Gratis Fotografie Contract Template Bundel

Als je in de wereld van betaalde fotografie stapt, is het hebben van een fotografiecontact een absolute must hier in 2023.

Zelfs als er geen geldwissel is voor je fotografie, is het nog steeds een goed idee om een vorm van contract te hebben, alleen maar om ervoor te zorgen dat je rechten goed worden gedekt.

Niet iedereen kan zich een advocaat veroorloven om een aangepaste fotografiecontractsjabloon te maken, daarom heb ik er hier een paar voor u opgenomen om gratis downloaden.

Zodra u in de positie bent om te investeren in de tijd van een advocaat, raad ik u ten zeerste aan om hen uw contract te laten bekijken en er 100% zeker van te zijn dat het juridisch bindend en relevant is voor de wetten van uw land / staat.

Disclaimer: de onderstaande contractsjablonen zijn bedoeld om te worden gebruikt als een richtlijn voor u om aan te passen en uiteindelijk te laten verifiëren door een advocaat. Shotkit kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele schade, rechtszaken of geschillen die kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze sjablonen.

Inhoudsopgave

Wat is een fotografiecontract?

Een fotografiecontract is een schriftelijke overeenkomst waarin alle taken zijn vastgelegd die door een fotograaf moeten worden uitgevoerd. Afhankelijk van de aard van het uit te voeren fotografiewerk, omvat het fotografiecontract het soort diensten, de duur van de overeenkomst en het bedrag van de vergoeding.

Eenmaal ondertekend, bindt het fotografiecontract beide partijen aan de overeenkomst totdat de taak is voltooid of het contract is beëindigd.

Wat moeten fotografiecontracten in 2023 bevatten?

fotografiecontracten - fotografencontract voor huwelijksfotografie en wettelijke rechten voor modelbehoeften

Als u uw eigen contract helemaal opnieuw gaat maken, zijn er verschillende items die absoluut essentieel zijn, en een paar die misschien alleen relevant zijn op basis van de aard van het werk.

Als uitgangspunt zijn hier 11 dingen waar je aan moet denken, inclusief bij het schrijven van een generiek fotografiecontract.

 1. Contactgegevens voor fotograaf en klant – naam, adres, e-mail, telefoon
 2. Begin-/eindtijd en -datum
 3. Betalingsvoorwaarden – prijzen, betalingsschema, stortingen, retainers…
 4. Extra kosten – reizen, tweede fotografen, vergunningen, te late betalingen…
 5. Producten – welke fotograaf en opdrachtgever zullen leveren, en wanneer
 6. Annuleringsvoorwaarden – waar fotograaf verantwoordelijk voor is, terugbetaling van aanbetaling…
 7. Afbeeldingsrechten – eigendom van het auteursrecht op foto’s, overdracht van gebruiksrechten, periode…
 8. Model vrijgave – één voor elke getoonde persoon
 9. Auteursrecht op afbeeldingen – wie het auteursrecht op de afbeeldingen bezit, is in staat om afbeeldingen te bewerken …
 10. Beperkingen van aansprakelijkheid – onvermogen om werk uit te voeren, verlies van bestanden, daden van God …
 11. Handtekeningblokken – één voor elke pagina van het contract

Vergeet niet dat dit geen uitputtende lijst is van items die u moet opnemen bij het opstellen van uw fotografiecontract – het is alleen bedoeld als een gids, waaruit u uw eigen versie kunt baseren, mocht u besluiten er een te maken.

Heb je geen tijd om het zelf te doen? Hier leest u hoe u een bundel van 4 van de meest voorkomende fotografiecontractsjablonen kunt downloaden …

Fotografie Contract Template Bundel | Gratis downloaden

Ik betaalde een afgestudeerde in de rechten (LLB) met ervaring in juridisch opstellen om 4 fotografiecontractsjablonen voor mij te maken en ze vervolgens voor u samen te bundelen om gratis downloaden.

U moet ze allemaal aanpassen aan uw eigen behoeften – vergeet niet om de gemarkeerde secties te bewerken en zorg ervoor dat u de bepalingen en voorwaarden opneemt die voor u relevant zijn.

Zoals hierboven vermeld, zijn deze contractsjablonen puur bedoeld als Richtsnoeren. Wanneer u klaar bent om goed in uw werk te investeren, schakelt u de hulp in van een gekwalificeerde advocaat om het contract te bekijken en het legaal te maken bindend.

Dit is wat er is inbegrepen in de gratis bundel:

1. Gratis fotografiecontract

Dit is een generieke fotografiesjabloon die kan worden aangepast aan bijna elk werk dat u onderneemt, of het nu gratis fotografie of betaald is – vergeet niet om het aan te passen aan de specifieke shoot, om uw klant niet in verwarring te brengen.

2. Huwelijksfotografie Contract

Als je een trouwfotograaf bent die je eerste bruiloft fotografeert, maak dan dubbel-zeker je bent goed gedekt! Laat een advocaat dit huwelijkscontract bekijken nadat je het hebt aangepast aan je behoeften. Je moet er ook voor zorgen dat je een zakelijke fotografieverzekering en een beperkte aansprakelijkheidsdekking hebt – de mijne is voor $ 10 miljoen (!!), maar verschillende locaties vereisen verschillende dekkingsniveaus.

Herinnering: dit huwelijksfotografiecontract (of een van de contracten die hier worden verstrekt) is geen juridisch document totdat het is goedgekeurd door een advocaat.

3. Model vrijgave

Als u een foto van een persoon maakt, moet deze persoon een modelvrijgave ondertekenen als u van plan bent hun foto te publiceren. Er is geen vrijgave vereist voor publicatie van een foto die is gemaakt van een identificeerbare persoon wanneer de persoon zich op een openbare plaats bevindt – het is echter altijd het beste om uw rechten te controleren.

4. Portretfotografie Contract

Dit kan eenvoudig worden aangepast voor verlovingsshoots, één-op-één portretsessies, familiefotografie en alles daartussenin. Als u van plan bent om de foto’s van het onderwerp of de onderwerpen commercieel te gebruiken, is het het beste om ze ook een modelrelease te laten ondertekenen. Als ze minderjarig zijn, zorg er dan voor dat je hun ouder of voogd laat ondertekenen.

Hoe de Fotografie Contracten Bundel te Downloaden

Om de 4 gratis sjablonen voor fotografiecontracten te downloaden, voert u gewoon uw e-mailadres in, zodat ik u een link kan sturen om de sjabloonbundel te downloaden.

Door je gegevens in te vullen, word je automatisch aangemeld voor de gratis Shotkit nieuwsbrief.

Ik beloof dat ik nooit spam je, maar je bent vrij om je op elk moment af te melden – klinkt als een eerlijke deal? 🙂

Hoe u uw fotograafcontract kunt laten ondertekenen

Hoe een fotografiecontract te ondertekenen

De meeste clientbeheersoftware (CMS) biedt de mogelijkheid om contracten te maken en handtekeningen aan te vragen. Ik gebruik er een genaamd Studio Ninja, waarmee de klant zijn fotografieboeking in een online portal kan maken en vervolgens het contract kan lezen en ondertekenen met zijn computer of mobiele apparaat.

Het is tegenwoordig zeldzaam dat fotografieklanten ondertekenen met pen en papier, maar als uw bedrijf persoonlijke vergaderingen toestaat, is het altijd een optie om hen te vragen om op de stippellijn te ondertekenen wanneer u aanwezig bent.

Een online handtekeningsysteem is natuurlijk veel efficiënter, en hoogstwaarschijnlijk de voorkeursoptie voor beide partijen – software zoals Adobe Acrobat Pro biedt een nette oplossing voor elektronische handtekeningen die u eenvoudig kunt integreren in uw boekingsproces.

U kunt Acrobat Pro ook gebruiken om PDF’s te maken en te bewerken, zoals prijslijsten of brochures voor uw klanten. Het is een geweldige optie als u klaar bent om te investeren in een gestroomlijnde manier om online boekingen af te handelen.

Veelgestelde vragen over fotografiecontracten

 • Hoe schrijf ik een fotografiecontract?

Een fotografiecontract moet essentiële details bevatten over het beoogde werk en de voorwaarden. Het moet kritieke elementen bevatten, zoals de naam en het adres van de klant, de gegevens van de fotograaf, overeengekomen datums en tijden. Het moet onder andere betalingsvoorwaarden, annuleringsbeleid, beeldrechten en aansprakelijkheidsbeperkingen bevatten.

 • Kun je je eigen fotografiecontract schrijven?

U kunt uw eigen fotografiecontract helemaal opnieuw schrijven, maar u loopt het risico belangrijke details te missen of essentiële juridische voorwaarden weg te laten. Hoe professioneler en nauwkeuriger uw fotografiecontract is, hoe juridisch bindender het zal zijn. U kunt een advocaat inschakelen om u te helpen bij het maken van een fotografiecontract of beginnen met een geschikte sjabloon.

 • Heb ik een fotografiecontract nodig?

Elke fotograaf die betaald werk doet, moet een fotografiecontract hebben. Het is een juridisch bindend document dat u en de klanten beschermt als dingen niet volgens plan verlopen. Een gedetailleerd fotografiecontract dat specifiek is voor elke fotoshoot is essentieel.

 • Kun je een fotograaf aanklagen zonder contract?

Je kunt een fotograaf aanklagen met of zonder contract. Als een fotograaf een contract verstrekt, kunt u hem aanklagen voor contractbreuk als hij de voorwaarden niet heeft nageleefd. Je kunt een fotograaf niet aanklagen voor contractbreuk als er nooit een contract is geweest – altijd het beste om er een aan te vragen voor de klus.

 • Zijn fotografiecontracten juridisch bindend?

Fotografiecontracten zijn pootbondgenoot bindend op voorwaarde dat de klant en de fotograaf een kopie van het contract hebben ondertekend door beide partijen. Net als een arbeidsovereenkomst is een fotografiecontract een wettelijke overeenkomst met betrekking tot de te verrichten arbeidsvoorwaarden.

 • Wat is de beste software voor fotografiecontracten?

De beste software voor fotografiecontracten moet een digitale oplossing zijn die e-signing mogelijk maakt. Het voorkomt dat u en uw klant elkaar moeten ontmoeten telkens wanneer u het contract moet ondertekenen. Fotografiecontractsoftware moet op maat gemaakte contracten maken die passen bij uw bedrijf, soorten shoots en voorwaarden.

Laatste woorden

Het lijkt alsof we elke week horrorverhalen horen van ontevreden bruiden die hun trouwfotografen proberen aan te klagen. Ongeacht wie er gelijk heeft, het benadrukt het belang om je a ** te dekken met een juridisch bindend contract!

Zelfs als je geen bruiloften fotografeert, als je geld verdient met het maken van foto’s, zorg er dan voor dat je een deel ervan terug investeert in je bedrijf. De eerste dingen waarin u moet investeren, zijn verzekeringen en een wettelijk gebonden contract dat ervoor zorgt dat uw aansprakelijkheid beperkt is.

Zelfs als je alleen modellen fotografeert op basis van ’tijd voor afdrukken’ (waarbij geen geld wordt uitgewisseld), is het nog steeds een verstandige zet om je onderwerp een modelrelease te laten ondertekenen, gewoon om jezelf in de toekomst te bedekken.

Elk land en elke staat heeft zijn eigen wetten, dus om ervoor te zorgen dat u goed gedekt bent, laat u uw contract controleren door een goede advocaat – Ik kan dit niet genoeg benadrukken!

Ik hoop in ieder geval dat deze gratis contractsjablonen u wat tijd besparen wanneer het dure uurtarief van de advocaat begint te tikken 😉