Gids voor miniatuurfotografie

Als je thuis vastzit of op zoek bent naar een leuk en creatief fotografieproject, is deze ultieme gids voor miniatuurfotografie iets voor jou.

Miniatuurfotografie draait om het gebruik van kleine beeldjes in een scène met objecten uit de echte wereld. De kunst is om een illusie van schaal op te bouwen waarbij de figuren en de omgeving er levensgroot uitzien.

Stel je een miniatuur persoon voor die over de badkuip vaart op een vlot gemaakt van een Kit-Kat. Of misschien een mini-auto half ondergedompeld in de modder met een persoon en een koe op het dak. Het is het soort miniatuurfotografie dat onze gids u kan helpen maken.

Gelukkig heb je niets speciaals nodig om aan de slag te gaan.

Gewoon een korte reis naar de lokale speelgoed-, hobby- of ambachtelijke winkel om wat miniaturen op te halen. Als je een stapje extra wilt zetten in het bouwen van je macrowereld, pak dan wat bijpassende miniatuurmeubels, voertuigen en landschappen.

Onze gids helpt mensen die nieuw zijn in de fotografie om een camera op te pakken en meteen creatief te worden. Doorgewinterde fotografen kunnen zich ook laten inspireren door onze tips, trucs en ideeën.

Dus waar wacht je nog op? Haal je camera tevoorschijn en ga aan de slag met het maken van foto’s van je macromodellen!

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig voor miniatuurfotografie?

Stormtrooper beeldjes aansluiten op een iphone

Er zijn een paar kritieke dingen die je nodig hebt om aan de slag te gaan met miniatuurfotografie.

Gelukkig, zolang je de beschikking hebt over een camera en lens, ligt de rest in je huis. We zullen deze allemaal in meer detail behandelen in onze 9 tips voor het fotograferen van miniaturen. Voor nu is hier een samenvatting:

 • Beeldjes – Het zou geen miniatuurfotografie zijn als je stermodellen niet klein waren! Miniaturen kunnen worden gekocht bij hobby- en speelgoedwinkels.
 • Fototoestel – Voor miniatuurfotografie werkt een DSLR met verwisselbare lens of spiegelloze camera het beste. Een DSLR beschikt over handmatige instellingen om het beste resultaat voor uw foto’s te bereiken. Als u geen toegang hebt tot een DSLR of spiegelloze camera’s met handmatige bediening, gebruikt u uw telefoon. Mijn tip is om de telefoon ondersteboven te houden om een beter beeld te krijgen. Het voordeel van het gebruik van je telefoon is dat je ze rechtstreeks op sociale media kunt bewerken en plaatsen.
 • Lens – Een groothoek macrolens is het beste voor deze stijl van fotografie – of elke macrolens waar je toegang toe hebt. Als u geen macrolens hebt, gebruikt u een groothoeklens met een korte minimale scherpstelafstand voor bredere scènes. Als u een meer gecomprimeerde opname wilt, gebruikt u een langere lens met een bereik van 50 mm of 85 mm.
 • Driepoot – Een statief helpt de camera te stabiliseren bij het gebruik van lange sluitertijden, waardoor camerabewegingen worden vermeden. Een statief op volledige hoogte of een tafelblad werkt voor miniatuurfotografie.
 • Props – Rekwisieten kunnen van alles zijn, van de struiken in je tuin tot de groenten en fruit in je koelkast.
 • Landschap – Om de sfeer en het thema in een miniatuurfoto op te bouwen, heb je een vorm van achtergrondelementen nodig. Dit kunnen binnenruimtes, buitenomgevingen of zelfs geschilderde scènes zijn.
 • Lijm Stick – Hoe vreemd het ook klinkt, afhankelijk van het type miniaturen dat je gebruikt, heb je een lijmstick nodig. Een lijmstick helpt om de figuren tijdelijk op hun plaats te plakken. Dit type lijm is gemakkelijk te verwijderen en niet-permanent.

Laten we nu eens kijken naar enkele specifieke tips voor het maken van foto’s van miniaturen thuis.

9 tips voor het fotograferen van miniaturen

1. Storyboard Uw miniatuurthema’s

Stormtrooper in de sneeuw

Als je de moeite neemt om je camera, lens, statief en verlichting in te stellen, wil je er het beste van maken.

In plaats van met een enkel miniatuurscène-idee te komen, neem je de tijd om een aantal opties te bedenken om het meeste te halen uit het klaar hebben van al je spullen om foto’s te maken.

Ga zitten met pen en papier en noteer enkele van de thema’s die u wilt verkennen en afbeeldingen die u wilt fotograferen. Storyboard ze vervolgens met ruwe schetsen of elke scène en potlood in schaduwen, modellen en richting van de lichten.

Maak ten slotte een lijst met alle rekwisieten, landschappen en locaties.

Zodra je een eenvoudig storyboard voor elke scène hebt ontwikkeld, verzamel je de benodigde materialen zodat ze bij de hand zijn voor de shoot.

Met alles wat je nodig hebt, kun je elke scène bouwen en de nodige foto’s één voor één maken.

2. Kies de beste camera-instellingen in

Batman en superman mini figuren

Wanneer u macro-opnamen van miniaturen maakt, moet u specifieke camera-instellingen regelen om de belichting of hoeveelheid licht te corrigeren.

Je moet er ook voor zorgen dat de delen van je compositie die scherp moeten zijn, scherp in beeld zijn. Laten we eens kijken naar de beste belichtingsinstellingen voor miniatuurfotografie.

 • Opening

Diafragma is de diameter van het gat dat in de lens wordt geopend om licht in de camera toe te laten.

Een groot diafragma (zoals f/1.8) creëert een breed gat dat veel licht binnenlaat en een geringe scherptediepte maakt. Het is waar het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig zal zijn.

Een smal diafragma (zoals f/16) maakt het gat smal om het licht te beperken en een brede scherptediepte mogelijk te maken. De hele foto staat scherp, mits je niet te dicht bij je onderwerp staat.

Fotograferen met een macrolens volgt dezelfde regels, maar het stelt je in staat om super dicht bij je onderwerp te komen om ze levensgroot op de foto te laten lijken.

Het maken van foto’s van miniaturen met een macrolens en een groot diafragma maakt een te dunne scherptediepte. Een deel van je onderwerp kan scherp zijn, maar al het andere zal wazig zijn.

De beste handmatige diafragma-instelling voor miniatuurfotografie is rond f / 5.6.

Op die manier heb je de essentiële onderdelen van de setup scherp en valt de rest in een zachte waas. De belichting zal ook correct zijn dankzij het gebruik van een diafragma in het middenbereik.

Bekijk hier meer over diafragma.

 • Sluitertijd

Om de mooiste miniatuurfoto’s te maken, hebt u voldoende belichting nodig om de afbeeldingen correct te belichten.

Als u geen toegang hebt tot een speedlight, flitser of LED-cameralicht, vertrouwt u op de camera om de belichting te regelen.

Sluitertijd is een instelling die bepaalt hoe snel de camerasensor het licht ontvangt dat door de lens binnenkomt. Een snelle sluitertijd laat minder licht binnen, maar is uitstekend geschikt voor het fotograferen van snel bewegende onderwerpen om de scène te bevriezen.

Een lange sluitertijd laat meer licht binnen en is ideaal voor het maken van foto’s van een miniatuuronderwerp.

Lees hier meer over sluitertijd.

 • .ISO

De ISO-instelling op een camera bepaalt hoe de sensor omgaat met de gevoeligheid van het binnenkomende licht dat de camerasensor raakt.

Gebruik ISO om te compenseren voor lage lichtomstandigheden – maar te veel ISO-compensatie kan de beeldkwaliteit beïnvloeden, dus gebruik het spaarzaam bij het fotograferen van je miniaturen, omdat je niet wilt dat de kleine fella’s er te korrelig uitzien!

Zie hier meer over ISO.

3. Gebruik verlichting voor de juiste belichting

Fotografie-uitrusting met minibeeldjes

Om uw miniatuurfoto’s te laten knallen, gebruikt u een combinatie van natuurlijk licht en licht die wordt gecreëerd door een constante LED of een flitser.

LED-lampen zijn populair en zeer betaalbaar en kunnen voorzien zijn van kleurgels of filters om de kleur en temperatuur van het licht te veranderen.

Flitsers of speedlights kosten wat meer werk omdat je het licht moet aanpassen of filteren, dus het is niet zo hard op de foto’s.

Flitsers kunnen worden bevestigd aan de hotshoe bovenop de camera, of ze kunnen van de camera worden geplaatst en worden bediend met een externe flitstrigger.

Ongeacht uw keuze, zorg ervoor dat het extra licht niet te hard is. Je weet of het zo is, want er zijn contourschaduwen rond je miniaturen en sommige gebieden lijken te wit of overbelicht.

Een manier om het licht aan te passen zodat het niet te hard is, is door een softbox te gebruiken. Het is een stoffen doos waar de flitser in zit en een ondoorzichtig materiaal verzacht het licht.

(U kunt hier meer te weten komen over enkele van de beste softbox-verlichtingskits.)

Een andere oplossing is om een lichttent (ook bekend als lichtbak) te gebruiken – een populair hulpmiddel voor een macrofotograaf. Deze zijn gemaakt van ondoorzichtige witte stof of kunststof en hebben de vorm van een doos met de voorkant open.

De miniaturen, rekwisieten en landschappen zitten binnen en de flitser of LED is buiten. Het materiaal verzacht en verspreidt het licht gelijkmatig, zodat er geen harde schaduwen of overbelichte gebieden zijn.

Als je geen toegang hebt tot een speedlight, flitser of LED-licht, overweeg dan om zelf een lichtbak te maken of je scènes buiten of naast natuurlijk raamlicht in te stellen.

4. Stabiliseer de camera

Lego-figuur die de tuin verkent

Aangezien je mogelijk met langere sluitertijden moet gaan, moet je je camera stil houden om trillingen en wazige beelden te voorkomen.

Er zijn twee manieren om uw apparatuur te stabiliseren, waarbij de eerste is om een statief te gebruiken. Statieven zijn een standaard fotografietool die handig is voor landschaps-, portret- en macrofotografie.

De camera bevestigt zich aan het statief via een balhoofd dat 90 graden kan tegelen, pannen en draaien. Statieven zijn in hoogte verstelbaar, met sommige waarmee u de kit zo laag als 4-5 “of zo hoog als 4-5′ kunt instellen.

Tijdens het fotograferen is de andere manier om uw apparatuur te stabiliseren met Beeldstabilisatie. Veel camera’s zijn nu voorzien van In Body Image Stabilisation (IBIS) dat een elektronische of mechanische functie gebruikt om trillingen bij lange sluitertijden te compenseren.

Sommige lenzen zijn ook voorzien van beeldstabilisatie (IS) die dezelfde resultaten bereikt.

De kritische afhaalmaaltijd van het gebruik van statieven en stabilisatie is dat je de twee nooit tegelijkertijd kunt gebruiken.

Als u een statief gebruikt, gebruik dan niet de IBIS of lens IS – dit kan de camera verwarren en meer trillingen veroorzaken. Als u opnamen uit de hand maakt, gebruikt u de IBIS en de lens IS om de opnamen te stabiliseren.

Bekijk hier enkele betaalbare reisstatieven.

5. Zet de toon

Star Wars lego figuur in vriezer

Het instellen van de scène voor mini-opnamen is erg leuk en stelt je in staat om creatief, experimenteel en innovatief te zijn. Het is vergelijkbaar met het opzetten voor speelgoedfotografie.

In mijn gids voor speelgoedfotografie gebruikte ik echter complete lego-sets, Lego-voertuigen en Lego-gebouwen om de scène te bepalen.

Bij minifotografie zijn de scènes meestal plaatsen rond het huis – zowel van binnen als van buiten. Of u kunt naar een bestemming gaan zoals een strand, bos of lokaal park.

Als u thuis een fotoshoot opzet, overweeg dan kamers zoals de badkamer – wastafels en baden zorgen voor geweldige zwembaden en meren in een verkleinde wereld.

Het instellen van de scène moet altijd komen voordat je je miniaturen of rekwisieten plaatst – de kans is groot dat je je figuren meer dan eens per ongeluk omver gooit.

Het gaat om het creëren van een unieke wereld die op de juiste schaal lijkt te zijn voor de figuren.

Het helpt als je bij het instellen van de scène ook rekening houdt met de positie en hoek van de apparatuur. Door het strategisch te plaatsen en de hoek in te stellen, voorkomt u dat ongewenste achtergrond- en voorgrondelementen op de uiteindelijke foto verschijnen.

Bovendien helpt het om onder een lage hoek ten opzichte van de miniaturen de illusie te wekken dat het op een grotere schaal is dan het is.

6. Wees creatief met rekwisieten

Aztek figuur die een appel hakt

Voor de beste miniatuurfotografieresultaten wilt u leuke en spannende scènes maken.

De eenvoudigste manier om dit te doen is om alledaagse items als rekwisieten te gebruiken. Deze rekwisieten zullen de kijker verwondering en verrukking bezorgen wanneer ze items in huis zien in combinatie met minifiguren.

Er is een heleboel geweldige voorbeelden van het gebruik van alledaagse items als rekwisieten voor je miniatuurfoto.

De kunst is om de kijker even te misleiden met de weegschaal. Een figuur die bijvoorbeeld een muur bouwt met suikerklontjes ziet er tijdelijk levensecht en schaalbaar uit.

Of een figuur die een blad door een goot peddelt (na de regen) ziet eruit als iemand die een stadsgracht verkent.

Experimenteer met veel verschillende rekwisieten, waaronder voedsel. Een minifiguur die een bijl tegen de schil van een appel houdt, ziet er goed uit.

Om het echter een tandje hoger te zetten, snijdt u voorzichtig een driehoekig stuk uit de appel en plaatst u het; het lijkt erop dat het personage een deel van de appel heeft gehakt.

Doorzoek je rommeltekening in de keuken of de doos met kansen en uiteinden die je in de garage hebt, en vergeet niet om de koelkast of ijskast te plunderen voor een aantal leuke en unieke rekwisieten.

7. Ga craften

Stormtrooper schildert een doek

Als je je sluw voelt, maak er dan een kunstproject van om je eigen rekwisieten of achtergronden te bouwen en te schilderen. Er is geen regel dat een fotograaf niet ook een kunstenaar kan zijn!

Als onderdeel van het storyboardproces, beslis of u de bestaande achtergrond in uw foto wilt gebruiken of dat u voor een geschilderde achtergrond wilt gaan. Als er een specifieke look is waar je voor gaat, is het gebruik van verf of collage een eenvoudige manier om dit te bereiken.

Je zou zelfs interessante scènes vanaf een computer kunnen afdrukken. Gebruik bij een afgedrukte of geschilderde achtergrond een groot diafragma om de figuren scherp te stellen en de achtergrond zacht en wazig te maken.

Je krijgt nog steeds een gevoel voor het detail op de achtergrond zonder de aandacht van de kijker af te leiden van de ster van de show.

Wanneer u een geschilderde scène gebruikt, maak dan je gebruikt kleuren die contrast creëren met het hoofdonderwerp in de shoot.

Hier zijn enkele andere geweldige diy-achtergrondideeën.

8. Waar miniaturen te kopen

Verzameling lego beeldjes

Waarschijnlijk het meest uitdagende deel van miniatuurfotografie is het in handen krijgen van een aantal kleine beeldjes.

En zelfs dat is niet zo moeilijk als je weet waar je moet kijken – het hangt allemaal af van de stijl van miniaturen die je wilt gebruiken.

Idealiter helpt het als je klein genoeg figuren hebt om goed te combineren met alledaagse voorwerpen om een scène te bouwen.

Ik heb voor dit artikel gekozen voor Lego minifigs omdat ik een overmatige hoeveelheid Lego heb (zie mijn artikel over speelgoedfotografie). Maar er zijn andere opties.

Als u een reeks kleine mensen, meubels, voertuigen en landschappen wilt vinden, is een hobbywinkel de beste optie.

Liefhebbers van modeltreinen gebruiken al tientallen jaren minifiguren, gebouwen en microverkeerslichten. Een groot deel van het bouwen van een modeltreinspoor is om ook realistische landschappen te bouwen.

Als gevolg hiervan hebben hobbywinkels die miniatuur spoorwegproducten op voorraad hebben een breed scala aan miniaturen die je nodig hebt. U kunt naar de winkel gaan of hun websites bekijken.

Miniaturen zijn ook verkrijgbaar bij sommige ambachtelijke winkels en eBay.

Terwijl je de miniaturen bekijkt die worden gebruikt voor miniatuurspoorwegen, kijk dan naar de fantasiebeeldjes die worden gebruikt in tafelspellen zoals Warhammer.

Als je geen betaalbare miniaturen kunt vinden, probeer dan Lego te gebruiken – het is goedkoper en gemakkelijker te vinden. Hoewel de schaal niet hetzelfde is als het gebruik van echt miniatuurfiguren, is het een uitstekende plek om te beginnen.

Lego is gemakkelijk verkrijgbaar bij speelgoedwinkels en supermarkten.

Sommige miniaturen worden geleverd met een basis, dus ze staan zonder hulp. Anderen, zoals Lego, doen dat niet – maar je kunt een klein Lego-bord bevestigen en het vervolgens uit de foto halen of verbergen onder zand of grind.

9. Bewerk het stof

Macrofoto's bewerken in Lightroom

Ik heb veel camera’s en lenzen gefotografeerd voor mijn beoordelingen op Shotkit. Ik heb ook veel Lego gefotografeerd voor speelgoedfotografie.

Een harde les die ik heb geleerd bij het fotograferen van deze genres is dat stof overal is, ondanks mijn beste inspanningen om mijn camera en lenzen schoon te houden!

Ik doe mijn best om het voorzichtig van de oppervlakken van mijn onderwerpen te borstelen voordat ik de foto maak. Maar het is onvermijdelijk dat er veel stof zal zijn wanneer ik de foto’s op mijn computer controleer.

Zelfs het schoonste oppervlak zal stof aantrekken, alleen al van jou die tussen je miniaturen en camera beweegt.

Gelukkig kun je later voor plekken zorgen bij het gebruik van bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom of Photoshop.

Op het tabblad Ontwikkelen van Lightroom, net onder het histogram, bevindt zich het gereedschap Vlekverwijdering. Hiermee kunt u een kleine cirkel over de plek plaatsen en vervolgens een vlekvrije cirkel uit de afbeelding selecteren om deze te vervangen.

Ik raad aan om de straal van de oorspronkelijke cirkel te veranderen om de plek nauwkeurig te bedekken. Het is ook de moeite waard om in te zoomen op het beeld voor nauwkeurige ontdekking en verwijdering van stofvlekken.

20 miniatuurfotografie-ideeën

Porky varken zittend in spek

Een van de beste dingen van miniatuurfotografie is dat er geen limiet is aan creatieve mogelijkheden.

Je kunt je minimodellen inpakken en de natuur in gaan of naar het plaatselijke strand voor de perfecte foto. Als je aan huis gebonden bent, kijk dan om je heen voor tientallen, zo niet honderden mogelijkheden.

Gebruik generieke miniatuurfiguren die verkrijgbaar zijn bij hobbywinkels en online marktplaatsen. Of u kunt thema’s kopen, zoals schoonmakers, bouwvakkers en skiërs.

Plaats de themaminiaturen op het podium, zoals de bergbeklimmers die een rots beklimmen.

Hier zijn een aantal anderen om op voort te bouwen:

 • Figuren die een berg ijs beklimmen in één vijl met een vlag bovenaan.
 • Zet een figuur in de vriezer met een ondiepe scherptediepte.
 • Plaats een figuur op een gekruld blad dat op een plas in de tuin drijft.
 • Laat een surffiguur in je ochtendkom met ontbijtgranen vallen.
 • Plaats een zittende figuur op de rand van een houten plank – het ziet eruit als een promenade.
 • Werk samen met bouwvakkers die op een computertoetsenbord staan.
 • Plaats figuren die gemorst zout uit een omgevallen zoutvaatje opvegen.
 • Regel werknemers om een muur te bouwen met suikerklontjes.
 • Stel bouwvakkers in die uw camera en lenzen verkennen.
 • Schik bosjes broccoli als bomen voor een figuur om onderdoor te lopen.
 • Plaats een stapel aardappelen als gigantische rotsblokken voor je figuren om te verkennen.
 • Maak een horrorverhaal door een figuur half onder te dompelen in een samengeknepen tomaat.
 • Organiseer schoonmaakfiguren die in een plas melk worden geplaatst.
 • Schik een paar figuren die werken aan een klein onkruid in de tuin.
 • Plaats een figuur die op de rand van een bierflesje zit, ondergedompeld in zand.
 • Gebruik een stuk wit brood om een klein eiland voor te stellen om je figuren op te plaatsen.
 • Zet een golfer die een hagelslag slaat vanaf de bovenkant van een donut.
 • Leg een koffiemok op zijn kant en zet een caféscène op, compleet met miniatuurfiguren en cafémeubilair.
 • Plaats snowboardminiaturen met behulp van de binnenkant van een halve kokosnoot om te versnipperen.
 • Overweeg een foto te maken van een mini-auto die op het strand geparkeerd staat met de ondergaande zon op de achtergrond.

Laatste woorden

Wat ik het leukst vind aan miniatuurmodelfotografie, is dat je hiermee creatieve methoden kunt toepassen en geweldige foto’s van alledaagse voorwerpen kunt maken.

Je creëert een illusionaire wereld waar de schaal helemaal uit de hand loopt!

Macrowerelden zijn erg leuk om te bouwen en vullen met ingewikkelde details om een verhaal voor je foto te ontwikkelen. Ik garandeer je dat als je een macro wereldfoto op sociale media plaatst, je veel liefde krijgt.

Bovendien heb je alles wat je nodig hebt al in huis – vooral als je kinderen hebt die van kleine beeldjes houden. Je maakt hooguit een snelle reis naar de winkel om een paar pakjes Lego-minifigs te pakken.

Mijn tip is dat als je thuis vastzit of op zoek bent naar een leuk project om met de kinderen te ondernemen, miniatuurfotografie de juiste keuze is.

Heb je ooit geprobeerd te fotograferen met mini-modellen? Heb je gedachten over manieren om leuke mini-scènes op te zetten voor een klein model om te bezetten? Heb je een favoriete foto van een macrowereld waar kleine modellen leven?

Deel hieronder je methoden, opmerkingen en vragen en word onderdeel van het gesprek. Veel fotografeerplezier!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer