Fujifilm 23mm F/2 Test

Ik ga hier heel open en eerlijk over zijn. De Fujifilm XF 23mm F/2 is mijn favoriete objectief. Ik ga met je delen waarom deze lens het overwegen waard is.

Ik heb het geluk gehad om bijna elke Fujifilm X-serie lens te hebben gehad of geprobeerd. En er zitten wat krakers in de line-up. Serieus geweldig glas.

Maar als mensen me om advies vragen over welke lens ze aan hun kit moeten toevoegen, aarzel ik niet om ze te vertellen dat ze niet fout kunnen gaan met de Fujifilm XF 23mm F/2. De mijne zit 90% van de tijd op mijn Fujifilm X-T3.

Fujifilm_23mm_F2_Rev_09

Fujifilm 23mm f/2

Veelzijdige, multifunctionele lens met snelle en stille autofocus – de perfecte partner voor elke Fujifilm X-serie camera.

Controleer de huidige prijs

Het is mijn primaire lens voor mijn vele reizen naar Japan, en mijn go-to straatfotografie lens. Ik heb het zelfs gebruikt om meer belangrijke evenementen zoals bruiloften en verlovingsfeesten te fotograferen.

De Fujifilm XF 23mm F/2 is een van de vier nieuwere objectieven die Fujifilm heeft geproduceerd. De overige drie zijn de Fujifilm XF 50mm F/2, Fujifilm XF 35mm F/2 en de Fujifilm XF16mm F/2.8.

Al deze lenzen hebben een vergelijkbaar ontwerp en compact formaat. Ze hebben allemaal pittige autofocus, en ze zijn allemaal uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Een ander voordeel van Fujifilm die objectieven zoals de XF 23mm F/2 uitbrengt, is dat consumenten meer keuze krijgen. Grotere en oudere objectieven met een vergelijkbare brandpuntsafstand zijn veel duurder en hebben een tragere autofocus.

Het aanbevelen van de Fujifilm XF 23mm F/2 aan iedereen is eenvoudig – het biedt een grote brandpuntsafstand voor dagelijks gebruik en voor specifieke genres. Het geeft een breed genoeg gezichtsveld dat geschikt is voor landschapsfotografen en legt genoeg achtergrondverhaal vast voor straatfotografie.

Over het algemeen is het een geweldige alledaagse lens waarmee iedereen kan fotograferen en ervan kan genieten. Dus laten we het eens nader bekijken met mijn Fujifilm 23mm f/2 test.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF23mm F/2 Technische Gegevens

Pros

 • Grootte en gewicht
 • Autofocus prestaties
 • Beeldkwaliteit
 • Waar voor je geld
Tegens

 • Onhandige lensdop
 • Vreemde zonnekap
 • Lichte zachtheid wijd open
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 23mm (35mm full-frame equivalent)
 • Fujifilm X Vatting
 • Diafragma: f/2-16
 • Filter grootte: 43mm
 • Afmetingen: 60,0 mm x 51,9 mm (2,36 ” x 2,04 “)
 • Gewicht: 180gm (6.35 oz)
 • Gemotoriseerde zoom
 • Weer- en stofbestendig

Bouw & Ergonomie

Het zou vrij zeldzaam zijn voor iemand om te zeggen dat een Fujifilm-objectief van slechte kwaliteit was. Ze zijn gewoon geweldige, solide lenzen voor het Fujifilm X-serie camerasysteem. De Fujifilm XF 23mm F/2 is geen uitzondering.

De 23mm F/2 lens heeft een ongelooflijk stevige en robuuste bouwkwaliteit. De volledig metalen behuizing en montageplaat geven de gebruiker de zekerheid dat dit objectief robuust gebruik aankan. Op de lens zelf zitten helemaal geen plastic onderdelen.

Het is klein om vast te houden, terwijl het nog steeds een comfortabel niveau van controle biedt. De basis van de Fujifilm XF 23mm F/2 is slechts iets groter dan de lensvattingplaat en bevat ook een afdichting die het objectief stof- en weerbestendig.

De meeste Fujifilm objectieven hebben een diafragmaring die dicht bij de camerabody zit wanneer deze gemonteerd is. De diafragmaring is gemakkelijk toegankelijk en heeft een stevige klikdraai van F / 2 naar F / 16 en vervolgens naar A voor Auto.

De handmatige scherpstelring zit comfortabel naar de voorkant van de lens en heeft een soepele en stille glijvlucht met precies de juiste hoeveelheid weerstand.

De ‘WR’ in de volledige naam van de Fujifilm XF 23mm f/2 R WR staat voor ‘Weather Resistance’ – bekijk de video hierboven waar Mark dit op de ultieme proef stelt, wanneer deze aan de X-T2 is bevestigd. Hoewel ik je niet aanraad om iets soortgelijks te proberen, illustreert het wel hoe goed de lens (en camera) eigenlijk zijn vervaardigd!

Het enige plastic element van de Fujifilm XF 23mm F/2 is de lensdop. De lensdop maakt gebruik van een pinch-release systeem, maar gezien de grootte kan het een beetje onhandig aanvoelen om het veilig te bevestigen – vooral als je grote vingers hebt zoals de mijne.

De kap is gemaakt van metaal, maar het is een echt vreemd klein accessoire. Het strekt zich nauwelijks uit buiten de filterdraad. Wel is er een betere aftermarket zonnekap beschikbaar voor dit objectief.

Wanneer de Fujifilm XF 23mm F/2 aan een Fujifilm X Series body is bevestigd, voelt het als een perfecte match. Dit formaat en gewicht balanceren goed, aangezien de meeste Fujifilm X-serie camerabody’s compacter zijn dan veel merken, zelfs in de spiegelloze markt.

Ik gebruik een Fujifilm X-T3 en met de Fujifilm XF 23mm F/2 aangesloten, heb ik volledige controle over mijn opname-ervaring. Beide handen op de camera terwijl je het diafragma en de scherpstelling van de lens regelt.

Focus prestaties

Fujifilm X-T3 + Fujifilm XF 23mm F/2 | 1/1000 f/2 ISO1600

Als het gaat om autofocusprestaties, zal de Fujifilm XF 23mm F /2 nooit teleurstellen. Bij zowel weinig licht als daglicht is de autofocus pittig en springt zonder pauze van onderwerp naar onderwerp.

Deze razendsnelle autofocus van de Fujifilm XF 23mm F/2 is een van de snelste in alle Fujifilm X Series objectieven. Het is vooral duidelijk in vergelijking met sommige van de oudere Fujifilm objectieven met een vergelijkbare brandpuntsafstand.

Gezien het feit dat de lens een totaalgewicht van 180gm (6.35oz) heeft, is er veel minder mechanische vraag om intern glas te verschuiven om de focus vast te leggen. De motoren werken niet zo hard als bij grotere objectieven. Dit heeft ook een voordeel voor de levensduur van de batterij tijdens een shoot.

Ik koppel mijn Fujifilm XF 23mm F/2 met de Fujifilm X-T3 en heb nog nooit scherpsteljacht ervaren, zelfs niet bij slechte lichtomstandigheden. Ik heb met deze camera veel binnen- en buitenavondevenementen gefotografeerd en heb alleen maar positieve resultaten gehad.

Beeldkwaliteit

Velen zullen het erover eens zijn dat Fujifilm uitstekende kwaliteit en goed gebouwde objectieven maakt voor de Fujifilm X-serie camera’s. Lenzen die een uitzonderlijke beeldkwaliteit produceren. De Fujifilm XF 23mm F/2 is ongetwijfeld geen uitzondering.

Dit kleine objectief produceert een uitstekende beeldscherpte, vooral vanaf ongeveer F /4. Wijd open bij F/2 heeft de Fujifilm XF 23mm F/2 enige zachtheid, vooral bij onderwerpen die te dicht bij het objectief staan. Persoonlijk heb ik nooit echt een probleem gemerkt met beeldscherpte voor de stijl van fotografie die ik fotografeer.

Of ik nu een evenement, landschaps- of straatfotografie fotografeer, ik krijg de scherpte en zachtheid waar ik het verwacht. Zeker gezien het feit dat ik in de meeste van die situaties rond F/8 zou schieten.

Fujifilm XF 23mm F/2 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldafbeeldingen die zijn gemaakt met de Fujifilm XF 23mm f/2:

Waar voor je geld

Een van de grootste dingen aan de Fujifilm XF 23mm F / 2 is de verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding. Door dit objectief in het assortiment te introduceren, heeft Fujifilm consumenten meer keuze en flexibiliteit gegeven. zonder in te leveren op kwaliteit.

De Fujifilm XF 23mm F/2 verkoopt momenteel voor ongeveer US$ 650. De equivalente brandpuntsafstandlens van Fujifilm is de Fujifilm XF 23mm F/1.4 lens, die momenteel voor ongeveer twee keer de prijs wordt verkocht. Dat is nogal een prijsverschil, maar consumenten hebben tenminste een keuze.

Ongetwijfeld staat de Fujifilm XF 23mm F/1.4 bekend om zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit. Het is echter een oudere lens met veel langzamere autofocus en staat erom bekend dat het zich richt op jacht bij weinig licht. Belangrijkere elementen vereisen dat de aandrijfmotoren in het interieur harder werken met meer weerstand.

Waar voor je geld is een van de belangrijkste kenmerken van de Fujifilm XF 23mm F/2-lens. Het is een fantastische alledaagse lens die binnenkomt op de helft van de prijs van de grotere, zwaardere en langzamere voorganger.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm XF23mm F/2 Test | Conclusie

Zoals ik aan het begin van deze Fujifilm 23mm F/2 test al zei, heb ik liefde deze lens.

Tijdens mijn laatste reis naar Tokio nam ik alleen deze enkele lens mee die aan mijn Fujifilm X-T3 was bevestigd. Ik heb ontdekt dat het de perfecte one-size-fits-all lens voor mijn straatfotografie werk en zowat elke andere vorm van fotografie die ik kies om van te genieten.

En dat is een ander belangrijk kenmerk van deze lens – het is echt leuk om te gebruiken. In combinatie met een Fujifilm X-serie camerabody biedt de Fujifilm XF 23mm F/2 bedieningsgemak en de mogelijkheid om de lensfuncties volledig handmatig te bedienen binnen handbereik.

Het kleine formaat en gewicht betekenen ook dat je deze lens de hele dag op je camera hebt, of in je hebtr kit tas, gaat je niet verzwaren. Je zult nauwelijks merken dat het er is… en toch kun je er geweldige foto’s van maken.

Fujifilm_23mm_F2_Rev_09

Fujifilm 23mm f/2

Veelzijdige, multifunctionele lens met snelle en stille autofocus – de perfecte partner voor elke Fujifilm X-serie camera.

Controleer de huidige prijs