Fujifilm X-E3 Camera Test

Ik ben al een aantal jaren een Fujifilm shooter met als allereerste ervaring met een Fujifilm camera de originele Fujifilm X100.

Wat een pure en simpele vreugde was die camera om mee te fotograferen. De mogelijkheid om volledige creatieve controle te hebben over alle noodzakelijke functies van mijn camera was transformerend. Het deed me denken aan mijn dagen met 35mm-film op de kunstacademie.

Niet lang na deze eerste ervaring werd ik nog meer getroffen door de ergonomische vorm en functie van de Fujifilm X-T1. Die vroege ervaringen resulteerden erin dat ik al mijn DSLR-uitrusting en groot zwaar glas liet vallen ten gunste van de spiegelloze Fujifilm X-serie camera’s.

DscF6466

Fujifilm X-E3

Compacte spiegelloze camera boordevol functies met uitzonderlijke beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs

De Fujifilm X-T1 werd gevolgd door de Fujifilm X-T2 en opnieuw de Fujifilm X-T3, elk op hun respectievelijke lanceringsdagen. Hoewel dit niet het artikel is voor mijn liefde voor de X-T-reeks, is het verhaal belangrijk …

Tot voor kort had ik ervoor gekozen om niet eens een Fujifilm meetzoeker-achtige camera zoals de Fujifilm X-E3 te overwegen. Dit onderschatte nette pakketje van een camera heeft echter een aantal geweldige trucs in petto.

Laten we meteen naar mijn Fujifilm X-E3 test springen.

Inhoudsopgave

Fujifilm X-E3 Technische Gegevens

Pros

 • Grootte en gewicht
 • Uitzonderlijke autofocusprestaties
 • Fantastische beeldkwaliteit in elke omstandigheid
 • Boordevol functies, net als een Fujifilm-vlagschiplichaam
Tegens

 • Lastige SD-kaartsleuf
 • Statiefbevestiging kan de toegang tot de batterij en de deur van de SD-kaartsleuf verbergen
 • 24 Megapixel X-Trans™* CMOS III-sensor &X-Processor Pro
 • Touchscreen bediening
 • Scherpstelhendel voor het selecteren van scherpstelpunten
 • 3.0-inch touchscreen LCD (1,040K-dot)
 • 2.360K-dot OLED kleurenzoeker
 • Draadloze communicatie met Bluetooth®**
 • 4K-video-opname
 • Enkele SD-kaartsleuf
 • 121,3 mm (B) x 73,9 mm (H) x 42,7 mm (D) 32,4 mm / 4,78″ (B) x 2,91″ (H) x 1,68″ x (D) 1,28″
 • 337g / 11.9 oz. (inclusief batterij en geheugenkaart)
Controleer de huidige prijs

Bouw &uiterlijk

De Fujifilm X-E3 heeft een solide bouw en volledig toegankelijke bedieningselementen

De Fujifilm X-E3 is een nette compactcamera, maar niet zo klein dat de gemiddelde gebruiker zich onhandig voelt, dankzij een aantal slimme ontwerpkeuzes.

Zelfs met een batterij en SD-kaart aan boord is het totale gewicht van de camera slechts 337 g. Hoewel het een speelgoedachtig formaat en gewicht is, is er niets speelgoedachtigs aan de Fujifilm X-E3.

Het totale ontwerp van de Fujifilm X-E3 is dat van een vlaggenschip Fujifilm X-serie camerabehuizing. Het neemt zware ontwerpkwaliteiten van onder meer de Fujifilm X-Pro2 en de Fujifilm GFX 50R – beide meetzoekerachtige body’s op zich.

De algehele constructie van de Fujifilm X-E3 is die van een metalen behuizing – een stevig getextureerde huid aan alle kanten en een stevige rubberen grip aan de voorkant. Massieve metalen nokken steken uit elke kant van de camerabehuizing en bieden zekerheid voor het aansluiten van de meest delicate of robuuste camerariemen.

Er zijn slechts twee toegangsdeuren op de camerabehuizing. De eerste bevindt zich aan de linkerkant en biedt een 2,5 mm videomicrofoonaansluiting, een Micro-USB-poort en een micro HDMI-poort. De toegang is netjes, stevig en sluit nauwsluitend tegen de body, rekening houdend met het feit dat de Fujifilm X-E3 geen weersafdichting heeft.

De tweede toegangsdeur bevindt zich op de bodemplaat van de camerabehuizing. Deze herbergt de standaard Fujifilm NP-W126S batterijen en een enkele SD kaartsleuf. Persoonlijk vond ik dat de kaartsleuf zo goed tegen de batterij zat, waardoor het moeilijk was om de kaart eruit te krijgen.

Verder bevindt de batterij / SD-kaartsleufdeur zich dicht bij de schroefbevestiging op de onderste basisplaat van de camera. Dit zou het vervangen van batterijen of SD-kaarten moeilijk maken als de camera op een reisstatief of een vergelijkbaar accessoire was gemonteerd.

Þe Fujifilm X-E3 heeft hetzelfde 3.0-inch touchscreen LCD (1,040K-dot) als het vlaggenschip model Fujifilm X-T3 . Het touchscreen is helder, helder en responsief. Dit is van cruciaal belang gezien het feit dat Fujifilm de eeuwenoude D-Pad uit deze camera heeft verwijderd en in plaats daarvan vertrouwt op aanraakbewegingen om toegang te krijgen tot belangrijke functies.

De Fujifilm X-E3 heeft een 0.39-in, 2.360K-dot OLED kleurenzoeker. Het heeft een lagere vergrotingssnelheid in vergelijking met de vlaggenschip Fujifilm X-serie camera’s. Houd er rekening mee dat dit geen vlaggenschipcamera is, maar de kwaliteit is nog steeds geweldig.

Ergonomie & Handling

De Fujifilm X-E3 ondersteunt alle Fujifilm X mount objectieven

Ondanks dat dit een van de kleinere Fujifilm X-serie camerabody’s is, voelt de Fujifilm X-E3 gewoon aan evenwichtig in de hand. Het dragen van deze camera is niet belastend, of het nu aan een nekband of een polsbandje is. Of, als je dapper bent, helemaal geen riem.

De beslissing van Fujifilm om de traditionele D-Pad van de achterkant van de camera te verwijderen, was in eerste instantie twijfelachtig. Na hands-on te zijn gegaan met deze camera, is het echter duidelijk dat dit geen flauwe beslissing was. De verhoogde duimvastgoed geeft de shooter meer comfort en grip van de camera.

Zoals bij alle Fujifilm X Serie camera’s is er zorgvuldig nagedacht over de plaatsing van knoppen en draaiknoppen op de camerabody. In overeenstemming met andere camera’s zoals de Fujifilm X-Pro 1 &2, de Fujifilm X100-serie en zelfs de Fujifilm XF-10, heeft de Fujifilm X-E3 een sluitertijd- en belichtingscompensatieknop die de bovenplaat domineert.

Die consistentie van het ontwerp wordt zeer gewaardeerd, want bij het ophalen van de Fujifilm X-E3 is er een automatische herkenning met het ontwerp en de vertrouwde bruikbaarheid.

Hetzelfde kan gezegd worden voor het menusysteem – het is typisch Fujifilm X-serie in zijn lay-out en vertrouwdheid. Dezelfde menustyling die in het hele Fujifilm X-serie assortiment aanwezig is.

Zoals bij de meeste Fujifilm X Serie camera’s is de plaatsing van grote en kleine bedieningsknoppen, knoppen en duimruimte zorgvuldig berekend. Ergonomisch ligt alles binnen handbereik. Het is dit soort vorm en functie waardoor ik verliefd werd op mijn eerste Fujifilm X100.

Omdat het zo’n lichtgewicht camera is met een groot aantal kleinere en lichtere Fujifilm X Series-objectieven die beschikbaar zijn, zal het dragen van de Fujifilm X-E3 als een alledaagse camera of zelfs je tweede body geen merkbare invloed hebben op je comfort.

Zonder lens is de camera vrijwel Pocketable… en dat is een indrukwekkende prestatie voor een camera die zo vol zit met functies.

Focus prestaties

Fujifilm X-E3 + Fujifilm XF 23mm f/2| 1/500 f/8 ISO400

De scherpstelprestaties op de Fujifilm X-E3 camera zijn fantastisch. Dit is grotendeels te danken aan de ongelooflijke mogelijkheden van de X-Trans CMOS III sensor &X-Processor Pro. Houd er rekening mee dat deze sensor en processor slechts de generatie achter de huidige vlaggenschipsensor en processor op de Fujifilm X-T3 is.

De Fujifilm X-E3 biedt meerdere instellingen voor de scherpstelmodus: single-mode, continue modus en handmatig scherpstellen zijn allemaal te selecteren met dezelfde keuzeschakelaar aan de voorzijde die beschikbaar is op elke Fujifilm X-serie camera.

Autofocus frame selectie omvat Single Point met instelbare frameformaten, Zone autofocus en Wide / Tracking automatische prestaties.

Vanuit een praktische stand-pint, en afhankelijk van het objectief dat aan de camera is bevestigd, is de autofocus op de Fujifilm X-E3 gelikt en nauwkeurig. In elke modus is de autofocus snel om het beoogde onderwerp te pakken en eraan vast te houden.

Een andere geweldige functie van de Fujifilm X-E3 is dat het verschillende oog- en gezichts autofocusinstellingen mogelijk maakt. Dit omvat het instellen van de focus om het linker- of rechteroog te grijpen.

Focusprestaties bij weinig licht lijken net zo effectief te zijn als bij daglicht. In donkere omgevingen, met de juiste lens, grijpt de autofocus nog steeds zijn onderwerpen zonder te jagen op aankoop.

Prestaties bij weinig licht

Fujifilm X-E3 + Fujifilm XF 23mm f/2| 1/125 f/8 ISO6400

Als het gaat om prestaties bij weinig licht, heeft de Fujifilm X-E3 geen ooglid. Of een rolluik.

In de loop der jaren van het gebruik van Fujifilm X-serie camera’s heb ik nooit een probleem gehad met fotograferen bij weinig licht. Het is een gebied dat Fujifilm echt heeft toegezegd om effectief te controleren.

Als ik in een donkere setting loop, kan ik gelukkig de ISO inbellen via de veegfunctie op het aanraakscherm aan de achterkant.

Als ik de kamer en het licht lees, kies ik comfortabel de ISO op 6.400 terwijl ik nog steeds een diafragma van F8 en een sluitertijd van 1/125 vasthoud. Het geluidsniveau van een dergelijke compositie is echt minimaal.

Beeldkwaliteit

Fujifilm X-E3 + Fujifilm XF 23mm f/2| 1/250 f/4 ISO3200

Rekening houdend met het feit dat de Fujifilm X-E3 de vorige generatie sensor en processor gebruikt, is de beeldkwaliteit is uitzonderlijk. Dit is dezelfde generatie als de Fujifilm X-T2, de Fujifilm X-Pro2 en een heleboel andere oudere Fujifilm body’s. Het is zeker geen sloddervos.

Het is bekend dat Fujifilm SOOC (Straight Out Of Camera) JPEG’s gewoon geweldig zijn, met een uitzonderlijke beeldkwaliteit en rendering. De Fujifilm X-E3 is geen uitzondering op dat familie-erfgoed van hoogwaardige JPEG-weergave.

Persoonlijk fotografeer ik altijd in RAW omdat ik tijdens de postproductie graag mijn eigen variant van Fujifilm Film Simulations in Lightroom toevoeg. Daar zullen we het een andere dag over hebben.

Fujifilm X-E3 + Fujifilm XF 23mm f/2| 1/1000 f/8 ISO400

De RAW-bestanden zijn zeer kneedbaar en afbeeldingen kunnen worden hersteld van de meest onderbelichte afbeeldingen denkbaar. De Fujifilm X-E3 is hierop geen uitzondering.

Beelden van deze camera zijn scherp en scherp – natuurlijk is veel hiervan afhankelijk van de lens die aan de camerabody is bevestigd. Gelukkig moet de Fujifilm X-serie lenzenlijn nog een vreselijke lens produceren.

Algemene prestaties

Ik zei al dat de Fujifilm X-E3 geen sloddervos is. In termen van algehele prestaties is dit een serieuze concurrent voor de andere Fujifilm X-serie camerabody’s.

De Fujifilm X-T2, Fujifilm X-Pro2 zijn vlaggenschip body’s waar deze kleine camera met zijn veel lagere prijs gelijke tred mee kan houden en nog wat.

De opstarttijd voor de Fujifilm X-E3 is slechts 0,4 seconden, wat neerkomt op super snel voor een spiegelloos systeem. Maar serieus, hoe snel heb je het nodig? Verder heeft de camera een mechanische sluitertijd tot 1/4000.

Op continu opnameniveau met de elektronische sluiter kan de Fujifilm X-E3 14 beelden per seconde bijbenen. Met behulp van de mechanische sluiter kan het comfortabel 8 frames per seconde vastleggen.

In de tests die ik deed met continu-opnamen, was SD-kaartbuffering helemaal geen probleem. Ik werd moe van het onderwerp lang voordat de camera moe werd van het schrijven naar de SD-kaart.

Andere handige functies

Op het gebied van videoproductie heeft de Fujifilm X-e3 behoorlijk indrukwekkende mogelijkheden. Hoewel het niet op de markt wordt gebracht als een videocamera, is het geen teleurstelling als u ervoor kiest om het op de proef te stellen en video van hoge kwaliteit op te nemen.

Persoonlijk ben ik geen videoshooter en zou ik deze camera niet oppakken voor iets anders dan fotofotografie… maar voor degenen die geïnteresseerd zijn in een camera die video van uitstekende kwaliteit kan produceren, heeft de Fujifilm X-E3 de mogelijkheid die wenselijk is.

Het kan 4K opnemen met 29.97P bij 100Mbps continu opnemen tot ongeveer 10 minuten. Zelfs ik weet dat dat een behoorlijke output is.

Waar voor je geld

Fujifilm X-E3 + Fujifilm XF 23mm f/2| 1/250 f/2 ISO1600

Dus hier is de deal en waarschijnlijk de dealmaker voor veel fotografen die geïnteresseerd zijn in het nemen van een top van de lijn Fujifilm X-serie camera. Laten we eerst eens kijken naar enkele vergelijkingen.

De Fujifilm X-T2 camerabody, laatste generaties, verkoopt voor ongeveer $ 1.600. De Fujifilm X-Pro 2, die serieus behoefte heeft aan een nieuwe generatie release, verkoopt voor ongeveer $ 2.000. Beide prijzen zijn alleen voor het lichaam.

De bescheiden kleine Fujifilm X-E3 heeft precies de dezelfde sensor en processor als die twee vlaggenschip Fujifilm X-serie camera’s. En omdat het een recentere release is dan een van beide, heeft de nieuwste en beste firmware-updates en -insluitsels.

Vanuit een prijsperspectief verkoopt de Fujifilm X-E3 momenteel voor ongeveer $ 1.000 – honderden dollars minder, maar met dezelfde mogelijkheden als de vlaggenschipbody’s van de vorige generatie.

Deze prijs maakt de gebundelde versies van de Fujifilm X-E3 met ofwel de kit Fujifilm X-E3 + XF 18-55mm F/2.8-4, of mijn aanbeveling, de Fujifilm X-E3 + XF 23mm F/2 nog steeds goedkoper dan de Fujifilm X-T3 body alleen aanbieden.

De wiskunde liegt niet – deze camera is uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X-E3 Test | Conclusie

Ik heb aan het begin van deze Fujifilm X-E3 test gezegd hoe ik de meetzoekerstijl van fujifilm X series camera grotendeels over het hoofd heb gezien in plaats van de Fujifilm X-T serie.

Hoewel ik geen echte spijt heb van die beslissing en die weg, moet ik anderen waarschuwen dat dit een vergissing was. Langs the manier, een echt juweeltje verschijnt en verdient zijn eigen niveau van aandacht en aandacht.

De Fujifilm X-E3 is een ongelooflijke camera boordevol high-end functies in een piepkleine behuizing die je echt in je achterzak kon laten vallen en niet wist dat hij er was totdat je ging zitten.

Als \dd een Fujifilm X-serie lens van welke aard dan ook op deze camera, en je hebt een zeer capabele, aanpasbare en hoge kwaliteit combinatie.

Na deze camera gedurende enkele weken te hebben getest, heb ik het erg moeilijk gevonden om iets anders dan vreugde te vinden in mijn opname-ervaring. De Fujifilm X-E3 is elke uitdaging aangegaan die ik hem heb toegeworpen met een kleine stille zelfvoldaanheid die gewoon aanbiddelijk.

Het enige dat je beslissing kan beïnvloeden als je tot nu toe hebt gelezen, is het nieuwste model – zie meer in mijn Fujifilm X-E4-test.

DscF6466

Fujifilm X-E3

Compacte spiegelloze camera boordevol functies met uitzonderlijke beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs