Fujifilm 16-55mm f/2.8 Lens Test

Ondanks het aantal geweldige lenzen in de Fuji line-up, ontbrak er altijd iets. Namelijk een veelzijdige zoomlens met een 24-70mm equivalente brandpuntsafstand die in hun spiegelloze bereik zou passen.

Dat veranderde allemaal met de introductie van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR.

Een voor de hand liggende keuze voor diegenen die een reeks situaties willen dekken zonder lenzen te hoeven wisselen, dit is een hoogwaardig, weerbestendig stuk glas – maar een die niet zonder zijn opname is.

fujinon-16-55mm-lens-test

Fujifilm 16-55mm f/2.8

Zware, weerbestendige zoomlens met een indrukwekkende beeldkwaliteit en een veelzijdige brandpuntsafstand.

Controleer de huidige prijs

Dus wat zijn de voor- en nadelen? En kan het worden toegevoegd aan de lijst met de beste Fuji-lenzen?

Goede vraag: Laten we erin duiken en een kijkje nemen.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR Technische Gegevens

Pros

 • Heavy-duty bouwen
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Zeer nuttige brandpuntsafstand
Tegens

 • Het gewicht is aan de zware kant
 • Hoge prijs
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 16-55mm (24-84mm -> 35mm camera equivalent)
 • Lensconstructie met 17 elementen en 12 groepen
 • Aantal diafragmabladen: 9 (afgeronde diafragmaopening)
 • Diafragma Bereik: f / 2.8- f / 22
 • Scherpstelbereik (normaal): 0,6 m – ∞
 • Scherpstelbereik (macro): 30cm – 10m (breed), 40cm – 10m (tele)
 • Gewicht: 655g
 • Filter grootte: 77mm

Bouw & Ergonomie

Fujifilm 16-55mm f/2.8

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR – ISO 500, 1/200s. f/11

Volledig metalen uitrusting! Omdat het van metaal is gemaakt, is deze lens voelt stoer aan, ziet er een beetje cool uit, en is praktisch zonder een ingewikkeld kader. Het toevoegen van een beschermend lensfilter aan de voorkant geeft het volledige bescherming.

De scherpstel- en diafragmaringen zijn zeer responsief en gemakkelijk te navigeren, en terwijl ik de lens gebruikte, merkte ik niet dat ik per ongeluk de instellingen veranderde.

Met 655g is de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 opvallend zwaar – zeker in combinatie met kleinere X-serie camera’s.

Er is ook de kans dat het de hele opstelling uit balans brengt als je geen batterijgreep voor de camera gebruikt.

Vanwege de enorme grootte en het gewicht, zou de enige keer dat ik deze lens voor mijn reizen zou kiezen, zijn als ik hem zou kunnen combineren met zoiets als de 55-200 mm of 70-140 mm om alle nuttige brandpuntsafstanden te dekken.

Op die manier zou ik niet het risico lopen om mijn rug te bezeren tijdens een trektocht van een dag. Ik zou ervoor kunnen kiezen om een extra 56mm toe te voegen voor het geval dat, voor een ondiepere scherptediepte.

Focus prestaties

Fujinon 16-55mm f/2.8 lens

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR – ISO 320, 1/640s. f/4.5

Ik heb dit objectief in alle verschillende lichtsituaties getest en ik heb geen jacht opgemerkt: de scherpstelling is vrij nauwkeurig en snel genoeg voor mijn foto’s, die voornamelijk reis- en documentairewerken zijn.

Het is ook een van mijn favoriete Fuji-lenzen voor landschapsfotografie en biedt zo’n veelzijdig brandpuntsbereik. en gebouwd zijn om de elementen te weerstaan.

Met de 1.52X sensoren van Fujifilm X-serie camera’s heeft de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR een brandpuntsafstand van rond de 24-85mm (in termen van een 35mm camera), wat vergelijkbaar is met de bekende objectieven met een 24-70mm brandpuntsbereik van Nikon en Canon.

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR – Afbeelding 1- ISO 500, 1/80s. f/11
Afbeelding 2- ISO 500, 1/200s. f/11

Autofocus is intern, wat betekent dat er geen extern bewegende componenten en er wordt geen stof naar binnen gezogen. Persoonlijk vind ik dit geweldig…

Ik heb de neiging om mijn camera overal rond te gooien, dus het hebben van een lens zoals de Fujifilm 16-55mm f/2.8 die stoer en weerbestendig is, betekent dat ik niet meer zoveel kan geven om hoe ik het behandel en me meer zorgen maak over het maken van de daadwerkelijke foto’s.

Ook met een korte scherpstelafstand van ongeveer 30 cm en een vast diafragma van 2,8, het maken van foto’s van streetfood tijdens mijn reizen wordt een comfortabelere aangelegenheid – en ik kan nog steeds snel draaien, pannen en fotograferen die fietser in Penang, dankzij de voldoende snelle scherpstelling.

Beeldkwaliteit

De Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR heeft negen afgeronde bladen, waardoor hij mooie afgeronde bokeh.

Door het diafragma op f/2.8 te houden en met de lens in te zoomen, wordt de achtergrond romiger en aantrekkelijker.

Zoals gebruikelijk bij Fujifilm objectieven is de optische kwaliteit van 16-55mm f/2.8 absoluut fantastisch. Afbeeldingen zijn scherpe hoek tot hoek; er is geen merkbare vervorming of chromatische aberraties.

Er is minimale lichtuitval die gemakkelijk kan worden gecorrigeerd tijdens de nabewerking. Persoonlijk heb ik er sowieso geen last van.

Over het algemeen bespaart deze lens veel tijd die anders zou zijn verspild aan nabewerking.

Bovendien, als je goed bent met witbalans en belichting, is er sowieso niet veel om te verwerken, behalve een beetje bijsnijden als dat nodig is.

Fujifilm 16-55mm f/2.8 – Foto’s

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Fujifilm 16-55mm f/2.8.

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR – ISO 400, 1/60s. f/11

Bron: Simone Raso

Bron: Gianluca Colla

Bron: Afton Almaraz

Waar voor je geld

Met ongeveer $ 1.500 AUD / $ 1.000 USD lijkt de Fujifilm XF 16-55mm f / 2.8 R LM WR behoorlijk duur te zijn in vergelijking met de andere X-serie lenzen van Fujifilm.

Ik zou je ten zeerste aanraden om deze lens te kopen als je op zoek bent naar het gemak van een mid-range zoomlens in plaats van vier Fujinon prime lenzen te dragen om het hele brandpuntsbereik te dekken.

Dit is belangrijk als u regelmatig snelle evenementen, sport, enz. Behandelt. Je kunt je niet verontschuldigen na het missen van de opname en zeggen dat het was omdat je net de lenzen aan het veranderen was.

Als je alle tijd van de wereld hebt om te chillen en te fotograferen, koop dan de snellere, goedkopere, hoogwaardige primes van Fujifilm.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm 16-55mm f/2.8 Test | Conclusie

Dit is een geweldige lens – er is geen twijfel over mogelijk. Het is optisch superieur, heeft een goed autofocusmechanisme en is goed gebouwd.

Het is een heel pakket dat niets mist.

Zoals ik hierboven al zei, is er een hoog prijskaartje (hoewel het goedkoper kan zijn om voor de zoom te gaan dan het combineren van een paar primes), en het gewicht is behoorlijk steil, vooral wanneer je het op een kleine spiegelloze camera gebruikt.

Dat gezegd hebbende, er is geen andere lens die dit kan evenaren voor een beginner of hobbyist die gewoon een camerabody en een of twee lenzen wil dragen.

Voor een professional of voor serieuze amateurs, dit zal u behoeden voor het dragen van meerdere lenzen. Bevestig in plaats daarvan één lens en concentreer je op momenten in plaats van lenzen te wisselen.

Ik merkte ook dat ik minder tijd besteedde aan nabewerking dankzij de lens’ uitstekende beeldkwaliteit en nauwkeurige AF.

fujinon-16-55mm-lens-test

Fujifilm 16-55mm f/2.8

Zware, weerbestendige zoomlens met een indrukwekkende beeldkwaliteit en een veelzijdige brandpuntsafstand.

Controleer de huidige prijs