Finn Mooney

Ik ben Finn Mooney, een commerciële en trouwfotograaf gevestigd in Ierland.

Ik fotografeer al bijna 10 jaar bruiloften nationaal en internationaal, nadat ik van een hobby een beroep heb gemaakt en nooit meer achterom heb gekeken.

Ik geef ook les in fotografie op een universiteit en fotografie is een belangrijk onderdeel van mijn leven professioneel en persoonlijk.

Ik fotografeerde vroeger met Canon DSLR’s, maar ben vier jaar geleden overgestapt op een spiegelloos systeem. Ik koos voor het FujiFilm X-Series-systeem omdat ik vond dat het bij mijn opnamestijl paste en ik hield van de vormfactor.

De grootte en prestaties van het spiegelloze systeem stellen me in staat om mezelf dichter bij mensen te positioneren en ik merk dat ze zich minder bewust van me zijn.

Ik hou ook van het retro-stijl ontwerp van het systeem en ik hou van apparatuur die handmatige bewerkingen heeft. Ik vind het erg leuk dat de diafragmaring direct op de meeste FujiFilm-lenzen zit, omdat ik alleen de volledige handmatige modus voor alles fotografeer.

Het grootste deel van de tijd fotografeer ik met prime lenzen.

Camera

FujiFilm X-T2
Hou van de vormfactor. Het heeft een uitstekend ontwerp in combinatie met geweldige prestaties en snelle autofocus, is zeer goed bij weinig licht en met de FujiFilm is de firmware-updates in de loop van de tijd blijven verbeteren.

De batterijgreep met twee extra batterijen helpt de prestaties en stelt me ook in staat om de hele dag te fotograferen zonder batterijen te vervangen.

FujiFilm X-H1
Ik geef een beetje de voorkeur aan dit formaat van FujiFilm – ik hou echt van de grip op deze en dat de body iets groter is dan de X-T2.

De ingebouwde beeldstabilisatie is een pluspunt, net als het informatiedisplay aan de bovenkant van de camera. Het scharnierende scherm helpt ook veel bij het fotograferen op lage posities of in krappe ruimtes. Het is ook uitstekend geschikt voor video wanneer dat nodig is.

FujiFilm X-T3
De grote broer van de X-T2, zeer vergelijkbaar in termen van ontwerp en prestaties. De sensor is iets beter en laat meer licht binnen omdat het de CMOS versie IV-sensor is versus III in de X-T2 en de BSI laat ook meer licht binnen.

De X-T3 heeft een geavanceerder hybride autofocussysteem en de levensduur van de batterij is enigszins verbeterd. Al met al is het een iets versterkte versie van de X-T2.

Lenzen

Fujinon XF 90mm f/2
Ik koos deze lens als mijn lange prime lens voor de gear bag omdat het een zeer scherpe lens is, zelfs bij maximaal diafragma, heeft mooie kwaliteit bokeh en zeer snelle autofocus.

De compressie bij het gebruik van deze lens kan een handige functie zijn en ik hou van de brandpuntsafstand, vooral voor bruiloften en het maken van documentaire-achtige foto’s van verder weg. Het is zeer beheersbaar om handheld te gebruiken en het ontwerp is prachtig.

FujiFilm XF 50mm f/2
Een mid-telelens die superscherp is, heeft een zeer snelle autofocus en een klein en licht ontwerp. Het lage F / 2 diafragma is een bonus omdat ik de neiging heb om geen extra lichtbronnen te gebruiken en wijd open te fotograferen in kerken voor bruiloften.

Deze lens is voor mij een van de snelste autofocus lenzen die ik heb gebruikt en is een mooie brandpuntsafstand met een breed scala aan toepassingen.

Fujinon XF 35mm f/1.4
Ik hou echt van deze lens: het is een 1.4 en stelt me in staat om wijd open te fotograferen, plus het is snel bij autofocus – niet de snelste in de FujiFilm-lijn, maar snel genoeg. Het heeft ook prachtige onscherpe bokeh en de brandpuntsafstand is perfect voor veel situaties.

Het heeft een standaard brandpuntsafstand met de beeldhoek vergelijkbaar met die van het menselijk oog, waardoor het een heel mooie compositie en perspectief krijgt.

FujiFilm XF 23mm f/2
Dit is een zeer veelzijdige brandpuntsafstand prime lens (35mm equivalent). Het stelt me in staat om een breed scala aan onderwerpen vast te leggen, het is compact, heeft een lichtgewicht ontwerp en high-speed autofocus (AF) -mogelijkheden, het is scherp als een tack en het ontwerp is uitzonderlijk.

Fujinon XF 16mm f/1.4
De breedste lens die ik in de gear bag heb, dit is een ideale brandpuntsafstand voor bredere typeopnames en krappe ruimtes. Het biedt een dramatisch breed gezichtsveld en verbluffende optische prestaties.

Het maximale diafragma van F/1.4 levert een hoge beeldkwaliteit bij weinig licht en bokeh-rijke macrofotografie met de minimale werkafstand van 15 cm, wat een echt pluspunt is wanneer dat nodig is. Daarnaast heeft het een zeer snelle autofocus en is het weerbestendig.

Verlichting/Triggers

Godox AD200
Dit is een 200w ‘pocket flash’ van Godox. Het heeft een uitzonderlijke levensduur van de batterij, is zeer draagbaar en heeft veel modifier-opties. Met een vermogen van 200W gebruik ik het over het algemeen voor off-camera flitsopnamen en het stelt me in staat om de zon bij hogere diafragma’s te overmeesteren, geactiveerd met de Godox X1T-F-trigger.

Godox TTL Camera flitser TT685F
Ik gebruik niet veel on-camera flitser, maar als ik dat doe, gebruik ik deze. Het heeft een goed gidsnummer flash-uitvoer met een redelijk snelle recycletijd. Ik gebruik het over het algemeen in de handmatige modus of af en toe TTL.

Ik gebruik het ook vaak als lichtbron buiten de camera, vaak gecombineerd met extra Godox lichtbronnen voor creatieve of portretbelichting.

Godox Mini Camera Flitser TT350F
Een zeer kleine en draagbare lichtbron. Ik gooi het vaak in mijn zak en gebruik het voor ad hoc-opnamen wanneer ik vastzit voor licht. Het heeft geen enorm hoog flitsgeleidingsnummer, maar het is genoeg voor on-the-run-opnamen en werkt heel goed in de TTL-modus.

Tassen/Riemen

Holdfast MoneyMaker Tan
Dit is het enige waar ik echt niet zonder zou kunnen. Ik heb het een paar jaar geleden gekocht en gebruik het bij bijna elke klus.

Omdat ik het grootste deel van de tijd prime-lenzen fotografeer, is het een must om twee camerabody’s met verschillende brandpuntsafstanden te hebben. Het ziet er ook geweldig uit en bruiloftsgasten geven vaak commentaar op hoe cool het is.

Billingham 335 Camera Tas (Kaki Canvas / Tan Leer)
Het kostte me veel tijd om de perfecte cameratas te vinden waar ik alles wat ik nodig had voor een trouwdag in één tas kon stoppen. Deze tas past zeker bij de rekening, afgezien van grotere lichten en standaards past hij op alles wat ik nodig heb voor een bruiloft of commerciële baan.

Het heeft afscheiders, zakjes en zakken in overvloed voor alle dingen die ik nodig heb voor fotografie.

HoldFast Wallet voor SD-kaarten.

Statieven

Manfrotto Compact Action statief
Lichtgewicht, compact, opvouwbaar zeer klein en heeft een zeer ergonomische joystickkop met scrollwielvergrendelingsmechanisme dat zeer intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.

Hardware en software

Ik gebruik een mix van Lightroom, Photoshop en Capture One. Ik ruim en bewerk massaal met Lightroom en soms Capture One om het verscherpen van FujiFilm-bestanden aan te pakken. Ik gebruik Photoshop voor specialistische bewerkingen.

Ik bewerk met een shuttlecontroller met geprogrammeerde snelkoppelingen en gebruik een Wacom Cintiq 27QHD Creative Pen &Touch Display. Ik ben jaren geleden gestopt met het gebruik van een muis voor het bewerken en de Wacom is geweldig.

Apple MacBook Pro 15 voor on-the-go bewerking, videobewerking en voorbereiding van diavoorstellingen.

Apple Mac Pro voor studiobewerking. Ik heb 64 GB ram ingebouwd om zware bewerkingen aan te kunnen en vooral voor videobewerking.

Apple iPad Pro met potlood – Ik gebruik LR mobile voor het bewerken erop.

MISC.

Een driehoekig prisma voor creatieve foto’s; een klein stukje koperen pijp voor creatieve shots; een klein stukje glazen kroonluchter, opnieuw voor het manipuleren van licht en het creëren van reflecties.

Ik heb altijd een isotone drank en wat eiwitrepen verborgen in de achterkant van de tas om het energieniveau op peil te houden. Ik heb ook altijd visitekaartjes bij me, om voor de hand liggende redenen!

Mijn advies aan alle fotografen is om de uitrusting te gebruiken die het beste bij jouw stijl past. Het gebruik van prime lenzen maakt ons naar mijn mening betere fotografen, omdat je je voeten moet bewegen om de juiste foto of compositie te maken.

In fotografie is het belangrijk om altijd nieuwe dingen te proberen, te experimenteren en gedurfd te zijn, je eigen stijl te vinden en de beste te zijn. Het is geweldig om inspiratie te hebben, maar emulatie is van korte duur; vind je eigen pad.

Ken ook je spullen door en door – beter om te gebruiken wat je wel hebt in plaats van je zorgen te maken over wat je niet hebt.

www.finnmooneyphotography.com | @finnmooneyphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer