Fuji XF 90mm f/2 Test

Als ik gedwongen zou worden om twee prime-lenzen te kiezen om een fotografische opdracht aan te nemen, zouden het de 35mm en 135mm brandpuntsafstanden zijn. Qua full frame camera’s zijn dat altijd mijn favorieten geweest.

In de wereld van Fuji en hun APS-C 24 x 15mm sensoren worden deze brandpuntsafstanden omgezet naar respectievelijk 23mm en 90mm.  In deze review zal ik me concentreren op de Fuji XF 90mm f/2 LM WR prime lens.

(Als je op zoek bent naar iets breders, mijn test van de Fujinon XF 23mm f/1.4 is hier te vinden.)

De flexibiliteit van de Fuji XF 90mm f/2 LM WR is de belangrijkste reden voor zijn aantrekkingskracht.

De inherente ondiepe scherptediepte en snelle daling in focus leiden de aandacht van de kijker naar uw onderwerp, waardoor de Fuji XF 90mm f/2 een prachtige portretlens is.

Door de natuurlijke compressie kan het ook met succes worden gebruikt om interessante lange lenslandschappen te creëren.

Fuji 90mm f/2 Test Samenvatting

Het grootste verkoopargument van de Fuji 90mm f/2 is zijn veelzijdigheid. Het blinkt uit voor zowel portret- als landschapsfotografie en is weer- en stofbestendig. Het is ook ongelooflijk scherp, scherpstelt prachtig en presteert uitzonderlijk goed wijd open. Kortom, het is moeilijk om fout te gaan met deze lens.

Fuji XF 90mm f/2 | Specificaties

DSCF0107

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Fuji XF 90mm f/2 LM WR bestaat uit elf elementen, drie lage dispersie, in acht groepen. Het heeft een beeldhoek van 17,9 graden en een minimale scherpstelafstand van 60cm.

De externe diafragmaring bestuurt de zevenbladige afgeronde iris in 1/3-stop klikken, variërend van f / 2 tot f / 16. De lens weegt 540g en heeft een filterdiameter van 62mm.

De metalen, weer- en stofbestendige behuizing verbergt een quad-lineaire autofocusmotor die snelle (0,14 sec) en nauwkeurige autofocus levert.

De quad-lineaire motor, ontworpen voor de Fuji XF 90mm, maakt gebruik van vier magneten voor een verhoogd koppel om de grotere lensfocus-elementen van de 90mm te verschuiven.

Ergonomie

Fuji XF 90mm |

Fuji XF 90mm f/2 LM WR.

Met zijn lengte van 11 cm (16 cm met de meegeleverde zonnekap) hebben de ontwerpers van Fujifilm de XF 90 mm een zeer royale scherpstelring van 4 cm diep kunnen geven.

Ik gebruik de meeste keren handmatige scherpstelling en vind het koppel/de weerstand van de scherpstelring zeer aangenaam.

Het is soepel en maakt fijne aanpassingen mogelijk, wat essentieel is bij telelenzen.

Als u een autofocusgebruiker bent, wordt de scherpstelring uw grip en neemt het afgeschuinde oppervlak elke kans weg dat de lens in uw vingers glijdt.

Er is weinig kans op onbedoelde aanpassingen gezien de stevige en nauwkeurige 1/3-stop klikken van het externe diafragma, in combinatie met het feit dat het ver weg van de scherpstelring is geplaatst.

Sean Keenan

Sean Keenan speelt John Grant in ‘Wake in Fright’ | 1/500sec bij f/5 ISO 3200

Omdat ik old school ben, geloof ik sterk in het gebruik van een zonnekap. Ik sta er voortdurend versteld van als ik fotografen zie die zonder lensbescherming wegschieten.

Ze kunnen het toch niet allemaal doelbewust doen voor de overstraling of de ‘look’ met laag contrast?

De kap bij de Fuji XF 90mm is een aanzienlijke 6 cm lang met binnenste schuine kanten om de efficiëntie te verhogen.

Ik heb wel een zorg met de zonnekap die ik aan het checken ben bij Fujifilm Australië.

Na twee jaar voortgezet gebruik is de kap losgeraakt en een aantal keren losgekoppeld van de lens bij het borstelen door een dolende hand of ander voorwerp.

Ik kan me voorstellen dat dit wordt veroorzaakt door het zachtere plastic van het bajonetachtige slot van de zonnekap dat slijt omdat het herhaaldelijk op en van de metalen lenzen wordt gedraaid.

Fuji XF 90mm f/2 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fuji XF 90mm f/2.

Bron: Jeff Carter

Bron: John Rourke

Bron: John Rourke

Bron: Niko Villegas

Bron: Kevin Mullins

Bron: Kevin Mullins

Voorstelling

Jason De Koning

Jason King in ‘Ghost Hunter’ Documentaire | 1/250sec bij f/2.5 ISO 2500

Laten we eerst eens kijken naar de autofocus. De opname van de quad-lineaire autofocustechnologie resulteert in snelle, stille – en vooral in een lens met zo weinig scherptediepte bij grotere diafragma’s – nauwkeurige autofocus.

Als je een van mijn vorige lensrecensies hebt gelezen, weet je dat ik een liefhebber ben van handmatige focons. Ik merk vaak dat ik fotografeer bij weinig licht, voornamelijk in een studio of ’s nachts.

Wanneer ik autofocus gebruik in deze situaties met weinig licht, vind ik het kleinste vierkant in de single point-optie het meest nauwkeurig voor kritische scherpstelling.

Door het kleinste vierkantje te gebruiken, heb ik ook ontdekt dat het ‘focusjacht’ tot vrijwel niets reduceert.

Het werken op filmsets is drukvol en snelheid is van essentieel belang. Acteurs staan niet stil, en als ze dat wel doen, bewegen hun hoofden altijd terwijl ze hun dialoog leveren.

Brittany Clarke

Brittany Clark speelt Mia Halston in ‘Doctor Doctor’ Series 2 | 1/100sec bij f/2 ISO 1000

In deze situaties is een nauwkeurig handmatig scherpstelsysteem essentieel. Fuji heeft het met zijn MF Assist / Focus Peak Highlight-modus, waarbinnen mijn voorkeur uitgaat naar Geel / Laag.

Ik kan sneller volgen en snel aanpassen met behulp van handmatige scherpstelling dan met autofocus. Met de piekoptie ingeschakeld, heb ik een back-up van het vermogen van mijn ogen om de focus door de EVF te zien.

Dit is essentieel bij het fotograferen bij weinig licht.

In mijn focustest vond ik de XF 90mm f/2 LM WR op f/2 heerlijk en scherp over het grootste deel van het frame.

Er is iets minder contrast en scherpte in de uiterste hoeken van het beeld. Vanaf f/2.2 is het objectief scherp over het beeld met een constant contrast.

Ben Lawrence

Regisseur Ben Lawrence van de documentaire ‘Ghosthunter’ | 1/125sec bij f/2 ISO 2000

Het onderzoeken van het vermogen van een lens om een aangename bokeh te produceren (of niet) is onderdeel geworden van elke test waarbij alle behalve de breedste lenzen betrokken zijn.

Ik heb het beeld omgezet naar B+W om me vooral te kunnen concentreren op de vorm van deze wazige kerstverlichting.

Bokeh-test

Bij de twee breedste diafragma’s, f/2 en f/2.2, zijn de cirkels gelijkmatig in vorm en verlichting.

Vanaf f/2.5 begint de vorm van de zevenbladige iris zichtbaar te worden en natuurlijk wordt deze vorm meer gedefinieerd naarmate je de lens blijft sluiten.

De gelijkmatigheid van de verlichting blijft consistent in het hele diafragmabereik.

Hoe aangenaam is de bokeh? Nou, dat is zeker in het oog van de toeschouwer.

Voor mij ziet de ronding van de cirkels zowel achter als voor het scherpstelvlak bij f/2 en f/2.2 er prachtig uit, en dit is het diafragmabereik dat ik waar mogelijk zou gebruiken voor deze beeldstijl.

Bokeh-test 2

In de resultaten zag ik kleine vlekjes binnen de cirkels die bij alle f-stops zichtbaar zijn. Ik keek naar de mogelijke redenen hiervoor en ontdekte dat ze door het proces van eliminatie te wijten waren aan stofdeeltjes op het achterste element van de lens.

Dus aan degenen onder jullie die van bokeh houden en ermee fotograferen, raad ik je aan om eerst je lenzen schoon te maken.

Nicole De Silva

Nicole De Silva speelt Charlie in ‘Doctor Doctor’ Series 2 | 1/500sec bij f/5 ISO 800

Een van de voordelen van het maken van bredere opnamen met een langere lens zoals de Fuji XF 90mm is het vermogen om te werken zonder je onderwerp te storen.

Dit wordt een meer observerende, slice-of-life stijl van beelden die heel goed kan werken zoals op de foto hierboven van Nicole De Silva tijdens de opnames van ‘Doctor Doctor’.

Fuji XF 90mm f/2 Test | Conclusie

Lee Jones en Sean Keenan

Lee Jones speelt Joe Jaffries in ‘Wake in Fright’ | 1/100sec bij f/2.8 ISO 1250; Sean Keenan als John Grant in ‘Wake in Fright’ | 1/500sec bij f/3.6 ISO 200

Mijn tijd fotograferen met deze lens is niets dan positief geweest. De Fuij XF 90mm f/2 LM WR wordt geleverd met alles wat ik leuk vind in een objectief van deze brandpuntsafstand.

Ik hou van het stevige gevoel van de weer- en stofdichte metalen buitenkant, de royale maatvoering van de scherpstelring, de stevigheid van de klikstops van het diafragma en de betekenisvolle zonnekap.

Naar mijn mening is de Fuij XF 90mm f/2 LM WR de best presterende, wijd open, van alle Fujinon fast prime objectieven.

In combinatie met de nauwkeurigheid van automatische of handmatige scherpstelmodi kan ik vol vertrouwen op f / 2 fotograferen, wetende dat de resultaten scherp en bevredigend zullen zijn om naar te kijken.

Van portretten tot landschappen, de Fuji XF 90mm is een uiterst veelzijdig objectief. Dat maakt het een ideale allrounder en een goede lens om op te nemen in elke kit die ik samenstel, ongeacht de taakomschrijving of bestemming.

Het enige waar ik niet van hou, is dat de zonnekap van plastic is.

Naar mijn mening moeten metalen zonnekappen over de hele linie worden opgenomen, en niet alleen voor een select aantal van de snelle primes-lenzen. Dat zou helpen om degenen onder ons die deze lenzen professioneel gebruiken een langer dragende optie voor het plastic te geven.