Composite Fotografie Ideeën, Tutorials &Voorbeelden voor 2023

Deze gids gaat over samengestelde fotografie – het samenbrengen van verschillende foto’s en afbeeldingen in één foto.

Composietfotografie omvat een zeer breed scala aan creatieve fotografie en digitale beeldmanipulatie, variërend van aangenaam eenvoudig tot uiterst gecompliceerd!

In deze gids bespreken we enkele algemene principes en basiswerkmethoden van composietfotografie.

Vervolgens zullen we kijken naar een aantal typische voorbeelden, waaronder landschap, focus stacking, ‘surrealistische’ beelden en het werken met afbeeldingen van verschillende typen.

We zullen ook kijken hoe je je eigen samengestelde afbeeldingen in Photoshop kunt maken. Dus aan de slag!

Inhoudsopgave

Wat is composietfotografie?

Composietfotografie – soms ‘fotocomposiet’ of ‘samengesteld beeld’ – is de term die tegenwoordig het meest wordt gebruikt, maar in concept gaat het proces van het samenbrengen van afbeeldingen terug tot de geboorte van fotografie met dubbele belichting en vervolgens fotomontage.

Vandaag de dag biedt digitale verwerking een gereedschapskist van kansen voor iedereen.

Nu zijn er misschien mensen die samengestelde fotografie zien als op de een of andere manier ‘valsspelen’ – dat het gebruik van photoshop of andere software elke artistieke integriteit wegneemt.

Het is echter de moeite waard om te overwegen hoe de technieken die we herkennen uit composietfotografie werden gepionierd lang voordat photoshop bestond.

De enige regels voor fotografie zijn zelfopgelegd. Als Man Ray vandaag zou leven, zou hij ongetwijfeld Photoshop-samengestelde afbeeldingen maken, net zoals hij ‘fotogrammen’ maakte; honderd jaar geleden.

Discussie over ‘samengestelde fotografie’ roept altijd de vraag op naar ethiek – wanneer wordt creatief zijn een onwaarheid vertellen.

Als je landschap een hemel heeft die een uur later werd genomen toen de wolkenformatie opvallender was, is dat dan een leugen of laat je zien wat je voor ogen had?

Kan straatfotografie compositing gebruiken? Het is zoals veel dingen in de fotografie een discussie die je met jezelf moet voeren.

Er is een verschil tussen een genomen foto en een samengestelde foto, en er is zeker een ethische lijn getrokken wanneer een samengestelde foto wordt gepresenteerd als een foto met als doel de kijker te misleiden over de realiteit van de echte wereld, zoals in nepnieuws versus fotojournalistiek of documentaire fotografie.

Maar uiteindelijk gaat composietfotografie over creativiteit en over plezier maken, dus maak je niet te veel zorgen over de rest! Fotografen hebben de gewoonte om dingen te overdenken 😉

9 tips voor succesvolle composietfotografie

Hieronder bespreken we enkele essentiële tips om aan de slag te gaan met het maken van verbluffende samengestelde afbeeldingen.

1. Visualiseer je samengestelde fotografie vooraf

conceptueel schilderen

Paint me Your Tomorrow – Kellie North

Dit is een tip voor als u fotografeert voor een composiet , wat betekent dat u twee of meer nieuwe afbeeldingen gaat maken om een samengestelde afbeelding te maken.

Hier is het belangrijk om je project vooraf te visualiseren: denk na over wat je visueel wilt bereiken en hoe je het gaat bereiken.

2. Plan uw samengestelde afbeeldingen

zwevend op wolken

Blissful Drift van Kellie North

Stap 2 is plannen: wat heb ik nodig? Hoeveel foto’s worden er samengesteld? Het is een eenvoudige stap om te overwegen, maar een belangrijke! Gaat er twee afbeeldingen aan elkaar genaaid worden, of meer?

3. Gebruik een statief

Als je dezelfde scène meerdere keren fotografeert – maar anders – zorg er dan voor dat je camera op een statief staat. Als u uw camerapositie tijdens het fotograferen wijzigt, zou dit het moeilijk maken om te make de foto ziet er geloofwaardig uit.

Ook zal het bewerken echt lastig worden. Kader je foto in en stel je diafragma in. Je moet een smalle scherptediepte gebruiken om het beeld af te vlakken – zeg F8 of stop vanaf daar – dan kun je objecten en onderwerpen verplaatsen met elke opname die je maakt.

4. Gebruik landschapsfotografie voor je composities

Bron: Atanas Malamov

Het eeuwige probleem in landschappen (en stadsgezichten) is hoe correct te belichten voor zowel de lucht als de grond. Met ‘correct’ bedoelen we wat je van je foto wilt – onthoud dat als we naar een landschap kijken, onze ogen op en neer en over elkaar scannen en goede belichtingen voor alles geven.

De camera gemiddeld gewoon dingen uit of krijgt het goed voor de een of de ander – goede lucht maar donkere grond, of grond met detail maar uitgewassen lucht. Nu kunnen dure filtersystemen de oplossing zijn – composieten bieden echter een goedkoper antwoord.

Met composietfotografie kun je twee landschapsfoto’s maken, met behulp van een statief. De ene wordt correct belicht voor de lucht, de andere voor de grond.

De techniek kan worden uitgebreid met verschillende afbeeldingen voor verschillende delen van de grond. HDR-fotografen gebruiken deze techniek om hun unieke uiterlijk aan hun afbeeldingen te geven.

5. Probeer dubbele belichtingen

Bron: Luka Senica

Je kunt natuurlijk samengestelde fotografie in de camera proberen – waarom probeer je niet een dubbele belichting. Het brengen van twee verschillende beelden in één maakt een onmiddellijke metafoor – het ene is van het andere dat emotie, tot nadenken stemmend of komedie loslaat.

Gedaan met een portretgezicht kan het karakter onthullen of een persona projecteren of, in reclame voor een gewenste wereld. Moderne camera’s hebben een dubbele belichtingsmodus – veel gemakkelijker dan de film terug te winden zoals het was in de dagen van filmfotografie!

6. Gebruik focus stacking

Zelfs met zorgvuldige belichting en keuze van de lens is het soms onmogelijk om alles wat je wilt perfect scherp te stellen.

Focus stacking is een composiettechniek, vaak gebruikt in productfotografie (sieraden, antiek, twee objecten op een oppervlak, enz.).

Met behulp van een statief worden verschillende foto’s van het object genomen vanuit dezelfde POV, maar het punt van focus veranderen.

De afbeeldingen worden samengebracht en gebruiken verschillende overvloeimodi in postproductie om die haarscherpe productlook in de hele uiteindelijke foto te krijgen.

7. Streef naar fantasierijke creaties

Voices from the Stone van Kellie North

Met composietfotografie kun je fantasierijke foto’s maken.  Spelen met schaal – een figuur van een vriend in een bloembed. Spelen met het onwerkelijke – een persoon met het hoofd van een kitten.

Er zijn geen grenzen aan je verbeelding of met composietfotografie!

8. Kijk naar beeldende kunst voor inspiratie

All In door Kellie North

De eerder genoemde Man Ray is een prima startpunt om op terug te kijken – maar het is niet alleen fotografie. Kijk eens terug naar de surrealistische schilders voor inspiratie: Salvador Dali bijvoorbeeld. (Meer surrealistische fotografiekunstenaars hier.)

Of probeer het schilderij na te maken: The Son Of Man van Rene Magritte – het beroemde schilderij waarbij het gezicht van een man is vervangen door een appel.

9. Gebruik bestaande foto’s om nieuwe composities te maken

Vertedering door Kellie North

U hoeft geen nieuwe afbeeldingen te maken om composieten te maken – waarom kijkt u niet terug op uw back catalogue van werk. Kies twee of meer oude afbeeldingen en maak een fotomontage.

Ook – u kunt naar stockafbeeldingen kijken om u te helpen bij het maken – er zijn miljoenen gratis te gebruiken foto’s die u in uw uiteindelijke afbeelding kunt gebruiken.

Composietfotografie voor /na

De getalenteerde fotograaf en beeldend kunstenaar Kellie North heeft ons vriendelijk een kijkje achter de schermen gegeven bij twee van haar samengestelde beelden.

Het is duidelijk dat er uren van pre-productieplanning en postproductie Photoshop-werk zijn gegaan om deze kunstwerken te maken, maar je kunt tenminste een idee krijgen van hoe de beginafbeelding eruit ziet in vergelijking met de voltooide versie.

Zorg ervoor dat je meer van Kellie’s geweldige werk bekijkt op haar website en op Instagram @kellienorthcreative.

Samengestelde afbeeldingen in Photoshop

composite_photography_after

Hoewel deze gids wat samengestelde fotografie van getalenteerde fotografen heeft laten zien, gaan we het een tandje lager zetten dan iets dat iedereen met Photoshop binnen een uur kan bereiken!

Ons bovenstaande voorbeeld toont een van de meest gebruikte composieten, waarbij blauwe luchten in een bewolkte scène worden ingevoegd. Het is een eenvoudige en gemakkelijke techniek om mee aan de slag te gaan en je kunt de onderstaande tips gebruiken om dit te bereiken. (Bron: Hollie Mateer)

Hieronder zullen we u deruw hoe je samengestelde fotografie maakt in Photoshop.

1. Controleer de EXIF-gegevens van uw afbeelding

Als u afbeeldingen uit verschillende bronnen samenbrengt, zoals een archiefafbeelding, een afbeelding van een mobiele telefoon en afbeeldingen van uw DSLR, hebben ze verschillende formaten en dpi. Er moet goed worden nagedacht over het instellen voordat verschillende afbeeldingstypen in het project worden geïmporteerd.

Om uw afbeeldingsgrootte en resolutie te controleren, moet u de exif-gegevens controleren. Gelukkig is dit eenvoudig te doen – klik gewoon met de rechtermuisknop op uw bestand in Windows of klik op cmd-i op een Mac.

2. Sla je werk op terwijl je bezig bent

Een goede tip is om versies op te slaan terwijl je bezig bent. De ‘geschiedenis’-tool helpt u bij het traceren, maar slaat onderweg verschillende versies met verschillende bestandsnamen op terwijl u uw afbeelding ontwikkelt. En als je foto ingewikkeld is, geef dan de lagen een naam!

3. Importeren en lagen

Misschien werk je met een reeks foto’s die je onder gecontroleerde omstandigheden hebt gemaakt , bijvoorbeeld een landschap met een statief. Of misschien gebruikt u volledig verschillende afbeeldingen.

Hoe dan ook, u moet onderdelen of hele afbeeldingen in anderen importeren.

Open dus uw eerste afbeelding in Photoshop. Open vervolgens uw tweede afbeelding – u kunt die afbeelding (of slechts een deel ervan) vervolgens naar de eerste afbeelding kopiëren.

U kunt dit doen door het gereedschap Verplaatsen te gebruiken en het van de ene afbeelding naar de andere te slepen. Vervolgens kunt u het formaat van de geïmporteerde afbeelding wijzigen of roteren – gebruik het transformatiegereedschap om dit te doen.

U kunt ook het gereedschap Slim object gebruiken, zodat u de grootte van de afbeeldingen waarmee u werkt kunt aanpassen zonder de definitie te verliezen.

U kunt de dekking van de afbeelding zelfs verlagen, zodat u uw afbeelding gemakkelijker over het origineel kunt plaatsen. Er zijn nu twee of meer lagen beschikbaar waarmee u kunt werken.

4. Selectie en maskers

Dit is een belangrijke stap om uw afbeelding er geloofwaardig uit te laten zien. Je wilt niet kunnen zien waar de ene afbeelding ‘samenkomt’ met de andere. Dus u wilt delen van de afbeeldingen klonen of verwijderen die u niet nodig hebt – gewoon de randen achterlaten die u wel wilt.

Gebruik de snelle selectietool om ingewikkelde gebieden uit te kiezen om precies te helpen met dit deel van het proces. Schilder over de afbeelding en het zal ons de randen van de afbeelding laten zien. Je kunt er dan vanaf daar aan werken en gekartelde randen verwijderen.

Definieer de straal en gebruik het speciale penseel verfijnranden. Dit is ideaal voor precieze gebieden zoals haar.

U kunt uw selectie ook omzetten in een laagmasker. Doe dit met ‘Uitvoerinstellingen’ in het menu Selecteren en maskeren.

U zult merken dat gebieden buiten de selectie verborgen zijn. Door vervolgens de miniatuur masker te markeren, kunt u deze vervolgens zwart of wit schilderen.

5. De look en feel goed krijgen.

Nu is dit een cruciaal onderdeel van het proces – het krijgen van de look en feel van het beeld precies goed. Uw afbeelding moet mogelijk worden gekloond om – u kunt dit aan het einde doen nadat u de afbeelding hebt afgevlakt (zorg ervoor dat u deze opslaat voordat u deze afvlakt!) u kunt ook overvloeimodi zoals vloeibaar maken, vlekken en andere hulpmiddelen gebruiken om te helpen.

Een deel hiervan moet echter worden overwogen tijdens het fotograferen. Uw afzonderlijke afbeeldingen zullen natuurlijker samensmelten als u ze consistent hebt gefotografeerd – dit betekent dat u er rekening mee moet houden dat u in dezelfde of vergelijkbare lichtomstandigheden moet fotograferen en bijzondere aandacht moet besteden aan schaduwen.

Op een gegeven moment moet je misschien nadenken over het visueel in elkaar laten passen van dingen: perspectief, kleurbalans, kleurperspectief. Dit is natuurlijk tenzij je een ruwe knip- en plaklook van sommige popartcollages wilt behouden!

6. De puntjes op de i

Als een afbeelding die u binnenbrengt er niet goed uitziet, zelfs als de schaal en het perspectief zijn aangepast, moet u overeenkomen met de toonwaarden.

Gebruik het gereedschap ‘Tint en verzadiging’ om de kleur uit de afbeelding te halen – desaturatie – totdat deze zwart-wit is.

Stem vervolgens de donkere schaduw op de achtergrond af op die in de nieuwe afbeelding. U kunt zich verder aanpassen door het licht op sommige gebieden te verhogen met een maskerpenseel. Geef vervolgens de kleur terug.

Slechte of ongelooflijke composieten kunnen te wijten zijn aan niet-overeenkomende tonen, dus je moet hier echt goed op letten. U kunt effecten toevoegen om consistentie toe te voegen aan een hele afbeelding nadat u deze hebt afgevlakt met behulp van: Filter>Camera Raw-filter.

Laatste woorden

Composietfotografie is een open deur naar creativiteit, het gaat allemaal om je idee en dat zo ver te brengen als je wilt. Dit kan van het eenvoudige tot het complexe zijn.

De samengestelde beeldmeester / fotograaf / kunstenaar Erik Johansson zei: “Het gaat om goed plannen, materialen verzamelen en alles bij elkaar brengen. Zolang ik goed materiaal heb, is het Photoshop-bit de stukjes in elkaar zetten. Als je een goed idee en plan hebt, is het een eenvoudig proces – de enige grenzen zijn die welke je aan je eigen creativiteit stelt”.

Wees dus niet bang om aan de slag te gaan – je moet experimenteren, de keuzes zijn allemaal van jou. Als je vragen hebt, laat ze dan achter in de commentaarsecties en we nemen contact met je op.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer