Fuji XF 50mm F/2 Test

Toen Fujifilm de release van de Fujifilm XF 50mm F/2 lens aankondigde, was ik erg enthousiast om een exemplaar in handen te krijgen. En dat had twee redenen.

De eerste reden was dat ik de Fujifilm XF 23mm F/2 al had aangeschaft. Ik was overweldigd door het kleine formaat, de beeldkwaliteit en de autofocusprestaties. Het was waarschijnlijk de snelste autofocuslens in de Fujifilm line-up op dat moment. Als straatfotograaf vertrouw ik op een snelle autofocus om dat once in a lifetime moment vast te leggen.

De tweede reden is dat Fujifilm consumenten meer keuze bood. Vóór de Fujifilm XF 50mm F/2 had de dichtstbijzijnde prime-lens met een vergelijkbare brandpuntsafstand een langzamere autofocus en kostte bijna twee keer zoveel.

Fujifilm_50mm_F2_review_05V2

Fujifilm XF 50mm f/2 WR

Uitstekende beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs. Een must-add lens aan de kit van elke Fuji-camerabezitter.

Controleer de huidige prijs

En dat zijn ze blijven doen met de Fujifilm XF 35mm F/2 en de Fujifilm XF 16mm F/2.8. Allemaal met een vergelijkbaar ontwerp, prestaties en prijs. Ineens konden prime shooters voor de helft van de prijs een gevarieerde verzameling primes krijgen.

De XF 50mm F/2 is een constante in mijn cameratas. Ik heb het gebruikt voor een reeks shoots, waaronder straatfotografie, portretten, feesten en zelfs bruiloften. Het heeft me nooit in de steek gelaten, en als ik onderweg ben, kan ik het ook in mijn jaszak dragen, klaar om verbinding te maken met mijn Fujifilm X-T3.

Ik zag iedereen die wilde beginnen met portretteren een kopie van deze lens oppakken. De brandpuntsafstand geeft een mooie hoeveelheid compressie aan het beeld.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 50mm F/2 Technische Gegevens

Pros

 • Grootte en gewicht
 • Autofocus prestaties
 • Beeldkwaliteit
 • Waar voor je geld
Tegens

 • Onhandige lensdop
 • Rammelende plastic kap
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 50mm (75mm full-frame equivalent)
 • Fujifilm X Vatting
 • Diafragma: f/2-16
 • Filter grootte: 46mm (1.8″)
 • Afmetingen: 60,0 mm x 59,4 mm (2,36 ” X 2,34 “)
 • Gewicht: 200gm (7.05 oz)
 • Gemotoriseerde zoom
 • Weer- en stofbestendig

Bouw & Ergonomie

Toen de XF 50mm F/2 voor het eerst werd aangekondigd, plaatste ik er gretig een pre-order voor. Op dat moment bezat ik al de XF 23mm F/2 lens en werd ik weggeblazen door zijn prestaties, ergonomie en waarde. De XF 50mm F/2 voldoet aan alle verwachtingen die ik had.

Ondanks de klein formaat van de Fujifilm XF 50mm F/2 heeft hij een verrassend robuuste bouwkwaliteit. Met een volledig metalen behuizing en vatting is het een robuuste lens die bestand is tegen een zware klap. Er is niets plastic of aangetast in de bouw van deze kleine lens.

Dit kwaliteitsniveau is te zien in het hele lenzengamma van de Fujifilm X-serie, met uitzondering van één of twee lenzen. Deze consistentie is vooral duidelijk in de andere kleinere Fujifilm objectieven waaronder de XF 23mm F/2, XF 35mm F/2 en de nieuwere XF 16mm F/2. 8.

De basis van de Fujifilm XF 50mm F/2 is slechts iets groter dan de basis van de lensvatting. Het bevat ook een weer- en stofwerende afdichting rond de hele basis. De lens loopt dan in kleine stapjes naar beneden naar voren.

Bijna alle Fujifilm objectieven hebben een diafragmaring die bij montage dicht bij de camerabody zit. De diafragmaring heeft een stevige klik van F/2 naar F/16 en vervolgens naar A voor Auto.

De handmatige scherpstelring zit comfortabel tussen duim en wijsvinger. Het heeft een soepele en stille glijvlucht met precies de juiste hoeveelheid weerstand.

De lens heeft een filterdraad van 46 mm en het glas aan de voorkant is verzonken onder de filterdraad. Dit geeft het voorste element een niveau van veiligheid tegen markering of stoten.

De enige plastic elementen van dit objectief zijn de lensdop en kap. De lensdop maakt gebruik van een pinch-release-systeem, maar kan gezien de grootte een beetje onhandig aanvoelen om hem stevig te bevestigen. Zeker als je grote vingers hebt zoals de mijne.

De kap voor de Fujifilm XF 50mm F/2 is gemaakt van kunststof en voelt zoals veel zonnekappen niet helemaal duurzaam aan. Terwijl het lijkt to stevig hechten, het heeft de neiging om te rammelen bij het bewegen.

Wanneer de XF 50mm F/2 is bevestigd aan een Fujifilm X-serie camerabody, voelt hij zich meteen thuis. Fujifilm X Series camerabody’s zijn netjes en compacter dan de meeste cameramerken. Het plaatsen van een klein objectief zoals de XF 50mm F/2 op zo’n camera gewoon logisch.

De combinatie voelt evenwichtig en op geen enkele manier omslachtig aan. Ik gebruik een Fujifilm X-T3 en met deze lens heb ik volledige controle over mijn opname-ervaring. Met de diafragmaring zo dicht bij de camerabody, kan ik gebruiken beide handen om de camera te ondersteunen en te stabiliseren.

Focus prestaties

Fujifilm X-T3 + Fujifilm XF 50mm F/2 | 1/4000 f/2 ISO200

De Fujifilm XF 50mm F/2 heeft een van de snelste autofocus functies van elke lens die ik heb gebruikt. Zeker in vergelijking met sommige van zijn grotere broers. Een van de enige uitzonderingen is zijn kleine broertje – de 23mm F / 2-lens.

Gezien het feit dat de lens een totaalgewicht van 200gm (7.05oz) heeft, is er veel minder mechanische vraag om intern glas te verschuiven om de focus vast te leggen. De motoren werken niet zo hard als bij grotere objectieven. Dit heeft ook een voordeel voor de levensduur van de batterij tijdens een shoot.

Autofocus is pittig, vooral in combinatie met een camera als de Fujifilm X-T3. Ik ben nog nooit focusjacht tegengekomen (tenzij ik te dicht bij een onderwerp stond). Bij goed of weinig licht zijn de autofocusprestaties betrouwbaar. Scherp en snel.

Beeldkwaliteit

Er wordt wel eens gezegd dat Fujifilm nooit een belabberd objectief maakt. Hoewel dat voor sommigen discutabel kan zijn, is het redelijk om te zeggen dat er een niveau van consistentie is in beeldkwaliteit voor hun lenzen. Bij het fotograferen met de Fujifilm XF 50mm F/2 vind ik mijn foto’s scherp met prachtige weergave.

Of ik nu een evenement, een portret of straatfotografie fotografeer, ik krijg de scherpte en zachtheid waar ik het verwacht.

Wijd open, achtergronden hebben een romige onscherpte dat contrasteert goed met je scherpe onderwerp.

Fujifilm XF 50mm F/2 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm XF 50mm F/2:

Waar voor je geld

Een van de grootste dingen aan de Fujifilm XF 50mm F / 2 is zijn waar voor je geld. Door dit objectief in zijn line-up te introduceren, heeft Fujifilm consumenten meer keuze en flexibiliteit gegeven zonder in te leveren op kwaliteit.

De XF 50mm F / 2 verkoopt momenteel voor ongeveer $ 700. De dichtstbijzijnde equivalente brandpuntsafstandlens van Fujifilm is de XF 56mm F/1.2. Deze verkoopt momenteel voor ongeveer $ 1.300. Dan is de volgende stap omhoog de Fujifilm XF 56mm F / 1.2 APD-versie voor ongeveer $ 1.800.

Toegegeven, beide 56mm-lenzen produceren een uitzonderlijke beeldkwaliteit met dromerige bokeh, maar ze zijn ouder en langzamer als het gaat om autofocus.

Grotere elementen betekenen meer werk voor de aandrijfmotoren in het interieur. Toch stelt de XF 5omm F/2 consistent scherp.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm XF 50mm F/2 Test | Conclusie

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 50mm F/2 | 1/1000 f/3.6 ISO300

Het is eerlijk om te zeggen dat ik dol ben op de Fujifilm XF 50mm F / 2 lens. Het is een permanent onderdeel van mijn kit, ongeacht het type shoot dat ik misschien doe. Het heeft een niveau van veelzijdigheid dat aantrekkelijk is zonder dat het je cameratas belast.

De dingen die ik leuk vind aan deze lens wegen veel zwaarder dan de dingen die ik niet leuk vind. Een paar triviale kleine ontwerpelementen in de lensdop en de kap voor een andere uitzonderlijke kwaliteit lens.

De prestaties van de Fujifilm XF 50mm F/2 onderweg komen echt tot hun recht, vooral op het gebied van ergonomie en autofocus.

Ongeacht het genre dat u met deze lens fotografeert, zal het niet teleurstellen en zal het scherpe beelden van uitstekende kwaliteit produceren. De XF 50mm F/2 is een fantastische kleine lens tegen een fantastische prijs.

Fujifilm_50mm_F2_review_05V2

Fujifilm XF 50mm f/2 WR

Uitstekende beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs. Een must-add lens aan de kit van elke Fuji-camerabezitter.

Controleer de huidige prijs