DJI Spark vs Mavic Pro vs Mavic Air

Ik heb deze korte post samengesteld waarin ik de DJI Spark versus de Mavic Pro vergelijk voor fotografen zoals ik die geïnteresseerd zijn in het maken van luchtfoto’s.

Ik ben een trouwfotograaf, geen luchtfotograaf, maar ik hou van het idee om mijn fotografie een nieuw perspectief te bieden voor mijn klanten.

Het wordt steeds moeilijker om ons werk als fotografen te onderscheiden. Met de mogelijkheid om foto’s vanuit de lucht te maken, kun je een nieuwe deur naar creativiteit openen, professioneel of gewoon voor de lol.

Ik moet ook toegeven dat mijn reden om zowel de DJI Spark als de DJI Mavic Pro Platinum te kopen meer was om als speelgoed te worden gebruikt dan iets anders! Ja, ik ben bijna 40 jaar oud, maar vliegen met een drone is gewoon zoveel plezier!

Het maken van luchtfoto’s voor mijn klanten was slechts een excuus dat ik mezelf (en mijn vrouw!) maakte om de kosten te rechtvaardigen, maar ik merkte al snel dat ik de vreemde luchtfoto ook aan klanten kon aanbieden, als een kleine bonusverrassing in hun reguliere huwelijksfotografiepakket.

(Update: ik heb nu ook de DJI Mavic Mini – review en de Mavic Air 2 – review.)

Inhoudsopgave

DJI Spark vs Mavic Pro voor fotografen

mavic pro lens flare |

Gekke lensflare van de DJI Mavic Pro | 1/320 f/2.6 ISO 100

Er zijn al tal van diepgaande beoordelingen op internet die de DJI Spark vergelijken met de DJI Mavic Pro. De meerderheid hiervan vergelijkt de twee drones vanuit het perspectief van een videograaf, of op zijn minst iemand die de drones wil gebruiken om bewegingsbeelden vast te leggen.

Als je net als ik bent en gewoon wilt dat een drone de vreemde foto van bovenaf kan maken, of het nu voor je klanten is of gewoon voor de lol, dan is dit de recensie voor jou.

Ik zal de DJI Spark vergelijken met Fly More Combo (die vooral een afstandsbediening bevat) met de DJI Mavic Pro Platinum, die ik momenteel beide bezit.

Ik heb maar ruimte in mijn cameratas voor één drone, dus lees verder om erachter te komen welke de cut heeft gehaald!

Nr. 1 | DJI Spark vs Mavic Pro | Kosten

drone foto van strand

DJI Spark | 1/320 f/2.6 ISO 100 | JPEG-afbeelding bewerkt in Lightroom

Laten we dit eerst uit de weg ruimen, want het kopen van een drone als hobbyistische luchtfotograaf zal waarschijnlijk een beetje moeilijk te rechtvaardigen zijn!

De DJI Spark is de goedkoopste drone in de DJI line-up. Als je de Spark alleen wilt zonder de afstandsbediening, kun je hem ophalen voor minder dan $ 400, waardoor hij ook geschikt is voor kinderen.

Ik raad je echter ten zeerste aan om te investeren in de Spark + Fly More Combo, dus je krijgt ook de afstandsbediening, reservebatterij en enkele andere minder essentiële prullaria. Naar mijn mening is de Spark niet het overwegen waard zonder de afstandsbediening, omdat de vliegafstand ernstig beperkt is.

Het kunnen ophalen van een drone van deze kwaliteit voor ongeveer $ 600 verbaast me. We beschouwen de pure technologie die in een consumentengoed gaat dat tot 500 meter in de lucht of 1,2 mijl (2 km) afstand kan vliegen, de hele tijd zodat u foto’s en video’s kunt maken en in realtime kunt uitzenden naar uw mobiele apparaat. Het is absoluut ongelooflijk dat dit mogelijk is.

De Mavic Pro kan worden gekocht voor ongeveer $ 900, maar ik raad je ten zeerste aan om te investeren in de Mavic Pro Platinum voor ongeveer $ 300 meer. De DJI Mavic Pro Platinum + Fly More Combo is nog iets duurder, maar ik denk niet dat het nodig is.

Ik kocht de DJI Spark Fly More Combo in eerste instantie alleen op basis van de prijs. Ik wist dat ik realistisch gezien geen geld zou verdienen met een drone als fotograaf, dus het was eigenlijk gewoon een grote jongensspeelgoed voor mij! Ik weet zeker dat veel andere Spark-eigenaren in hetzelfde schuitje zullen zitten.

In dit opzicht wint de DJI Spark deze ronde omdat hij goedkoper is dan de Mavic Pro. Vervolgens moeten we echter kijken of de hogere prijs van de Mavic Pro te rechtvaardigen is.

Kosten | Winnaar | DJI Vonk

Nr. 2 | DJI Spark vs Mavic Pro | Grootte

spark vs mavic pro voor fotograafs

DJI Mavic Pro Platinum vs DJI Spark | Mijn 3-jarige zoon Harry heeft kleine voetjes, ter vergelijking van de grootte!

Een andere grote factor voor mij om in eerste instantie in de DJI Spark te investeren, was de kleinere grootte en het gewicht van de drone. Met slechts 8,2 x 3 x 9,8 inch ziet en voelt het als kinderspeelgoed. Het is ook trekt veel minder aandacht in de lucht dan een van de andere drones van DJI.

De DJI Mavic Pro daarentegen meet 9,5 x 9,5 x 10,5 inch (20,8 x 20,8 x 26,6 cm) wanneer opgevouwen – geen Goliath op geen enkele manier, maar groter dan de DJI Spark. Het weegt 1,62 pond (744 gram) in vergelijking met de Spark’s 0,66 pond (300 gram).

Hoewel het altijd het doel was om een kleinere, lichtere drone in mijn cameratas te hebben, omdat ik zowel de DJI Spark als de DJI Mavic Pro Platinum kocht en ze naast elkaar vergeleek, ontdekte ik dat er meer was aan alleen de grootte / het gewicht op papier van de twee drones.

Ja, de DJI Spark is ongetwijfeld veel lichter dan de Mavic Pro en dit is een geweldige zaak. Het is ook kleiner. Echter, en dit is naar mijn mening een grote, de vorm van de DJI Spark maakt het eigenlijk meer lastig naar transport.

Omdat de propellerarmen van de Spark niet netjes kunnen worden ingetrokken zoals de Mavic Pro, is het eigenlijk nogal onhandig om in een zak te verpakken. Je moet rekening houden met de hele buitenste omtrek van de Spark, omdat het te moeilijk is om andere items in de ruimtes tussen elke arm te verpakken.

Ik geef er veel de voorkeur aan hoe de Mavic Pro kan worden vervoerd als een kleine baksteen, in een meer regelmatige vorm die gemakkelijk in een compartiment in een rollende cameratas of een van deze camerarugzakken kan worden gestoken.

Hoewel ik het lichtere gewicht van de Spark versus de Mavic Pro mis, na het bezitten van beide drones, geef ik er de voorkeur aan om de Mavic Pro in mijn cameratas te verwijderen en op te bergen.

Grootte | Winnaar | BINDEN

Nr. 3 | DJI Spark vs Mavic Pro | Bouwen

spark vs mavic pro voor fotografen

Harry en Leo die de drones aan de ultieme breuktest onderwerpen…!

Vanwege de mogelijkheden van de DJI Spark in vergelijking met de Mavic Pro, is de build van de Spark veel eenvoudiger op twee meest opvallende gebieden.

Ten eerste is de gimble op de Spark 2-assig, vergeleken met het 3-assige uurwerk van de Mavic Pro. Dit is grotendeels irrelevant voor fotografen die foto’s maken, maar het betekent dat de gimble op de Mavic Pro onhandiger en fragieler is dan die van de Spark.

Bij het opbergen van de Mavic Pro wordt u geadviseerd om de bijgevoegde gimble brace en gimble cover te gebruiken, die beide nogal onhandig zijn. De Spark daarentegen heeft een dergelijke bescherming niet nodig, waardoor hij sneller te vervoeren is.

Ten tweede, omdat de Mavic Pro sneller en wendbaarder is in de lucht dan de Spark, zijn de propellers langer en is er meer geavanceerde hardware in het apparaat.

Met beide drones in de hand voelt de Spark aan als één stuk vast plastic dat een beetje kan worden rondgegooid, maar de Mavic Pro voelt kwetsbaarder aan – ik zou hem niet willen laten vallen, terwijl de Spark tegen wat meer misbruik kan.

Hoe relevant dit voor u is, is twijfelachtig en u zult verder moeten lezen om te beslissen of de andere voordelen van de Mavic Pro het de drone voor u maken.

Bouw | Winnaar | DJI Vonk

Nr. 4 | DJI Spark vs Mavic Pro | Bereik

spark vs mavic pro voor fotografen

Met bereik in dit geval verwijs ik naar de afstand die de afstandsbediening naar de drone kan verzenden, evenals het batterijvermogen van de drone.

Aanvankelijk dacht ik bij het kopen van de DJI Spark dat bereik en batterijduur niet zo’n probleem zouden zijn. Om het gebruik ervan professioneel te rechtvaardigen, wilde ik alleen een drone voor een vogelvlucht van een bruidspaar, misschien ergens interessant neerleggen.

Om deze reden klonken de 16 minuten geadverteerde levensduur van de batterij van de DJI Spark en het bereik van 1,2 mijl (2 km) meer dan voldoende.

Hoewel je misschien verwacht dat je de drone alleen binnen korte afstand vliegt, als je er een bezit, is het very verleidelijk om de grenzen te gaan verleggen.

In staat zijn om een drone veel verder te laten vliegen dan het oog kan zien, hoewel onverstandig, is een verbazingwekkend iets!

Ik ontdekte al snel dat: a) de levensduur van de batterij meer was als 12 minuten met matig vliegen; en b) je moest rekening houden met variabelen zoals tegenwind op je terugvlucht ’terug naar huis’.

Toen ik met de DJI Spark vloog, vond ik de ervaring extreem stressvol vanwege het ontbreken van voldoende batterijduur.

Ik merkte dat ik de compositie van mijn foto’s haastte, en niet echt genieten de ervaring van het daadwerkelijk vliegen met de drone, omdat ik me te veel zorgen zou maken over eenbout de batterij plotseling stervende.

Kun je je dit gevoel voorstellen wanneer de drone boven water is, op een winderige dag, zoals de foto hieronder?!

dronefoto van Icebergs in Sydney

DJI Spark | 1/320 f/2.6 ISO 100 | JPEG-afbeelding bewerkt in Lightroom

Zelfs met de automatische terugkeerfunctie wanneer de levensduur van de batterij bijna op was, was er nog steeds het gevaar van een tegenwind die voorkwam dat de lichtgewicht, ondergemotoriseerde Spark veilig terug kon komen.

Als je me op Facebook volgt, zou je een aantal nogal gênante beelden hebben gezien van het feit dat ik eerder dit jaar de Spark liet crashen terwijl ik in Spanje was – deze kostbare fout was omdat ik de hoeveelheid batterijduur in de drone verkeerd had ingeschat en haastig probeerde hem handmatig te landen.

De slechte levensduur van de batterij van de DJI Spark was uiteindelijk de grootste katalysator bij mijn overstap naar de DJI Mavic Pro Platinum.

Met maximaal 30 minuten vliegtijd (om nog maar te zwijgen van een eerlijk gezegd belachelijk 4,3 mijl (7 km) bereik !!), Ik merk dat ik het terug naar huis breng met meer dan 10% resterende levensduur van de batterij bij elke vlucht. De reguliere Mavic Pro heeft een batterijduur van 27 minuten.

Zelfs als je alleen maar kunt zien dat je een eenvoudige vogelvluchtfoto van dichtbij met je drone moet maken, raad ik je ten zeerste aan om iets meer uit te geven en de Mavic Pro Platinum over de Spark te krijgen.

Het betekent dat je meer tijd hebt om fotomomenten te zoeken terwijl je in de lucht bent en de foto’s goed samen te stellen in plaats van alleen maar te haasten om veilig thuis te komen.

Bereik | Winnaar | DJI Mavic Pro

Nr. 5 | DJI Spark vs Mavic Pro | Beeldkwaliteit

dji spark voor fotografen

DJI Spark | 1/320 f/2.6 ISO 100 | JPEG-afbeelding bewerkt in Lightroom

Omdat ik de Spark vergelijk met de Mavic Pro voor fotografen, zal ik niet veel praten over videokwaliteit. Het enige dat je moet weten als je een drone voor video wilt, is dat de Spark 1080p-beeldmateriaal biedt en de Mavic Pro 4k, dus het is een overwinning voor de Mavic.

Wat de kwaliteit van foto’s betreft, biedt de Spark alleen JPEG, terwijl de Mavic Pro RAW + JPEG biedt. De meeste professionele fotografen zullen zeker RAW-ondersteuning willen voor de extra breedtegraad die RAW-bestanden bieden bij nabewerking.

Ik moet echter vermelden dat de JPEG-beeldkwaliteit rechtstreeks uit de DJI Spark komt Uitstekend, en eigenlijk veel beter dan de DJI Phantom 4 (die ik hier heb besproken).

De kleuren zien er geweldig uit en het beeld is scherp en levendig. Hoewel het een JPEG is, kunt u nog steeds comfortabel uw voorinstellingen toepassen op de afbeeldingen in de post en ze er goed uit laten zien. (Alle afbeeldingen in deze review zijn verwerkt in Lightroom.)

DJI spark-afbeelding

DJI Spark | 1/320 f/2.6 ISO 100 | JPEG-afbeelding bewerkt in Lightroom

Met de RAW bestanden van de DJI Mavic Pro is er inderdaad meer ruimte om te experimenteren met witbalans of schaduw/hooglicht herstel, maar verwacht niet veel van de kleine 1/2.3″ sensor.

Als je je hooglichten blaast of je schaduwen verplettert, zwaai dan voor altijd vaarwel aan dat detail 🙁

Ook introduceert alles boven het basisniveau ISO snel ruis, dus verwacht geen fotografie bij weinig licht met deze drones (het is ook onverstandig om toch na zonsondergang te vliegen).

De onderstaande afbeelding is gemaakt met ISO 800 tijdens de receptie van een Sri Lankaanse bestemmingsbruiloft die ik onlangs heb gefotografeerd. Het is een acceptabel beeld, maar je zult merken dat ik op 1/100 moest fotograferen om te proberen een zo laag mogelijke ISO in evenwicht te brengen met een belichting die niet te donker was – bij hogere winden was dit misschien niet mogelijk.

Ik heb de belichting van de foto in de post niet helderder gemaakt, zodat je een idee kunt krijgen van het werkelijke omgevingslicht toen ik het nam.

DJI Spark hoge ISO

DJI Spark | 1/100 f/2.6 ISO 800 | JPEG-afbeelding bewerkt in Lightroom

Het is moeilijk te zeggen of er een opmerkelijk visueel verschil is tussen een JPEG-bestand van de Spark versus een RAW die is bewerkt tot een JPEG van de Mavic Pro, maar ik geef er gewoon de voorkeur aan om de optie van de RAW van de Mavic Pro te hebben.

Ik weet zeker dat veel andere professionele fotografen hetzelfde zullen zijn.

De DJI Mavic Pro biedt ook een verhouding van 16: 9 voor foto’s, wat ik veel aantrekkelijker vind dan de 4: 3 die de Spark biedt. 16:9 geeft een veel filmischer gevoel aan de dronefoto, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding, genomen bij de ingang van een grot.

Ik fotografeer meestal drones op een automatische belichtingsinstelling, zodat ik me geen zorgen hoef te maken over extra variabelen terwijl ik me probeer te concentreren op het vliegen. Op de onderstaande foto wilde ik echter de omgevingstemperatuur onderbelichten, omdat het paar voldoende werd verlicht door een zonnestraal, dus ik heb handmatig gefotografeerd.

mavic-pro-trouw-fotografie

DJI Mavic Pro Platinum | 1/320 f/2.6 ISO 100 | RAW-afbeelding bewerkt in Lightroom

Hoewel de foto hierboven er voor mij best goed uitziet, als je wilt verbazingwekkend beeldkwaliteit uit een drone, je zult de grote dollars moeten ophoesten.

Zoiets als de Phantom 4 Pro beschikt over een 1″-sensor voor veel betere foto’s.

Aan het einde van de dag kunnen beide beelden van de DJI Spark en de DJI Mavic Pro comfortabel professioneel worden gebruikt, ondanks dat slechts één drone RAW-ondersteuning biedt.

Uw klant zal zo onder de indruk zijn van zijn luchtfoto, dat marginale verschillen in beeldkwaliteit er helemaal niet toe doen.

| beeldkwaliteit Winnaar | Mavic Pro

Nr. 7 | DJI Spark vs Mavic Pro | Lawaai

spark vs mavic pro voor fotografen

DJI Spark bovenop een DJI Mavic Pro Platinum met de propellerarmen gestrekt.

Het geluid dat door een drone wordt geproduceerd, is een zeer belangrijke overweging naar mijn mening. Grappig genoeg was dit de allerbelangrijkste factor om eindelijk te upgraden van de DJI Spark naar de Mavic Pro Platinum.

Vliegen met een drone trekt meestal een menigte aan, meestal vanwege het geluid dat het veroorzaakt tijdens het opstijgen en landen. Voor de grotere drones geldt dat ze zelfs in de lucht nog steeds de aandacht kunnen trekken vanwege hun lawaai.

De meeste fotografen zullen hun drones zo onopvallend mogelijk willen laten vliegen, zowel om het openhartige karakter van hun foto te behouden (vooral als het leden van het publiek omvat), als ook om hun eigen angst te redden – ik word erg nerveus als ik met een drone vlieg met een groot publiek dat kijkt, en ik weet zeker dat je hetzelfde zou voelen!

Aangezien de DJI Spark de kleinste, lichtste drone in de DJI-line-up is, is het logisch dat hij ook de stilste is. Ik had al eerder een gewone Mavic Pro in de vlucht gehoord en wist dat het een luidruchtiger beest was en veel meer kans had om de aandacht te trekken.

Mavic Pro voor bruidsfotografie

DJI Mavic Pro Platinum | 1/6400 f/2.2 ISO 100 | RAW-afbeelding bewerkt in Lightroom

Toen ontdekte ik de DJI Mavic Pro Platinum en dat veranderde allemaal. Voor een extra 300-of-zo dollars biedt de Platinum sterk verminderde geluidsniveaus.

Wat nog belangrijker is, de ’toonhoogte’ of toon van het geluid geproduceerd door de DJI Mavic Pro Platinum maakt het nog minder opvallend dan de Spark! (Bekijk deze video als je wilt horen hoe een Spark klinkt.)

Als je je kunt voorstellen dat de originele Mavic Pro klinkt als een zwerm boze bijen, is de DJI Mavic Pro Platinum meer een grote bureauventilator op een lage stand – een laag, diep geluid dat niet lijkt op een geluid dat je normaal in het dagelijks leven zou horen.

Zoals ik al eerder zei, was dit een enorme overweging voor mij, en ik ben zo blij dat ik een drone heb gevonden die leden van het publiek niet zal storen (vooral op een bruiloft), terwijl ik nog steeds een geweldige luchtfoto kan maken.

Lawaai | Winnaar | Mavic Pro PLATINUM (N.B. niet de regelmatig Mavic Pro)

Nr. 8 | DJI Spark vs Mavic Pro | Wendbaarheid

spark vs mavic pro voor fotografen

De DJI Spark naast de DJI Mavic Pro Platinum met armen uitgestrekt en gimble cover bevestigd.

De snelheid en behendigheid van een drone die wordt gebruikt voor foto’s moet grotendeels zijn irrelevantRechts? Dat dacht ik toch…

De DJI Spark is klein en wendbaar en kan veel gemakkelijker binnenshuis of door krappe ruimtes worden gevlogen dan de Mavic Pro. Het is echter ook nogal te weinig vermogen.

Naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt met je drone, wil je hem steeds verder weg laten vliegen om de foto te maken die je wilt, of gewoon om te verkennen.

Als ik heel eerlijk ben met mezelf, heb ik een drone gekocht als speelgoed om een gebied van bovenaf te verkennen, ver weg van waar ik sta. Ik ben absoluut dol op deze mogelijkheid en het verbaast me dat het beschikbaar is voor consumenten voor deze prijs.

Hoewel de Spark zichzelf in normale omstandigheden goed hanteert, wordt hij, zodra de wind aantrekt, veel rondgegooid en merkte ik dat ik veel meer vocht om mijn fotocompositie te bereiken dan met de veel sterkere Mavic Pro.

Met zijn krachtigere motor en bredere propeller-spanwijdte stuurt de Mavic Pro veel beter dan de Spark, en de extra snelheid betekent dat je ook veel sneller en gemakkelijker kunt komen waar je nodig hebt.

Agility | Winnaar | Mavic Pro

DJI Spark vs Mavic Pro | Conclusie

DJI Spark panorama

DJI Spark | Panorama-modus | 1/160 f/2.6 ISO 100

Ik heb geen van de videofuncties van de DJI Spark of de DJI Mavic Pro genoemd, omdat dit een vergelijking was van deze drones voor fotografen. Ik wilde alleen die factoren benadrukken die voor mij belangrijk waren bij het overwegen van welke drone te houden.

Voor mij maakte het hebben van een drone die tot 30 minuten in de lucht kan blijven, niet te veel aandacht trekt wanneer hij wordt gevlogen en netjes kan inpakken, mijn uiteindelijke beslissing heel gemakkelijk.

Ik raad de Mavic Pro Platinum ten zeerste aan voor fotografen, of voor iedereen die wil profiteren van een drone.

De DJI Spark is een ongelooflijk product en ik kijk uit naar de volgende iteratie waarvan ik hoop dat deze opvouwbare armen en een langere levensduur van de batterij zal brengen. Tot die dag komt, beschouw ik de Spark meer als speelgoed om op zeer korte afstand te gebruiken (ondanks zijn mogelijkheden op papier).

We zullen nog even moeten wachten op een drone ter grootte van een handpalm die comfortabel professioneel kan worden gebruikt, maar in de tussentijd ben ik zo blij met mijn aankoop van de DJI Mavic Pro Platinum en ben ik van plan deze zoveel mogelijk tijdens het werk van de klant te gebruiken.

Hoewel ik geen extra’s in rekening breng voor luchtfotografie, is het geweldig om mijn klanten te kunnen verrassen met ‘iets extra’, en voor mij is de DJI Mavic Pro Platinum de perfecte tool om dit te doen.

UPDATE 2018: DJI Mavic Air vs DJI Mavic Pro Platinum

DJI Mavic lucht vs Mavic Pro

Na de release van de palmformaat DJI Mavic Air in 2017, dacht ik dat het het beste zou zijn om dit bericht bij te werken met een vergelijking met de DJI Mavic Pro Platinum.

Ik zal niet de moeite nemen om de DJI Spark te vergelijken met de DJI Mavic Air, ik beschouw de laatste als een vervanging voor de eerste en in veel opzichten superieur.

Vooral trouwfotografen die hun klanten iets anders willen bieden zonder de bank te breken (en zonder hun toch al uitpuilende cameratassen te overbelasten!) zijn massaal naar de DJI Mavic Air… maar hebben ze de juiste beslissing genomen? Nou, ja en nee.

Ik hou van de vormfactor van de DJI Mavic Air. Het opvouwbare ontwerp maakt de drone zo hoog en breed als een smartphone, nauwelijks groter dan de aanvullende controller.

Als een kanttekening raad ik je ten zeerste aan om de controller te kopen – de Wifi-implementatie waarmee je met je smartphone met de Mavic Air kunt vliegen, is een gimmick en ik zou het beperkte bereik niet vertrouwen, vooral niet voor professioneel gebruik. Je kunt het beste investeren in een Fly More Combo zoals deze.

DJI mavic air fly meer combo

Als je investeert in de DJI Mavic Air, raad ik je aan de ‘Fly More Combo’ te kopen die een controller bevat.

Ik leende een paar weken als DJI Mavic Air om te testen tegen mijn DJI Mavic Pro Platinum, en hoewel ik dol was op de mogelijkheid om het in mijn jaszak te dragen, is dit waar mijn liefde voor deze revolutionaire drone eindigde.

De Mavic Air klinkt nog steeds als een zwerm boze bijen, zelfs luider dan zowel de Spark als de Mavic Pro, en veel luider dan mijn Mavic Pro Platinum, die veruit de stilste van de partij is.

Het volume van de drone zou voor u van belang moeten zijn, zelfs als u denkt dat het nu onbeduidend is. Het hebben van een stillere drone is van onschatbare waarde in de meeste openbare gebruikssituaties, vooral op bruiloften.

Wat de vliegtijd betreft, kwam de Mavic Air uit op ongeveer 18 minuten, versus 25 minuten op de Mavic Pro Platinum. Zoals ik al eerder zei, zijn de extra minuten in de lucht cruciaal voor zowel het vinden van de juiste compositie als het bestrijden van tegenwind die schijnbaar uit het niets verschijnt.

Het is duidelijk dat, omdat de Mavic Pro groter is dan de Air met een bredere propeller tot propellerdiameter, hij veel wendbaarder en stabieler is tijdens de vlucht. Dit is het meest merkbaar in sterkere winders, waar de lucht veel gemakkelijker wordt rondgeblazen.

Wat de beeldkwaliteit betreft, waren beide drones hetzelfde, waarbij RAW-bestanden tot een acceptabele standaard bewerkbaar waren. Ik heb niet de moeite genomen om video te testen omdat ik er niet in geïnteresseerd ben, maar in alle opzichten is de kwaliteit op beide apparaten zeer vergelijkbaar.

Wat de controllers betreft, is de Mavic Pro-controller in verschillende opzichten beter. Er is geen scherm op de controller van de Mavic Air om real-time vluchtinformatie weer te geven, geen belichtingsknop aan de achterkant van de controller, minder rubber en metaal en geen 5-assige joystick (het ding voor het bedienen van DJI-brillen en het toewijzen van aangepaste functies).

Dan is er de eigenlijke videotransmissiesynchronisatie – iets genaamd Ocusync op de Mavic Pro zorgt voor een consistent duidelijke videofeed op 1080p zonder latentie, en het signaal is betrouwbaar.

Met de Mavic Air aan de andere kant merkte ik dat de transmissie vergelijkbaar was met de Spark, met 720p-feed en een signaal dat vaak stotterde en bevriest, vooral wanneer de drone ver weg werd gevlogen. Kortom, ik had er geen vertrouwen in om het verder te vliegen dan de directe zichtlijn.

Samenvattend denk ik dat de DJI Mavic Air een geweldige drone is, en veel leuk om te vliegen. Ik beschouw het echter meer als speelgoed, of in het beste geval een drone om te worden gebruikt voor korte afstandsvluchten van korte duur bij weinig wind. Als dit alles is waar je het voor nodig hebt, ga je gang, maar zorg ervoor dat je deze Fly More Combo krijgt en veel oefent voordat je hem gebruikt in elke situatie waarbij andere mensen betrokken zijn!

Als je van plan bent om het professioneel te gebruiken, raad ik je ten zeerste aan om een beetje meer te betalen voor de Mavic Pro Platinum of een van de grotere drones in de DJI-serie.