Frank Doorhof

FacebookPinterestDelen

Ik ben geboren in Amsterdam, maar mijn ouders zijn vrij snel naar de NoordOostPolder verhuisd waar ik ben opgegroeid en we hebben nog steeds onze studio.

Fotografie zat letterlijk in mijn opvoeding, zowel mijn grootouders als ouders houden van video en fotografie en hebben ook hun eigen ontwikkeling gedaan. Hoewel ik nog steeds opdrachten maak, ben ik vooral gericht op educatie en het runnen van onze sociale media, waaronder een zeer actief YouTube-kanaal.

Ik ben sterk geïnspireerd door oude meesters als Rembrandt (zie gids) en Caravaggio en fotografen als David Lachapelle.

In de loop der jaren hebben we meer dan 15 volledige instructievideo’s uitgebracht en ik ben lid van het KelbyOne-team waar je ook unieke tutorials kunt vinden.

Naast fotografie ben ik een getrainde ISF-tech / kalibrator, wat mijn passie voor films en kleuren verklaart, hoop ik.

Op dit moment geef ik twee keer per week les in onze studio en verschillende workshops wereldwijd gedurende het jaar, plus veel demo’s voor bedrijven op beurzen.

Natuurlijk verschilt de inhoud van mijn tas per opdracht, maar het is zo’n beetje de standaarduitrusting die ik meestal meeneem.

Fototoestel:

Sony A7RIII

Camerakeuze is heel eenvoudig, op dit moment ben ik ervan overtuigd dat Sony aan de top van hun spel staat, geweldige output voor mode- en straat – / reisfotografie en de body niet te zwaar. Ik gebruik altijd een grip dus dat maakt het mogelijk om 2 batterijen te gebruiken, maar de camera is iets zwaarder.

Lenzen:

Sony 24-70mm f/2.8
Sony 70-400mm f/4-5.6
Sigma 12-24mm f/4
Lensbaby 80mm kantellens
Techart AF-adapter + een vintage lens (Leica R of M42 enz)
LAE A mount naar E mount convertors voor A mount lens

Lenzen zijn altijd persoonlijk! Ik hou gewoon van de Sony 24-70mm f/2.8, het geeft me veel opties om met groothoek en tele te spelen om totaal andere looks van mijn onderwerp te krijgen, ik hou ook van primes, maar in alle eerlijkheid, het constant wisselen van lenzen was iets waar ik (en mijn onderwerpen) behoorlijk snel moe van werden.

Ik heb wel een mooie verzameling primes en gebruik ze wel, maar in mijn tas is het bijna allemaal zoom voor wat ik het meest nodig heb.

De Sony 70-400mm f/4-5.6 om de eenvoudige reden heeft het een groter bereik dan mijn Sony 70-200mm f/2.8, het is misschien net zo snel als de f /2.8, maar ik stop bijna altijd een beetje en tijdens het reizen geef ik de voorkeur aan de 70-400 voor het langere bereik.

Ook de Sigma 12-24mm f/4 zit altijd in mijn tas, ik hou gewoon van de manier waarop het beelden weergeeft en ik hou ervan om met die groothoekopnames te spelen, het geeft een andere kijk op de wereld.

Voor speciale effecten ben ik verliefd op de LensBaby 80mm. Het is een zeer scherpe portretlens met een twist, je kunt hem kantelen voor coole focuseffecten (of niet en alles scherp krijgen), het leuke aan de 80mm is dat het ook een diafragmaring heeft (niet vast) en het is erg gevoelig voor lensflare (iets waar ik graag mee speel), voeg hier de macro-optie aan toe en het is een zeer coole lens om mee te nemen.

En tot slot neem ik bijna altijd mijn TechArt AF Adapter mee. met mij. Ik hou gewoon van vintage lenzen en heb een mooie selectie van M42, Leica R, Minolta, etc. lenzen, je koopt ze voor bijna niets en ze geven je gekke of coole looks, bijvoorbeeld de Helios 55mm heeft een aantal gekke bokeh.

Nu met de Techart Adapter die handmatige lenzen worden eigenlijk autofocuslenzen, het heeft enkele beperkingen met langere lenzen maar niets dat je niet kunt oplossen, het is erg cool om AF op die oude lenzen te hebben en het maakt het gebruik ervan erg leuk. Al is handmatig scherpstellen via de Sony EVF ook een fluitje van een cent.

Flits:

Mitros + Phottix flitsers (1-2)
Rogue Flashbenders (1-2)
Rogue kleur gels
Odin II-afstandsbediening

Onmisbaar:

Xrite Colorchecker Paspoort II
Sekonic 858 lichtmeter
Tethertools tether kabel USB naar USB-C
Tethertools tetherblock |

Kleurchecker – Ik neem altijd mee voor nauwkeurige kleuren.

Lichtmeter – Spreekt voor zich voor de juiste belichting (ik hou ervan om handmatige flitsers te fotograferen).

Normaal gesproken gebruiken we Hensel verlichting uitrusting, maar op de weg is het vaak gemakkelijker om speedlights mee te nemen (vooral als je rondloopt of moet vliegen). Voor de flitsers kies ik voor de Mitros+ van Phottix omdat ze de ontvangers binnen hebben, bespaart dit op batterijen ik have om met me mee te dragen en gewicht, en het werkt als een charme. Ik gebruik de Odin II om de flitsers te controleren en te activeren.

Bij het fotograferen van tethered gebruiken we natuurlijk Tethertools USB-kabels en een Tethertools tetherblock om ervoor te zorgen dat mijn poort niet beschadigd raakt, is dit iets dat veel mensen vergeten te beveiligen, dus zorg ervoor dat je een Jerkstopper gebruikt of een Tetherblock. Die poorten zijn echt fragiel en ongelooflijk duur om te vervangen.

De munt die je ziet is eigenlijk voor het monteren van het tetherblock, het neemt minder ruimte in beslag dan een schroevendraaier.

Laptop:

Dell XPS 9570 i9

Mijn laptop is mijn werkpaard en wordt bijna elk jaar vervangen, ik denk dat 80% van mijn werk op de laptop wordt gedaan als ik niet in de studio ben. In dit geval kies ik voor de Dell XPS 9570 i9, het bewerkt 4K-video zonder een probleem en voor een 15 “is het niet zo groot.

In de toekomst denk ik aan de Surfacebook 3 wanneer het wordt uitgebracht omdat we normaal gesproken een Wacom-tablet meenemen met ons, met de Surfacebook 3 dat hoeft niet meer.

Zak:

Lowepro rugzakken of rolkoffers

Tassen zijn voor mij zonder twijfel Lowepro, tassen zijn heel persoonlijk, maar met Lowepro heb ik op de een of andere manier altijd precies wat ik nodig heb en ze zijn erg duurzaam.

www.frankdoorhof.com | @frankdoorhof

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer