Jeff Bartlet

Hallo! Ik ben avonturenfotograaf Jeff Bartlett. Aanvankelijk wilde ik reisschrijver worden in de late jaren 2000, toen kranten en tijdschriften leden onder de nieuwe economie.

Veel publicaties eisten van hun schrijvers dat ze afbeeldingen leverden om hun verhalen te begeleiden, dus ik heb mijn camerakit geüpgraded en ben me meer op het ambacht gaan richten.

Als schrijver bracht ik vaak lange dagen door achter een computerscherm, interviewde ik mensen aan de telefoon en proeflas ik mijn werk. Als fotograaf moest ik buiten zijn, zowel de ervaring beleven als vastleggen voor mijn publiek.

Ik was verslaafd en fotografie werd al snel mijn dagelijkse focus.

Sinds 2011 ben ik gevestigd in de Canadese Rockies en hoewel ik regelmatig blijf reizen, is mijn werk verschoven van een algemeen reisthema naar avontuur.

Ik hou niet alleen van bergsporten en bergcultuur, maar ik ben ook gedwongen om deze unieke buitenervaringen te delen om mensen aan te moedigen om naar buiten te gaan en te verkennen. (Gerelateerde gids: bergfotografie)

Mijn carrière blijft evolueren; er zijn echter enkele constanten. Ik leid jaarlijkse fotografieworkshops in de Canadese Rockies, Schotse Hooglanden en op de Faeröer; shoot voor grote outdoor retailers en destination marketing organisaties; en neem deel aan enkele social media influencer campagnes.

Na bijna twee jaar worstelen met de beslissing om mijn gedragen Nikon DSLR-apparatuur te upgraden of over te schakelen naar spiegelloze camera’s, maakte ik de sprong naar Sony en hun ongelooflijke full-frame serie.

Naast mijn camera-uitrusting draag ik vaak outdoor specifieke apparatuur, waaronder lawinetransceivers, schop en sonde, klimtouw en harnas, of een eenvoudige EHBO-kit, kompas en kaart. Maar voor de doeleinden van dit artikel zal ik me concentreren op mijn fotografieapparatuur.

Hoofduitrusting

Hoewel ik deze hele kit niet elke dag draag, is dit de apparatuur die ik het vaakst gebruik:

Sony A7RIII – Dit is mijn werkpaard, dat ik voor 75% van mijn huidige werk gebruik. De combinatie van dynamisch bereik en resolutie is bekend, maar ik vind het snelle AF-systeem en de levensduur van de batterij echt onderschat. Het is ook stiekem duurzaam en heeft mijn constante misbruik doorstaan.

Sony A7RII –De voorganger van de A7RIII, dit was mijn go-to camera voor twee jaar. Sinds ik een upgrade heb uitgevoerd, is het mijn speciale back-up- en timelapse-camera geworden. Het kan als verouderd worden beschouwd, maar het legt nog steeds 8k timelapses en verbazingwekkende 4k-video vast.

Sony 16-35mm f/2.8 GM – Ik heb onlangs een upgrade naar deze lens van de Sony FE 16-35mm f/4. Het is merkbaar scherper en is mijn favoriete landschapslens geworden.

Sony 24-70mm f2/8 GM – Hoewel ik de neiging heb om groothoek of telefoto te fotograferen, is de 24-70 is mijn meest essentiële lens. Het is mijn go-to keuze als ik maar één lens kan dragen of als ik onderweg fotografeer en probeer verschillende foto’s te maken tijdens een bergactiviteit.

Sony 70-200mm f/4 G – Ik ben helemaal weg van deze lens. Het is scherp en licht en relatief goedkoop. Sinds kort leeft deze lens op mijn camera. Ik gebruik het om enorme landschappen, portretten en af en toe afbeeldingen van dieren in het wild te comprimeren.

Sigma Art 14mm f/1.8 – In de afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan een groot dark skies project genaamd Chasing Darkness. Dit was mijn go-to lens overal. Ik kan geen betere astrofotografielens bedenken.

Sigma Art 50mm f/1.4 – Ik gebruik deze lens niet zo veel als ik zou willen; ik gebruik het echter om mezelf creatief uit te dagen. Wanneer ik mezelf in een creatieve sleur bevind, pak ik de 50mm en ga ik schieten. Het is zo’n geweldige brandpuntsafstand omdat het alles kan vastleggen.

Lee ND-filters – Ik heb altijd een Lee Big Stopper bij me (10 stops) en Little Stopper (6 haltes) bij mij, zodat ik de sluitertijd overdag kan vertragen om watervallen te vervagen, reflecties glad te strijken of wolkenbewegingen te laten zien.

Gitzo GT2545T Statief met Arcatech GPSS Ball-head – Ik heb ongeveer tien jaar geleden serieus geld uitgegeven aan dit statief en het is elke pop waard geweestar uitgegeven. Het wordt getolereerd met ongelooflijke misstanden, zoals ondergedompeld zijn in de oceaan, worden gebruikt om tentharingen in de grond te drijven of gewoon door woestijnlandschappen te wandelen. Ik heb het nog nooit schoongemaakt en eerlijk gezegd werkt het nog steeds zo goed als de dag dat ik het kocht.

Dell XPS 15 2:1 Laptop – Het is krachtig genoeg om 4k-video en -afbeeldingen te bewerken en het touchscreen werkt als een Wacom-tablet, waardoor ik een styluspen kan gebruiken voor meer controle in zowel Lightroom en Photoshop.

F-Stop Tilopa Rugzak – Deze rugzak is robuust genoeg om te wandelen, groot genoeg om mijn hele camerakit te bevatten en op wonderbaarlijke wijze geaccepteerd als handbagage voor de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Andere uitrusting

Er zijn momenteel twee factoren die mijn workflow veranderen: mijn interesse in video en mijn avontuurlijke geest. Voor de eerste heb ik langzaam een filmmakerskit aan mijn uitrustingslijst toegevoegd. Voor dat laatste heb ik kleinere camera-apparatuur gekocht die gemakkelijker mee te nemen is op meerdaagse avonturen in het achterland. Deze items omvatten:

DJI Mavic Pro 2

DJI Ronin S

DJI Osmo

Neushoorn Slider

SanDisk geheugenkaarten

Olympus OM-D E-M1 MKII

M. Zuiko ED 12-100mm f/4
M. Zuiko ED 17mm f/1.2
MindShift Rotation180 Horizon 34L rugzak

Lees meer over mij of bekijk mijn werk op:

www.jeffbartlettmedia.com | @PhotoJBartlett

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer