Fotografietips voor lange belichtingstijd

Fotografie met lange belichtingstijd is een oogverblindende manier om een echte foto op een onwerkelijke manier vast te leggen, wat resulteert in een beeld dat voor mensen onmogelijk met hun eigen ogen te zien is!

Een lange belichtingstijd is een slimme manier om het verstrijken van de tijd en het lichtgevoelige karakter van een film of digitale sensor te gebruiken om de beweging van verschillende onderwerpen binnen een statische scène vast te leggen.

U kunt ook een abstract beeld van totale onscherpte vastleggen.

‘S Nachts is fotografie met lange belichtingstijd krachtig genoeg om de rotatie van de aarde zelf weer te geven.

Gedurende de dag kan een lange belichtingstijd bekende bezienswaardigheden veranderen in een visueel nauwkeurig maar geestverruimend eindbeeld.

In dit artikel zal ik enkele voorbeelden laten zien van verschillende creatieve ideeën voor lange belichtingstijd, zoals het vastleggen van sterrensporen ’s nachts of bewegingsonscherpte in fel zonlicht.

Ik zal de technische details uitleggen die bij elk type opnameconditie horen en extra tips geven die je zullen helpen om geweldige beelden te maken!

Inhoudsopgave

13 fotografietips voor lange belichtingstijd

1. Zet je statief vast

fotografie met lange belichtingstijd op het strand

Zorg er eerst en vooral voor dat je statiefpoten en balhoofd goed vastzitten.

Zorg ervoor dat je statiefvoeten stabiel en veilig zijn op vaste grond en niet langzaam wegzakken in zand, sneeuw of iets anders “squishy”. (Steek je statiefvoeten nooit IN een getijdenpoel! Wees altijd respectvol voor de lokale flora en fauna.)

OPMERKING: Het maken van lange belichtingsfotografie van golven op rotsen is een mooie maar gevaarlijke activiteit. Pauzeer altijd een paar minuten voordat je de rotsen in het begin nadert, om te zien wat de cyclus van de deining is.

Er kunnen “sleeper” -golven zijn die veel groter zijn dan de rest.

Dan, elke keer dat je in de buurt bent van beukende golven, blijf altijd de binnenkomende golven observeren en wees voorbereid om afstand te nemen van iets gevaarlijks lang voordat het je bereikt.

2. Stel je compositie en focus in

Yosemite Nationaal Park

Als algemene regel geldt dat je je opname wilt kaderen en je focus wilt instellen voordat je begint met het maken van zeer lange belichtingen.

Niemand wil 5 minuten wachten om erachter te komen dat hun opname niet scherp is, of vreselijk belicht is, of de verkeerde compositie!

Als u een filter met een zeer donkere neutrale dichtheid gebruikt (donkerder dan 3-5 EV’s), moet u uw compositie kaderen en de focus instellen zonder het filter.

Dit bespaart u op de lange termijn zoveel tijd en frustratie! Pas wel op dat je de focus- of zoomringen van je lens niet stoot wanneer je het ND-filter aanzet na het kadreren van de opname.

3. Kies de totale hoeveelheid tijd die u wilt blootstellen

Hoeveel beweging wil je vastleggen in je opname? De juiste belichtingslengte zal sterk variëren, afhankelijk van of je sterrensporen, snel bewegende voertuigen of iets daartussenin fotografeert.

(Zie de voorbeelden van creatieve inspiratie hierboven voor voorgestelde belichtingstijden.)

De kunst is om je andere belichtingsinstellingen (diafragma en ISO) in balans te brengen met het gewenste creatieve effect (sluitertijd).

Misschien moet je een beetje inleveren op een van je instellingen, met een iets hogere ISO of een iets sneller diafragma, als er te weinig omgevingslicht is of als je niet het juiste ND-filter hebt.

(Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: Wie maakt de beste ND-filters?)

4. Pak uw ND-filter voor lange belichtingen overdag

Hoe maak je lange belichtingen

Op klaarlichte dag, of zelfs vlak voor zonsondergang of net na zonsopgang, heb je een ND-filter nodig voor de meeste lange belichtingen.

Waarom? Want zelfs bij f/22 en ISO 100 zul je waarschijnlijk een buitenopname overdag overbelichten tegen de tijd dat je 1/4 of 1/8 sec bereikt, of 1-2 heel seconden als je rond zonsondergang fotografeert.

Langer dan dat, en het beeld zal volledig worden weggeblazen.

Je hebt dus een filter met neutrale dichtheid (ND) nodig. In feite heb je een heel donkere nodig. Om een belichting van 15-30 seconden op klaarlichte dag te bereiken, hebt u ongeveer een 10-stops ND-filter nodig.

Om sluitertijden te bereiken die in minuten in plaats van seconden worden gemeten, zijn er 13- en 14-stops ND-filters. Nogmaals, zie de specifieke aanbevelingen in de bovenstaande creatieve inspiratievoorbeelden.

Hoe zit het met filters met variabele neutrale dichtheid?

Helaas ontwikkelen de meesten van hen een “X” -patroon, of een soort ongelijke verlichting, wanneer ze zijn ingesteld op hun donkerste instelling, zoals 9-14 EV’s.

U kunt dus beter gewoon een speciaal 10- of 14-stop ND-filter krijgen, zelfs als u ook een variabel ND-filter bezit voor gebruik bij ongeveer 3-6 EV’s.

Hier zijn mijn aanbevelingen voor de beste ND-filters op de markt:

 • Beste neutrale dichtheidsfilters: baanbrekende fotografie X3 solid neutrale dichtheidsfilters
 • Beste Budget ND Filters: Hoya Pro Neutrale Dichtheid Filters

5. Stel de lampmodus van uw camera in

hoe fotografie met lange belichtingstijd te doen met een enkele opname in camerabeeld (controleer de belichtingstijd)

Vrijwel alle camera’s tegenwoordig, zelfs beginnende camera’s, hebben wat “Bulb Mode” wordt genoemd.

Sommige camera’s zetten deze belichtingsmodus op zijn eigen belichtingsmodusknop naast “PSAM” (Canon), terwijl andere camera’s (Nikon) de lampmodus gewoon na het belichtingspunt van 30 seconden zetten.

(Opmerking: op sommige Sony-camera’s moet u ervoor zorgen dat uw camera in de single-shot-modus en mechanische sluiter staat, anders is de bulb-modus niet beschikbaar.)

Op de meeste camera’s werkt de lampmodus als volgt: je houdt de sluiter de hele tijd ingedrukt!

Helaas betekent dit dat als je het met de hand probeert te doen, met je vinger op de sluiter de hele tijd, je waarschijnlijk je camera en statief een beetje zult wiebelen tijdens de belichting, waardoor het vervaagt.

Dit is de reden waarom het hebben van een kabelontspanner van cruciaal belang is. Met een kabelontspanner (bedraad of draadloos) kunt u eenvoudig de ontspanknop vergrendelen en vervolgens ontgrendelen wanneer u de belichting wilt beëindigen.

Een laatste opmerking: op Nikon-camera’s, en misschien enkele andere, is er één extra modus, die vroeger “Tijd” -belichting werd genoemd, maar nu gewoon als “-” op de sluitertijdschaal wordt gelabeld.

Met deze functie/instelling kunt u de sluiter open laten zonder de sluiter ingedrukt te houden! Druk gewoon één keer op de sluiterknop en de sluiter gaat open en druk vervolgens nogmaals op de sluiterknop om de belichting te beëindigen.

Als je statief solide genoeg is en je heel zachtaardig bent, kun je de belichtingen meestal met deze truc starten en beëindigen zonder de camera te schudden.

Het is een snelle en vuile manier om een lange belichtingstijd op Nikon te fotograferen als je je kabelontspanner vergeet.

6. Controleer uw histogram snel met ISO 6400 in plaats van 100

hoe een driehoek met lange belichting te meten

Zoals ik al zei, wil je nooit zitten wachten op een 4 minuten lange belichting om erachter te komen dat het volledig onderbelicht of overbelicht is.

Dus hier is waar de magie van de belichtingsdriehoek uiterst nuttig zal zijn: stel je diafragma in op je ideale instelling voor de scène, zet indien nodig je donkere ND-filter aan en stel vervolgens je ISO in op 6400.

Maak testbelichtingen totdat uw histogram er goed uitziet en noteer vervolgens de exacte belichtingsinstellingen.

De reden om ISO 6400 te gebruiken is dat het precies zes stops boven ISO 100 ligt. Dat betekent dat je een testbelichting van 1 seconde kunt fotograferen met ISO 6400, en het zou gelijk zijn aan een belichting van 1 minuut bij ISO 100.

Het is gewoon een gemakkelijk te onthouden nummervertaling waarmee u zes stops kunt overslaan!

Natuurlijk is een testbelichting van 2 seconden bij ISO 6400 gelijk aan een eindbelichting van 2 minuten bij ISO 100, of een testbelichting van 5 seconden is gelijk aan een eindbelichting van 5 minuten, enzovoort, enzovoort.

Waarom zou u uw belichting testen met het ND-filter aan, als u weet dat het een 10-stops ND-filter is? Nou, omdat helaas niet allemaal perfect lijken te voldoen aan hun opgegeven beoordeling.

Misschien vindt u dat het specifieke ND-filter dat u hebt gekocht, eigenlijk met een stop of zo is uitgeschakeld, vooral de superduistere.

Een ander voorbeeld is dat een sluitertijd van 1 seconde, f/2.8 en ISO 3200 gelijk staat aan een belichting van 30 seconden bij f/5.6 en ISO 400.

Het snel berekenen van deze belichtingen in je hoofd is een eenvoudige kwestie van begrijpen wat de blootstellingsdriehoek is.

Mijn geheim? Ik tel de stops op mijn vingers. Hé, het werkt!

7. Hoe meerdere kortere belichtingen te stapelen voor één lange belichting

hoe een lange belichting te doen met een maan ecplise handmatige scherpstelling fotografie - langere belichtingstijd

Als je niet de juiste omgevingsomstandigheden of het juiste ND-filter hebt, kun je misschien geen enkele belichting vastleggen die de ideale sluitertijd heeft voor je creatieve visie.

U kunt echter altijd meerdere belichtingen mengen in de postproductie!

Dit is heel gebruikelijk voor sterrenspoorfoto’s ’s nachts: het fotograferen van belichtingen van 30 seconden of 1-4 minuten back-to-back gedurende een uur of langer, en ze vervolgens allemaal samen te voegen voor één lang sterrenspoor.

Laten we zeggen dat je overdag alleen een 3-stops of 5-stop ND-filter hebt, maar je wilt het effect van een 2-4 minuten lange sluitertijd creëren.

U kunt back-to-back ~ 5-seconde belichtingen maken door uw externe trigger te gebruiken en de sluiterknop te vergrendelen … en laat de camera vervolgens 2-4 minuten draaien.

Leg vervolgens in de postproductie alle afbeeldingen in laagjes, stel de overvloeimodus van elke laag in op “Lichter” en kijk hoe ze allemaal samensmelten tot één lange belichting!

8. Fotografie met lange belichtingstijd met een smartphone

hoe lange belichtingsfoto's te maken met iPhone-fotografie

Ja, je kunt absoluut foto’s met lange belichtingstijd maken op je telefoon! De sleutel zal zijn om je telefoon als een professionele camera te behandelen: klem hem vast aan een statief of een andere manier om hem te stabiliseren (ze maken telefoonklemmen met statiefklemadaptervoeten (!) of bekijk onze volledige beoordeling van smartphone- en iPhone-statieven om je keuze te helpen maken).

Dan hangt het af van hoeveel handmatige bediening je camera biedt. Sommige cameratelefoons bieden totale handmatige bediening en sluitertijden tot 30 seconden, terwijl andere cameratelefoons dat mogelijk niet doen.

U kunt proberen een gespecialiseerde app te downloaden waarmee u de belichting kunt regelen, of bekijk deze handleiding voor het gebruik van Live Photos om een lange belichting met uw telefoon te maken.

Als je overdag een lange belichtingstijd wilt maken op een iPhone of mobiele telefoon, heb je alleen een klein vierkantje ND-filtergelvel nodig.

Bedek met een beetje gaff tape de lens volledig met de ND filtergel square, en zorg ervoor dat je eventuele lichtlekken voorkomt!

9. Bewegingsonscherpte met lange belichting in de wolken creëren

hoe lange belichting te doen in fotografie bij zonsopgang

Een van de coolste dingen om te zien op een foto is de beweging van de wolken. In tegenstelling tot beukende golven of bewegende auto’s, bewegen wolken meestal zo langzaam dat we het nauwelijks kunnen opmerken.

Met een belichting die in minuten wordt gemeten, zie je wolken verschijnen in een werkelijk ongelooflijke reeks vormen en strepen die door de lucht “bewegen”.

 • Ideale sluitertijden: 2-4+ minuten
 • Ideaal ND-filter: 5-9 stops voor zonsopgang / zonsondergang, 10-14 stops voor felle zon
 • Diafragma: f/5.6-11
 • ISO: 100-400

10. Zijdezacht water maken met een lange belichtingstijd

hoe fotografie met lange belichtingstijd op het strand te doen

De beweging van water is een van de gemakkelijkste dingen om vast te leggen bij een lange belichtingstijd. Sterker nog, net na zonsondergang of voor zonsopgang heb je misschien niet eens een filter met neutrale dichtheid nodig!

(Zie gids: Zonsopgang fotografie)

Water dat snel beweegt, begint te vervagen met een sluitertijd die slechts een paar seconden lang is en wordt zijdezacht wanneer je binnen enkele minuten in plaats van seconden begint te belichten.

 • Ideale sluitertijden: overal van 1 sec tot 30 sec, of langer!
 • Ideaal ND-filter: 3-5 stops voor zonsopgang / zonsondergang, 5-9 stops voor felle zon
 • Diafragma: f/8-16
 • ISO: uw laagste native instelling (64, 100 of 200. Vermijd “LO” ISO’s om te voorkomen dat hoogtepunten worden geknipt)

11. Lange blootstelling beweging met menselijke proefpersonen

hoe portretten en lange belichtingen te maken - lange sluitertijd

Als een persoon heel stil blijft, kun je een enkele belichting maken die sommige elementen van onscherpte weergeeft, zoals water, en sommige elementen van perfecte scherpte (het menselijke onderwerp).

Het helpt als het onderwerp zich ergens tegen kan schrap zetten, of een houding kan aanhouden waarmee ze minstens 2-4 seconden heel stil kunnen blijven, afhankelijk van hoe snel de andere bewegingselementen zijn.

 • Ideale sluitertijden: 1-5 sec
 • Ideaal ND-filter: 3-5 stops voor zonsopgang / zonsondergang, 5-9 stops voor felle zon
 • Diafragma: f/4-8
 • ISO: 100-400

12. Lange belichtingslichttekeningen

hoe te doen lange belichtingslicht schilderen fotografie - lange belichtingstijd gebruik een statief

Lange belichtingslichttekeningen zijn erg leuk en een creatieve manier om in een foto te “schilderen”. Open gewoon de sluiter van de camera en gebruik vervolgens een zeer helder licht om de lucht rond uw scène te “tekenen”.

Sluit vervolgens ook uw sluiter wanneer het omgevingslicht goed wordt belicht.

Voor de bovenstaande afbeelding opende ik mijn sluiter en rende toen rond en knalde een flitser (bij middelhoog vermogen, waarschijnlijk 1/8 of 1/16) recht op de camera gericht.

Omdat mijn diafragma was ingesteld op f/11, veranderde elke pop van de flitser in een starburst! Ik was “onzichtbaar” voor de camera omdat ik nooit stilstond; Ik bewoog constant de hele tijd.

hoe je fotografie met lange belichtingstijd kunt doen met autoonscherpte op de weg - bewegende elementen vervagen. Gebruik handmatige scherpstelling en houd de sluiter langer open met een lange sluitertijd.

De beweging van het autoverkeer en andere door de mens gemaakte objecten kan gemakkelijk zorgen voor dramatische, interessante beelden met lange belichtingstijd, zonder speciale technieken of gereedschappen naast uw statief.

Heck, op het juiste moment van de dag kun je zelfs foto’s met lange belichtingstijd zoals deze maken met een iPhone of andere mobiele telefoon, zolang het handmatige belichtingsregeling biedt met lange sluitertijden!

13. Een kabelontspanner gebruiken voor lange belichtingen / sluitertijden

hoe je 's nachts van vuurwerk fotografie met lange belichtingstijd kunt doen - tips voor fotografen met een lange belichtingstijd die langere sluitertijden gebruiken (sluiter open houden)

Kabelontspanners zijn er in een paar verschillende soorten. U kunt een zeer eenvoudige draadloze afstandsbedieningstrigger krijgen die compatibel is met de meeste camera’s.

Afhankelijk van de camera en de trigger kan het echter moeilijk of onmogelijk zijn om belichtingen langer dan 30 seconden te maken met de bulb-modus.

Het kan nodig zijn om de ontspanknop tijdens de hele belichting ingedrukt te houden. Je vingers kunnen verkrampt raken!

Het is dus meestal het beste om een echte kabelontspanner of intervaltimer te krijgen die op een poort op uw camera wordt aangesloten.

Deze fysieke triggers hebben meestal een vergrendelingsmechanisme voor de sluiter waarmee je de ontspanknop zo lang als je wilt ingedrukt kunt houden zonder de hele tijd met je vinger op de knop te zitten.

(We zullen het binnenkort hebben over de “bulb” -modus!)

Ten slotte moet u voor sterrensporen mogelijk de intervaltimer gebruiken om meerdere belichtingen back-to-back vast te leggen, zodat u ze later in Photoshop kunt samenvoegen.

U wilt voorkomen dat u een enkele belichting van 3 uur moet vastleggen, omdat dergelijke lange belichtingen mogelijk ernstige ruis met de meeste digitale camera’s zullen veroorzaken.

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer