Complementaire kleuren gebruiken in fotografie

Als fotografen laten we ons soms meeslepen door de technische kant van de zaak.

Het lijdt geen twijfel dat het vinden van de juiste balans tussen diafragma en sluitertijd meer dan essentieel is, maar is dat alles wat er is? Of is er iets anders dat een beeld echt memorabel maakt?

Denk aan de laatste foto die meteen je aandacht trok. Wat zijn de dingen die het opvallend en impactvol maakten?

Zodra je begint met het analyseren van de aard van je aantrekkingskracht erop, zul je onvermijdelijk twee grote magische makers tegenkomen: compositie en kleur.

In dit bericht zullen we ons concentreren op een van de meest populaire kleurencombinaties: de complementair kleurenschema.

Tegen het einde weet je wat ‘goede’ fotografiekleuren zijn om te gebruiken in je volgende project.

Inhoudsopgave

Eerste stop: Het kleurenwiel

kleurenwiel

Als je wilt proberen complementaire kleuren in je fotografie te gebruiken, moet je eerst leren hoe je ze kunt herkennen. De beste manier om dat te doen is door te vertrouwen op het kleurenwiel.

Het kleurenwiel is een zeer visuele weergave van de relaties tussen kleuren – wanneer ze in een cirkel zijn gerangschikt, is het heel gemakkelijk om de natuurlijke volgorde te zien die ze volgen.

Met behulp van het kleurenwiel kunt u profiteren van verschillende kleurharmonieën – complementair, monochroom, analoog en triadisch zijn slechts enkele van de meest populaire.

Als je zin hebt om dit onderwerp verder te verkennen, bekijk dan ons artikel over kleurentheorie voor fotografen en je zult zeker veel nuttige inzichten vinden!

Wat is een complementaire kleurharmonie?

Complementaire harmonie

Een voorbeeld van complementaire harmonie met rood &groen.

Bekijk het kleurenwiel en kies een willekeurige kleur. Kijk nu naar precies de andere kant van de cirkel en kijk welke kleur daar ligt. Het paar kleuren dat je zojuist hebt ontdekt, wordt complementaire harmonie genoemd.

De klassieke en meest herkenbare complementaire paren zijn rood &groen, blauw &oranje en geel &paars.

Deze kleurencombinaties worden tegenwoordig veel gebruikt in allerlei soorten visuele communicatie, dus ze zijn in principe een veilige keuze wanneer je op zoek bent naar dramatische impact, maar geen zin hebt om te veel te experimenteren.

Complementaire kleuren hebben een vrij intense relatie en ze hebben de neiging om elkaar letterlijk te versterken, wat een sterk kleurcontrast creëert.

Het hebben van dit krachtige contrast in fotografie kan echt gunstig zijn voor je imago, maar je moet ook voorzichtig zijn bij het gebruik van deze techniek.

Dit komt omdat dergelijke intense kleurencombinaties alle aandacht van de kijker kunnen trekken en zo uw foto volledig kunnen overweldigen.

Hoe het effect van de complementaire kleuren te verzachten

Als je wilt voorkomen dat je over de top gaat met deze klassieke kleurenharmonie, heb je zeker een paar “escape” -opties om rekening mee te houden.

De eerste is om een van de kleuren te verzachten (of het kan beide zijn). Dit kan worden bereikt door een nieuwe tint uit je basiskleur – oftewel door simpelweg wit toe te voegen.

Als je gaat voor het toevoegen van grijs aan je basiskleur (in plaats van wit), krijg je een nieuwe toon. En je hebt ook het alternatief om zwart toe te voegen, in welk geval je een nieuwe schaduw.

Spelen met vers gecreëerde tinten, tinten en tinten kan het gekke kleurcontrast kalmeren en kan er ook voor zorgen dat de kleuren de schijnwerper niet helemaal stelen.

De tweede manier om op een meer gematigde manier te profiteren van complementaire kleuren, is door een van de kleuren als accent te gebruiken en de andere te laten domineren. Dit is een zeer creatieve beslissing die de aandacht van de kijker op een subtiele maar aangrijpende manier kan trekken.

De derde optie die voor je staat, is om een kleine variatie van dit kleurmodel te kiezen: het heet het split-complementaire kleurenschema.

De logica erachter is in principe hetzelfde, maar dit soort harmonie komt natuurlijk over als meer bal.anced dan de directe complementariteit.

Herinner je je het tegenovergestelde van de kleur die je koos toen ik voor het eerst de basisprincipes van complementaire kleuren uitlegde? In plaats van het tegenovergestelde te kiezen, kijk je nu naar de kleuren die er direct links en rechts van staan.

Neem nu die twee kleuren en gebruik ze als metgezellen van je hoofdkleur.

Een klassiek voorbeeld van een dergelijke harmonie zou aquablauw zijn in combinatie met geelachtig oranje en rood (in plaats van gewoon voor puur oranje te gaan om het aquablauw te begeleiden).

Voorbeelden van complementaire kleurenschema’s

Voorbeelden van complementaire kleuren gecombineerd in een kunstwerk of gewoon op een tv-reclame zijn overal om ons heen. Je kunt ze ook in de bioscoop zien – nu weet je waar deze super populair is oranje &groenblauwe look komt van!

Probeer eerst te zoeken naar complementaire kleurenschema’s. Zodra je ze echt begint op te merken, wordt het veel gemakkelijker voor je om deze technieken toe te passen in je eigen fotografiewerk.

Hieronder hebben we 30 mooie voorbeelden op een rijtje gezet om inspiratie op te doen. Genieten!

Rood &Groen Kleur Harmonieën

groene en rode complementaire kleuren op het kleurenwiel

Vrouw op een bankje | © Alex Blajan

kleurenwiel groen en rood

Glas wijn | © Jamie Straat

complementaire kleuren rood en groen

Aardbeien | © Jez Timmen

kleurenwiel complementaire kleuren

Bloemenportret | © Marco Xu

tegenstellingen op het kleurenwiel

Tomaten, minimalistisch | © Yamamoto Shiro

primaire kleuren in fotografie

Rode klaprozen | © Sorin Gheorghita

Portret | © Fernando Dearferdo

Onder de wilg | © Schenking Ritchie

Kappers | © Alina Kompa

Bamboebos | © Walter Stein

Blauw &Oranje Kleur Harmonieën

kleur harmonie violet en oranje

Bevroren | © Aaron Last

oranje en blauwe kleurharmonie in fotografie

Strandpret | © Aziz Acharki

oranje en blauw in de fotografie

Oranje paraplu’s | © Katrien Johnson

Zonsondergang silhouet | © Kym Ellis

violette en blauwe tinten in contrast met oranje

Oranje tent | © Luca Baggio

Kwallen | © Michal Pechardo

Sinaasappelschijfje | © Mae Mu

Blauwe &Oranje stoelen | © Nacho Loekaje

Minimalistisch | © Oleg Laptev

Klimmen | © Tim Tiedemann

Geel &Paarse Kleur Harmonieën

violette en oranje kleurharmonie

Zomerstorm | © Andras Kovacs

levendige gele en paarse fotocompositie

Gele vis | © Craig Lovelidge

complementaire kleuren geel en roze

Kleurenexplosie | © David Beckers

verf in felle tinten op een bord

Oi! | © Francesco Casalino

Mystieke ochtend | © Joey Kyber

Concertvibes | © Jules D

Groeilampen | © Scott Pomfret

maak unieke foto's door kleuren met heldere intensiteit te combineren met herhalende patronen

Fruitpatroon | © Yamamoto Shiro

Gele salamander | © Yamamoto Shiro

| van het productafbeelding © De Creatieve Uitwisseling

Laatste woorden

Nu weet je wat complementaire kleuren zijn en heb je een heleboel geweldige voorbeelden bekeken om je te laten inspireren. De volgende stap? Kijk om je heen en ontdek zelf zulke complementaire kleurenparen.

Nu zijn velen van ons misschien beperkt of in lockdown vanwege recente gebeurtenissen – maar toch kun je jezelf een uitdaging stellen en proberen je eigen huis vanuit een ander oogpunt te verkennen.

Het kan echt van alles zijn – van de manier waarop de blauwe lucht overeenkomt met je oranje bloeiende potbloemen tot de manier waarop je pyjama gaat met de kleur van je slippers. Stop niet met zoeken!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer