Dean Dampney

Ik ben een documentaire fotograaf in hart en nieren met bruiloftswerk als mijn middel om ‘de kost te verdienen’.

Ik woon in een heel klein kustplaatsje aan de zuidkust van New South Wales, Australië. Hier word ik vergezeld door mijn prachtige vrouw, drie jongens, Albe onze hond en een stel chooks.

Hoewel ik van mijn werk en fotografie hou, hou ik veel meer van mijn gezin, dus ik probeer mijn energie dienovereenkomstig te investeren.

Ik hou ook van surfen, naast andere passies, en ook dit is een drijvende kracht voor mij. Het balanceren van al deze overvloed vereist wijsheid en het is iets dat ik voortdurend gedreven ben om uit te breiden. Ik voel me zo dankbaar dat ik dit leven kan leiden met alle geweldige dingen waaruit het bestaat.

Professioneel liggen mijn roots net als in street photography. Ik richt mijn camera nog steeds op alles wat ik zie, vaak vanuit de heup, of uitgestrekt van mijn oog, ik probeer mijn camera te gebruiken als een verlengstuk van mijn zicht, of als er niets anders is een experiment in serendipiteit.

Niets interesseert me meer dan mensen en daar richt ik mijn aandacht op. Het gebruik van Fujifilm-apparatuur heeft me in staat gesteld om low key te blijven en vaak onder de radar van mijn nietsvermoedende onderwerpen.

Ik geloof sterk in de interactie van onze energievelden. Of het nu gaat om de simpele spiegel van een angstige fotograaf om te onderwerpen, of omgekeerd de spookachtige infiltratie van de fotograaf die in flow en volkomen kalm is. Dit vertaalt zich in theorie ook naar het maken van portretten.

Zonder al te diep in te gaan op de filosofie of de metafysica van dit alles, handhaaf ik het idee dat we liefdevolle wonderbaarlijke wezens zijn die, als we de kans en ruimte krijgen om te schitteren, onze pure essentie van binnenuit komt.

Met de introductie van een camera en de dynamiek van de aanwezigheid van de fotograaf wordt dit meestal belemmerd, maar ik geloof dat het positief kan worden versterkt.

Mijn doel is om zo vaak mogelijk wijd en dichtbij te schieten, met een zo openhartige en zen-achtige aanwezigheid als mogelijk! Ik gebruik mijn groothoekzooms als mijn primaire lens naar keuze en schakel tussen mijn 15-30 mm F4 en mijn 24-85 mm F2.8.

Op mijn andere heup zit mijn tweede lichaam, meestal met een 50mm 1.2 prime hoewel ik dat ook een beetje zal mixen. Ik hou van het voordeel van snelle priemgetallen bij weinig licht, maar ik geniet ook van de esthetiek van het gebruik van een ondiepe scherptediepte.

Hoewel ik nogal wat items in mijn Shotkit heb, beweeg ik meestal vrij, gewoon met mijn heupgordel, twee camera’s en bijbehorende lenzen aan de zijkanten. Ik heb ook twee zakjes aan deze riem die een extra prime lens en een flitser dragen als ik het echt nodig heb.

Thuis werk ik op een 27″ iMac met 5K Retina-scherm. In wezen verwerk ik alles via Lightroom en momenteel gebruik ik een gepersonaliseerde variatie en combinatie van DVLOP-presets.

Ik geef mijn beelden alles wat ik kan, terwijl ik de dingen toch in balans houd, zodat ik zo min mogelijk tijd op mijn billen doorbreng.

Ik werk bij Fujifilm sinds ze de X-serie op de markt voor professionele fotografen hebben gelanceerd. Mijn eerste was hun X100s. Ik heb gemerkt dat Fujifilm aan mijn verwachtingen heeft voldaan.

Ik ben erg ruw met mijn uitrusting, dus het hebben van apparatuur die ik kan omverwerpen, in de regen kan schieten en zelfs af en toe kan laten vallen, is echt positief voor mij.

Een aantal factoren die ik leuk vind aan de Fujifilm camera’s zijn hun robuustheid, formaat en het feit dat de beeldkwaliteit ongeëvenaard is.

Omdat ik meestal twee camera’s aan mijn holstergordel hang, ben ik zo vrij als ik kan zijn om door menigten te bewegen, of het nu alleen staande ruimte is bij de receptie of een mosh pit op de dansvloer. Het houdt ook het gewicht van mijn rug en schouders, wat ik erg waardeer.

In een zwarte spijkerbroek en een T-shirt is mijn presentatie professioneel maar low key en het suggereert aan mensen dat ik relatief onbedreigd ben. De waarheid is dat er vaak een aantal gasten met hun DSLR’s zijn die meer spullen inpakken dan ik.

Het fotograferen van persoonlijk werk is nog steeds een grote drijfveer voor mij, en dat zie je ook terug in mijn uitrusting.

Ik heb het geluk om te zijn geweest rond voor een goede stint in de film dagen en nog steeds schieten de vreemde frame op mijn Pentax 67 (niet afgebeeld). Wat ik echter een gamechanger heb gevonden, is gewoon mijn oude Nikon FM2 vervangen met mijn Fujifilm XT20.

Ik gebruik de Fujifilm 18-55mm 2.8-F4 lens met dat om 95% van de opnames die ik in mijn eigen tijd doe te dekken. Zowel de body als de lens zijn erg klein voor wat ze doen, en die combinatie neem ik overal mee naartoe. Als ik met een andere lens fotografeer, is het mijn Fujifilm 18mm F2 pancake lens (equivalent 27mm) omdat het nog kleiner is.

Naast dat Fuji-apparatuur klein en sterk is en de beeldkwaliteit ongeëvenaard is, ben ik ook een grote fan van de elektronische zoeker (EVF). Het betekent dat ik een dynamische digitaal gerenderde afbeelding in realtime kan bekijken, gelijk aan wat mijn werkelijke afbeelding zal lijken te zijn als ik de foto zou maken.

Ik fotografeer met diafragmavoorkeuze, wat betekent dat ik kan meten of ik mijn belichting on the fly moet trekken of duwen, afhankelijk van wat ik door de zoeker zie.

Het betekent ook dat ik met mijn persoonlijke werk mijn zoeker mijn RAW-bestandsopname in zwart-wit kan laten weergeven, en dat is hoe ik al mijn persoonlijke werk sowieso behandel. Dus nogmaals, wat ik zie is wat ik krijg. Ik ben ook een grote fan van de in-camera Fujifilm presets.

Er zijn een paar extra lenzen die deel uitmaken van mijn kit die ik alleen van tijd tot tijd uittrek. Deze leven in mijn cameratas, meestal in de auto, wanneer ik bruiloften fotografeer.

Onder deze zijn de 35mm en 85mm equivalent. Ik pak ze alleen als ik echt hard ben voor beschikbaar licht, omdat het allebei echt snelle lenzen zijn. Zoals al mijn priemgetallen zijn ze ook superscherp.

Camera
Fujifilm X-Pro2 spiegelloze camerabehuizing
Fujifilm X-T2 spiegelloze camerabehuizing
Fujifilm X-T20 Spiegelloze Camera Body

Lenzen
XF18mmF2 R Fujifilm
XF23mmF1.4 R Fujifilm
XF35mmF1.4 R Fujifilm
XF56mmF1.2 R Fujifilm
XF90mmF2 R LM WR Fujifilm
XF10-24mmF4 R OIS Fujifilm
XF16-55mmF2.8 R LM WR Fujifilm
XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS

Andere uitrusting
Nissin i40 Speedlight
Spider Camera Holster Systeem
Thinktank Retrospectieve 5 Schoudertas
iMac Retina 5K 27-

www.southcoastwedding.com.au | www.rollingthroughwindows.com | @cloudFacephotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer