Final Cut Pro Review: krachtige videobewerkingssoftware voor Mac

FacebookPinterestDelen

Final Cut Pro van Apple is een professioneel videobewerkingsprogramma.

Het is een populaire keuze op basis van een handvol wenselijke functies, waaronder de eenmalige prijs, de interne titeleditor en de soepele overgang van iMovie.

Omdat het een Apple-product is, is het alleen beschikbaar voor Mac (sorry, Windows-gebruikers).

Omdat Final Cut Pro niet op abonnementsbasis is gebaseerd, krijg je niet onmiddellijk updates.

Het kopen van de software geeft u echter recht op de nieuwe releases en het is fijn om één keer te kunnen betalen in plaats van continu.

Final Cut Pro X

Final Cut Pro X

Krachtige organisatie en intelligente tools maken deze videobewerkingssoftware de eenmalige vergoeding waard.

Controleer de huidige prijs

Of je nu eindelijk een upgrade uitvoert van basisbewerking in iMovie of op zoek bent naar een professionele studiotool, Apple Final Cut Pro heeft veel te bieden.

Lees verder in mijn Final Cut Pro Review om erachter te komen waarom ik denk dat deze videobewerkingssoftware de moeite waard is om te bekijken als je geïnteresseerd bent in het produceren van goed bewerkte video’s.

 • Wat is de beste videobewerkingssoftware voor beginners?

Inhoudsopgave

Wat is Final Cut Pro?

Pros

 • Innovatieve magnetische tijdlijn
 • Indrukwekkende organisatie met bibliotheken en evenementen
 • Maakt gebruik van rollen voor classificatie
 • Proxybestanden voor bewerking op afstand
Tegens

 • Alleen Mac-gebruikers
 • Steile leercurve
Controleer de huidige prijs

Apple Final Cut Pro is niet-lineaire videobewerkingssoftware die al sinds de vroege jaren 2000 bestaat en populair is. Als je een video-editor bent of audiobewerking doet, heb je er waarschijnlijk van gehoord.

In 2011 werd de software opnieuw opgebouwd en werd Final Cut Pro gelanceerd met een nieuwe interface, functies en verbeteringen. Eerdere versies waren goed, maar Final Cut Pro is aanzienlijk beter.

Op het gebied van videobewerking is Final Cut Pro X een grote stap vooruit ten opzichte van iMovie, waardoor de bewerkingstijd en -mogelijkheden voor professionals worden versneld.

Het programma prijst ook de effectiviteit van de organisatiestructuur en magnetische tijdlijn, waardoor het verplaatsen van videoclips eenvoudig is.

Apple Final Cut Pro is een geweldige optie voor gebruikers met Mac-computers die meer functionaliteit en professionaliteit nodig hebben dan iMovie. Er is een steile leercurve, maar als je de tijd neemt om het programma te leren, bewerk je in een mum van tijd video’s op professioneel niveau.

Op een basisniveau heeft Final Cut Pro alles wat je nodig hebt, en op een geavanceerd niveau zul je onder de indruk zijn van opties voor zaken als kleurcodering en bewerken op afstand.

Het is echt in de klasse van de beste videobewerkingssoftware.

 • Wat is de beste computer voor videobewerking?

Functies

 • Magnetische tijdlijn

Magnetische tijdlijnen functie

Het gebruik van de magnetische tijdlijn in Apple Final Cut Pro X is alsof je een peuter magneetblokken geeft in plaats van traditionele houten blokken om mee te spelen.

Aan de ene kant kan het frustrerend zijn omdat videoclips op hun plaats klikken in plaats van te blijven waar je ze plaatst. Aan de andere kant maakt de clip die op zijn plaats klikt het leven veel gemakkelijker.

Als Adobe Premiere Pro-gebruiker (zie mijn Premiere Pro-recensie) is de magnetische tijdlijn even wennen, maar het lijkt een zeer effectieve manier om een reeks te bouwen.

Als ik nadenk over hoe ik een verhaal uitbouw met meerdere clips en audiotracks, is het magnetische tijdlijnconcept logisch. Want is het verhaal niet waar het hier om draait?

Met de magnetische tijdlijn kun je eenvoudig je clips ordenen op basis van het verhaal door ze op hun plaats te klikken in plaats van te raden waar in de tijdlijn ze naartoe gaan en een constante shuffle te doen.

Audiobewerking en plaatsing zijn ook eenvoudig in Final Cut.

Ik vind het ook geweldig dat in de magnetische tijdlijn de audio en visuals samen kunnen worden gesynchroniseerd op een manier waardoor ze niet synchroon lopen. De angst om een globale fout te maken is genoeg om mijn creativiteit te beperken, iets wat elke video-editor heeft gevoeld.

Videobewerking draait om efficiëntie en het bereiken van het resultaat: u wilt uw vide kunnen exporteren en uploadeno bestand om door te gaan naar het volgende project.

De meeste videomakers zullen het erover eens zijn dat videobewerking niet hun favoriete onderdeel is van het bereiken van video’s van professionele kwaliteit, maar dat het niettemin essentieel is – dus het hebben van tools zoals Final Cut Pro X over andere videobewerkingssoftware is leuk.

 • Organisatie

Media organisatie binnen de software

Organisatie is super belangrijk voor het managen van meerdere projecten. Final Cut Pro X heeft bibliotheken, beoordelingen en tagging, allemaal om uw project vanaf het begin georganiseerd te maken.

In Final Cut Pro kun je alles in bibliotheken organiseren. Gebeurtenissen worden opgeslagen in bibliotheken en u kunt meerdere gebeurtenissen in een bibliotheek hebben.

Aan elke gebeurtenis worden clips gekoppeld en vervolgens hebt u projecten die u maakt met de clips van een gebeurtenis.

Ten slotte hebt u mappen waarin trefwoordverzamelingen en slimme verzamelingen worden opgeslagen.

Ik denk dat het nuttig zou zijn om met sommige gebruikers te praten over hoe ze deze organisatiestructuur gebruiken, omdat ik me kan voorstellen dat verschillende mensen het op verschillende manieren gebruiken op basis van hun behoeften.

Oef, het klinkt verwarrend, maar dat geldt ook voor het bedenken van een organisatiestructuur voor al je beeldmateriaal en projecten. Wat als je in 2019 wat beeldmateriaal van een project moet pakken? Hoe zou je het vinden?

Mijn suggestie voor het gebruik van de structuur zou zijn om meerdere bibliotheken te organiseren per jaar of misschien per type project. Ik heb misschien een 2021-bibliotheek voor bruiloften en een avonturenbibliotheek voor 2021, en ik wil misschien ook een stock footage-bibliotheek voor beeldmateriaal dat voor meerdere projecten wordt gebruikt.

Als ik een weddings library had, dan zou elke bruiloft misschien een evenement zijn. Als alternatief zou ik een bibliotheek kunnen hebben voor één bruiloft, en elk deel van de dag kan zijn eigen evenement zijn. Vervolgens kunt u een gebeurtenis maken met de clips die voor de film moeten worden gebruikt.

Ten slotte hebben we binnen het Evenement de bewerkte volgorde, ook bekend als het Project. Het klinkt allemaal ingewikkeld en vergt enige visualisatie, maar het zorgt voor een krachtige organisatie binnen het programma.

Iemand in de tv-industrie kan bibliotheken, evenementen en projecten anders gebruiken dan iemand in de fotografie, en er is veel flexibiliteit om dit te doen en iets te bouwen dat werkt voor uw workflow.

 • Rollen

Rollen in final cut pro x

Op het gebied van organisatie zijn rollen een heel krachtige functie. Clips worden gecategoriseerd op rollen zoals video, titels, dialogen, muziek en effecten.

U kunt zelfs aangepaste subrollen maken. Bijvoorbeeld dialoog voor verschillende personen of een b-roll versus de hoofdcamerahoek.

Rollen worden vervolgens kleurgecodeerd om u te helpen visueel te zien wat u aan het bouwen bent. Voor jullie gekke kinderen die dol zijn op labelen en kleurcodering, heeft Final Cut Pro X een duidelijke aantrekkingskracht. En ja, je kunt kleuren kiezen.

Plaats in de roleditor de aanwijzer op een rol en klik vervolgens op de knop Kleur wijzigen rechts van de rolnaam. U kunt hier kiezen welke kleur u wilt.

 • Proxy-bestanden

Proxybestanden in Final Cut Pro X

Een functie in Final Cut Pro die zeker mijn interesse wekt, is de mogelijkheid om met proxybestanden te werken.

Veel reizen kan een achterstand in bewerkingswerk betekenen terwijl ik wacht om terug te keren naar mijn commandocentrum in mijn kantoor. Werken met proxybestanden zou bewerken op afstand mogelijk maken, wat op grote schaal aantrekkelijk is.

Proxybestanden zijn kleinere bestanden met een lage resolutie die helpen schijfruimte vrij te maken en zo de bewerkingsefficiëntie te verhogen. Dit is ook geweldig als je samenwerkt met andere teamleden die video bewerken.

U werkt met bestanden van lagere kwaliteit, maar u wint afspeeltijd, wat een redelijk compromis lijkt als u de flexibiliteit van het bewerken onderweg nodig hebt.

Op het final cut pro media-importscherm is er een transcoderingssectie en een optie met de naam Proxymedia maken. Voor media die al zijn geïmporteerd, kunt u met de rechtermuisknop klikken, Media transcoderen selecteren en het selectievakje Proxymedia maken inschakelen.

Als u vervolgens de proxybestanden wilt gebruiken, is er in het menu Beeld onder Media een optie voor Proxy.

Bij het beoordelen van een videobewerkingsplatform zoals Final Cut Pro, zijn het functies zoals deze die het verschil maken.

Video-editors zijn altijd op zoek naar functies die hun videobewerkingsproces efficiënter maken. Als u efficiënter bent, kunt u sneller video’s produceren en meer gedaan krijgen als het gaat om videobewerkingsprojecten. Final Cut Pro levert op dit gebied.

Algemene prestaties

Apple Final Cut Pro X is erg snel te gebruiken, vooral op mijn 2021 M1 Macbook Pro (8-core CPU / GPU, 16 GB RAM, 2 TB SSD).

Ik ben onder de indruk van hoe snel het clips kan verwerken en het heeft zelden moeite om complexe tijdlijnen af te spelen, zelfs niet in 4k. In videobewerkingstools, it kan zo frustrerend zijn wanneer het voorbeeldvenster frames overslaat of achterblijft.

Als u een oudere of minder krachtige computer hebt, is het maken van proxybestanden altijd een goede optie om uw workflow voor het bewerken van video’s te versnellen. Als ik weet dat ik met hoge framesnelheden en bestanden met een hoge resolutie werk, zoals 4k 120 fps-video, zal ik het beeldmateriaal ’s nachts gewoon transcoderen om de bewerking soepel te laten verlopen.

Zelfs als u multi-cam-bewerkingen uitvoert, zorgt het laden van proxybestanden ervoor dat Final Cut Pro soepel verloopt.

Zodra je de eerste leercurve hebt overwonnen, is Final Cut Pro X ook snel te gebruiken vanwege de intuïtieve magnetische tijdlijn.

In vergelijking met Adobe Premiere Pro kunt u met deze tool snel en eenvoudig nieuwe clips in de bewerking neerzetten met één stap in plaats van te klikken en te slepen om ruimte te maken voor een toevoeging. Clips bijsnijden en inpassen wordt zo soepel met Apple Final Cut Pro X.

Ten slotte, omdat het een native Apple-programma is, lijkt het heel soepel te werken op mijn Macbook Pro – iets dat elke video-editor wil.

Ik kom niet zoveel glitches of onverklaarbare crashes tegen als bij andere programma’s. Dit hangt waarschijnlijk af van hoeveel u het programma belast met uw bewerkingen, maar het is het overwegen waard als u het “pinwheel of death” wilt vermijden waaraan andere programma’s de neiging hebben om te bezwijken.

Als je een videobewerkingstool wilt die gewoon presteert, bekijk dan Final Cut Pro X.

 • Is Final Cut Pro beter dan Premiere Pro?

Alternatieven voor Final Cut Pro X

Een van de belangrijkste alternatieven voor Apple Final Cut Pro is Adobe Premiere Pro.

Hoewel ze dezelfde basisfuncties vervullen, is de gebruikerservaring heel anders en zullen verschillende mensen zich op hun gemak voelen bij de een of de ander.

Final Cut Pro bevindt zich buiten de Adobe-softwaresfeer en is een geweldige optie voor mensen die geïnteresseerd zijn in niet-abonnementsgebaseerde software met veel belangrijke functies van een programma van hoge kwaliteit.

Als u al Adobe Lightroom en Photoshop (of andere Adobe-suite-apps) gebruikt, kan het een natuurlijke progressie zijn om vast te houden aan wat u weet. Desondanks ken ik veel foto- / videoprofessionals die Final Cut Pro verkiezen boven Adobe Premiere Pro.

Ten slotte zijn veel mensen enthousiast geweest over Davinci Resolve van Black Magic Design. Deze gratis software is zeer krachtig en mensen zijn enthousiast over kleurcorrectietools.

Er is ook een betaalde Studio-versie die een paar meer geavanceerde functies ontgrendelt.

Veel mensen zullen zich stevig in het ene of het andere kamp planten als het gaat om videobewerkingssoftware, maar ik moedig je aan om verschillende opties te bekijken en te zien wat het beste voor je werkt.

 • Wat zijn enkele alternatieven voor Adobe Premiere?

Waar voor je geld

Zoals je hebt begrepen uit mijn Apple Final Cut Pro-recensie, heeft deze software er genoeg voor over. Maar is het de uitgave waard?

Ik zou zeggen ja – ik denk dat het veel waar voor je geld biedt. Je kunt Final Cut Pro kopen voor een vaste eenmalige vergoeding van ongeveer US $ 300.

Omdat het niet op abonnementsbasis is gebaseerd, krijgt u niet onmiddellijk updates , maar historisch gezien hebt u wel toegang tot de nieuwe versies wanneer ze worden uitgebracht.

Gezien de kwaliteit van het programma lijkt de prijs voor geen enkele professional een belemmering.

Als je het vergelijkt met de vergoeding van ongeveer $ 20 per maand voor Adobe Premiere Pro, lijkt het een goede prijs. Veel mensen worden wars van abonnementsmodellen en ik waardeer het dat Apple nog steeds een eenmalige prijs biedt voor hun software.

Veel videomakers produceren nu video’s voor verschillende sociale mediaformaten, dus het hebben van een professionele tool zoals Final Cut Pro zal het beter doen in krachtige korte videoformaten.

Als je geld verdient met je videoprojecten of met het bewerken van video’s, is het gemakkelijk om de $ 300 kosten van het hebben van deze professionele tool te dekken! Zoveel video-editors gebruiken het, en ik denk dat je het ook zult waarderen.

 • Hoe kunt u Adobe Premiere Pro kopen?

Final Cut Pro X Beoordeling | Conclusie

Kortom, Final Cut Pro X is een zeer verleidelijke en solide softwarekeuze.

Ik hou van het concept van de magnetische tijdlijn en de focus op storytelling – iets dat ik zie als een essentieel onderdeel van videobewerking.

De organisatiestructuur, trefwoorden en kleurcodering zijn ook van onschatbare waarde.

Aangezien ik alle Adobe-producten al gebruik voor foto-, video- en grafisch ontwerp, is de kans groot dat ik voorlopig bij Adobe Premiere Pro blijf.

Ik zou echter gemakkelijk kunnen worden overtuigd om op een bepaald moment in mijn toekomst met videobewerking dieper in Final Cut Pro X te duiken, vooral voor grotere, meer gecompliceerde en samenwerkingsprojecten waarbij het gebruik van organisatie- en proxybestanden zou hoofdpijn verminderen, meer vrije schijfruimte creëren en de efficiëntie verhogen.

Je zult veel discussie zien over Adobe versus Apple, maar ik geloof dat beide producten solide keuzes zijn. Je zult erin moeten duiken en zien welke het beste werkt voor jouw behoeften en denkstijl.

We willen graag weten hoe je het vindt, dus laat ons een reactie achter met je gedachten of eventuele vragen die je hebt.

FacebookPinterestDelen