Filippo Masoni

FacebookPinterestDelen

Hallo, mijn naam is Filippo Masoni en ik ben een landschapsfotograaf gevestigd in Toscane, Italië.

Ik kocht mijn eerste DSLR in 2015 toen ik informatica studeerde in Los Angeles en ik ging op een paar roadtrips met een vriend. Er was er één in het bijzonder waar we eindigden in het Oude Bristlecone Pine Forest. Hier bezochten we de oudste bomen ter wereld, tot wel 5000 jaar oud.

We wandelden de hele middag zonder iemand anders te zien en bleven voor de zonsondergang. Wandelen tussen die oude bomen, op zoek naar een compositie, was zo’n surrealistisch gevoel dat ik nooit zal vergeten. Ik had daar voor altijd kunnen blijven, spelend met mijn camera die foto’s maakte.

Dat was het moment dat ik me realiseerde hoe gepassioneerd ik was over landschapsfotografie, en ik wist dat ik vanaf die dag zou proberen mijn dromen en passies na te jagen over reizen over de wereld en er foto’s van te maken, in een poging om de schoonheid en de gevoelens die ik voelde terwijl ik daar was, over te brengen.

Mijn eerste camera was een Panasonic G6, een instapmodel spiegelloos, die ik nog steeds bezit en het is degene die ik gebruikte om de platte lay-out te nemen die je hierboven ziet, eigenlijk. Het went nooit, maar ik zal nooit mijn eerste camera verkopen. En ja, ik ben begonnen met een spiegelloze en heb eigenlijk nooit een DSLR gehad. Ik heb ze vaak geprobeerd, maar ik geef de voorkeur aan een camera zonder een onnodige spiegel, lol.

Door de jaren heen realiseerde ik me dat iets waar ik echt gepassioneerd over was astrofotografie was, maar met de kleine micro 4/3-sensor was het gewoon onmogelijk om de melkweg vast te leggen, dus toen de Sony a6300 uitkwam, kon ik het niet laten om de beste lowlight APS-C-camera op de markt te krijgen.

Nadat ik wat fotografiewerk begon te doen en er wat geld uit haalde, besloot ik eindelijk te upgraden naar full-frame, dus hier is mijn huidige kit:

Camera

Sony A7III – Dit is mijn hoofdcamera. Het heeft 24 MP, wat misschien niet veel lijkt voor landschapsfoto’s, maar het hebben van zulke grote pixels betekent dat de lage lichtkwaliteit en details die je in de schaduwen kunt herstellen, immens zijn. Het is waarschijnlijk de beste camera die er is voor astrofotografie.

Ik gebruik het ook veel voor video’s; het schiet zeer scherpe 4K (oversampled van de volledige sensor 6K-uitlezing) en boterzachte 120p slow motions. Dat alles met veel kleurprofielopties. AF stelt nooit teleur en de levensduur van de batterij is geweldig. Ik wou dat de UX van het menu een beetje beter was.

Sony a6300 – Dit is nu mijn secundaire lichaam (het was vroeger mijn belangrijkste). In het veld wordt het gebruikt voor time-lapses of als ik wat extra bereik nodig heb met mijn telefoto, omdat het APS-C is.

Het komt ook heel goed overeen met de videobestanden van de Sony A7III. Schiet dezelfde resoluties, maar de 120p is een beetje zacht in vergelijking met de Sony A7III. Het is erg klein, dus het vindt altijd een plekje in mijn tas. De enige nadelen: de levensduur van de batterij is gruwelijk.

GoPro Hero7 – Ik ben altijd al een fan geweest van GoPro. Ik heb alle iteraties ervan gehad sinds de Hero4 en heb ze uitgebreid gebruikt, van autovideo’s tot timelapse-werk, vooral de bouw. Ik neem er altijd eentje mee.

DJI Mavic Mini – Dit is de nieuwste toevoeging aan mijn kit. Ik had eerder de originele DJI Mavic Pro. Het was geweldig en ik heb het 2 jaar lang veel gebruikt. Helaas ben ik het kwijtgeraakt door een externe verbindingsfout in de woestijnen in Spanje. Dus ik heb onlangs de kleine gekregen, de belangrijkste reden is de grootte en het gewicht; het is alsof je een extra lens bij je hebt.

De kwaliteit van de video is beter dan de originele Mavic Pro, zelfs als het slechts 2,7K is, is het beeld minder luidruchtig, heeft het niet veel compressieartefacten en is het vloeiender. Het schiet helaas alleen jpg foto’s, maar aangezien de sensor zo klein is zou dat niet veel verschil hebben gemaakt. De oude Mavic Pro had niet veel dynamisch bereik en de schaduwen waren sowieso erg luidruchtig.

Lenzen

Tamron 28-75mm f/2.8 – Dit is waarschijnlijk mijn meest gebruikte lens. Hij is technisch bijna net zo goed als de Sony 24-70mm f/2.8, maar dan in een veel kleiner en lichter pakket. En een stuk goedkoper ook.

Een detail dat me echt verbaasde, was hoe gemakkelijk het is om het voorste element van deze lens schoon te maken, vooral met die zoute zeespray. Het is een vlak glas en het heeft een speciale coating. Ik heb dit ook gebruikt voor astrofoto’s, en het is erg scherp en gedetailleerd op f2.8.

Tamron 17-28mm f/2.8 – Dit is mijn groothoeklens bij uitstek. Het is erg scherp en het is snel voor elk scenario. Het is niet zo praktisch als een gewone 16-35, maar in combinatie met de bovenstaande 28-75 mm vormen ze een perfecte combinatie. Het is eigenlijk scherper dan de Sony GM, in sommige situaties, terwijl het zo klein en licht is (vanwege het smallere bereik).

Ik kan ook bevestigen dat het een zeer stevige en goed gebouwde lens. Eén keer zat ik in een precaire positie met mijn statief op wat rotsen en de eerste windbries deed mijn hele setup van een hoogte van ongeveer 1,5m vallen.

Het schraapte tegen het gezicht van deze harde granieten rots totdat het de grond raakte. Gelukkig werkt het nog steeds geweldig, alleen cosmetische schade. Ik zou zeggen dat de bouwkwaliteit op dit objectief iets hoger is dan de vorige Tamron 28-75.

Samyang 14mm f/2.8 AF (niet afgebeeld) – Ik had dit vóór de Tamron 17-28mm f/2.8, als mijn groothoek, en ik neem hem alleen mee als ik weet dat ik breder dan 17 moet gaan, wat zeldzaam is. AF is niet zo goed als de Tamron of Sony native lenzen, het is ook een beetje luidruchtig in de video maar werkt redelijk goed. Het neemt ook geen filters, maar het is erg scherp bij alle diafragma’s.

Sony 70-300mm f/4.5-5.6 – Nadat ik dit objectief kreeg, werd het al snel mijn favoriet om te gebruiken. Zodra ik een telelens opzet, heb ik het gevoel dat ik zoveel opties van composities heb, en het is zo cool om zoveel details ver weg te zien.

Ik had eerder de Sony 24-240mm die ik verkocht na het krijgen van deze. De Sony 70-300mm f/4.5-5.6 is zoveel scherper en gedetailleerder, en ik vind het leuk dat het geen interne zoom is omdat hij kleiner en lichter is dan een Sony 70-300mm f/4.5-5.6 terwijl hij wat extra bereik heeft.

Samyang 12mm f/2 – Dit is een APS-C lens, en het blijft vrijwel altijd op mijn Sony a6300. Het is erg klein en licht, maar heeft een ongelooflijke scherpte en is bij f2 ook erg goed bij weinig licht. Het is een handmatige lens, maar zeer gemakkelijk om scherp te stellen met een harde stop op oneindig die zeer nauwkeurig is.

MTO-11 1000mm f/10 – Ik moet eerlijk zijn, ik heb dit opgenomen in de flat-lay omdat het er cool uitzag, maar ik gebruik deze lens zelden, dus hij zit niet echt in mijn kit. Het is echter een erg leuke tool om te gebruiken. Dit is een vintage Russische lens, het is catadioptrisch, wat betekent dat het geen glas heeft, maar een set spiegels aan de binnenkant om het beeld te vergroten.

Omdat het een handmatige scherpstellens is, is het bij dat vaste brandpunt erg moeilijk om een scherp onderwerp te krijgen, omdat elke kleine trilling een grote beweging in de zoeker is. Maar het perspectief dat ik kan krijgen is gewoon iets anders.

Tassen/Riemen

Mindshift Backlight 18L – Dit is de afgelopen 2 jaar mijn camerarugzak geweest en het enige wat ik kan zeggen is, ik wou dat ik de Mindshift Backlight 26L kreeg. Het heeft me goed gediend, en het is goed gebouwd en hoewel.

Maar als ik lange reizen maak, heb ik altijd niet genoeg ruimte voor al mijn spullen, en aan het einde van de dag is het zwaar en omvangrijk en past het niet onder een vliegtuigstoel. Daarom heb ik onlangs de Shimoda Explorer-serie op Kickstarter ondersteund en de X50 gekregen. Ik wacht er echter nog steeds op.

Statieven

Leofoto LS-284C + LH-30 – Ik heb dit slechts 6 maanden, maar ik kan zeggen dat het een hel van een statief is. Het is een sterk, koolstofvezel, goed gebouwd statief dat een enigszins kopie is van een 2-serie Really Right Stuff. Ik ga niet zeggen dat het dezelfde kwaliteit is, maar het kost een derde en het is perfect voor mij.

4-delige, dikke poten zonder middenkolom, is het beste recept voor een stijf, lichtgewicht en compact reisstatief. Opgevouwen is het dunner dan de kleine Sirui. Ik hou ook erg van het ontwerp van de compacte kop, als ik de kit met de grotere Leofoto LS-284C + LH-40 kon krijgen, zou ik dat hebben gedaan, maar dat was de enige keuze die ik had en het is nog steeds een stevige kop.

Sirui T-005KX + C-10S – Dit is het oude reisstatief dat ik had, ik draag het meestal toch omdat het klein en handig is als ik een time-lapse wil instellen met de Sony a6300 terwijl ik fotografeer met de belangrijkste Sony a7III-camera. Het heeft 5-delige, aluminium, zeer dunne poten, dus het is niet erg stabiel.

Manfrotto 190X3-2W (niet afgebeeld) – Dit is een 3-delig, aluminium, hoog statief met een vloeistofkop die ik gebruik om te filmen. Het is groot en zwaar, dus ik draag het nooit voor landschapsfotografie en wanneer ik reis.

Accessoires

Ik heb geen filtersysteem omdat ik beugel in plaats van grad filters te gebruiken. Het is iets minder om je zorgen over te maken wanneer je op locatie bent en minder spullen om mee te slepen. Ik heb dus eigenlijk alleen een polarisator en een 10 stops ND nodig.

Hoya Pro1 Digital Circular PL 77mm – Polarisator! Heeft geen uitleg nodig.

Haida PRO II Series MC ND1000 – De 10 stopper! Ik gebruik dit wanneer ik het boterzachte water of die beweging in de wolken wil.
Andoer ND8 – Het is niet het beste filter, maar ik heb sowieso zelden een ND8 nodig, dus werkt voorlopig.

Peak Design Leash – Ik heb hun ankers op al mijn camera’s, zodat ik de riem snel kan bevestigen als dat nodig is.

Raketblower – Dit is het meest essentiële hulpmiddel voor alle spiegelloze gebruikers, lol, om al die stofvlekken op de sensor te verwijderen.

Intervalometer – Een goedkope, generieke voor Sony. Ik gebruik het voor lange exposures meer dan 30 seconden en sterrensporen.

Hardware en software

PC – Ik bewerk op een custom build PC, i7-8700k, 32GB RAM, 2x 1TB SSD’s, GTX1060, 10TB HDD archief drive. Ik maak dan regelmatig een back-up op een thuisserver en op een externe schijf die ik off-site bewaar. Een goede back-upstrategie is het belangrijkste.

Lightroom – Ik ben, net als de meeste mensen, begonnen met bewerken in Lightroom en dat doe ik nog steeds voor het grootste deel. Lightroom is ideaal voor het catalogiseren en bewaren van al uw bibliotheek op één plek.

Photoshop – Voor de foto’s die ik echt leuk vind, breng ik ze vervolgens in Photoshop en doe ik verdere lokale aanpassingen waarbij ik de mogelijkheid heb om mijn onderwerpen beter te richten met het gebruik van bijvoorbeeld lichtkrachtmaskers.

Adobe CC – Ik heb het complete pakket omdat ik Premiere Pro, After Effects (alternatieven), Illustrator, InDesign enzovoort gebruik voor delen van mijn werk.

MISC.

Ik heb altijd wat pindakaas Clif Bars in mijn tas, een fles water, natuurlijk kan ik niet zonder water komen te zitten, haha, en een Zwitsers zakmes.

Dat is het zo’n beetje. Ik heb andere lenzen en andere dingen die ik zeer zelden gebruik, maar niet in de eigenlijke kit. Ik heb altijd de drang om op zoek te gaan naar reviews van nieuwe spullen en nieuwe spullen te kopen.

Ik hou van technologie, dus dat is te verwachten, maar het belangrijkste ding, en de belangrijkste investering die ik denk dat ik heb gedaan, zijn alle reizen. Dankzij fotografie kan ik de wereld rondreizen en geweldige plekken zien. Dus ga erop uit, verken en gebruik die uitrusting goed!

www.filippomasoni.com | @filippomasoni

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer