DxO PhotoLab Beoordeling

FacebookPinterestDelen

In deze review van DxO PhotoLab gaan we kijken waarom u deze ongelooflijk uitgebreide en gebruiksvriendelijke applicatie zou moeten overwegen.

Zoals u weet, is er al een hoog kaliber fotobewerkingssoftware op de markt beschikbaar.

Adobe heeft de neiging om de industrie te domineren dankzij hun bekwaamheid en advertentiebudget en als gevolg daarvan vinden sommige van de minder bekende ontwikkelaars het moeilijk om uw aandacht te trekken. Dat is jammer, want we missen een aantal echte pareltjes.

DXO FOTO LAB 4

DXO FOTOLAB

Krachtige en intuïtieve beeldbewerking met een breed scala aan intelligente aanpassingen, effecten met één klik en meer.

Gebruik code SHOTKIT om 15% te besparen

Controleer de huidige prijs

Als schrijver voor Shotkit mag ik allerlei fotografiegerelateerde producten beoordelen , inclusief bestandsbeheer en bewerkingssoftware. Een ding dat ik leuk vind aan dit optreden is de mogelijkheid om nieuwe en opwindende producten onder je aandacht te brengen.

De mensen van DxO hebben een compleet platform voor fotobewerking en beeldbeheer ontwikkeld dat me meteen verraste – op een goede manier.

Als u in het verleden fotobewerkingssoftware hebt gebruikt, hebt u ongetwijfeld een leercurve ervaren voordat u vertrouwd raakte met de nuances ervan.

Soms is die leercurve steil en frustrerend, vooral als je alleen maar wat snelle bewerkingen wilt toepassen. Het duurt even voordat het kwartje valt en je eindelijk de nodige kennis ontwikkelt om je workflow te optimaliseren.

Andere keren is de leercurve een fluitje van een cent en krijg je het meteen. DxO PhotoLab lijkt daar veel op.

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Wat is DxO PhotoLab?

DxO PhotoLab 4 is de nieuwste versie van de DxO RAW-afbeeldingseditor en bestandsbeheertoepassing.

T is een robuuste en uitgebreide oplossing voor fotobewerking dat geeft veel van de bekende softwareoplossingen een run voor hun geld.

PhotoLab 4 heeft een volledige reeks beeldbewerkingstools en -processen die zijn ontworpen om zowel mensen als doorgewinterde professionals te ondersteunen.

Voor de hobbyist, liefhebber of professionele fotografen biedt DxO PhotoLab 4 een platform om afbeeldingsbestanden effectief te beheren en bewerkingen op pro-niveau te bieden.

Het is verkrijgbaar in twee varianten:

 • De Essential-versie biedt een volledig scala aan bewerkingstools en functies die ideaal zijn voor de enthousiaste fotograaf.
 • De Elite-versie versterkt de bewerkingsvaardigheid van de software door een groot aantal professionele tools te bieden die geschikt zijn voor zelfs de meest voorzichtige kunstfotografen die er zijn.

Vanuit het tabblad DxO PhotoLibrary hebt u toegang tot alle bestanden op uw computer en aangesloten opslagstations.

Hier kunt u verzamelingen afbeeldingen rangschikken in unieke groepen of projecten. Het tabblad PhotoLibrary toont ook een miniatuurvoorbeeld van de geselecteerde afbeeldingen met de mogelijkheid om sterren te rangschikken en te markeren met rode en groene verkeerslichten.

Als u naar het tabblad Aanpassen gaat, wordt een wereld aan bewerkingsmogelijkheden geopend, die allemaal zijn opgeslagen in een nette en gebruiksvriendelijke interface.

In Aanpassen kun je eenvoudige en snelle bewerkingen op je foto’s toepassen om ze ‘Insta-Ready’ te maken. Je kunt ook werken met de vaste hand van een meester-ambachtsman en oneindige veranderingen en correcties toepassen tijdens je workflow.

Bovendien kunt u met een zeer aanpasbare werkruimte de bewerkingstools zo inrichten dat ze perfect passen bij uw top-down workflow en uw efficiëntie optimaliseren.

Een van de beste dingen over de DxO-software is hoe gemakkelijk het te gebruiken is. Hoewel de lay-out enigszins bekend zal zijn voor degenen die andere bewerkingsoplossingen hebben gebruikt, is er iets aan het DxO-aanbod dat beter is.

De algehele presentatie is helder en schoon en u merkt dat uw oog en muis op natuurlijke wijze door zowel de tabbladen PhotoLibrary als Customize navigeren.

Dit soort presentaties gaat een lange weg voor degenen die worden geïntimideerd door complexe bewerkingssoftware – plus elke tool heeft een ‘?’ markering ernaast that geeft een eenvoudige uitleg.

Systeemvereisten

Mac

 • Intel Core™ i5 of hoger
 • 4 GB RAM (6 GB aanbevolen)
 • 2 GB of meer beschikbare ruimte op de vaste schijf
 • OS X 10.11 (El Capitan), 10.12 (macOS Sierra), 10.13 (macOS High Sierra)
 • Grafische kaart met 512 MB videogeheugen voor GPU-versnelling

Ramen

 • Intel Core® 2 of AMD Athlon™ 64 X2 of hoger (Intel Core® i5 of hoger aanbevolen)
 • 4 GB RAM (8 GB aanbevolen)
 • 4 GB of meer beschikbare ruimte op de vaste schijf
 • Microsoft® Windows® 7 (64-bits) met Service Pack 1, Microsoft® Windows® 8.1 (64-bits) of Microsoft® Windows® 10 (64-bits)
 • DirectX 9.0c-compatibel systeem
 • OpenCl 1.2-compatibele grafische kaart met 1 GB videogeheugen voor OpenCL-versnelling

Ondersteunde bestandsindelingen

 • DNG-bestanden zolang ze zijn gegenereerd door Adobe Lightroom of Adobe DNG Converter, en zolang het originele RAW-formaat ook in het programma wordt ondersteund.
 • DNG-bestanden die native zijn gemaakt door ondersteunde camera’s.

KLIK HIER OM DE LAATSTE PRIJS TE BEKIJKEN

Wat is er nieuw in DXO Photolab 4?

Hoewel DXO de nieuwste versie van zijn software graag als ‘revolutionair’ bestempelt, lijkt het meer een evolutie naar Photolab 3. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk!

De belangrijkste nieuwe functies zijn:

 • DeepPrime: een revolutionaire demosaicing en denoising technologie gebaseerd op kunstmatige intelligentie en getraind met deep learning.
 • Slimme werkplek: een nieuwe dynamische interface met een eenvoudigere workflow met batch hernoemen.
 • Geavanceerde geschiedenis: een nieuwe en exclusieve bewerkingsgeschiedenistool om terug te scrollen naar verschillende momenten in het bewerkingsproces.
 • Selectief kopiëren plakken: om de instellingen van verschillende vergelijkbare afbeeldingen te synchroniseren door afzonderlijke bewerkingen van de ene foto op de andere toe te passen.
 • Instant water maken: om watermerken rechtstreeks aan uw foto’s toe te voegen.

Functies zoals Selective Copy Paste hebben Photolab in lijn gebracht met de meeste andere populaire afbeeldingseditors, maar het is de nieuwe DeepPrime-functie die bijzonder indrukwekkend is.

Het kunnen bekijken van watermerken in de software (in tegenstelling tot Lightroom dat ze op exposrt toevoegt) is een andere leuke touch.

Functies

 • DxO PhotoLibrary – Bestandsbeheer

De bestandsbeheerkant van PhotoLab 3

De bestandsbeheerkant van PhotoLab is schoon en eenvoudig te gebruiken.

Een van de grootste uitdagingen van elke bewerkingsworkflow is om eerst uw foto’s te lokaliseren en op te slaan.

Hoewel we zwaar kunnen investeren in interne en externe opslag, komt het allemaal neer op niets als u uw afbeeldingen niet kunt vinden. Gelukkig heeft DxO PhotoLab een super schone en eenvoudig te gebruiken workflow voor bestandsbeheer ideaal voor hobbyisten en professionele fotografen.

Ongeacht het beheren van een paar honderd afbeeldingen of een paar duizend, de software zoekfuncties zijn snel en nauwkeurig dankzij de DxO PhotoLibrary kant van de software.

Er zijn een aantal zoekparameters beschikbaar om bestanden te vinden, waaronder ISO, Diafragma, Datum en Trefwoorden.

Als u bijvoorbeeld een verzameling foto’s hebt geopend in de PhotoLibrary, wordt u door te zoeken naar ISO weergegeven hoeveel afbeeldingen overeenkomen met elk van de standaard ISO-instellingen.

Het toevoegen en wijzigen van trefwoorden is eenvoudig dankzij een handig metadatapaneel binnen de PhotoLibrary.

Het nadeel van bestandsbeheer is dat PhotoLab alleen RAW-bestanden herkent die zijn gemaakt met een camera die de software ondersteunt. Op dit moment is de lijst met ondersteunde camera’s niet uitgebreid en ik vond dit als Fujifilm-shooter ongelooflijk beperkend.

Ik was hier verbaasd over, omdat ik niet eens dacht dat een applicatie van de huidige generatie als deze niet alle cameramerken zou ondersteunen – je kunt hieronder meer lezen over hun beslissing om de Fujifilm X-Trans-sensor te negeren.

Afgezien daarvan kunt u afbeeldingen rechtstreeks uit uw Adobe Lightroom-catalogi importeren en uw bewerkingsstappen binnen DxO PhotoLab voortzetten. Dit compatibiliteitsniveau is een bonus voor DxO-gebruikers die mogelijk al toegang hebben tot Lightroom of van de ene app naar de andere overstappen.

 • DxO Customize – Bewerkingstools

De bewerkingstools op het tabblad Aanpassen van PhotoLab 3 bieden een uitgebreide kit voor elk niveau van fotograaf.

De bewerkingstools op het tabblad Aanpassen van PhotoLab bieden een uitgebreide kit voor elk niveau van fotograaf.

Het tabblad Aanpassen van DxO PhotoLab beschikt over een goed ingedeelde en verstandige werkruimte die is uitgerust met een volledige suite van bewerkingstools.

De linkerkant van het tabblad is voorzien van een voorbeeldvenster Verplaatsen / Zoomen en een menu Metagegevens om alle essentiële afbeeldingsinformatie in één oogopslag te bekijken.

Bovendien kunt u in dit menu de bijbehorende trefwoorden bekijken en wijzigen om het bestandsbeheer zo geoptimaliseerd mogelijk te maken.

Net daaronder bevindt zich de presetbibliotheek met een bestaand bereik van snel toe te passen en gerenderde voorinstellingen.

Helemaal rechts in de werkruimte bevat inklapbare menu’s met de aangepaste configuratie, waaronder Histogram, What’s New In PL3, Essential Tools, Light, Colour, Detail en Geometry.

Elk van deze menu’s biedt een gestapelde set tools met handige activeringstabbladen om de wijziging snel te verwijderen en het verschil te bekijken. Elke tool is uitbreidbaar en bevat een ? blok om een handige uitleg te krijgen over het gebruik van de tool.

Als gevolg van dit nette stapel- en instortsysteem kunt u houd uw werkruimte schoon en vrij van uitgebreide menu’s waar je doorheen moet scrollen.

Ook, en dit is het stukje dat ik het leukst vind, u kunt uw gereedschapsselectie volledig aanpassen. U kunt paletten met gereedschappen in de werkruimte laten zweven, ze naar het linkerdeelvenster verplaatsen en ze zelfs volledig uit het zicht verwijderen.

Onder aan de werkruimte bevindt zich een filmstrook met miniaturen van de groep die u bewerkt. Langs de bovenkant zijn een reeks snelle toegangsfuncties.

Voor de professionals die er zijn, kan PhotoLab 4 comfortabel batchverwerking verwerken om consistentie in beeldcollecties te garanderen. Het biedt ook een volledig exportselectieproces om ervoor te zorgen dat u het juiste bestandstype voor de taak maakt.

 • DxO HSL

Het DxO ColourWheel biedt een handig visueel hulpmiddel voor het fijn en creatief regelen van kleuren.

Het DxO ColourWheel biedt een handig visueel hulpmiddel voor het fijn en creatief regelen van kleuren.

Een van de functies die nieuwer is voor DxO PhotoLab is de HSL-tool – een stap hoger dan de kleurbeheertools in PhotoLab 2 en 3.

HSL staat voor Hue, Saturation en Luminance en is een tool voor kleurbeheer.

Het visuele DxO ColourWheel biedt een eenvoudige manier om de kwaliteit en verzadiging van de kleuren in uw afbeeldingen te beheren. U kunt afbeeldingen verfijnen door kleuren te vervangen en zelfs de kleuren over een bereik te standaardiseren.

De gereedschappen Verzadiging en Luminantie bieden een geavanceerde methode om de pons en dichtheid van kleuren nauwkeurig aan te passen. Bovendien kunt u de intensiteit van de verschillende afzonderlijke kleurkanalen regelen om uw foto’s nog creatiever te laten lijken.

 • DxO ClearView Plus lokale contrastoptimalisatie

PhotoLab 3 beschikt over een ClearView-tool voor het verminderen van atmosferische nevel en het op natuurlijke wijze verhogen van het contrast.

DxO PhotoLab beschikt over een ClearView-tool voor het verminderen van atmosferische nevel en het verhogen van het contrast op natuurlijke wijze.

De DxO PhotoLab ClearView Plus is een handig hulpmiddel voor het uittrekken van de details en het toepassen van contrast op gebieden van een afbeelding die verloren zijn gegaan in de waas. Het is vooral handig voor landschapsfotografen die te maken hebben met atmosferische nevel bij het fotograferen in stoffige, rokerige gebieden of zelfs smog boven een stad.

Het bereikt dit door het gebruik van slimme technologie om het beeld te analyseren en bestaand contrast te detecteren. Het verhoogt vervolgens het contrastniveau om die gebieden te verbeteren.

Wat ik leuk vind aan deze functie is de mogelijkheid om snel contrastpunctie toepassen op afbeeldingen anders dan landschapsfoto’s.

Het effect is niet overdreven dramatisch en zorgt ervoor dat foto’s er natuurlijk uitzien terwijl ze hun tonale variaties verhogen , vooral in wazige en wazige secties.

 • DxO-voorinstellingen

Voorinstellingen zijn een snelle en leuke manier om filters toe te passen op uw afbeeldingen.

De PhotoLab-voorinstellingen zijn een snelle en leuke manier om filters toe te passen op uw afbeeldingen.

Voor degenen die graag een snelle bewerking toepassen of een creatieve look willen toevoegen aan een saaie afbeelding, levert DxO PhotoLab een reeks leuke presets.

Presets lijken veel op de filters op mobiele telefoons die met één klik op de knop een stemming op een afbeelding toepassen.

De presets die vooraf op DxO zijn geïnstalleerd, omvatten een reeks stijlen die geschikt zijn voor portretten, landschap, kleurstemmingen en monochrome afbeeldingen. U kunt meer voorinstellingen aan de collectie toevoegen en uw eigen voorinstellingen maken.

Bovendien heeft PhotoLab 4 een handige presetknop langs de bovenste menubalk die, wanneer erop wordt gedrukt, een reeks miniaturen biedt die laten zien hoe een reeks voorinstellingen eruit zal zien op een geselecteerde afbeelding.

Dit is niet alleen een geweldige manier om te laten zien hoe uw afbeelding eruit zal zien, maar het helpt ook bij het maken van de juiste selectie door vergelijking.

 • DxO Prime &Slimme Verlichting

DxO slimme lighting en PRIME werken aan het maximaliseren van de resultaten van fotografie bij weinig licht.

DxO Smart Lighting en PRIME werken aan het maximaliseren van de resultaten van fotografie bij weinig licht.

De mensen van DxO hebben vrij veel vertrouwen in hun ’toonaangevende’ denoise-oplossing, gedurfd DxO DeepPRIME genoemd.

Ze moedigen fotografen ten zeerste aan om opnamen bij weinig licht zo ver mogelijk te duwen en PhotoLab te gebruiken om beelden die worden beïnvloed door hoge ISO-ruis effectief te herstellen.

Bovendien zeggen ze dat je dit kunt doen zonder kleur- of beeldintegriteit te verliezen.

Ik moet toegeven; Ik vond het geluidsbeheer ongelooflijk efficiënt bij het uittrekken van de beelddetails en rendering zonder merkbare schade.

Natuurlijk is PhotoLab 4 beter geschikt voor camera’s met een hoge resolutie die van nature beter zijn in het beheren van omstandigheden met weinig licht en het minimaliseren van ruis.

DxO Smart Lighting is een andere functie waar DxO blij mee is en draagt ook bij aan het beheren van foto’s die zijn gemaakt met minder dan ideale lichtomstandigheden.

Met DxO Smart Lighting kunt u deze functie snel activeren om details uit donkere en schaduwpartijen te halen. Evenzo kunt u uitgeblazen hoogtepunten tot op zekere hoogte terugschuiven en verloren details terugwinnen.

Algemene prestaties

DxO PhotoLab is een briljante bewerkingstool - op voorwaarde dat je geen Fuji-shooter bent!

DxO PhotoLab is een briljante bewerkingstool – op voorwaarde dat je geen Fuji-shooter bent!

Ik moet zeggen dat ik ongelooflijk onder de indruk was van de algehele prestaties van DxO PhotoLab.

Ik had geen problemen met het importeren of exporteren van bestanden gedurende de tijd dat ik de software gebruikte. Bovendien was er bij het toepassen van wijzigingen in afbeeldingen door middel van bewerkingen, voorinstellingen of het toepassen van enkele van de slimme bewerkingstools geen duidelijke vertraging of verwerkingstijd.

Ter referentie en de doeleinden van deze review gebruik ik een iMac met een 3,4 GHz Quad-Core Intel Core i5-processor, 16 GB RAM en een Radeon Pro 560 4 GB grafische kaart. Mijn besturingssysteem is de nieuwste macOS Catalina.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat DxO PhotoLab 4 nog steeds niet alle huidige formaten van digitale camera’s ondersteunt. Het is hierdoor dat deze specifieke app mij als toekomstige klant is kwijtgeraakt!

DxO PhotoLab ondersteunt FUJIFILM camera’s NIET – en ze zijn ook niet van plan om dat binnenkort te veranderen. Dus voor een Fuji-shooter als ik roept dat de vraag op waarom Fujifilm niet?

Volgens DxO (ze moeten deze vraag vaak krijgen) heeft het allemaal te maken met de stijl van beeldsensoren die Fuji gebruikt in hun spiegelloze camera’s.

De meeste digitale camera’s gebruiken een beeldsensor met een Bayer-matrix die bestaat uit rijen afwisselend blauwe/groene en rood/groene pixels. DxO Labs-software leest en begrijpt RAW-afbeeldingsbestanden die met deze matrix zijn gemaakt.

Fujifilm X-Trans sensoren gebruiken een andere matrix dan de Bayer en daardoor herkent de software deze RAW bestanden niet.

Net als voor andere systemen ondersteunt DxO PhotoLab volledig Sony, Nikon en Canon DSLR en spiegelloze camera’s en hun bestandstypen. Zorg ervoor dat u bij de DxO-website controleert of uw camera wordt ondersteund voordat u deze aanschaft.

Ik merkte dat toen ik PhotoLab opende en een map met Nikon- en Sony RAW-bestanden selecteerde, de software vroeg om bijgewerkte Optics Modules te downloaden. Dit proces zorgt ervoor dat de software het beeld kan corrigeren op basis van lens- en cameraprofielen.

Waar voor je geld

DxO heeft een briljante prijsstructuur die het toegankelijk voor verschillende niveaus van fotografen. Bovendien kunt u een gratis proefversie downloaden en spelen voordat u de creditcard tevoorschijn haalt.

Voor de hobbyist en enthousiaste fotografen is er het DxO PhotoLab 4 Essential-pakket dat bestandsbeheer- en bewerkingstools biedt. Het bevat ook enkele van de nieuwe versie 3-functies, zoals het DxO-kleurenwiel en DxO Smart Lighting om uw afbeeldingen te verbeteren.

Een niveau daarboven is het DxO PhotoLab 4 Elite-pakket, dat alle functies van het Essential-pakket biedt plus extra functies op pro-niveau, zoals DxO PRIME, DxO ClearView en cameragekalibreerd ICC-profielbeheer.

Op dit moment kost de Essential-versie je ongeveer $ 130 en de Elite-versie iets minder dan $ 200, hoewel ze te koop zijn.

Omdat DxO een reeks andere beeldbewerkingstoepassingen heeft, kunt u PhotoLab opnemen in een bundel met DxO FilmPack 5 en DxO ViewPoint 3 – die allemaal compatibel zijn met Adobe Photoshop en Lightroom.

Als u een bestaande DxO PhotoLab-gebruiker bent, zijn er ook goedkope upgradeplannen beschikbaar.

Hier is een overzicht van de functies die zijn opgenomen in elke DxO PhotoLab-optie:

DxO PhotoLab 4 Essentieel

 • HSL en DxO ColorWheel
 • Reparatie tool
 • DxO Lens Scherpte
 • PhotoLibrary
 • Optische correcties
 • DxO Slimme Verlichting
 • Spot Weighted-modus
 • Selectieve toon
 • Ingebouwde voorinstellingen
 • Batchverwerking
 • Aanpasbare werkruimte
 • Interactie met Adobe Lightroom

DxO PhotoLab 4 Elite

 • Alle functies van DxO PhotoLab 4 Essential plus:
 • PRIME-denoising (RAW)
 • DxO ClearView Plus
 • Anti-moiré gereedschap
 • Ondersteuning voor DCP-kleurprofielen
 • Cameragekalibreerde ICC-profielen beheren
 • Kleurweergaveprofielen
 • Meerdere exporten
 • Editor voor voorinstellingen
 • Gedeeltelijke voorinstellingen maken
 • Aanpasbare paletten

KLIK HIER OM DE LAATSTE PRIJZEN TE BEKIJKEN

DxO PhotoLab 4 Review | Conclusie

Over het algemeen is DxO PhotoLab een krachtige en uitgebreide oplossing voor bestandsbeheer en RAW-beeldbewerking.

Bovendien is het zeer geschikt voor fotografen die nieuw zijn in het bewerkingsproces en fotografen die doorgewinterde professionals zijn. In lijn daarmee kan het scala aan bewerkingstools worden aangepast aan elk genre en ervaringsniveau.

Bovendien maakt het kunnen kiezen uit twee variaties ideaal geprijsd het verschil in vergelijking met andere aanbiedingen op de markt.

Als u wilt ontsnappen aan de abonnementen van Adobe, op zoek bent naar een schone start of net begint met fotografie, is DxO PhotoLab 4 de perfecte zelfstandige workflowbeheertool.

Het feit dat DxO PhotoLab de Fujifilm-fotografen vrijwel heeft genegeerd, is echter een beetje vreemd.

Ik heb de forums gelezen en de opmerkingen gezien van niet-Fuji-shooters die beweren dat de beeldkwaliteit niet aan dezelfde normen voldoet als andere merken – dus we hebben niet zo’n krachtige tool nodig.

Ik heb ook de opmerkingen gezien dat Fujifilm slechts een onbeduidend deel uitmaakt van de totale shooters met behulp van bewerkingssoftware.

Als dat het geval zou zijn, waarom zouden bedrijven zoals Adobe, Skylum, Capture One en Exposure dan allemaal hun uiterste best doen om Fujifilm te ondersteunen?

Ik kan een bedrijf of product dat een integraal onderdeel van de markt negeert – zelfs een klein deel – niet volledig onderschrijven. Ik hoop alleen dat de crew van DxO in de toekomst goed naar hun roadmap kijkt en doet wat goed is voor de industrie.

Voor het geval je het je afvroeg, om deze review te schrijven, moest ik wat Sony en Nikon RAW-bestanden van een collega pakken om de software op de proef te stellen.

Houdt

 • Snelle en efficiënte verwerking
 • Schone en gebruiksvriendelijke interface
 • Krachtige RAW-beeldbewerking en bestandsbeheer
 • Geweldige planopties voor alle vaardigheidsniveaus

Antipathieën

 • Geen Fujifilm ondersteuning!
DXO FOTO LAB 4

DXO FOTOLAB

Krachtige en intuïtieve beeldbewerking met een breed scala aan intelligente aanpassingen, effecten met één klik en meer.

Gebruik code SHOTKIT om 15% te besparen

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen