Damion Maaier

Hallo, ik ben Damion Mower, een documentairefotograaf gevestigd in Buckinghamshire, net buiten Londen.

Ik fotografeer al ongeveer 4 jaar bruiloften, nadat ik verliefd werd op de emotie en het vertellen van verhalen in mijn eigen trouwfoto’s.

Ik heb mezelf 2 jaar omgeschoold en het salaris van een zakelijke dagtaak, om elk weekend wakker te worden en emoties op trouwdag vast te leggen voor andere paren.

Ik koos vanaf het begin voor Canon en zelfs 4 jaar geleden waren Canon en Nikon de enige twee echte kanshebbers voor trouwfotografen. Sindsdien zijn de dingen behoorlijk veranderd en hoewel ik mijn kit heb geüpgraded, ben ik trouw gebleven aan Canon terwijl vrienden en collega’s migreren naar spiegelloze Sony-systemen.

Dat gezegd hebbende, de belangrijkste reden waarom ik bij Canon ben, heeft te maken met de rijkdom aan kleur van de Canon-kit, in combinatie met het ingebakken spiergeheugen dat ik heb opgebouwd op de systeeminstellingen van Canon.

Camera

2x Canon 5D Mark IV: Ik ben dol op deze camera’s, ondanks het gewicht. Ze zijn robuust en nemen de klappen en prangs die ik op elke bruiloft krijg. Ze zijn betrouwbaar, goed op batterij en geven me vertrouwen als ze in mijn hand zijn.

Ik weet dat ik de foto kan maken die ik wil met deze camerabody’s.

Lenzen

Canon 35mm f/1.4: Mijn favoriete lens.  Het komt nooit van mijn cameraband af. Ik hou gewoon van de beeldkwaliteit, de snelheid en de verhalende kwaliteiten van deze lens. Hoewel, de mijne zijn op weg om gekalibreerd te worden tijdens de kerstperiode. Elke 1% helpt!

Canon 85mm f/1.4: Dit is mijn andere go-to lens, die het grootste deel van zijn zware werk doet tijdens de receptie, voor candids. Het is ook een schoonheid van een lens voor familieportretten en het vastleggen van detailfoto’s.

Canon 70-200mm f/2.8: Ik was vroeger dol op dit objectief en daarom zit het nog steeds in de tas… maar de waarheid is dat ik het al 2 jaar niet meer op een bruiloft heb gebruikt. Het krijgt af en toe een uitje voor een verlovingsshoot, maar verder weinig. Ik kan mezelf er gewoon nog niet toe brengen om het te verkopen. De vervanger is natuurlijk de 85mm.

Canon 100mm f/2.8: Ik gebruik dit objectief elke bruiloft 20 minuten en dan zit het weer in de tas. Het is mijn ‘details’-lens en het doet een krakend werk om de tafelstukken, gunsten en plaatsnamen er episch uit te laten zien.

Verlichting/Triggers

Ik gebruik graag veel off-camera flitser voor toespraken, dansen en wat paarportretten aan het einde van de nacht, dus ik heb altijd 6x Canon 600EX-RT speedlights bij me (ik heb er nog een paar in de kofferbak, voor het geval dat). Ze zijn behoorlijk winterhard, hebben een paar dronken knock-downs genomen en zullen vaak een tijdje in de regen zijn (Britse trouwfotograaf!).

Mijn OCF zijn meestal gerasterd met MagMod CTO-gels, of een MagSphere. Ik vind de menu’s relatief eenvoudig, en het licht barst consistent en zo blij om ze te gebruiken in de hitte van het moment op een bruiloft.

Ik merk wel dat ze met mijn triggers beter werken als ik de voorkeuren verander om te voorkomen dat ze gaan slapen – ik haat het als sommigen van hen ‘wakker zijn geworden’ en sommigen niet.

Mijn triggers zijn de Canon ST-E3-RT Speedlight Zenders. Deze zijn prima, maar ik denk wel dat ik binnenkort misschien upgrade naar een set triggers met infrarood focus-assist.

Ik heb ook twee videolampen bij me, een standaard Manfrotto Video Light en een Metz Meca Light S500BC die ik gebruik voor intieme nachtelijke portretten en om een beetje invullicht aan mijn paar toe te voegen. De Metz heeft een temperatuurregeling, dus dit is mijn go-to light. Het zit ook netjes in mijn achterzak, omdat het even groot is als een mobiele telefoon.

Tassen/Riemen

Ik gebruik op maat gemaakte bandjes. Ze zijn super comfortabel, licht (geen grote gespen en clips) en laten de camera’s snel los wanneer ik op de grond moet komen voor mijn foto. Ze zien er ook een stuk eleganter uit dan andere bandjes die ik heb getest.

Ik reis met een Manfrotto rollercase die alles draagt wat ik nodig heb voor en van een bruiloft. Als ik ’s ochtends aankom, pak ik lenzen, reservebatterijen en een paar speedlights uit in mijn Manfrotto Pixi Messenger-dagtas, die de hele dag bij me blijft.

Ik laat mijn roltas met mijn flitsstandaards altijd achter op de trouwlocatie.

Lichtstandaards

Ik heb twee sets lichtstandaards. Voor mijn Britse bruiloften gebruik ik 4x Manfrotto 1004BAC Master Stands, die stevig en eenvoudig op te zetten zijn, zij het een beetje zwaar.

Als ik naar een bruiloft op reis ben, of uitga voor paarportretten, dan heb ik een paar Manfrotto Nanopole Light Stands. Licht en eenvoudig te gebruiken, maar zou niet lang meegaan op een overvolle dansvloer! Het is een lichtstandaard die wordt omgezet in een nanopole.

Extras

Ik ben dol op mijn Matin LCD zoeker. Het stelt me niet alleen in staat om te controleren of het beeld scherp is, maar het sluit me ook af van alles wat er om me heen gebeurt (ik kan mijn paar of gasten niet zien als ik er doorheen kijk) en geeft me de tijd om helder na te denken voordat ik de compositie of de pose verander.

Ik heb ook een batterijlader – gewoon omdat ik een terugkerende nachtmerrie heb van het niet hebben van een voeding op een bruiloft (de oplader kan op het lichtnet of mijn auto worden aangesloten).

En tot slot mijn trouwe schroevendraaier, die de meeste basisproblemen op een trouwdag lijkt te kunnen openen en oplossen. Het is ook superhandig om die vastgelopen witte kaarten uit mijn speedlights te halen.

Hardware en software

Ik gebruik Lightroom met een zeer eenvoudige voorinstelling en werk vervolgens door mijn bewerking, waarbij ik voornamelijk bijsnijdingen, belichting en temperatuur aanpas, naast ontwijken en branden waar nodig. Ik gebruik niet veel van de rest van de tools in LR, gebruik nooit Photoshop en probeer het altijd goed te doen, in de camera, op de dag zelf.

Om te ruimen gebruik ik Photo Mechanic.

Ik heb altijd wat mueslirepen, voor zowel mij als mijn tweede fotograaf… hoewel, ik eet meestal beide en vertel mijn tweede schutter gewoon niet dat ik een bar voor hen had.

Ik heb dit jaar geleerd om donkere chino’s te dragen naar bruiloften, nadat ik naar het toilet was gesneld voordat de bruid door het gangpad liep. Het is een lange tijd om vooraan te staan bij een ceremonie als je naar het toilet rent en niet goed genoeg schudt… als je begrijpt wat ik bedoel.

www.damionmowerphotography.co.uk | @damionmowerphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer