Driepuntsverlichting in de fotografie (opstelling, diagram & voorbeelden)

FacebookPinterestDelen

Driepuntsverlichting is de basis voor bijna alle andere portretbelichtingsopstellingen. Hiermee kun je zowel het licht als de schaduwen boetseren en zowat elke sfeer creëren.

Goed gedaan, het zorgt er ook voor dat je onderwerp goed belicht is.

Deze lichtopstelling wordt veelvuldig gebruikt zowel in videobelichting als in fotografie. Hoewel dit artikel zich voornamelijk richt op het belichten van een onderwerp in fotografie, zijn dezelfde principes van toepassing bij belichting voor video.

Laten we eens kijken naar wat er allemaal bij komt kijken en hoe we het kunnen instellen.

Samenvatting

Een driepuntsverlichtingsopstelling is typisch voor zowel video als fotografie. Het maakt gebruik van drie verschillende lichtbronnen in verschillende posities om een onderwerp of scène te verlichten (de lichten staan bekend als een sleutellicht, vullicht en tegenlicht). Dit geeft de scène diepte en maakt het mogelijk om schaduwen te besturen.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is een driepuntsverlichtingsopstelling?

Een driepuntsverlichtingsopstelling maakt gebruik van drie verschillende lichtbronnen om een bepaald onderwerp of een bepaalde scène te belichten.

Omdat er licht uit drie verschillende posities komt, kun je ervoor zorgen dat je onderwerpen goed belicht zijn, de schaduwen regelen die afkomstig zijn van de hoofdlichtbron en je onderwerp diepte geven.

Oorspronkelijk gebruikt in theater met een warm licht aan de ene kant en een koel licht aan de andere kant, hebben zowel de fotografie- als de videowereld het snel overgenomen, omdat het een van de eenvoudigste en meest veelzijdige belichtingsmethoden is om ervoor te zorgen dat beelden goed uitkomen op de camera.

Als je je afvraagt wat de drie lampjes in deze opstelling zijn, is hier een vereenvoudigde uitleg:

Toetslampje

Zoals de naam al doet vermoeden, is het sleutellampje de hoofdlicht. Het is de primaire lichtbron en creëert de algehele belichting in een scène. Daarnaast is het primaire doel om ervoor te zorgen dat de ene kant van het onderwerp goed verlicht is, terwijl de andere kant wat schaduw heeft.

Het toetslicht wordt vaak in een hoek van 45 graden ten opzichte van de camera en iets boven het onderwerp geplaatst. De grootte en intensiteit van de lichtbron die u gebruikt, bepaalt veel over waar en hoe de andere twee lampen zijn ingesteld.

In een studio of andere binnenomgeving is het sleutellicht meestal een soort gespecialiseerde lamp zoals een softbox of een beauty dish met een stroboscoop.

Het kan ook de flitser van een camera zijn of zelfs een venster. Buiten overdag dient de zon meestal als sleutellicht. U kunt experimenteren met verschillende verlichtingsmodifiers om meer drama te bieden aan hoe het sleutellicht eruitziet.

In dit lichtschema gaat één licht naar de zijkant van het onderwerp als het belangrijkste lichtpunt.

Het sleutellampje is uw belangrijkste verlichtingsbron. Buiten is het meestal de zon. In de studio is het vaak een softbox of een beauty dish. Stel hem in op 45 graden van je camera en iets boven je onderwerp. In dit voorbeeld is het sleutellicht een beauty dish.

Vullicht

Omdat het toetslicht zich meestal aan de ene kant van het onderwerp bevindt, wordt de andere kant meestal gevuld met schaduwen. Dit is een goede zaak, want schaduwen geven zowel diepte als stemming, maar je wilt toch kunnen bepalen hoe sterk ze zijn en waar ze vallen.

Dat is waar de vullicht komt binnen.

Het vullicht verzacht eventuele harde schaduwen door een beetje meer verlichting toe te voegen waar er anders geen zou zijn.

Zonder dat zullen de contouren van het onderwerp grimmiger uitkomen. Dit kan prima zijn als je voor een low-key effect gaat, maar voor natuurlijk ogende foto’s heb je een vulling nodig.

U kunt een speciale lamp gebruiken voor het vullicht, een reflector of zelfs een wit bord.

Het wordt meestal aan de andere kant van het onderwerp geplaatst dan het toetslicht. Bij portretfotografie wordt het meestal ter hoogte van het gezicht van het onderwerp geplaatst.

Het is ook zachter en aanzienlijk minder helder dan het toetslicht (tot de helft van de intensiteit).

Hoe je je vullicht gebruikt, is vaak waar het algehele gevoel van een opname binnenkomt. Een zwak, diffuus vullicht houdt veel van de schaduwen op hun plaats, creating een hoog contrast effect. Stoot het op en je onderwerp zal een helderdere, meer natuurlijke uitstraling hebben.

Gebruik een reflector in plaats van een lamp en je krijgt een ander effect, zeker als de reflector gekleurd is.

Afgezien van het toetslicht is vullicht nodig om de schaduwen aan de andere kant van het onderwerp in balans te brengen.

Het vullicht is over het algemeen kleiner en ingesteld op een lagere intensiteit dan het toetslicht. Het wordt aan de andere kant van het onderwerp geplaatst dan het toetslicht. Hier toont het diagram een softbox met een raster om de randen van de vulling beter te controleren. Het is op halve intensiteit.

Achtergrondverlichting

De achtergrondverlichting – ook wel het haarlicht of randlicht genoemd – is het laatste element van de driepuntsverlichtingsopstelling. Het wordt achter het onderwerp geplaatst (buiten het cameraframe) en creëert een hoogtepunt, alleen op het haar of rond het bovenste deel van het onderwerp, ook wel een rand van licht of een halo-effect genoemd.

Dit scheidt het onderwerp van de achtergrond, waardoor ze diepte en definitie rond hun omtrek krijgen.

In tegenstelling tot de sleutel en het vullicht, is de achtergrondverlichting niet bedoeld om directe verlichting te bieden. In plaats daarvan wordt het gebruikt om een dunne omtrek of markering rond het onderwerp te maken. Als gevolg hiervan hoeft het zelden de voorkant van het onderwerp te raken.

Afhankelijk van je scène kun je het tegenlicht direct achter het onderwerp plaatsen (zodat de camera het niet kan zien) of opzij, ver buiten beeld. De eerste optie wordt vaak gebruikt bij het belichten van video’s.

U kunt de drielichttechniek gebruiken voor het verlichten van video of foto's.

De achtergrondverlichting is de laatste van de drie lampjes. Het helpt om het onderwerp van de achtergrond te scheiden en is ergens achter het onderwerp opgesteld, hetzij naar de zijkant of direct daarachter.

Veelgestelde vragen over driepuntsverlichtingstechniek

Waarom is driepuntsverlichting belangrijk?

Driepuntsverlichting is de basis voor bijna alle andere single-subject lichtscenario’s, zowel in fotografie als bij belichting voor een video. Je kunt erop voortbouwen of lichten wegnemen, maar als je de belangrijkste principes achter driepuntsverlichting begrijpt, kun je zowat elk portret met succes verlichten.

Wat is het doel van driepuntsverlichting als het gaat om acteurs in een scène?

Omdat videorecorders niet op dezelfde manier in schaduwen kunnen kijken als onze ogen, is het belangrijk om wat licht aan de schaduwen te geven om te voorkomen dat ze donker en functieloos overkomen. Het tegenlicht is nodig om diepte te geven aan beelden die anders tweedimensionaal zouden overkomen.

Wat de acteurs zelf betreft, voegt de driepuntsverlichtingsopstelling dimensie toe aan de acteurs. De cinematograaf kan het ook gebruiken om een acteur te vormen en het beste of slechtste naar boven te halen.

Moet je hoe dan ook drie lampen hebben voor driepuntsverlichting?

Nee, er zijn een aantal vervangingen die u kunt maken voor zowel de sleutel- als de vullichten. Voor het sleutellicht wordt vaak de zon (buiten) of een raam (binnen) gebruikt. Voor het vullicht kunt u een reflector, bouncekaart of iets wits gebruiken om het toetslicht terug te reflecteren op het onderwerp. Dit kan witte kaarten, posterbord of zelfs een witte muur zijn.

Wat is meestal het helderste licht op een onderwerp in een driepuntsverlichtingssysteem?

Het sleutellicht is bijna altijd het helderste licht in een scène. De rest van je verlichting zal daarop gebaseerd zijn.

Aan welke kant moet het sleutellampje branden?

Het sleutellicht moet aan de kant worden geplaatst waar het hoofdlicht in uw scène vandaan zou komen. Als uw sleutellampje bijvoorbeeld in de zon staat, plaatst u het aan de kant waar de zon in uw scène zou zijn. Het is ook belangrijk om het in een geschikte hoek en hoogte te plaatsen om het licht van de zon te benaderen.

Ook moeten het sleutellicht en het vullicht aan weerszijden van elkaar zitten.

Laatste woorden

Driepuntsverlichting is uiterst veelzijdig. Door het type verlichtingsinstrumenten dat u gebruikt te variëren, te experimenteren met hoe dicht of ver ze van het onderwerp verwijderd zijn en hun intensiteit te variëren, kunt u een aantal verschillende looks creëren.

U kunt ook veranderen hoe hard of zacht het licht is door verschillende lichtmodifiers te gebruiken (d.w.z. rasters, diffusers, enz.).

Zodra u de verlichtingstechnieken met drie lampen onder de knie hebt, kunt u vervolgens uitbreiden naar een vierpuntsverlichtingssysteem (bijvoorbeeld een achtergrondlicht toevoegen) of terugbrengen tot slechts één lamp, afhankelijk van de beoogde look.

Hoe dan ook, het begrijpen van de principes achter driepuntsverlichting zal de deur openen naar effectieve portret- en videoverlichting.

Wat denk je? Heb je deze specifieke belichtingstechniek geprobeerd voor fotografie of fof video? Hoe werkte het voor jou?

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer