Capture One kondigt abonnementswijzigingen aan, maakt gebruikers boos

Als er één ding is waar veel professionele fotografen gemakkelijk verzadigd van kunnen raken, zijn het eindeloze abonnementsbetalingen aan verschillende softwaresuites voor hun workflow.

Van opslagplatforms zoals Drive of Dropbox tot bewerkings- en proefdrukpakketten zoals Adobe en Shootproof, het potentieel voor maandelijkse budgetafname is overal. Nu wil Capture One ook wat meer van je geld.

In onlangs aangekondigde wijzigingen in het betalings- en licentiebeleid informeerde het platform gebruikers via e-mail over nieuw softwarerelease- en factureringsbeleid dat als volgt gaat:

“Vanaf 2023 zijn we niet langer gebonden aan een jaarlijkse cyclus voor grote releases. Hierdoor komt er geen Capture One 24. In plaats daarvan zullen we het hele jaar door voortdurend nieuwe tools en functies op voortschrijdende basis uitbrengen.

Daarnaast zullen we vanaf 1 februari 2023 ook wijzigingen aanbrengen in onze permanente licenties. Dit is wat er verandert:

  • Nieuwe permanente licenties bevatten updates met bugfixes tot de volgende versie, maar nieuwe functies die na aankoop worden uitgebracht, worden niet opgenomen.
  • Upgradeprijzen zijn niet langer beschikbaar en worden vervangen door een nieuw loyaliteitsprogramma. Meer details worden op 1 februari 2023 bekendgemaakt.”

Het nieuwe schema vervangt in wezen jaarlijkse softwarereleases en licentieverlengingsopties door doorlopende updates en abonnementsprijzen. Dit is de enige route naar nieuwe functies voor degenen die een permanente licentie hebben gekocht voor de meest recente vorige versie van C1.

De details van het loyaliteitsprogramma voor bestaande gebruikers zijn echter nog onbekend en zullen blijkbaar pas in februari worden bekendgemaakt.

Dit laatste detail maakte vooral een aantal C1-gebruikers boos die betoogden dat het achterhouden ervan tot later hen ervan weerhoudt te weten waar de echte waarde ligt en hen dus onder druk zet om voor een abonnement te kiezen.

Zoals een gebruiker die al had betaald voor Capture One 23 (de nieuwste release) verklaarde,

“De huidige korting van 30% op de upgrade eindigt eind januari. Maar ze zullen ons pas op 1 februari vertellen wat het nieuwe ‘Loyaliteitsprogramma’ is. Dus opzettelijk klanten de mogelijkheid ontzeggen om te weten wat de beste route is. Voor zover we weten, zou de ‘Loyaliteitsprijs’ een doos bananen en een cheesecake kunnen zijn. Nauwelijks transparant zijn, toch?”

Een andere gebruiker van Capture One vatte een van de redenen voor de woede van klanten samen door te vragen:

“Dus, als ik het goed begrijp, betekent dit dat degenen onder ons die vroeger regelmatig upgraden (upgrades die al een paar jaar van $ 99 naar $ 199 gingen) hun eeuwigdurende licentie nu een volledige licentie moeten kopen elke keer dat er een gedeeltelijke release is? Dat is een slimme zet om zonder het te zeggen naar een abonnementsmodel te gaan.”

Capture One probeerde de situatie te verduidelijken door uit te werken,

“Capture One biedt permanente en abonnementslicenties voor gebruikers. Het verschil daartussen is de geldigheidsduur. Een eeuwigdurende licentie is eeuwigdurend (voor het leven, op voorwaarde dat u voldoet aan de minimale systeemvereisten), terwijl u met een abonnement regelmatig betalingen moet doen om de licentie actief te houden – maar u hebt altijd toegang tot de nieuwste versie. “

In antwoord op een vraag van de website Fstoppers, C1’s PR en Editorial Manager, marianna Eliassen verder geprobeerd om gegolfde veren glad te strijken door uit te leggen,

“Voor alle duidelijkheid, we beëindigen geen eeuwigdurende licenties. We weten dat deze optie belangrijk is voor sommige van onze klanten en we doen er alles aan om dit voor hen beschikbaar te houden. Iedereen die Capture One 23 vóór 1 februari 2023 heeft gekocht of zal kopen, geniet nog steeds van dezelfde voordelen als bij elke eerdere versie van de software. Na deze datum kan iedereen nog steeds een eeuwigdurende licentie kopen en voor altijd ten volle genieten van de functies die ermee gepaard gaan.”

Ze beantwoordde echter niet direct de hoofdvraag van de fotografiewebsite, die vroeg naar gebruikers die zich misleid voelden over het feit dat ze de meest recente eeuwigdurende licentie van C1 hadden gekocht zonder te weten wat er om de hoek kwam.

Het is niet verwonderlijk dat een overweldigende meerderheid van de opmerkingen van de bestaande gebruikers van Capture One erg ongelukkig was met deze wijzigingen.

leg een screenshot van een website vast

afbeelding: Capture One

De reden waarom is vrij duidelijk: degenen die de nieuwste permanente licentie-upgrade van C1 hebben gekocht, voor versie 23 van de software, wisten niet dat deze zo snel in wezen verouderd zou worden. Ze hebben ook nog geen manier om te weten wat het loyaliteitsprogramma zal bieden.

Wat is meer nog, deze gebruikers hebben te maken met het feit dat nieuwe functies na C1 versie 23 nu alleen beschikbaar zullen zijn via een nieuw systeem van abonnementsbetalingen.

Capture One past nu in principe dezelfde productrelease- en betalingsstructuur toe die Adobe al heeft voor zijn gebruikers.

Voor veel bestaande gebruikers van Capture One was het feit dat ze hun gekochte versie van de software konden gebruiken zonder maandelijks te hoeven betalen een van de grote voordelen. Het liet hen vrij om te upgraden naar een nieuwe permanente licentie voor een nieuwere versie wanneer ze maar wilden. Nu is dat niet meer het geval.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer