Creatieve verlichtingstips

Licht is overal om ons heen, maar het beheersen ervan kan een ontmoedigende taak zijn, zelfs voor doorgewinterde professionele fotografen. Fotografie is immers een van die dingen die je geacht wordt te leren voor het leven en zoals ik altijd zeg “wees een spons“, zodat je altijd nieuwe kennis tot je kunt nemen.

Daarom kun je met enige techniek de meeste lichtscenario’s regelen, en ik ben er vast van overtuigd dat je zoveel mogelijk in de camera werkt als tijd, budget en locatie toelaten.

Wat dat betreft heb ik 7 creatieve verlichtingstips verzameld die ik regelmatig gebruik, waarvan ik hoop dat ze je helpen op je creatieve pad.

Gebruik een little flare

Een kleine opflakkering

Sony A7RIII + Sony 70-200 f/4 G | 1/250 f/11 ISO 100

Het is misschien een truc zo oud als de heuvels, maar door je haarlicht in het frame te laten lekken en rechtstreeks in de lens te laten schijnen, kun je het contrast van een toch al contrastrijke scène verminderen (d.w.z. op zwart naadloos).

Schroef een old school sterrenfilter of lichtverspreidingsfilters zoals de Tiffen Black ProMist vast en je kunt de highlights laten bloeien om de randen te verzachten. Ik raad een filter van 1/4 graad tot 1/2 graad aan.

Negatieve vulling kan uw onderwerp omlijsten

Negatieve vulling

Sony A7RIII + Sony 85mm f/1.8 | 1/160 f/14 ISO 100

Grote modifiers kunnen helpen je scène te vullen met zacht licht, maar wanneer ze rechtdoor worden geschoten, creëren ze vaak licht dat vlak aanvoelt. Breng het contrast terug door een negatieve vulling toe te voegen.

Voeg een zwarte v-flat of vlag toe aan weerszijden van je onderwerp, zodat je een negatieve vulling kunt maken die je onderwerp helpt kaderen.

Denk kleur

Denk kleur

Canon 5D Mark III + Canon 100mm f/2.8L | 1/200 f/11 ISO 100

Probeer de foto in je hoofd te maken voordat het gebeurt. Ik raad iedereen aan om eens naar color.adobe.com te kijken om een kleurenpalet te creëren dat past bij je visie.

Wees ook niet bang om uit complementaire kleurenpaletten te breken en monochrome opties te verkennen.

Wat dacht je van een volledig pastelblauwe scène met de huidskleur van je onderwerp als accent?

Rasters, Rasters, Rasters

Rasters

Canon 5D Mark III + Canon 100mm f/2.8L | 1/200 f/9 ISO 100

Zelfs als u slechts één lamp heeft, investeer dan in lichtvervuilingsbeheer (netten, vlaggen). Roosters moeten een essentieel onderdeel zijn van uw verlichtingskit.

Ik bezit een paar Profoto 7-inch harde reflectoren en heb er cirkelvormige rasters van 10, 20, 30 en 40 graden voor gekocht.

Profoto maakt prachtige rasters, maar als je budget beperkt is, bekijk deze dan van B&H. Ze werken net zo goed en passen op de standaard 7″ reflector.

Zie ook: kun je een ringlicht gebruiken voor portretten?

Diafragma-, flitsers en ND-filters

Diafragma ND

Canon 6D + Sigma 35mm ART f/1.4 | 1/160 f/2 ISO 100

Wanneer u met flitsers fotografeert, heeft het diafragma van uw camera invloed op uw lichtregeling en uw randscherpte.

Stel dat je het gezicht van je onderwerp kunstmatig wilt belichten met een flitser en de ogen scherp wilt hebben, maar dat je achtergrond en al het andere rond je onderwerp onscherp zijn (ondiepe scherptediepte).

In dit geval regelt je diafragma niet alleen je scherptediepte, maar ook je flitsers.

Als je fotografeert op 1/200e (gemiddelde flitssynchronisatiesnelheid), ISO 100 en diafragma op f/2.0, laat je veel licht binnen via je lens en wordt je beeld overbelicht.

Om dit te bestrijden en de gewenste resultaten te bereiken, moet u uw flitser op een zeer lage vermogensinstelling hebben of een ND-filter (neutral density) aan uw lens toevoegen.

Als je gewenste resultaten scherpe randen zijn, schiet dan met kleinere diafragma’s zoals f11, vergeet dan niet om de stroom in je lichten hoger te zetten.

Bevries beweging als een baas

Bevries beweging

Canon 5D Mark III + Canon 70-200mm f/2.8L II | 1/200 f/11 ISO 100

Allerlei fabrikanten maken flitskoppen die ongelooflijk snel schieten, zoals de Profoto B1X, maar keer op keer zie ik beelden met onscherpe randen.

Als iemand die vaak haar schiet, heb ik ontdekt dat je niet altijd de nieuwste en beste pro-packs nodig hebt om vliegend haar of objecten te bevriezen. In plaats daarvan hebt u inzicht nodig in uw flash-recyclingtijd en de beperkingen ervan.

Ik hou het simpel. Hoe lager je flitsvermogen, hoe sneller het zal recyclen, en zoals vermeld in tip 5, hoe smaller je scherptediepte, hoe scherper de randen.

Met dat in gedachten, als je iets met veel beweging fotografeert, heb je veel licht nodig dat op een lager vermogen is ingesteld. Nu zal fotograferen op laag vermogen en een grotere DOF resulteren in onderbelichte beelden, dus hier is waar uw ISO u bespaart.

In de huidige full frame camerasensoren is het gebruik van een hogere ISO geen enkel probleem, dus zet je ISO hoger om het verlies van licht te compenseren. Je randen zullen scherp zijn en je beweging zal worden vastgelegd.

Achtergrondverlichting met een doel

Achtergrondverlichting

Sony A7RIII + Sony 24-70mm f/2.8 GM | 1/125 f/5 ISO 800

Bedenk bij tegenlicht waarom je het doet.

Het kan zijn omdat u uw onderwerp van de scène wilt scheiden of omdat u een bepaalde functie wilt markeren.

Wist je echter dat je tegenlicht ook kunt gebruiken om de zon te simuleren die door een raam komt of zelfs om een ander licht in de scène te verbeteren?

Conclusie

Denk kleur

Canon 5D Mark III + Canon 100mm f/2.8L Macro | | 1/200 f/10 ISO 100

Zoals gezegd geloof ik in het doen van zoveel mogelijk werk in de camera, omdat de blik van verbazing van het gezicht van een klant niet kan worden gerepliceerd wanneer ze ter plekke een verzameling beelden tot leven zien komen.

Kortom, herhaling verfijnt de techniek en hoe meer je de bovenstaande tips oefent, hoe beter je afbeeldingen zullen worden.

Laat hieronder een reactie achter en deel je ervaring met deze creatieve verlichtingstips, want ik zie graag wat je ermee hebt gemaakt!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer