Essentiële camera-accessoires

FacebookPinterestDelen

Wanneer je camera-apparatuur koopt, zul je merken dat je allerlei items wilt … zelfs als je ze niet echt nodig hebt!

(Dit wordt in fotografenkringen G.A.S. genoemd – Gear Acquisition Syndrome!)

Dus als je je afvraagt wat de belangrijkste camera-accessoires zijn, is dit de gids voor jou.

Het zou u ook veel tijd, geld en GAS moeten besparen!

Als u op zoek bent naar accessoires voor specifieke cameramerken, bekijk dan onze handleidingen voor Fujifilm en Sony.

Voor iedereen die koopaanbevelingen nodig heeft, kijk hieronder:

Inhoudsopgave

16 camera-accessoires (en waarom je ze nodig hebt!)

camera's en lenzen

Bron: Jay Cassario

Vraag je je nog steeds af welke accessoires je nodig hebt voor je digitale camera hier in 2023?

Ik weet dat het bladeren door fotowebsites of window-shopping in de winkel je kan verleiden om veel verleidelijke dingen te kopen. Maar tenzij u een onbeperkt budget (en opslagruimte) hebt, zal het hebben van een beknopt boodschappenlijstje voor uw camerasysteem uw beslissing veel gemakkelijker maken.

Hier is de lijst die ik aanbeveel, in geen specifieke volgorde van prioriteit – dit hangt af van de fotoresultaten die u moet bereiken of het probleem dat u probeert op te lossen.

1. Lens reinigingskit

Een onmiddellijke must-have nadat je je camera en lens hebt gekocht, is een schoonmaakset. Je wilt je spullen net zo schoon, glanzend en gepolijst houden als direct uit de doos.

Natuurlijk zal dit niet in de plaats komen van reguliere reizen voor professionele reinigingen in een geautoriseerd centrum, maar het zal het dagelijks gebruik optimaliseren.

Om uw lens te reinigen van stof of vingerafdrukken, moet u een microvezeldoek aanschaffen. Dit goedkope stuk materiaal kan uw zeer dure uitrusting behoeden voor krassen.

Reinig de sensor ook regelmatig met een luchtblazer, vooral als je regelmatig van lens wisselt.

2. Geheugenkaart

Een andere onmiddellijke aankoop na de camera is een geheugenkaart, en hoe meer je in de fotografie komt, hoe meer geheugenkaarten je nodig hebt!

Dit hangt ook af van de capaciteit van de kaart, de grootte van de beelden die uw camera levert en het soort fotografie dat u doet.

Als je bijvoorbeeld van sportfotografie houdt, zul je waarschijnlijk vaak in burst-modus fotograferen, en dat gaat heel snel door de opslagruimte.

Wanneer u uw geheugenkaarten koopt, moet u rekening houden met het formaat, de snelheid en de capaciteit.

3. Statief

man testen-statieven in de tuin

Iedereen zou een statief in zijn uitrusting moeten hebben. Het kan een klein en licht reisstatief zijn of een zware full-size studio, dit hangt af van uw eigen behoeften.

Hoe dan ook, een statief kan voor veel dingen nuttig zijn. De eerste en meest voorkomende is om camerabewegingen te voorkomen, als je camera stabiel bent, heb je meer vrijheid om de instellingen voor lange belichtingen te verplaatsen.

Dit kan handig zijn voor creatieve doeleinden bij het maken van foto’s met een lange belichtingstijd, of praktische redenen als je te maken hebt met situaties met weinig licht.

Een statief kan ook van pas komen als je een stabiele compositie moet aanhouden, bijvoorbeeld als je aan eten of productfotografie doet. Of wanneer je een precieze scherpstelling nodig hebt, zoals bij macro-opnames.

Wanneer u een statief kiest, moet u rekening houden met het materiaal, bijvoorbeeld koolstofvezel is lichter dan aluminium, maar het komt met een prijs. Als u echter van plan bent om het op de weg te nemen, kan het gewicht een groot probleem zijn.

Controleer ook de kop van het statief. Een balhoofd geeft je veel veelzijdigheid, maar een pan- en kantelkop geeft je meer controle over kleine aanpassingen. Sommige merken maken hun statieven zo dat het hoofd uitwisselbaar is.

En als je geen camera bij de hand hebt, gebruik dan een telefoonstatief om het meeste uit het gemak van smartphonefotografie te halen.

4. Beschermende wrap

Soms wil je misschien je camera meenemen, maar je kunt geen speciale c meenemenamera zak – misschien is het te omvangrijk of omdat het te veel aandacht zal trekken.

Hoe dan ook, het in een normale tas of rugzak stoppen is misschien de beste keuze, maar dan moet je extra bescherming bieden.

Een beschermende wrap is een perfecte oplossing voor deze situaties. Het neemt geen extra ruimte in beslag en het voorkomt dat je camera wordt bekrast met andere dingen in de tas.

Het biedt ook wat demping om de camera te beschermen tegen lichte stoten … hoewel dit niet van nut zal zijn voor ruwe behandeling, dus wees voorzichtig.

5. Cameratassen

man in garage met tassen

Cameratassen zijn er in veel verschillende stijlen. Je kunt kiezen voor een rugzak, een schoudertas, een messenger cameratas, een holstertas of een sling bag. Ze kunnen aan de zijkant of aan de voorkant opengaan. Ze hebben een of meer compartimenten voor andere spullen, enz.

Er is een breed scala waaruit u kunt kiezen en veel mensen hebben er meer dan één – bekijk onze gids voor camerarugzakken voor enkele populaire.

Het belangrijkste om te overwegen in een cameratas is kwaliteit, omdat deze zeer variabele apparatuur bevat.

Zorg er vervolgens voor dat het u gemakkelijk toegang geeft tot uw apparatuur. Houd ook rekening met de grootte en het gewicht, omdat het op de apparatuur moet passen zonder het te beschadigen, maar toch comfortabel voor u moet zijn om te dragen.

6. Lensfilters

Van alle lensfilters die je op de markt ziet, zijn sommige essentiëler dan andere.

Polarisatiefilter – dit is een zeer veelzijdig en praktisch filter dat je kunt krijgen. Het wordt meestal gebruikt voor landschappen omdat het blauwe luchten verdiept. Het is ook waardevol voor het verwijderen van reflecties door het vermijden van knipsel in de hoogtepunten, waardoor het nuttig is voor alles met een reflecterend oppervlak.

Deze filters zijn onderverdeeld in twee categorieën: circulair (CPL) en lineair. De resultaten die je met beide krijgt zijn hetzelfde, maar de ronde zal beter werken met het meetsysteem van je camera.

UV-filter – Als je aan filmfotografie doet is dit een essentieel cameraaccessoire. Als je digitaal fotografeert, is het gebruik ervan discutabel.

Veel fotografen (waaronder ikzelf) houden vast aan het belang ervan, en ja in veel gevallen komt dit omdat we begonnen met filmfotografie. Maar zelfs als digitale sensoren niet gevoelig zijn voor UV-stralen, kan het geen kwaad om een filter op te zetten, als er niets anders is, om de lens te beschermen tegen stof en krassen.

ND-filters – Neutrale dichtheidsfilters zijn een must-have voor lange belichtingen. Hiermee kunt u de intensiteit van het licht verminderen en daardoor langere belichtingstijden maken.

7. Zonnekap

Dit accessoire wordt gebruikt om verblinding te voorkomen. Je bevestigt het gewoon aan de voorkant van de lens en het blokkeert de schittering van een lichtbron die vanaf de zijkant binnenkomt.

(Sommige fotografen gebruiken ze ook als bescherming voor hun lens tegen stoten.)

Zonnekappen zijn er in vele soorten en maten. Enkele van de meest voorkomende zijn drie bloemblaadjes en cilindrisch, maar je kunt ook kegelvormige of vier bloemblaadjes van verschillende grootte vinden.

Ze zijn niet duur en kunnen veel van je foto’s redden. Meestal worden ze meegeleverd met de aankoop van de lens.

8. Externe ontspanknop

Met dit accessoire kun je je camera van veraf afvuren. Dit kan handig zijn als je een zelfportret maakt, van bovenaf fotografeert of een lange sluitertijd gebruikt die bij de minste beweging gevoelig kan zijn.

U kunt draadloze of kabel-afstandsbediening ontspanners vinden.

9. Bubbel niveau

De meeste statieven bevatten een bubbelniveau, zodat je je camera in balans kunt brengen, maar hoe zit het met handheld werken?

Er zijn enkele bubbelniveaus die u aan de flitsschoen van de camera kunt bevestigen en ervoor kunt zorgen dat de camera recht met de horizon meegaat. Je kunt ze ook kopen met 2 of 3 assen om je camera op meer vlakken uit te lijnen.

10. Camerariem

man die dubbele camerariem draagt

Ik weet wat je denkt: waarom een bandje kopen als de camera er al bij zit. Ja, dat is waar, maar de kitcamerariem is niet bijzonder comfortabel of aantrekkelijk.

Als je de hele dag aan het fotograferen bent, kan een nekband ongemakkelijk zijn en ervoor zorgen dat je pijn krijgt. Dan is er een andere band nodig.

Sling of cross-body riemen – hangt aan een van je schouders, zodat je van de ene naar de andere kunt schakelen als je moet rusten. Je kunt het ook over de borst gebruiken om het gewicht gelijkmatiger te verdelen.

Veel trouwfotografen vinden deze stijl de beste, niet alleen om 8 uur mee te nemen, maar ook omdat je er twee tegelijk kunt gebruiken om twee camera’s mee te nemen.

Pols- en handbanden – zijn meestal gebruikt met kleine of lichtgewicht camera’s zoals het spiegelloze systeem. Het geeft een pauze aan je nek en schouders terwijl je je camera (letterlijk) bij de hand houdt.

11. Nifty Vijftig

Een reeks brandpuntsafstanden is altijd belangrijk, vooral als u net van uw kitzoomlens naar boven gaat.

Een van de meest veelzijdige cameralenzen die je als snelle prime lens kunt kopen is een 50mm, ook wel bekend als de handige vijftig. De beeldkwaliteit die je ermee kunt krijgen is geweldig, vooral voor de prijs.

50mm staat bekend als een ‘normale’ of ‘standaard’ lens, wat betekent dat je geen vervorming krijgt. Je legt de scène en het onderwerp ook zo goed mogelijk vast, zodat we ze met het blote oog waarnemen.

Ook hebben dit soort objectieven een maximaal diafragma van f/1.4 of f/1.8 voor zeer redelijke prijzen, waardoor je goedkoop de achtergrond kunt vervagen!

12. Flits

Een flitser op de camera is er in verschillende modellen. Een Speedlite of flashgun is meestal het eerste kunstlicht dat je tegenkomt en het zal een trouwe metgezel worden.

Hoe meer je groeit, hoe meer modellen je nodig hebt – je kunt bijvoorbeeld een ringflitser krijgen voor portretten. Je kunt ook allerlei accessoires en modifiers krijgen om ze veelzijdiger te maken.

Enkele van de meest populaire zijn softboxen, armbeugels en filters. Je kunt ook doorgroeien naar studiofotografie, door de speedlites op statieven te zetten en ze als flitsers te gebruiken.

13. Fotobewerkingssoftware

screenshot van de editor

Ongeacht uw fotografiestandaard of ervaring met beeldmanipulatie / retoucheren, alle fotografen moeten fotobewerkingssoftware hebben.

Denk aan bewerken als de kers op de taart – zonder dit zal je foto niet de allerbeste zijn.

De industriestandaard voor het bewerken van digitale afbeeldingen is Adobe Creative Cloud, inclusief Photoshop en Lightroom, maar hiervoor worden abonnementskosten in rekening gebracht.

Gelukkig zijn er verschillende andere geweldige programma’s van de Adobe-apps om hier in 2023 uit te kiezen, dus je zult waarschijnlijk iets vinden voor je exacte behoeften en budget.

14. Extra batterijen en batterijgreep

Afhankelijk van het soort fotografie dat je doet, kun je merken dat je lange uren werkt voordat je terug naar de studio kunt gaan, dus je moet wat extra batterijen bij je hebben.

Zelfs als je in de studio werkt en lange fotoshoots hebt, wil je misschien minstens één extra batterij gebruiken terwijl je de eerste oplaadt, enzovoort.

Overweeg om een batterijgreep te krijgen als je vaak in deze omstandigheden fotografeert. Met een batterijgreep kun je je extra batterijen aan de camera bevestigen en tegelijkertijd een beetje extra grip hebben om het langdurig vasthouden van de camera comfortabeler te maken.

Sommigen van hen bevatten zelfs een continue modusfunctie die de burstsnelheid verhoogt en een extra sluiterknop aan de zijkant om de camera in portretstand te houden.

15. Tethering kabel

Als je in plaats van buiten vooral in de studio fotografeert, dan raad ik je aan om een tetheringkabel te kopen.

Met één kunt u uw camera op uw computer aansluiten en een live beeld van de opname hebben. Dit is uitstekend geschikt voor het samenstellen en stylen van uw afbeeldingen.

Het wordt ook zeer gewaardeerd door klanten, omdat ze kunnen zien wat je doet en ze je kunnen laten weten of ze iets anders nodig hebben.

U kunt uw afbeeldingen ook rechtstreeks opslaan terwijl u ze maakt, waarbij sommige bewerkingssoftware ook voorinstellingen toepast op foto’s zoals ze op het scherm verschijnen.

16. SD-kaartlezer

Een laatste belangrijke accessoire is een geheugenkaartlezer. SD is het meest voorkomende kaartformaat, maar controleer nogmaals welke uw camera gebruikt voordat u een kaartlezer koopt.

Als u meerdere camera’s bezit (of een model met twee kaartsleuven in verschillende indelingen), zijn er ook kaartlezers met meerdere formaten beschikbaar.

Sommige fotografen geven er de voorkeur aan om de camera rechtstreeks op hun computer aan te sluiten, maar een lezer is veel sneller. U moet ook leren hoe u SD-kaarten op een Mac kunt formatteren.

Als je lange fotoshoots of evenementen doet, kun je je afbeeldingen van de ene kaart downloaden terwijl je doorgaat met fotograferen met de volgende kaart.

Veelgestelde vragen over essentiële camera-accessoires

  • Wat zijn de belangrijkste camera-accessoires?

De belangrijkste camera-accessoires zijn afhankelijk van de stijl van fotografie die je onderneemt. Voor de meeste genres van fotografie heb je een cameratas of rugzak nodig en een lichtgewicht statief. Je hebt ook reservebatterijen nodig voor je camera en verse geheugenkaarten.

  • Welke accessoires heb ik nodig voor een DSLR camera?

De accessoires die nodig zijn voor een DSLR zijn vrijwel hetzelfde als voor een spiegelloze camera. TDe meest essentiële camera-accessoires voor een DSLR-camera zijn reservebatterijen, lege geheugenkaarten en een reinigingskit. Daarnaast pakken veel DSLR camera gebruikers een reisstatief en een set filters in.

  • Wat moet je meenemen in je cameratas?

Iedereen stopt verschillende accessoires in zijn cameratas die passen bij zijn fotografiegenre. Je moet een lichtgewicht statief, reservebatterijen, geheugenkaarten en een schoonmaakdoekje in je cameratas of rugzak stoppen. Als u landschapsfotografie maakt, moet u ook een externe ontspanknop, polarisatie- en neutrale dichtheidsfilters en een geheugenkaartlezer terugdraaien.

  • Wat is camera-apparatuur?

Camera-apparatuur is een term die wordt gebruikt om een verzameling fotografische apparatuur te beschrijven, waaronder camera’s, lenzen en essentiële camera-accessoires.

  • Waar kan ik camera-accessoires kopen?

Alle camera-accessoires kunnen worden gekocht bij een camerawinkel – in de winkel of online. Sommige camera-accessoires zijn verkrijgbaar bij grotere warenhuizen en geheugenkaarten zijn verkrijgbaar bij supermarkten en elektronicawinkels.

  • Wat zijn de beste accessoires voor een beginnende fotograaf?

Een beginnende fotograaf met een DLSR- of spiegelloze camera en lens moet ook ten minste één extra batterij en twee reservegeheugenkaarten kopen. Als ze van plan zijn om landschappen te fotograferen, moeten ze ook investeren in een statief, polarisatiefilter en een filter met neutrale dichtheid (ND) om de belichting te helpen beheren.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond om te beginnen met het opbouwen van je apparatuur die nuttig zal zijn om je fotografie efficiënter, handiger en leuker te maken!

Zodra u de essentie hebt, kunt u overwegen iets te kopen dat uw bedrijf in andere richtingen kan uitbreiden, zoals video-accessoires. Of investeer in alles wat uw bewerkingsworkflow verbetert, zoals een krachtige desktopcomputer.

Laat ons weten wat je nog meer als een waardevolle aanvulling op je cameratas beschouwt.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer