegengekomen – dus laten we daar beginnen.

Het is 130 mm (5,11 “) lang en heeft een diameter van 80 mm (3,15 “) – het is ongeveer even groot als de Fuji XF 55-200 mm. In tegenstelling tot veel langere objectieven die naar voren toelopen, is de 80mm recht en vierkanter.

In combinatie met een van de Fuji X-camera’s ziet het eruit evenwichtig en niet misplaatst.

Zoals de meeste Fuji-lenzen is de diafragmaring duidelijk gemarkeerd en reist deze van f / 2.8 naar f / 22 en vervolgens A voor Auto in 1/3 stops – vergezeld van een positieve klikrespons en precies de juiste hoeveelheid weerstand.

De scherpstelring is erg breed en zit over het midden van het objectief. Het is bedekt met een rubberen coating met een geribbelde textuur en heeft een gladde glijvlucht als boter.

Ik hou van de ontwerpoverweging die Fuji hierin heeft gestopt, want als je naar een Maratus Speciosus (Pauwspin) staart, is het laatste wat je wilt doen jagen op de focusring.

Het voorste derde deel van de lens is kaal metaal met de rand met alle lensinformatie – meestal plaatst Fuji deze informatie in de filterdraad.

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro beschikt over zowel OIS als een scherpstelbegrenzer voor meer controle.

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro beschikt over twee keuzeschakelaars onder de diafragmaring. De sparst is een aan/uit-schakelaar voor OIS – Optische beeldstabilisatie.

De tweede is een brandpuntsafstandbegrenzerschakelaar – hiermee kunt u Full (25cm tot oneindig), 0,5m – Infinity en 0,25m tot 0,5m selecteren. Het effectief regelen van uw scherpstelafstand voorkomt dat de lens op zoek gaat naar scherpstelling wanneer u van dichtbij werkt.

Ondanks een groot diafragma van f / 2.8 en een filterdraad van 62 mm, is het voorste glaselement eigenlijk vrij klein – waarschijnlijk ongeveer 40 mm (1,57 “) breed. Dat element is bedekt met een fluoroplossing om het water- en vlekafstotend te maken en gemakkelijker schoon te houden – ik haat vuile lenzen.

De lensbody is volledig van metaal en beschikt over maar liefst 11 weerbestendig en stofbestendige afdichtingen – zo kom je met de engerlingen in de modder.

De diepe zonnekap van de Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro lichtverstoring is uitgeroeid.

Ondanks zijn verfijnde en minimale uiterlijk is de Fuji 80mm een zware lens – 750gm (26.45oz) – en in combinatie met een camera zoals de X-T4, draag je 1.5kg (3.3lbs) kit. Maar wat een geweldige kit zou het zijn!

Het gewicht wordt toegeschreven aan al dat prachtige glas aan de binnenkant – het bevat 16 elementen in 12 groepen, waaronder een asferische lens, een Super ED-lens en drie ED-lenzen. Volgens Fuji worden chromatische en sferische aberraties onderdrukt dankzij de lensstructuur en positionering.

Hoewel het een zware lens is, voelde het in combinatie met de Fujifilm X-T4 of X-T3 niet belastend aan en had ik ook geen problemen met het fotograferen uit de hand.

Ik was in staat om bewegende onderwerpen op ongeveer 25 cm zorgvuldig te volgen en een duidelijke en scherpe focus te pakken zonder het gevoel te hebben dat de lens dook of dat hij te zwaar was om bij te houden.

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 ziet er geweldig uit en is gebouwd om een leven lang mee te gaan!

Focus prestaties

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/500 | f/8 | ISO800

Om een macrolens effectief te laten zijn, moet deze een scherpe scherpstelling, nauwkeurige scherpstelling en een zippy autofocussysteem hebben.

De scherpstelbediening op de Fujifilm XF 80mm f/2.8 is nauwkeurig en responsief bij het fotograferen in Handmatige scherpstelling. De reisafstand van de scherpstelring is geschikt en dankzij de begrenzerschakelaar kun je binnen de gewenste scherpstellijn werken.

Omdat het een macrolens is, is het scherpstelvlak vrij fijn, dus de geweldige handmatige scherpstelbediening kan goed worden gebruikt met focusstapeling op een statief of rails.

Als alternatief, als u uit de hand fotografeert, beschikt de 80 mm over beeldstabilisatie die 5 stops anti-shake stabilisatie biedt.

Dit is vooral handig als je fotografeert met een smalle scherptediepte om het brandpuntsvlak te maximaliseren en de sluitertijd wilt laten vallen om licht te compenseren.

Op de Fujifilm XF 80mm f/2.8 werkt OIS door hoek- en verschuivingsbewegingen te onderdrukken met behulp van een gyro- en versnellingssensor. Ongeacht de betrokken technologie, het werkt een traktatie.

Een andere belangrijke factor is dat de lens en het glas worden aangedreven door een snelle en stille lineaire motor, wat betekent dat je autofocus stil is – het heeft geen zin om de perfecte bijenfoto te maken om een onhandig scherpstelsysteem te hebben dat je prijs afschrikt.

Als het gaat om AF, is het ongelooflijk snel en zelfs bij weinig licht was er geen bewijs van jacht.

Teruggaand naar het voorbeeld van de bij, ze bewegen vrij snel en zijn ongelooflijk gedetailleerde wezens. De XF 80mm was in staat om snel de focus te grijpen en die prachtige kleine tuinman op tijd te bevriezen – vleugeldetails en de follikels op zijn rug waren scherp en duidelijk.

Een leuke kleine add-on (letterlijk) van Fuji is het feit dat het compatibel is met de 1.4x (XF1.4X TC WR) en 2.0x Teleconverter (XF2X TC WR) – waardoor het effectief een tele-macro wordt.

De 1.4x creëert een equivalent van 171mm in het 35mm formaat en de 2.0x equivalent van 244mm.

Scherpstellen op de Fujifilm XF 80mm f/2.8 is snel, nauwkeurig en controleerbaar, waardoor het perfect is voor macro-opnamen.

Beeldkwaliteit

Ze zeggen dat het bewijs in de pudding zit en de Fujifilm XF 80mm f/2.8 creëert geweldige pudding … Ik bedoel beelden. Geweldig, nu heb ik honger!

Ik heb deze lens handheld getest in het veld en op een statief in mijn thuisstudio en de resultaten waren ongelooflijk.

Houd er rekening mee dat als 1:1 macrolens het brandpuntsvlak, zelfs met een smal diafragma zoals f/8, best prima is.

Als gevolg hiervan is het moeilijk om een groter onderwerp van dichtbij, in volledige focus, vast te leggen zonder focus stacking. Maar dat is gewoon het leven met een macrolens.

Hoe dan ook, met een beetje geduld en wat vallen en opstaan, was ik in staat om bijen te vangen die op bloemen landden die zachtjes in de wind zwaaiden en toch scherp scherpgesteld worden.

En als het gaat om macrofotografie, zit veel van het plezier in de achtervolging. Ik bevond me gehurkt in een lokaal park dat van struik naar struik scharrelde terwijl de bijen optimaal profiteerden van de ochtendzon en de bloesems bij de hand.

Ja, ik grijnsde misschien als een, maar ook dat hoort erbij.

Details en contrast worden prachtig weergegeven en de achtergrondeffecten zijn prachtig en romig. Het contrast is vooral indrukwekkend omdat het zoveel meer drama aan een compositie toevoegt.

Terwijl ik op een statief werkte, kon ik mijn sluitertijd tot rust vertragen en ervoor zorgen dat het licht en het detailniveau werden vastgelegd. Ik heb beelden van het stof op kleine objecten die scherp en helder zijn.

Als het gaat om portretten staat de Fuji 80mm f/2.8 Macro bekend om ongelooflijk scherpe en gedetailleerde beelden. Sommige fotografen gaan zelfs zo ver om te zeggen dat het in sommige gevallen te scherp is omdat het elke kleine onvolkomenheid in de menselijke huid laat zien. Dus ja, het is scherp!

Fujifilm 80mm F/2.8 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm 80mm F/2.8.

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/1000 | f/8 | ISO800

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/500 | f/8 | ISO800

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/250 | f/8 | ISO800

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/80 | f/8 | ISO800

Fujifilm X-T4 + Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro | 1/8 | f/22 | ISO160

Waar voor je geld

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 is geen instaplens die je misschien in de gebruikelijke Fujifilm-line-up vindt – als je op zoek bent naar een instapoptie, bekijk dan de 60mm-macro.

De jaren 80 is een enthousiaste / pro-level lens met scherpstelling en optische prestaties gelijk aan de beste van hen.

Bovendien verkoopt de lens momenteel voor ongeveer $ 1200.  Voor een premium Fuji-lens die zowel een geweldige macrolens als een prachtige portretfotograaf is, is dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Fuji 90mm is ongeveer $ 950, en dat heeft niet de macromogelijkheden.

Houd er rekening mee dat de 80mm-macro een speciale lens is die is ontworpen voor een specifiek doel – het feit dat je hem kunt gebruiken voor portretten, producten of iets anders dat je er tegenaan gooit, is een bonus.

Aan het einde van de dag zult u niet teleurgesteld worden met de creatief kansen die deze lens creëert.

Je kunt werken aan het beheersen van een onbegrepen fotografiegenre en indruk maken op je vrienden met prachtige afbeeldingen van schorpioenen, wespen en wormen.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm XF 80mm F/2.8 Test | Conclusie

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro produceert een geweldige beeldkwaliteit met waanzinnige scherpteniveaus.

Zoals we hier in deze test hebben ontdekt, beschikt de Fujifilm XF 80mm f/2.8 over een supersnel en nauwkeurig scherpstelsysteem, ongeacht AF- of MF-opnamen.

De focus limiter en de OIS vullen de snelheid en prestaties van de lens aan en bieden een betere workflowcontrole.

Als macrolens of als portretlens produceert het scherpe en gedetailleerde beelden met vloeiende en romige achtergrondeffecten.

Ten slotte zullen de insecten geen kans maken om weg te komen van je scherpe ogen en scherpere lens.

Fotograferen met de XF 80mm is een puur genot omdat het ongelooflijk responsief is en ervoor zorgt dat je steeds meer kleine onderwerpen wilt vinden.

Het is een waanzinnig goede lens en Fuji moet worden gefeliciteerd met het creëren van een serieuze instap om te concurreren met andere merken op de macromarkt.

Doe jezelf een plezier en pak een exemplaar van de Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro lens en ook jij kunt grijnzen als een terwijl je geweldige beelden maakt.

DSCF0527

Fujifilm XF 80mm f/2.8

Weerbestendige lens met uitstekende optische beeldstabilisatie en een zeer nauwkeurig Floating Focus System.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen