Fujifilm X-A7 Spiegelloze Camera Test

Als het gaat om het kiezen van een uitstekende spiegelloze camera in elke prijsklasse, heeft Fujifilm een oplossing. Ik weet zeker dat mensen dat van elk merk kunnen zeggen, maar na het bezit en de test van een groot aantal Fujifilm-camera’s, kan ik vol vertrouwen zeggen dat die van hen uitzonderlijk zijn.

De Fujifilm X-A7 is een instapcamera met een opwindende reeks functies die gericht zijn op diegenen die een stap hogerop willen maken dan fotograferen met hun smartphone.  In feite zijn enkele van de functies die ik in de toekomst in hun vlaggenschipmodellen zou willen zien.

Bovendien is dit een instapcamera die dient als een betaalbare toegangspoort tot het hele Fujifilm-ecosysteem en alle prachtige Fujifilm X-serie lenzen die worden aangeboden.

DscF0723

Fujifilm X-A7

Compact en licht, de X-A7 biedt indrukwekkende prestaties tegen een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs

De X-A7 is de volgende generatie van de X-A-serie, met de X-A5 ervoor. De vooruitgang tussen de twee generaties is aanzienlijk – deze camera vertegenwoordigt een fantastische eerste aankoop, dagelijkse carry of zelfs tweede camerabody.

Inhoudsopgave

Fujifilm X-A7 Technische Gegevens

Pros

 • Minimaal en stijlvol ontwerp dat opgeruimd is.
 • Enorme 16: 9-verhouding, zeer responsief aanraakscherm.
 • Verbeterd menusysteem met aanraakscherm met behulp van pictogrammen.
 • Fantastische waarde voor een instapcamera.
Tegens

 • De kitlens doet deze camera echt geen recht.
Controleer de huidige prijs
   • 24.2MP APS-C-sensor.
   • 3,5″, 2.760K-dot variangle type, TFT kleuren LCD-monitor
   • 4K @ 29.97P continue opname tot 15 min.
   • Full HD @ 59.94P continue opname tot 30 min.
   • 119,0 (B) mm x 67,7 (H) mm x 41,1 (D) mm / 4,7 inch (B) x 2,7 inch (H) x 1,6 inch (D)
   • Ca. 320g / 11. oz. (inclusief batterij en geheugenkaart)
   • Slim menu toegankelijk via touchscreen
   • Ingebouwde flitser
   • Bluetooth-connectiviteit

Bouw &uiterlijk

De Fujifilm X-A7 heeft een stijlvol design en stevige bouwkwaliteiten.

De Fujifilm X-A7 is de volgende generatie ten opzichte van de Fujifilm X-A5 camera en sindsdien zijn er enkele belangrijke ontwerpwijzigingen in het uiterlijk en de lay-out aangebracht.

De camerabody is gemaakt van stevig plastic, inclusief zowel de boven- als de bodemplaat. De voorkant, zijkanten en een deel van de achterkant van de camera zijn verpakt in een zachter getextureerd materiaal dat helpt bij het vastpakken van de camera.

De enige zichtbare metalen onderdelen van deze camera zijn de lensvatting, de flitsschoen, de camerariemnokken en de schroefbevestiging.

Over het algemeen heeft de camera een schoon en soepel ontwerp dat ziet er geweldig uit, vooral met de contrasterende kleuren van het zilveren en zwarte model.

De bovenste plaat is de thuisbasis van een schoon uitziende set van opdrachtkiezen met een voor de programmamodus.  De tweede is een ongemarkeerd instelwiel dat voornamelijk wordt gebruikt om belichtingscompensatie te verschuiven. Daarbovenop zit een knop die geprogrammeerd kan worden om een reeks functies te activeren.

Tot slot is er het derde instelwiel met de sluiterknop in het midden.

Het derde instelwiel wordt gebruikt voor het regelen van de sluitertijd, afhankelijk van je opnamemodus. Tussen deze wijzerplaten bevindt zich de AAN / UIT-schakelaar die een seconde ingedrukt houdt om te activeren.

De bovenkant van de camera is ook de thuisbasis van de flitsschoen en een pop-up flitser.

De Fujifilm X-A7 beschikt over een eenvoudige maar betrouwbare pop-up flitser.

De voorkant van de Fujifilm X-A7 is voorzien van een zeer minimaal ontwerp zonder andere knoppen of draaiknoppen dan het focushulplampje en het lensontgrendelingsmechanisme.

Persoonlijk vind ik het zo leuk dat de voorkant van de camera zo schoon is als dat ik het leuk vind dat de instelwielen ongemarkeerd zijn. Uiteraard is dat een persoonlijke keuze, maar ik heb het gevoel dat het de camera er stijlvol uit laat zien.

De linkerkant van de camera is voorzien van een schakelaar waarmee de flitser kan opduiken en een kleine rubberen cover voor de 2,5 mm microfoonaansluiting (meegeleverd in de doos is de 2,5 mm tot 3,5 mm microfoonadapter).

Het recht zijkant van de camera heeft een kleine klapdeur die de USB-C- en micro HDMI-aansluitingen herbergt.

De achterkant heeft aanzienlijke veranderingen ondergaan ten opzichte van de vorige generatie, met name het aanraakscherm met zijn enorme 3,5 “formaat en 16: 9-verhouding. Het scherm neemt bijna de hele achterkant van de camera in beslag – er zijn slechts twee knoppen en een kleine schakelaar ernaast.

Aangezien er geen zoeker op de Fujifilm X-A7 zit, komt alles erop neer dat het touchscreen helder en levendig. Het voldoet zeker aan die criteria met het 2.760K-dot scherm dat 180 graden op de verticale as kan worden gedraaid om het scherm te verbergen en te beschermen tegen de camerabehuizing.

Het scherm klapt ook 180 graden uit op de horizontale as, waardoor het perfect is voor vloggen en selfies.

Zoals gezegd neemt het scherm bijna alle ruimte aan de achterkant in beslag, waardoor er slechts genoeg ruimte overblijft voor een kleine duimknop, een schakelaar om door menu’s te werken en een menu / OK en disp / back-knop rechts van het scherm.

Boven het scherm bevinden zich de Drive- en Play-knoppen en een kleine lamp om te adviseren over buffering.

Ik waardeer echt het minimale gebruik van knoppen op dit model, omdat het complexiteit voor nieuwkomers verwijdert en andere functies naar het aanraakschermmenu verplaatst.

Ergonomie & Handling

De Fujifilm X-A7 heeft een opgeruimd ontwerp met minimaal gebruik van instelwielen en knoppen.

Het lijdt geen twijfel dat de Fujifilm X-A7 een gelikte look en design. Wanneer je het voor de eerste keer oppakt, zul je het ermee eens zijn dat het ook een geweldig tactiel gevoel heeft, dankzij het materiaal dat de camera omhult en het minimale aantal knoppen.

Er is veel te zeggen voor een overzichtelijke besturingsoplossing.

Dankzij een verhoogde grip aan de voorkant en een duimbult aan de achterkant is de X-A7 zeer comfortabel om in de hand te houden, zelfs met een zwaardere Fujifilm-lens bevestigd.

Met slechts vier knoppen plus een kleine joystick aan de achterkant van de camera, heb je veel minder kans om de verkeerde te raken wanneer je onderweg fotografeert. Elke knop is van voldoende grootte en geeft een geruststellende klik wanneer erop wordt gedrukt.

Interessant is dat het menusysteem bijna in twee helften is gesplitst.  De eerste is het standaard en betrouwbare Fujifilm-menu voor het instellen van beeldkwaliteit, AF / MF, opname-instellingen enzovoort. Alle Fujifilm X-serie camera’s hebben in principe hetzelfde menusysteem en dit zorgt voor gebruiksgemak als u ervoor kiest om te upgraden naar een camera van een hoger niveau.

Dit menu is toegankelijk met een enkele druk op de Menu/OK-knop aan de achterkant van de camera. Navigeren door het menu kan worden bereikt via de kleine joystick aan de achterkant of door het gebruik van het aanraakscherm.

De touch screen optie is ongelooflijk nauwkeurig en responsief en ik hoop dit geïmplementeerd te zien op alle Fujifilm camera’s.

Het achterste aanraakscherm van de Fujifilm X-A7 heeft een verhouding van 16:9 en aanraakschermpictogrammen voor menufuncties

De tweede helft van het menu op de Fujifilm X-A7 is een nieuwe toevoeging voor een Fujifilm camera. Via een reeks pictogrammen op het gewone touchscreen hebt u toegang tot aanpasbare functies die allemaal aanraakgevoelig zijn.

Standaard heb je met dit menu pictogrammen om toegang te krijgen tot het Q-menu, de focus op het aanraakscherm, witbalans, filmsimulaties en de focusmodus.

Twee van de pictogrammen zijn eigenlijk aanpasbaar en via het hoofdmenu kunt u wijzigen welke functies u hebt voor snelle toegang via het aanraakscherm.

Er is een pictogram om terug te keren naar het standaardscherm en zelfs een vraagtekenpictogram om een beschrijving van elk pictogram te krijgen.

Met het filmsimulatiepictogram kunt u eigenlijk een bepaalde filmsimulatie kiezen en uw vinger naar links en rechts slepen om een voor- en naweergave te zien van hoe uw afbeelding eruit zal zien.

Deze touchscreen-functies zijn duidelijk gericht op beginnende digitale camera-shooters die migreren vanaf een smartphone met touchscreen-camera-instellingen.

Fujifilm heeft een fantastisch systeem gecreëerd voor het LCD touchscreen om 180 graden te draaien op zowel de horizontale als verticale as. Door het op de verticale as te draaien, kan het grote scherm veilig worden gehuisvest, waarbij het scherm stevig tegen de behuizing past met het glas naar binnen.

Als alternatief kan het scherm worden omgedraaid, zodat de camera kan worden gebruikt voor selfies of vloggen.

De Fujifilm X-A7 heeft een touchscreen dat draait om de verticale en horizontale as.

Focus prestaties

Fujifilm X-A7 + Fujifilm XF 23mm f2 | 1/2000 f/2 ISO200

De Fujifilm X-A7 heeft een uitgebreide set autofocusmodi en oplossingen, afhankelijk van je opnamestijl. Zoals bij alle huidige Fujifilm camera’s beschikt hij over Face Detect met of zonder Eye Detect en Eye Priority.

Het grote touchscreen can ook worden ingesteld om focus te bereiken met een snelle tik op het scherm. Verder kan het worden ingesteld om scherp te stellen en te fotograferen met een enkele aanraking, of als dit niet uw stijl is, kunt u die functie volledig uitschakelen.

Deze ’touch to shoot’-functie is een geweldige functie voor mensen die vanaf een smartphone overstappen om meer fotografische ervaring op te doen.

Het touchscreen autofocussysteem op de Fujifilm X-A7 voelt aan als het meest responsieve en nauwkeurige dat Fujifilm tot nu toe op een camera heeft geïnstalleerd.

Zelfs bij minder licht ontdekte ik dat het gebruik van het aanraakscherm om een brandpunt te selecteren ongelooflijk nauwkeurig was – meer dan bij elke andere Fujifilm-camera die ik heb gebruikt en die deze functie heeft.

Fujifilm X-A7 + Fujifilm XF 23mm f2 | 1/250 f/3.2 ISO6400

Focusprestaties in het algemeen, inclusief het gebruik van het aanraakscherm en de sluiterknop, zijn zeer responsief, en slechts in zeldzame gevallen heb ik wat focale jacht ervaren – dit gebeurde over het algemeen alleen bij het verkrijgen van focus bij weinig licht en vervolgens snel proberen scherp te stellen bij helderder licht.

Natuurlijk zal het altijd afhangen van het type lens dat je aan een camera hebt bevestigd, maar over het algemeen heeft de Fujifilm X-A7 een snel en pittig scherpstelsysteem.

Prestaties bij weinig licht

Fujifilm X-A7 + Fujifilm XF 23mm f2 | 1/125 f/8 ISO6400

Ik vond geen problemen bij het fotograferen bij weinig licht met de Fujifilm X-A7. Fujifilm heeft zelfs speciale aandacht besteed aan hoe goed deze camera kan presteren bij slechte lichtomstandigheden.

De ISO heeft een standaard gevoeligheidsbereik van 200 tot 12.800 en een uitgebreide uitgangsgevoeligheid van 100 – 51.200.

Het heeft drie Auto ISO-beugels om ISO-selectie eenvoudiger te maken, waardoor de camera de beste selectie kan maken zonder meteen naar het uiterste einde van de schaal te gaan.

Fujifilm is daar echter niet gestopt – ze hebben een ingebouwde pop-upflitser toegevoegd die wordt geactiveerd met de eenvoudige schuif van een discrete knop aan de zijkant van de camera. De flitser zorgt voor een behoorlijke hoeveelheid invullicht bij weinig licht zonder je onderwerpen te overbelichten.

Fujifilm heeft ook een Light Trails-modus geïntroduceerd in de Scene Position-modus die toegankelijk is via het hoofdinstelwiel. Hierdoor kun je eenvoudig en moeiteloos lange belichtingen maken.

Beeldkwaliteit

Fujifilm X-A7 + Fujifilm XF 23mm f2 | 1/500 f/2.5 ISO200

Hoewel de Fujifilm X-A7 niet de nieuwste X-Trans IV-beeldsensor van het vlaggenschipmodel heeft, herbergt hij nog steeds een gezonde 24,2-megapixel CMOS-beeldsensor, die in alle lichtomstandigheden een grote hoeveelheid informatie binnenhaalt.

Als je in JPEG fotografeert, zul je niet teleurgesteld zijn over de beeldkwaliteit die deze camera produceert. Fujifilm is al tientallen jaren specialist op het gebied van kleurtechnologie, en niet alleen op het gebied van fotografische en imaging-activiteiten. Ze hebben hun assortiment filmsimulaties verfijnd om aangenaam, scherp en goed weergegeven beelden.

De Fujifilm X-A7 moedigt je zelfs aan om te fotograferen en te spelen met de Filmsimulaties, dankzij het glijdende effect in het grote touchscreen dat een voor- en nabeeld toont.

Fujifilm X-A7 + Fujifilm XF 23mm f2 | 1/1000 f/8 ISO200

Zoals bij alle Fujifilm camera’s produceert de X-A7 ongelooflijk werkbare RAW bestanden waarbij zelfs de donkerste beelden kunnen worden hersteld in een geschikte applicatie, zoals Lightroom.

Als u niet zeker weet of u in JPEG wilt fotograferen of als RAW u een beetje intimideert, kunt u de camera instellen om een van elk voor dezelfde afbeelding vast te leggen.

Algemene prestaties

De Fujifilm X-A7 biedt een volledige aanvulling van functies, maar gezien het feit dat het een instapcamera is, overtreft hij niet op elk gebied.

Maar gezien de prijs en de demografie waarop het is gericht, doet de camera alles wat hij belooft.

Hoewel de respons op het aanraakscherm de snelste is die ik op een Fujifilm-camera heb gezien, is het opstarten van de camera een beetje traag en duurt het een merkbaar moment voordat het scherm oplicht. Dit is echter geen groot probleem en zeker niet iets dat iemand zou afschrikken om de aankoop te doen of deze camera te gebruiken.

Bij het fotograferen in een burst-modus kan de camera tot 6 fps bereiken in de elektronische sluitermodus. De buffer stokt echter snel na slechts 4-5 beelden. Dit gebeurt bij gebruik van de mechanische sluiter of de elektronische sluiter.

Andere handige functies

Een geweldige functie van de Fujifilm X-A7 is dat hij video schiet in Full HD of in 4K. In Full HD (1920 x 1080) neemt de camera op met 59,94P continu opnemen gedurende maximaal 30 minuten. In 4K (3840 x 2160) neemt de camera op met 29,97P continu opnemen, tot 15 min.

Deze zijnre indrukwekkende opties voor degenen die graag hun eigen films opnemen of op zoek zijn naar het gebruik van deze camera voor vloggen. Bovendien is de camera uitgerust met een flitsschoen die past op een externe microfoon, samen met de 2,5 / 3,5 mm microfoonpoort en adapter.

Vermeldenswaard is dat de Fujifilm X-A7 alleen verkrijgbaar is in een kit die wordt geleverd met een Fujifilm XC 15-45mm f3.5-5.6 power zoomlens.

Hoewel het geweldig is dat Fujifilm een gebundelde lens heeft geleverd om nieuwe gebruikers in staat te stellen deel te nemen aan de fotografische ervaring, is dit objectief een beetje teleurstellend in vergelijking met de echte camera.

De lens is volledig gemaakt van plastic en heeft een krachtige zoom die heeft bewezen traag te reageren en van breed naar zoom te reizen. Ook de autofocus is traag en lijdt onder jagen bij weinig licht. Ik geloof dat de lens de geweldige prestaties van de camera echt laat vallen.

Gelukkig heeft iedereen die deze camera koopt ook toegang tot het volledige scala aan lenzen uit de X-serie, dus upgraden naar een meer responsieve lens is eenvoudig – bekijk enkele van de beste Fuji-lenzen om aan deze camera te bevestigen.

Waar voor je geld

Afhankelijk van waar ter wereld je bent, is de Fujifilm X-A7 verkrijgbaar in Zilver, Mintgroen en Camel en gebundeld met de Fujifilm XF 15-45mm f3.5-5.6 lens voor net rond de USD670.

Voor een compleet camerasysteem met het scala aan beschikbare functies is dit uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.

Een camera van deze waarde maakt geweldige fotografie toegankelijk voor iedereen die bereid is te investeren in een systeem dat uitzonderlijke beeldkwaliteit en 4K-video produceert.

Deze camera heeft een verbeterd scala aan tools en functies waarmee je volledig creatief kunt zijn met je fotografie.

Als instapcamera is de Fujifilm X-A7 een gateway-product tot de uitgebreide line-up van Fujifilm-camera’s en natuurlijk het uitzonderlijke scala aan lenzen.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X-A7 Test | Conclusie

De Fujifilm X-A7 is een perfecte camera voor beginnende fotografen, omdat het een perfecte oplossing biedt voor diegenen die hun fotografiespel willen verbeteren.

Als je het gevoel hebt dat de resultaten van je smartphonefotografie niet langer voldoende zijn om aan je creatieve behoeften te voldoen, dan zal deze camera niet teleurstellen.

De X-A7 biedt een volledig scala aan goed ontworpen en goed ontworpen fotografietools die aantrekkelijk zijn voor diegenen die gewend zijn om via een aanraakscherm te fotograferen.

Het touchscreen op deze camera is het grootste dat Fujifilm ooit heeft geïmplementeerd en is ook het meest responsieve dat Fujifilm heeft ontwikkeld.

Het gebruik van zo’n responsive touchscreen om je foto’s mee te schieten en te bewerken, in combinatie met de prachtige collectie Fujifilm Film Simulations, is zeker erg leuk, en het feit dat deze camera betaalbaar is, is de kers op de taart.

DscF0723

Fujifilm X-A7

Compact en licht, de X-A7 biedt indrukwekkende prestaties tegen een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs