DJI Phantom 4 Review voor fotografen

Ik ben John, een professionele trouwfotograaf uit Orlando Florida. Toen ik eerder dit jaar op vakantie was in Sydney Australië, deed ik iets geks – ik kocht een drone van tweeduizend dollar zodat ik deze DJI Phantom 4-recensie voor mijn favoriete site kon schrijven!

Inmiddels heb je waarschijnlijk de vreemde DJI Phantom 4-recensie op internet zien zweven. Je bent onder de indruk van ongelooflijke 4k-videobeelden die zijn gemaakt van honderden meters in de lucht, en je bent waarschijnlijk in de verleiding gekomen om je eigen Phantom 4-drone te kopen.

Die verleiding was voor mij te groot om te weerstaan en ik kocht onlangs mijn allereerste drone, de DJI Phantom 4 van Amazon.

Mijn bedoeling was om te profiteren van het 30 dagen retourbeleid van Amazon om de DJI Phantom 4 te testen en te zien of deze een permanente plaats kon vinden in mijn collectie camera-uitrusting.

Kortom, ik wilde weten of de DJI Phantom 4 quadcopter een tool voor professionele fotografie.

(Als je op zoek bent naar een kleinere drone voor werk of plezier, bekijk dan mijn vergelijking van de DJI Spark versus Mavic Pro.)

Een DJI Phantom 4 Review voor fotografen

Deze review van de DJI Phantom 4 quadcopter zal zich richten op zijn relevantie als een fotos fotografie tool. We weten al dat de Phantom 4 verbluffende video produceert, maar hoe relevant is het voor een fotograaf die van plan is om dronefotografie professioneel te gebruiken?

Voordat we ons gaan verdiepen in het gebruik van de DJI Phantom 4 drone voor fotografen, laten we beginnen met hoe het is om er daadwerkelijk mee te vliegen.

Vliegen met de Phantom 4

Phantom 4 review voor fotografen

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Als je nog nooit met een drone hebt gevlogen, zal de DJI Phantom 4 je versteld doen staan. Dit ding is freakin ‘GEWELDIG!

Voor degenen onder u die het niet weten, de DJI Phantom 4 is een quadcopter (4 blades) die live video streamt naar uw mobiele apparaat (in mijn geval de iPad Mini), die is bevestigd aan uw controller. Het is eigenlijk een drone met een camera eraan, maar biedt zoveel meer dan dat.

Dit betekent dat je niet alleen de drone fysiek voor je kunt zien, maar je kunt ook zien wat de camera van de drone in realtime op je iPad kan zien, zonder enige vertraging, tot op 5 km afstand! (Je kunt het assortiment zelfs nog verder uitbreiden door deze goedkope accessoires te gebruiken.)

Ik vind het absoluut ongelooflijk dat zoiets mogelijk is voor deze prijs. Het prijskaartje van de Phantom 4 is voor sommigen misschien duur, maar voor anderen is het de deal van de eeuw.

Dat zoveel technologie beschikbaar is voor deze prijs, verbaast me. Als fotografen geven we toch graag veel meer uit aan objectieven en camera’s…

De besturing van de Phantom4 vergt wel wat oefening, maar het is het soort ding dat je sneller leert via spiergeheugen – als ik stopte om te denken welke controle zou pannen versus kantelen bijvoorbeeld, raakte ik in de war. Als ik echter gewoon de bedieningselementen omarmde en corrigeerde terwijl ik vloog, vond ik het veel gemakkelijker.

Phantom 4 drone beoordeling

Dit is ongeveer zo dicht als je bij de Phantom 4-drone kunt komen met de objct-sensoren geactiveerd. Als je er dichter bij komt, zal de drone weggaan om je te ontwijken.

Eén ding is zeker: het duurt een flink aantal vluchten voordat je echt volledig kunt genieten van de vliegervaring van de Phantom 4. Een drone-vliegtrainingsklasse kan je helpen vluchtmanoeuvres onder de knie te krijgen en je zelfvertrouwen op te bouwen.”

In het begin is de wow-factor er en zul je merken dat je oncontroleerbaar lacht, maar meestal zul je je nerveus voelen. Ik voel me nog steeds nerveus!

Ik ben nerveus dat ik iets illegaals doe… Ik ben nerveus dat ik mensen irriteer (stel je het geluid van een vliegende heggenschaar voor)… Ik ben nerveus dat ik het ergens in ga vliegen… maar bovenal ben ik nerveus dat ik het ga verliezen!!

Bedankt voor de ‘Return to Home’-knop, die je Phantom 4 terugbrengt naar waar hij begon als een gehoorzame hond. Zorg er wel voor dat je genoeg batterijvermogen over hebt voordat je erop drukt!

Phantom 4 recensie

De aan/uit-knop en de knop Terug naar start. Daaronder tonen de 4 LED-lampjes de resterende batterijvoeding van de Controller.

De Phantom 4 drone

De drone zelf is kleiner dan ik had verwacht, en past vrij netjes in de meegeleverde polystyreen doos. De doos is voorzien van een vergrendeling om hem gesloten te houden en is bedoeld om de drone veilig te huisvesten en te vervoeren.

Ik zou geneigd zijn om te profiteren van de compactheid van de Phantom 4 en vervoert hem in een van de vele drone-rugzakken die op de markt zijn.

Het is ook eenvoudig om de Phantom 4-doos aan te passen om uw iPad Mini netjes te huisvesten.

Phantom 4 recensie

De meegeleverde doos voor de Phantom 4 past op alles wat je nodig hebt om met de drone te vliegen.

De Phantom 4 drone zelf ziet eruit en voelt aan als een product van hoge kwaliteit. De bladen hechten zich snel en gemakkelijk en het dronelichaam voelt alsof het een hobbel of twee kan nemen en ongedeerd kan blijven.

De camera en gimble zijn duidelijk kwetsbaarder en vereisen een beschermende beschermer om te worden gebruikt bij het transport van de drone.

De DJI Phantom 4 Controller

De controller beschikt over knoppen die zijn toegewezen om op functionaliteit op uw mobiele apparaat te tikken. Dit betekent dat je een foto kunt maken door op de sluiterknop op je scherm te tikken of door op een knop op de controller te drukken, wat veel praktischer is omdat je je grip op de controller niet hoeft los te laten.

Er zijn ook 2 aanpasbare knoppen op de basis van de controller binnen handbereik.

Phantom 4-controller

De Phantom 4 Controller met een iPad Mini 4. Je kunt een reeks tablets gebruiken, maar ik vond de Mini de beste qua grootte / gewicht.

Wat de controller zelf betreft, vond ik hem lichtgewicht, comfortabel en robuust. Samll dingen die ik niet leuk vond, waren de rubberen batterijpoortafdekking, die ik te onhandig vond, en de keuze van rubber dat werd gebruikt voor de gripelementen, waarvan ik kan zien dat het heel snel vies wordt.

Een ander klein minpuntje was het ontbreken van een iPad-verbindingskabel. Zonder een USB-naar-Lightning-kabel kun je je iPad niet gebruiken, waardoor de Phantom 4 nutteloos wordt. Ik vind het vreemd dat DJI de kabel niet bevat, terwijl het al het andere omvat, vooral gezien hoe hard Apple dit ding in zijn winkels duwt.

Ik zou zeker aanraden om een van deze kortere lightning-naar-USB-kabels te kopen, in plaats van een normale lengte te gebruiken die aan de controller blijft bungelen.

Batterijleven

Dit verdient een eigen sectie omdat het zo verdomd belangrijk is! De geadverteerde batterijduur van de Phantom 4 is 28 minuten per vlucht. Voor een eerste drone-gebruiker klinkt dit waarschijnlijk kort, maar voor degenen die upgraden van andere modellen, is het echt behoorlijk indrukwekkend.

In de praktijk was ik gemiddeld zo’n 20-25 minuten vliegen. Een belangrijk ding om te onthouden is echter dat zelfs met 20 minuten vliegtijd, je altijd wilt terugkeren met ten minste 5 minuten aan batterijvermogen ‘in de tank’. Dit is alleen om onvoorziene omstandigheden te garanderen, zoals een sterke tegenwind, verdwalen of wat dan ook.

Gelukkig doet de DJI Go-app geweldig werk door u een schatting van de resterende batterijtijd te laten zien, zowel als percentage als resterende vluchttijd.

Wanneer de batterij onder een bepaald niveau zakt, waarschuwt de controller u met een zichtbare en hoorbare waarschuwing – wanneer dit de eerste keer gebeurt, springt u uit uw broek!

Phantom 4 drone batterij

Resterende batterij zoals weergegeven als een percentage en geschatte resterende vluchttijd.

De batterijen op de controller en de Phantom 4 hebben ongeveer 90 minuten nodig om op te laden. Als je van plan bent om langer drone te gebruiken, zou ik zeker aanraden om te investeren in een paar extra ‘Intelligent Flight’-batterijen.

De batterijlader kan zowel de controller als de batterij van de drone tegelijkertijd opladen, wat een handige functie is.

Het duurde een paar vluchten voordat ik me realiseerde dat hoewel de levensduur van de batterij beperkt was, je echt je acties moet vertragen tijdens het vliegen met de Phantom 4.

Het mooie van een quadcopter van dit kaliber is dat hij op zijn plaats zweeft zonder enige gebruikersinvoer. In feite is de eerste keer dat je ziet hoe stabiel het kan zweven een nogal spookachtige ervaring. Zie de reviewvideo hieronder voor de videobeelden hiervan.

Phantom 4 drone beoordeling

De Phantom 4 kan perfect stil zweven. Bij harde wind zal de drone zijn best doen om zich te blijven aanpassen om de stabiliteit te behouden.

Dus wanneer je de Phantom 4 naar de juiste plek hebt gevlogen, kan je geest een pauze nemen van het vliegen om zich te concentreren op het krijgen van de foto. Daarover gesproken, laten we eens kijken naar de Phantom 4 voor fotografen zoals wijzelf.

De DJI Phantom 4 voor fotografie

Nu is het tijd om te kijken naar de relevantie van de Phantom 4 voor dronefotografie vanuit de lucht, of fotografen die graag foto’s van hoge kwaliteit willen maken, misschien als een toegevoegde waarde voor hun huidige fotografiediensten.

Ik heb dit gedeelte opgesplitst in:

1. Opnamemodi
2. Fototoestel
3. Lens
4. Sensor
5. Afbeeldingen
6. Videobeelden

Eén ding is zeker: ongeacht de kwaliteit van het beeld van een drone, je krijgt altijd een foto vanuit een hoek die de meeste andere fotografen niet kunnen repliceren. De onderstaande foto is genomen vlak boven de zee, op 20 meter van het strand, terwijl de DJI Phantom 4 ongeveer 3 meter boven het water zweefde.

Gedurfde en mooie zwemploeg drone foto

1/700e bij f/2.8 ISO100 | De Bold &Beautiful Manly zwemploeg

1. Opnamemodi

Er zijn verschillende opnamemodi om uit te kiezen op de Phantom 4, waaronder de meeste die te vinden zijn op je dSLR – burst-modus, timelapse, HDR en belichtings bracketing. De bedieningselementen zijn Automatisch of Handmatig en u kunt alles regelen tot het toepassen van een aangepaste witbalans.

[Fan of HDR? Learn how to do HDR photography.]

Het is duidelijk dat de camera op de Phantom 4 bedoeld is voor professioneel gebruik, of het nu gaat om foto’s of video.

De instelling Auto doet geweldig werk, maar heeft de neiging om meer te belichten voor de schaduwen. Omdat het schaduwdetail meer informatie behoudt in de Phantom 4 RAW-bestanden, gaf ik er de voorkeur aan om de handmatige modus te gebruiken om de hooglichten te belichten en vervolgens wat schaduwdetails terug te brengen in Lightroom.

DJI Phantom drone voor fotografie

In de handmatige modus kunt u de ISO en sluitertijd onafhankelijk regelen.

Omdat de lens van de Phantom 4 een vast f / 2.8-diafragma heeft, bestaat de handmatige modus in feite uit het wijzigen van ISO en sluitertijd om de belichting aan te passen.

Bij daglicht vliegen, omdat je niet hoeft te rommelen met de ISO, hoef je alleen maar de sluitertijd aan te passen om je belichting te beïnvloeden.

Met zoveel andere variabelen om over na te denken tijdens het vliegen met de drone, was ik blij met deze eenvoud in het vastleggen van foto’s!

De iPad toont highlight clipping via zebralijnen die ik erg handig vond, vooral wanneer het iPad-scherm moeilijk goed te zien was in fel zonlicht. Ik zou zeker adviseren om een van deze kappen te kopen die op de controller worden bevestigd en wat schaduw bieden over het scherm van de iPad.

Phantom 4 voor fotografie

Zebralijnen tonen duidelijk overbelichte delen van uw afbeelding in realtime.

Voor degenen die het niet weten, bieden de zebralijnen een live visuele aanwijzing voor elk deel van uw foto dat is ‘uitgeblazen’ – d.w.z. dat ze weinig tot geen visuele gegevens behouden.

Ik vond de beste methode om met de Phantom 4 te vliegen met de camera in de automatische modus om het display van de monitor het duidelijkst te kunnen zien, en nadat ik de drone op zijn plaats had geplaatst, schakelde ik over naar de handmatige modus en paste ik mijn belichting aan via de sluitertijd totdat er geen zebralijnen waren (d.w.z. belichting voor de hoogtepunten).

2. De camera

Terwijl sommige eerdere iteraties van de Phantom-drone de gebruiker verplichtten om een aparte GoPro aan te schaffen, de Phantom 4 wordt geleverd met een aangesloten camera.

De camerabehuizing hangt aan de dronebody via een gimble die dient om de beweging van de drone tegen te gaan, wat ongelooflijk vloeiende beelden oplevert. In de fotomodus kon ik op 1/80e fotograferen en toch een voldoende scherp beeld krijgen.

Phantom 4 camera |

De gimble is gemotoriseerd, waardoor volledige draadloze bediening via de controller mogelijk is. Hierdoor kan de camera 90 graden worden bewogen (d.w.z. een volledig bereik van direct voor naar direct onder).

Om de camera 360 graden horizontaal te draaien, moet je het dronelichaam pannen met behulp van de controller. Als je video’s maakt, is het bereiken van een gladde pan met de gevoelige controllersticks behoorlijk lastig, zoals je zult zien in mijn beoordelingsvideo hieronder.

Phantom 4 recensie

1/900e bij f/2.8 ISO 100 – Shelly Beach vanaf 20m!

De camera stuurt een live videofeed naar de controller, zodat de gebruiker een first person perspectief kan zien van wat de drone op uw monitor ziet. Ik vond een iPad Mini hiervoor het beste formaat scherm.

De videofeed is responsief en van hoge kwaliteit – het is echt verbazingwekkend dat dit alles in realtime plaatsvindt, vaak met de drone honderden meters verderop.

De Lens

De Phantom 4 heeft een vaste 20mm f/2.8 lens. Dit gezichtsveld is niet zo breed als een GoPro, maar biedt een goede balans tussen een meeslepend perspectief met weinig vervorming.

Persoonlijk ben ik geen fan van de GoPro’s gezichtsveld dat grenst aan fish-eye. Het gezichtsveld van 20 mm van de Phantom 4 lijkt me precies goed voor het gebruik ervan.

Phantom 4 drone beoordeling

1/900e bij f/2.8 ISO100 – Sydney Harbour

Fotografen die op 20 mm fotograferen, weten hoe dicht je bij je onderwerp moet zijn om in de buurt te komen van dominant binnen het frame.

Met de Phantom 4 zou dit betekenen dat je niet meer dan 2 meter van je onderwerp af moet vliegen, wat allerlei soorten veiligheidsproblemen, om nog maar te zwijgen van de wind / het geluid dat wordt gegenereerd door de propellers van de Phantom 4.

1/500e bij f/2.8 ISO100 | Zweven op ongeveer 3 meter boven de zeespiegel

1/500e bij f/2.8 ISO100 | Zweven op ongeveer 3 meter boven de zeespiegel

Op deze manier kunnen fotografen die de Phantom 4 willen gebruiken om portretfoto’s van hun onderwerpen vanuit interessante hoeken te maken, het moeilijk vinden om visuele aandacht op het onderwerp te vestigen.

De aantrekkingskracht van luchtfotografie gaat echter meer over het maken van foto’s van hoog bovenaf, en in dit opzicht is het gezichtsveld van 20 mm van de camera van de Phantom 4 perfect.

3. De sensor

De Phantom 4 beschikt over een 1/2.3″ CMOS-sensor, waardoor hij 4k-video kan vastleggen met 30 fps (1080p bij 120 fps voor vloeiende slow-mo) en 12 megapixel-foto’s.

De foto’s kunnen worden opgeslagen als Adobe DNG RAW en videobeelden kunnen worden opgeslagen in platte profielen zoals D-Log en Cine-D.

De sensor biedt een ISO-bereik van 100 tot 1600 voor foto’s en 3200 voor video. In de praktijk vond ik het bruikbare ISO-bereik echter vrij beperkt, vooral voor foto’s.

De Phantom 4 biedt 4:3 en 16:9 beeldformaten. 4:3 biedt een resolutie van 4000 x 3000, terwijl 16:9 de boven- en onderkant bijsnijdt, waardoor je 4000 x 2250 overhoudt.

Phantom 4 drone beoordeling

1/150e bij f/2.8 ISO100 | 4:3 beeldverhouding

Ik ben geen fan van 4:3-beelden en naar mijn mening ziet deze beeldverhouding er vooral vreemd uit, geschoten met een groothoeklens.

Ik zou heel graag zien dat de volgende generatie Phantom een beeldverhouding van 3: 2 biedt, en daarmee een grotere sensor van betere kwaliteit. Als DJI kan samenwerken met een van de grote camerafabrikanten om te helpen met hun sensorontwerp, zou je veel fotografen naar hun portemonnee laten grijpen.

4. De afbeeldingen

Wat betreft de stilstaande bestanden van de Phantom 4 zelf, moet ik zeggen dat ik een beetje teleurgesteld was. Hoewel de 4k-videobeelden ronduit verbluffend zijn, zijn de RAW-beeldbestanden van de Phantom 4 niet zo indrukwekkend.

Het is de moeite waard om op dit punt te onthouden dat we het hebben over beelden die afkomstig zijn van een kleine camera onder een quadcopter die honderden meters boven de grond kan zweven.

1/1250e bij f/2.8 ISO 100 | Die kleine specs zijn zwemmers!

1/1250e bij f/2.8 ISO 100 | Die kleine specs zijn zwemmers!

De mogelijkheid om onder deze omstandigheden scherpe foto’s te maken is zeker indrukwekkend, maar desondanks had ik iets meer van de RAW bestanden verwacht.

Bij ISO 100 kunnen de bestanden een beetje worden geduwd en getrokken. Details blijven schoon en de RAW behoudt voldoende schaduwdetail die je indien nodig kunt herstellen. De hoogtepunten leken veel minder informatie te bevatten.

Onderbelicht - 1/400e bij f/2.8 ISO100

Onderbelicht – 1/400e bij f/2.8 ISO 100

Shotkit-Phantom_4_review_editedRAW

Belichting gecorrigeerd in post

Alles wat hoger is dan ISO 100 en de kwaliteit gaat snel achteruit, en dit is vooral duidelijk wanneer je begint in te zoomen.

Onderstaande foto is net na zonsopkomst genomen. Ik zou het niet als bijzonder weinig licht beschouwen, maar door de beweging van de zwemmers had ik meer dan 1/80e nodig om een scherpe opname te maken. Ik was echter niet bereid om iets boven ISO 400 te gebruiken, dus dit was de uitkomst:

DJI Phantom 4 drone beoordeling

1/80e bij f/2.8 ISO 400

Inzoomen op 100% onthult enkele vervelende artefacten:

Phantom 4 recensie

100% Vergroting

Vanwege veiligheidsproblemen moet dronevlucht worden beperkt tot gebruik overdag. Je zult echter waarschijnlijk willen experimenteren met de vreemde zonsopgang / zonsondergangvlucht zoals ik deed, en in deze omstandigheden wordt de kleine sensor echt tot het uiterste gedreven voor foto’s. Wat betreft videobeelden, bekijk de onderstaande beoordelingsvideo.

Wanneer u bij minder licht vliegt, is het noodzakelijk om de ISO zo laag mogelijk te houden en de foto opzettelijk te onderbelichten met behulp van de handmatige instellingen. Dan kun je proberen de belichting weer een beetje omhoog te brengen in Lightroom.

Zelfs bij de laagste ISO instelling van 100 kon ik het niet laten om een beetje teleurgesteld te zijn over de beeldkwaliteit. In de toekomst zou ik graag zien dat DJI samenwerkt met andere camerabedrijven om het meeste uit de APS-C-sensorgrootte te halen.

5. Videostills

Hoewel de fotokwaliteit acceptabel is, is het duidelijk dat de sterke punten van de Phantom 4 liggen als een video-opnametool.

De videobeelden op 4k zijn ronduit verbluffend. Je kunt de videobeelden van de Phantom 4 zien die zijn verkleind tot 1080p in mijn korte recensie hieronder.

Mijn kaak lag op de grond elke keer dat ik de onbewerkte 4k-videobeelden op mijn 27″-Apple Thunderbolt Display bekeek – de kwaliteititeit en detail is mind blowing. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe het eruit zou zien op een 27 “5k Retina iMac!

Omdat het 4k is, kun je niet alleen vrij comfortabel in de videobeelden bijsnijden, maar ook videofoto’s pakken om ook als JPEG-fotobestanden op te slaan.

De Phantom 4-software

Om uw Phantom 4 te kunnen besturen, moet u de DJI Go-app op uw mobiele apparaat installeren.

Ik moet zeggen dat het niet de best ontworpen app is en dat het wat giswerk vereist over welke knoppen je in eerste instantie moet indrukken. U hebt waarschijnlijk ook een firmware-update van 20 minuten nodig voordat u uw Phantom 4 voor de eerste keer gebruikt, waarvoor een computer en een internetverbinding vereist zijn.

Dat gezegd hebbende, de foto / video-integratie van de DJI Go-app is echt goed. Alle beelden die u met de Phantom 4-drone maakt, worden opgeslagen op een Micro SD-kaart in de drone in volledige 4k-glorie (12mp RAW-bestanden voor foto).

Bovendien wordt al het beeldmateriaal ook onmiddellijk naar je iPad overgebracht, wat ik absoluut ongelooflijk vind, om nog maar te zwijgen van zeer nuttig als een snelle manier om je foto’s / beeldmateriaal te bekijken. Degenen die weten wat een pijn in de a ** het overbrengen van inhoud naar uw iPad zal dol zijn op deze functie.

DJI Go-app

Direct na de landing van de Phantom 4 kun je foto’s en video’s op je iPad bekijken.

De DJI Go-app bevat ook een eenvoudige manier om een film op je iPad samen te stellen, samen met gratis achtergrondmuziek die je kunt gebruiken. Het is duidelijk dat DJI wil dat je zoveel mogelijk beeldmateriaal deelt (zoals GoPro, dit is geweldig voor virale marketing) en het proces heel eenvoudig heeft gemaakt.

Ik vond vooral de mogelijkheid binnen de software leuk om je videoclip in te korten tot een mobieler vriendelijker formaat, klaar om naar vrienden te e-mailen.

Phantom 4 recensie

Het selecteren van een gedeelte van uw videobeelden met behulp van de DJI Go-app is eenvoudig en snel.

Een functie die ik niet heb onderzocht, was de YouTube Live-feed. Mijn iPad is het Wifi-model, maar ik neem aan dat als de jouwe 3G heeft, je live naar YouTube kunt streamen terwijl je vliegt – nogmaals, absoluut verbluffende technologie!

De mapping functionaliteit van de Phantom 4 quadcopter is ook geweldig. Ik hield van de mogelijkheid om op een Google-kaart (in de hoek van je iPad-scherm) precies te zien waar de drone zich bevond.

De Phantom 4 registreert ook zijn vliegroute en alle GPS-gegevens die zijn gekoppeld aan alle beelden die u maakt Dit brengt een geheel nieuw niveau van functionaliteit naar de useul Map-functie van Lightroom.

Lightroom-kaart met Phantom 4

De kaartfunctie van Lightroom maakt gebruik van GPS-gegevens van de Phantom 4 om precies te laten zien waar uw foto’s zijn gemaakt.

Terwijl je vliegt, plaatst de DJI Go-app de hoofdfunctionaliteit van de Phantom 4 slechts een tik verwijderd. Het is niet de meest gebruiksvriendelijke set-up, met verschillende knoppen die je naar hetzelfde menu brengen, maar ik raakte er snel aan gewend.

Ik waardeerde ook het feit dat de belangrijkste functies in de Go-app ook toegankelijk zijn via de hardwareknoppen van de controller.

De Wet

Een extra laag verwarring voor veel potentiële drone-enthousiastelingen is waar u legaal met uw drone kunt vliegen. Elk land heeft zijn eigen regels die in een staat van constante evolutie lijken te zijn, waarbij autoriteiten uitzoeken hoe ze met deze toegankelijke nieuwe technologie moeten omgaan.

Bovendien brengt elk commercieel dronegebruik (geld verdienen met je Phantom 4) verdere complicaties met zich mee, met licenties, training en andere grote uitgaven die in het spel komen. Dit is ook afhankelijk van waar u van plan bent de drone te gebruiken.

Phantom 4 recensie

Hoewel no-fly zones strak gereguleerd zijn, vond ik dat in ieder geval in Australië gebieden voor recreatief dronevliegen nogal vaag waren, waarbij de wetten voortdurend veranderden.

Ik weet dat ik in mijn woonplaats Orlando niet in staat zou zijn om met een drone over mensen op het strand te vliegen, maar in Sydney lijken de wetten op het moment van schrijven wat vager.

Het lijkt een grijs gebied te zijn, maar voorzichtigheid is uiteraard geboden waar je ook kiest om met een Phantom 4 te vliegen.

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je een breed idee geven van waar je wel en niet mag vliegen, maar te oordelen naar de ervaringen van anderen zijn veel lokale autoriteiten nog steeds niet op de hoogte van de vliegbeperkingen.

Laatste gedachten

Ik kocht mijn Phantom 4 drone van Amazon om 30 dagen op proef te zijn. Ik wist dat ik de drone niet commercieel wilde gebruiken (in mijn bruidsfotografiebedrijf), omdat ik mijn workflow liever eenvoudiger maakte dan onnodige complicaties toe te voegen.

Ik heb het echter moeilijk om te beslissen of ik mijn nieuwe ‘speeltje’ loslaat. Ja, het is duur als het me geen geld gaat opleveren, maar dit niveau van technologie dat beschikbaar is voor een consument is veel te verleidelijk voor mij!

Phantom 4 drone | recensie

1/2300e bij f/2.8 ISO100 – De Hawkesbury River in Sydney

Wat commercieel gebruik betreft, is de kwaliteit van het stilstaande beeld er naar mijn mening nog niet helemaal. De opname van RAW-formaat voor een sensor van dit formaat en deze kwaliteit lijkt niet veel te betekenen met de Phantom 4. Je bent nog steeds erg beperkt in wat je kunt bereiken met de bestanden in post, en zelfs zonder enige bewerking ontbreekt het dynamische bereik van de afbeelding zeker.

Dat gezegd hebbende, de Phantom 4 is erg leuk om te vliegen en de videobeelden zijn gewoon zo adembenemend mooi dat je er nooit moe van wordt om ernaar te kijken. Zelfs als je het niet gebruikt als een hulpmiddel voor foto’s, kun je verken een locatie vanuit een first-person perspectief zonder uw stoel te verlaten is gewoon ongelooflijk.

Sterker nog, ik overweeg om een goedkoper model Phantom 3 quadcopter aan te schaffen alleen al om deze reden.

Ik zal later dit jaar wat overzeese reizen maken, en ik weet dat ik mezelf zal schoppen als ik geen drone heb om een beetje te verkennen en mijn locatie van bovenaf te bekijken. Dankzij de compactheid van de Phantom drones zou eentje in mijn ruimbagage goed mogelijk zijn.

Voor die fotografen die geïnteresseerd zijn in het professioneel gebruiken van de Phantom 4, raad ik aan om gebruik te maken van het 30 dagen retourbeleid van Amazon om het zelf uit te testen. Ik ben waarschijnlijk een beetje kritisch geweest met deze review met betrekking tot de kwaliteit van het stilstaande beeld, en zeker voor webgebruik zijn de afbeeldingen nog steeds redelijk goed.

Hoewel de RAW-bestanden hun limieten hebben, zou dit geen grote zorg moeten zijn als u uw vluchten op het juiste moment van de dag plant en vertrouwt op goed natuurlijk licht of de ingebouwde belichtingsbeugelfunctie.

Een groot deel van fotografie is het creëren van iets dat nog niet eerder is gezien, en met een drone valt 99% van wat je fotografeert in deze categorie. Zelfs de meest alledaagse locatie ziet er interessant uit als je het van bovenaf bekijkt, en een drone is momenteel de meest efficiënte en kosteneffectieve manier om dit te bereiken. Het is ook erg leuk, dat is waar fotografie om draait 🙂

Mijn aanbevelingen

Als u op zoek bent naar de beste fotokwaliteit en de mogelijkheid om uw RAW-bestanden in postproductie te pushen en te trekken, is de Phantom 4 waarschijnlijk niets voor u.

In plaats daarvan zou ik de nieuw uitgebrachte Zenmuse X5-camera aanbevelen met een MFT-sensor met uitgebreide dynamische bereikmogelijkheden. Dan heb je zoiets als een Inspire 1 drone nodig om hem aan te bevestigen.

Editor: Hier zijn wat beelden op een recente bruiloft gemaakt door een ervaren UAV-operator met een Inspire 1 met de Zenmuse X3-camera bevestigd.

Als je een videograaf bent, zou ik de Phantom 4 ten zeerste aanbevelen. De videokwaliteit is geweldig en de drone zelf is goed ontworpen, volledig uitgerust en een plezier om te vliegen.

Tot slot, als je net als ik bent en net als het idee om een drone te gebruiken om een locatie vanuit vogelperspectief te verkennen, zou ik aanraden om een ouder model Phantom-drone te pakken, zoals de Phantom 3 Standard, die momenteel beschikbaar is voor een kwart van de prijs van het nieuwste model.