Fujifilm 23mm f/1.4 Lens Test

Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete brandpuntsafstand is, zou ik zonder aarzelen de 35mm in full frame termen zeggen, of in dit geval de Fujifilm XF 23mm f/1.4 R.

Ik gebruik deze lens zowel professioneel als persoonlijk sinds 2015 en ben ervan overtuigd dat het de meest veelzijdige brandpuntsafstand vandaag beschikbaar voor fotografen.

Met zijn beeldhoek van 63,4 graden is de Fujiflm 23mm f/1.4 breed genoeg om landschappen te fotograferen, is het een prachtige portretlens en voor alle straatfotografen die de hele dag over het voetpad beuken op zoek naar kansen, ga je met 300g niet gebukt onder dit compacte en onopvallende juweeltje.

Het is echter vanuit het portretperspectief dat de 23mm me zo aantrekkelijk maakt.

Fuji2314

Fujifilm 23mm f/1.4

Uitstekende beeldkwaliteit van een compacte, lichtgewicht en robuuste prime lens die essentieel is voor elke Fujifilm camera-eigenaar.

Controleer de huidige prijs

Mijn favoriete stijl van portretteren is de combinatie van twee elementen – de persoon voor de lens en hun omgeving daarbuiten. Het is deze combinatie die mij als fotograaf in staat stelt om het verhaal van mijn onderwerp duidelijker te onthullen.

Mijn doel is om te onthullen wie de onderwerpen zijn, waar ze vandaan komen, hun huidige omstandigheden of gewoon waar ze wonen of werken. Dit geldt ook voor mijn hele werk, of het nu gaat om een Unit Still Photographer waar mijn onderwerpen acteurs zijn die een rol spelen in de meer observerende wereld van de documentaire waar ik met gewone mensen werk, en tot mijn persoonlijke werk.

Fujifilm geeft ons fotografen twee keuzes in deze brandpuntsafstand: de Fujinon 23mm f/1.4 en de 23mm f/2 WR. Voor deze review zal ik me concentreren op de f/1.4 en zal ik de f/2 bespreken in een vervolg review in de komende maanden hier op Shotkit.

Deze test van de Fujinon 23mm f/1.4 zal vanuit een hands-on oogpunt zijn, gewogen naar de opname-ervaring en minder over de technische details.

Fujinon 23mm f/1.4 Test | Specificaties

Joe Popplewell, 3e AD 'Hacksaw Ridge' 2e Eenheid 2015

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Fujinon 23mm f/1.4 heeft een volledig metalen constructie en bestaat uit elf elementen in acht groepen met één asferisch element. Een externe diafragmaring regelt de zevenbladige iris in een derde klikstops in een bereik van f/ 1.4 tot f / 16.

Met een gewicht van ongeveer 300 g meet de lens 60 mm lang (113 mm met zonnekap bevestigd) en heeft een diameter van 63 mm en accepteert 62 mm filters. Het heeft een minimale focus van 28cms.

De royale 18mm brede scherpstelring heeft een voor- en achterpositie. De voorwaartse positie schakelt de autofocus in, terwijl het naar achteren schuiven handmatig scherpstellen vergemakkelijkt en een scherpstelschaal in meters onthult. Dit objectief is niet weerbestendig zoals de Fujifnon 23mm f/2 WR.

Ergonomie

Alex Dimitriades speelt 'Doc Tydon' Wake in Fright Broken Hill NSW 2017

Alex Dimitriades speelt Doc Tydon ‘Wake in Fright’, Broken Hill NSW 2017 | Fujinon 23mm f/1.4 bij 1/800 f/7.1 ISO 1000

Ten eerste voelt de Fujinon 23mm f/1.4 solide aan – dat vind ik leuk. Ik wil dat mijn uitrusting voelt alsof hij een hobbel of twee kan nemen en zijn mannetje kan staan op een drukke filmset. Ik heb respect voor mijn apparatuur, maar niet overbeschermend, het is tenslotte een hulpmiddel.

Het formaat van de XF 23mm f/1.4 past bij mijn manier van werken en het was dit objectief dat me dieper de Fuji-wereld in trok. Het deed me meteen denken aan mijn lenzen uit mijn analoge dagen – een externe Iris-ring in combinatie met een ‘gevoel’ voor de handmatige scherpstelring die een harde stop bevat bij zowel minimale als oneindige scherpstelling.

Wat ook aanspreekt is het gemak waarmee je zowel Iris als focusringen snel kunt vinden. Als je een handmatige schutter bent zoals ik, is dit essentieel.

Fujinon 23mmF1.4 R

Fujinon XF 23mm /1.4 R bevestigd aan Fujifilm X-H1 met VPB-XH1 Power Booster Grip.

Het objectief balanceert mijn Fujifilm X-H1 en ziet er goed uit.

Als professional onderschat ik nooit de esthetiek van een apparaat, positief of negatief, en het subtiele effect dat dat kan hebben op een klant of onderwerp.

Voorstelling

Jason King is het onderwerp van de documentaire 'Ghosthunter'

Jason King is het onderwerp van de documentaire ‘Ghosthunter’ | Fujinon 23mm f/1.4 bij 1/100 f/1.4 ISO 2000

Het verkoopargument van dit objectief is de f/1.4 snelheid, dus het moest scherp zijn bij dat diafragma … en dat is het ook.

Zoals bij alle ultrasnelle objectieven is er echter altijd een afweging tussen snelheid en oplossend vermogen aan de lensranden en de Fuji 23mm f/1.4 is daarop geen uitzondering. Dat gezegd hebbende, je moet helemaal naar de uiteinden van de frames gaan om dit te zien.

In mijn tests zie ik een daling van de resolutie in de gebieden ongeveer 0-10% in vanaf de randen van de frames. Dit betekent dat een afdruk van 20 cm breed zou zien dat die van de afdrukgrens tot ongeveer 2 cm van de grens zou vallen.

Het is een geleidelijke daling en vanaf dat moment is het prachtig scherp.

Dus tenzij je platte oppervlakken fotografeert voor de kost of geobsedeerd bent door het fotograferen van bakstenen muren, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Peter, 'Ghosthunter' Sydney Australië

Peter, ‘Ghosthunter’ Documentaire Sydney Australië 2016 | Fujinon 23mm f/1.4 bij 1/40 f/2.5 ISO 2000

De esthetiek van de onscherpe gebieden binnen het frame (Bokeh) is glad en zijdeachtig, vooral in vergelijking met de Fuji 23mm f/2. Ik fotografeer vol vertrouwen met f/1.4 in de wetenschap dat ik scherpe beelden zal krijgen met minimale scherptediepte, waardoor een mooie val van de focus ontstaat die de aandacht van de kijker naar mijn onderwerp trekt. Daar gaat het toch om? Richt de blik van je kijker op waar je wilt dat ze naar kijken.

Ik ben hier kieskeurig, maar er is de minste mate van lichtafval op de hoeken van de frames wijd open, hoewel je ernaar moet zoeken, en nogmaals, in de echte wereld zou je het zelden zien.

Met een groot frontelement met een diameter van 63 mm wordt elke overstraling tot een minimum beperkt door de bloembladvormige zonnekap van 23 mm die zich 55 mm uitstrekt van het voorste element aan de boven- en onderkant en 33 mm aan de zijkanten.

Fujinon 23mm f/1.4 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujinon 23mm f/1.4.

Conclusie

David Wenham en Sean Keenan 'Wake in Fright' Broken Hill 2017

David Wenham en Sean Keenan ‘Wake in Fright’ Broken Hill 2017 | Fujinon 23mm f/1.4 bij 1/800 f/9 ISO 1000

Als fotografen hebben we allemaal verschillende eisen aan onze uitrusting en daarom geeft Fujifilm ons twee opties voor de 23mm. Deze f/1.4 versie en de f/2.

De Fujinon 23mm f/1.4 is niet voor iedereen, want de prijs is bijna het dubbele van die van de Fujifnon 23mm f/2 WR, maar de extra stop in snelheid is een enorme trekkaart aan iedereen die regelmatig fotografeert bij weinig licht en zijn ISO tot een minimum wil beperken.

[Related: Recommended Fujinon lenses]

Ik hou ook van het formaat, met name de extra ruimte op de lensloop die bij het werken in de handmatige modus een tijdsbesparing is en essentieel als je onderwerpen in beweging zijn en je snel moet werken.

Zoals ik in mijn inleiding al zei, is deze brandpuntsafstand mijn favoriet omdat ik hem op Nikons, Canons en Leica’s heb gebruikt voordat ik naar de versie van Fuji kwam, waarvan ik blij ben te zeggen op basis van mijn tests en het gebruik ervan in de afgelopen drie jaar, is een kraker.

Je zult niet teleurgesteld zijn in de resultaten die dit objectief levert, vooral bij de irisinstellingen waar je het extra voor betaalt.

Fuji2314

Fujifilm 23mm f/1.4

Uitstekende beeldkwaliteit van een compacte, lichtgewicht en robuuste prime lens die essentieel is voor elke Fujifilm camera-eigenaar.

Controleer de huidige prijs