Fujifilm overweegt bestellingen van X100V te stoppen vanwege populariteit

Fujifilm overweegt de ironische stap om te stoppen met de productie van zijn X100V-camera omdat deze simpelweg te populair is.

Soms gebeurt het dat bepaalde specifieke cameramodellen ongewoon populair worden onder liefhebbers en fotografen, zelfs tot het punt dat ze niet langer gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Dit is wat er is gebeurd met fujifilm’s X100V ondanks dat de onvoorbereide kleine camera in 2020 is uitgebracht en ondanks dat deze niet veel uitzonderlijke functies heeft.

Hoewel veel van Fuji’s camera’s, zoals de X-H2 en X-H25, enorm populair zijn onder fotografen van alle soorten, is de X100-serie echt door het dak gegaan in zijn populariteit, zozeer zelfs dat de prijs ook enorm is gestegen.

Niet alleen wordt de kleine camera duurder ondanks dat hij 2 jaar oud is, het wordt ook steeds onbereikbaarder tot het punt dat de achterstand van bestellingen ervoor bij Fujifilm het bedrijf doet overwegen om geen nieuwe bestellingen meer te accepteren.

Een van de redenen voor deze ongewone sprong in de vraag is, vreemd genoeg, te wijten aan het sociale mediaplatform TikTok.

Gezien de bekende reputatie van Fujifilm voor het leveren van uitstekende JPEG-beeldkwaliteit en -kleuren rechtstreeks van de camera met weinig behoefte aan bewerking, zijn makers op TikTok die een snelle maar hoogwaardige manier willen om foto- en video-inhoud online te plaatsen, verliefd geworden op de X100-camera en zijn opvolgers.

Dit heeft al geleid tot een situatie waarin de originele X100 en zijn opvolgers, de X100S, X100T, X100F en meest recent de X100V allemaal weer in prijs zijn gestegen, soms enorm.

Momenteel kruipt de originele X100, die bij de release voor $ 1.199 werd verkocht en later daalde tot slechts een paar honderd dollar, nu in sommige gevallen weer terug naar een prijskaartje van $ 1000 (hoewel we kopieën op Amazon hebben gevonden die voor slechts $ 598 worden verkocht.) De zeer compacte camera biedt relatief eenvoudige specificaties en biedt alleen een 12,5MP sensor.

een fujifilm x100 camera

De originele Fujifilm X100

De X100V daarentegen verkoopt nu voor maar liefst $ 2.400, wat veel meer is dan de oorspronkelijke verkoopprijs na de release van slechts $ 1.399.

Als de torenhoge prijzen niet genoeg hoofdpijn waren voor alle vier de X100-varianten, neemt hun beschikbaarheid ook af.

Veel online retailers hebben nog steeds exemplaren van de X100 en zijn S-, T- en F-varianten gebruikt die te koop zijn (tegen verhoogde prijzen), maar voor de X100V hebben sommige verkopers en zelfs Fujifilm zelf geen voorraad meer.

Voor iedereen die zich afvraagt waarom een bedrijf zo rijk en groot als Fujifilm niet gewoon meer exemplaren van de X100V kan produceren, is het antwoord dat er ook een tekort aan onderdelen op de markt komt.

We hebben al besproken hoe dit andere grote camerareleases van andere merken heeft beïnvloed, en nu kunnen we hier zien dat het blijkbaar gebeurt met Fujifilm.

Volgens het bedrijf en anderen zijn een mix van schokgolven door de impact van de COVID-19-pandemie, verstoringen van de toeleveringsketen (vooral uit China) en een wereldwijd chiptekort voor allerlei soorten elektronica allemaal samengekomen met een stijgende populariteit van X100V om Fuji niet in staat te stellen aan de nieuwe productievraag te voldoen.

Nikon, Canon, Leica en zelfs Sony hebben allemaal releases van hun eigen geplande cameramodellen moeten uitstellen en hebben in sommige gevallen ook productievertragingen van bestaande cameramodellen opgelopen. Twee recente voorbeelden zijn Nikon’s geruchtmakende vertraging in 2023 voor het uitbrengen van zijn Z8 en Canon’s vertraging bij het uitbrengen van zijn EOS R50-camera.

Met betrekking tot het tekort aan X100V-edities heeft Fujifilm een verklaring vrijgegeven waarin wordt beweerd:

“Bedankt voor uw voortdurende klandizie van Fujifilm-producten.

Met betrekking tot de high-end compacte digitale camera “FUJIFILM X100V”, hebben we bestellingen ontvangen die ons oorspronkelijke plan aanzienlijk hebben overtroffen, en we zijn niet in staat om het aanbod van producten bij te houden, dus we zullen vanaf vandaag tijdelijk stoppen met het accepteren van bestellingen. Onze oprechte excuses voor het ongemak voor onze klanten.

Daarnaast zullen wij u vanaf onze website opnieuw informeren over de hervatting van bestellingen.

We zullen ons best doen om het zo snel mogelijk te leveren, dus we waarderen uw begrip.”

Als je je eigen Fujifilm X100V-camera wilt, is het nog steeds mogelijk om kopieën te vinden, of als alternatief kun je genoegen nemen met zijn ook geweldige voorgangers in de X100-line-up, die beter verkrijgbaar zijn (en zeker goedkoper).

Als alternatief kunt u gewoon een sociale media-rage voor een specifiek cameramodel negeren en gaan voor een aantal andere uitstekende spiegelloze apparaten options van Fujifilm zelf of zijn concurrenten zoals Sony en Canon.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer