Fujifilm X-T100 Digitale Spiegelloze Camera Test

Voor liefhebbers van de retro look van Fujifilm camera’s, of voor wie op zoek is naar een feature-packed entry-level compacte Fujifilm camera, is de Fujifilm X-T100 een winnende combinatie van stijl en functie.

Deze compacte camera leent aantrekkelijke styling en design van de grotere X-T30 en vlaggenschip X-T3 body’s en is zoveel meer dan alleen een goed gestileerd stukje technologie en biedt een duidelijke toegangspoort tot het uiteindelijk opklimmen naar een hoger niveau Fujifilm-camera’s.

Met functies die een beroep zullen doen op de generatie die schermveegselfies maakt, heeft Fujifilm dit model duidelijk geïntroduceerd om smartphonegebruikers een alternatief te bieden.

DscF7701

Fujifilm X-T100

Camera met veel functies in zakformaat met een stijlvolle, retro-sfeer en geweldige lensopties.

Controleer de huidige prijs

(Zelfs hun marketing voor deze camera was zeer sterk gericht op een jongerenmarkt die een zakbare camera wilde.)

Met een zeer aanpasbare set instelwielen en functieknoppen kan de Fujifilm X-T100 worden geconfigureerd voor elke individuele gebruiker.

Laten we alle verschillende kenmerken van deze indrukwekkende compactcamera eens nader bekijken in onze Fujifilm X-T100 test.

Inhoudsopgave

Fujifilm X-T100 Technische Gegevens

Pros

 • Compacte Fujifilm-camera boordevol functies
 • Echte Fujifilm ontwerp- en bouwkwaliteit
 • Fantastische beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht
 • Uitstekende instapervaring in spiegelloze camera’s
Tegens

 • Teleurstellende autofocusprestaties
 • Touch screen zijn laggy
 • De kitlens is slordig en basic
Controleer de huidige prijs
 • 24,2 megapixel CMOS-sensor
 • 3,0-inch 1.040K-dot 3-weg Tilt-type LCD-scherm
 • 121,0 mm (4,8″) x 83,0 mm (3,3″) x 47,4 mm (1,9″)
 • 448 g (15,8 oz.) (inclusief batterij en geheugenkaart)
 • 4K 15P, Continue opname: tot ca. 30 min.
 • Bluetooth-connectiviteit
 • Gezichts- en oogdetectie
 • Fujifilm Film Simulaties

Bouw &uiterlijk

De Fujifilm X-T100 is een volledig uitgerust spiegelloos systeem in een compacte en stevige body.

De Fujifilm X-T100 is de kleinste van de Fujifilm X-T range, maar houdt nog steeds trouw aan dat retro-ontwerp dat het meest herkenbaar is in de Fujifilm X-T3 en zijn voorgangers.

Ondanks zijn kleine formaat is deze camera nog steeds Zwaarder dan de Fujifilm X-T30, en net als die camera heeft hij een behoorlijke hoeveelheid gewicht wanneer hij in de hand wordt gehouden.

De buitenkant van de camera is gemaakt van een vrij stevig plastic op de bovenplaat en basisplaat van de camera, terwijl de rest bedekt is met de nephuidtextuur.

De Fujifilm X-T100 heeft een aantal stevige metalen kenmerken zoals de lensvattingplaat, de schroefbevestiging voor een statief, de metalen nokken voor het bevestigen van een riem en de flitsschoen van de camera.

Deze toegevoegde functies versterken de solide en stevige bouw van de camera verder. Ook deze kleine details veranderen deze camera in een betrouwbaarder en betrouwbaarder product.

[📷 Related: Best Fuji Cameras]

De voorkant van de camera is ongelooflijk minimaal met alleen de focus assist-lamp. Er zijn geen andere knoppen of functies dan de optionele en verwijderbare grip die de nodige ondersteuning biedt bij het vasthouden van de camera.

Dit minimale look geeft de camera die unieke retro-styling waar Fujifilm X Series body’s nu bekend om staan.

De achterzijde van de Fujifilm X-T100 wordt gedomineerd door het 3″ touchscreen. Dit scherm heeft een unieke functie omdat het horizontaal 180 graden kan worden uitgeklapt om selfies en vloggen met gemak mogelijk te maken.

Het scherm kantelt ook verticaal op en neer om vanuit de heup te kunnen fotograferen of boven het hoofd te kunnen schieten terwijl de scène nog steeds op het scherm wordt gezien.

De Fujifilm X-T100 heeft veel unieke eigenschappen waaronder een pop-up flitser.

Er zijn minimale knoppen aan de achterkant van de camera en dit zorgt voor een opgeruimd ontwerp. Knoppen zijn allemaal iets verhoogd en elk retourneert een satisfactory klik wanneer ingedrukt.

Er is een achterste instelwiel dat op een horizontale as draait en alleen het bovenste derde deel van dit wiel toont met de rest verzonken in de behuizing.

De bovenplaat herbergt een reeks draaiknoppen, te beginnen met het bekende instelwiel dat functie- en prioriteitsinstellingen mogelijk maakt.

Er zijn twee andere wijzerplaten die ongemarkeerd zijn, omdat deze kunnen worden aangepast via menu-opties om ISO, sluitertijd, belichtingscompensatie, enz. In te stellen.

Er zijn ook twee functieknoppen op de bovenplaat, samen met de aan / uit-schuif die zich onder de sluiterknop bevindt.

Alle wijzerplaten en knoppen zijn goed ontworpen en gebouwd van een solide materiaal dat zorgt voor zelfverzekerde aankoop en responsieve klikken bij het draaien.

De Fujifilm X-T100 heeft een ingebouwde flitser die opduikt met de trekkracht van een discrete hendel. De mechanica van deze veerbelaste flitser is solide en duurzaam met de flitser verborgen onder de verhoogde flitsschoenbevestiging.

Aan de achterzijde van dit element bevindt zich een oogschelp voor het bekijken van de elektronische zoeker.

Ergonomie & Handling

De Fujifilm X-T100 heeft een echt Fujifilm retro design en stijl.

Ondanks het kleine formaat van de Fujifilm X-T100 en het relatief grote formaat van mijn handen, voelde ik me helemaal niet ongemakkelijk of ongemakkelijk om ermee te dragen en te fotograferen.

(Houd er rekening mee dat ik over het algemeen fotografeer met een Fujifilm X-T3, de vorm en lay-out van de X-T100 waren relatief bekend voor mij.)

Ik heb ervoor gekozen om deze camera te gebruiken met de optionele grip aan de voorkant bevestigd. Deze grip zorgt voor veel meer aankoopruimte, zeker gezien het feit dat de voorkant van de camera vrij is van draaiknoppen en knoppen.

In combinatie met de voldoende duimruimte en duimgreep aan de achterkant van de camera, heb je een stevige grip.

Het gewicht van de Fujifilm X-T100 is zo verwaarloosbaar dat je hem de hele dag in de hand kunt dragen en helemaal niet wordt beïnvloed door spanning… toch voelt het helemaal niet als een lichtgewicht speelgoed of goedkoop aanbod.

Bovendien zou het hebben van deze camera op een nekband heel weinig spanning veroorzaken en zou het een zeer comfortabele camera zijn om gedurende langere tijd om je nek te hebben gehangen.

Alle knopplaatsingen zijn goed doordacht en hebben een formaat dat gemakkelijk te herkennen en in te drukken is.

Ondanks de grootte van de camera voelt de bovenplaat overzichtelijk aan met voldoende ruimte tussen elke draaiknop om ze te draaien of toegang te krijgen tot de kleinere functieknoppen.

Een belangrijk ding dat me opviel bij het gebruik van het aanraakscherm om toegang te krijgen tot functies of een brandpunt te selecteren, is dat er nogal wat vertraging was tussen aanraking en respons.

Ik selecteerde een brandpunt op het aanraakscherm en net toen ik dacht dat het niet was geregistreerd, tikte ik opnieuw om te ontdekken dat het eindelijk was ingehaald en mijn tweede aanraking was uitgeschakeld.

Het roterende touchscreen is een leuke toevoeging, maar vertoont een lichte vertraging.

Je zou het scherm ook kunnen instellen om een Touch Zoom uit te voeren met de meegeleverde kitlens, een XC 15-45mm f/3.5-5.6 powerzoom.

Ik had echter beperkt succes bij het consistent in- en uitzoomen van de lens met de veegfunctie. Met meer oefening en misschien meer geduld zou het gebruik van het aanraakscherm gemakkelijker te gebruiken en te beheersen worden.

Wanneer de aanraakfuncties actief zijn op het scherm, merkte ik dat ik vaak per ongeluk mijn brandpunt veranderde met het puntje van mijn neus terwijl ik de camera omhoog had om door de EVF te kijken.

Dit was behoorlijk frustrerend en resulteerde erin dat ik de aanraakfunctie van het scherm volledig moest uitschakelen.

(Om eerlijk te zijn, dit is iets dat ik ook doe met mijn Fujifilm X-T3 camera – misschien ligt de fout bij mijn neus!)

Het omdraaien en aanpassen van het aanraakscherm is vrij eenvoudig met een kleine uitsparing in het lichaam, zodat u het scherm met een vinger uit het lichaam kunt wrikken.

De oogschelp is gemaakt van een vrij stijf plastic en biedt een helder en vloeiend beeld van de scène tijdens gebruik.

De elektronische zoeker bevat ook een instelbare dioptrie en weergavemodus om de EVF of het scherm uit te schakelen.

Focus prestaties

Fujifilm X-T100 + Fujifilm XF 23mm f/2 | 1/2000 f/8 ISO400 (geschoten vanuit een auto die met 80 kmh rijdt)

De Fujifilm X-T100 heeft een breed scala aan autofocusfuncties die vergelijkbaar zijn met zijn grotere broers en zussen in het Fujifilm-assortiment.

De autofocusprestaties zijn echter waar deze camera in de steek wordt gelaten, omdat het een aantal problemen heeft die waarschijnlijk zelfs een hobbyistische fotograaf zouden storen.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit een instapcamera is die is gericht op mensen die willen overstappen van de smartphonefotografie.

Ik kanniet ontkennen dat bij het fotograferen in enig licht met deze camera, de autofocus traag is en soms niet reageert.

Er is een merkbare vertraging in de scherpstelling terwijl de camera jaagt voordat deze zich vastzet op het vereiste onderwerp.

Bij het springen van een dichtbij object naar een ver object valt het nog meer op, zelfs als ik een supersnelle autofocus prime zoals de Fujifilm XF 23mm f/2 heb bevestigd.

🌋 Aanverwant: Beste Fuji Lenzen van het jaar

Deze camera beschikt ook over gezichts- en oogdetectie-instellingen waarmee u deze kunt instellen op autofocus op alleen het gezicht, het gezicht en het oog en vervolgens een linker- of rechteroog, wat een geweldige functie is voor het maken van portretten.

Gezichtsdetectie lijkt heel competent in het herkennen van het onderwerp en het grijpen van focus. Net als bij de algehele autofocusprestaties van deze camera, heeft de gezichtsdetectie echter echt moeite om een onderwerp bij te houden dat zelfs maar een klein beetje beweegt.

Een scherpstelpunt kan ook worden geselecteerd via het LCD-aanraakscherm, maar zoals eerder vermeld, was dit wisselvallig en niet erg nauwkeurig.

Het LCD-aanraakscherm kan worden ingesteld om alleen scherp te stellen met een aanraking van het scherm of om scherp te stellen en een opname te maken met de aanraking van het scherm.

Dit kan een handige functie zijn, vooral als je boven je hoofd of laag fotografeert wanneer je het scherm hebt gekanteld om je compositie te zien.

Prestaties bij weinig licht

Fujifilm X-T100 + Fujifilm XF 23mm f/2 | 1/60 f/2 ISO6400

Bij het fotograferen bij weinig licht met de Fujifilm X-T100, ontdekte ik dat de autofocus in staat was om zijn doel op vrijwel dezelfde manier te beveiligen als bij goed licht – d.w.z. een moment van vertraging, maar dan een solide focus op het doel, zelfs met het gebruik van gezichtsdetectie.

Dit was verrassend om de eerste keer dat ik bij weinig licht fotografeerde te ervaren, omdat ik verwachtte dat het traag zou presteren.

Met de juiste ISO, sluitertijd en diafragma zijn foto’s die zijn vastgelegd bij weinig licht scherp en ruisvrij, zelfs met JPEG’s rechtstreeks uit de camera.

RAW-bestanden zijn duidelijk kneedbaarder om te werken met afbeeldingen bij weinig licht, maar in de gevallen die ik heb getest, was minimale bewerking vereist met RAW-bestanden in de nabewerking.

Ik heb dit gevonden bij vrijwel elke Fujifilm X-serie camera die ik ooit heb gebruikt, dus ik had niet echt verbaasd moeten zijn, maar daar heb je het.

Beeldkwaliteit

Fujifilm X-T100 + Fujifilm XF 23mm f/2 | 1/2000 f/9 ISO800

Beeldkwaliteit is iets dat Fujifilm zeer serieus neemt bij het ontwikkelen van hun camera’s en het ondersteunen van sensoren en processors. Deze camera is zeker geen uitzondering op die regel.

De Fujifilm X-T100 levert prachtig gerenderde JPEG’s en of zeer werkbare RAW bestanden, afhankelijk van uw voorkeur. Fujifilm-kleurtechnologie is ongeëvenaard en de kleurkwaliteiten in de beelden van deze camera zijn ongelooflijk en levendig.

Bij het fotograferen in JPEG kunt u met de camera kiezen uit een aantal populaire Fujifilm-filmsimulaties die zijn gerepliceerd uit de originele Fujifilm-filmvoorraad.

Een interessant kenmerk van deze camera is dat het linker instelwiel standaard is ingesteld om u door elke filmsimulatie van het beeld dat u in een compositie hebt, te laten schuifelen.

Op het LCD-scherm en in de EVF kunt u zien hoe het eindproduct eruit zal zien met de filmsimulaties en zal u ook worden voorzien van een korte beschrijving van de simulatie.

Dit is echt een leuke touch, die de opname-ervaring nog aangenamer maakt.

Fujifilm X-T100 + Fujifilm XF 23mm f/2 | 1/500 f/2.8 ISO6400

De Fujifilm X-T100 produceert ongelooflijk scherp en gedetailleerd beelden dankzij de omvangrijke 24,2 megapixel CMOS-sensor.

Dat is geen sinecure in vergelijking met de huidige vlaggenschip Fujifilm camera’s zoals de Fujifilm X-T3 met een 26,1 megapixel sensor.

Toegegeven, de sensor in de X-T3 is ook van een hogere kwaliteit, maar de X-T100-sensor haalt bijna evenveel informatie binnen.

Algemene prestaties

De Fujifilm X-T100 is een geweldige kleine instapcamera met een volledig scala aan functies.

Hoewel de AF een beetje traag is, zullen beginners of mensen die overstappen van een smartphone waarschijnlijk geen echte impact merken bij het fotograferen met deze camera.

Een ander klein ding om op te merken is dat er bij het inschakelen van de camera een merkbaar ‘moment’ is voordat de camera tot leven komt.

Dezelfde momenten worden ervaren met de autofocusmodi en het gebruik van het aanraakscherm voor toegang tot functies via een veegbeweging of bij het selecteren van een scherpstelpunt met een aanraking.

Nogmaals, ik ben gewend aan een Fujifilm X-T3 die in alle opzichten supersnel en responsief is. Het is mijn hoop dat Fujifilm kijkt om de prestatiesnelheid van de X-T100 te verbeteren via een toekomstige firmware-update – iets waar Fujifilm bekend om staat.

Het vermelden waard is de Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 power zoomlens, omdat deze is gebundeld als de kitlens voor deze camera.

Ik heb deze lens getest tijdens het testen van de Fujifilm X-T100 en heb ontdekt dat het een OK instaplens is, aangezien het geweldig zou zijn voor vloggen en selfies dankzij de groothoek.

Dit is echter een slecht presterende XC-lens met een krachtige zoom die traag reageert en sommige van de langzame autofocusproblemen alleen maar verergert.

Afgezien van die knagende problemen, is deze camera een volledig uitgeruste Fujifilm X-serie camera die alleen maar kan profiteren van het brede scala aan Fujifilm-objectieven die momenteel worden aangeboden.

Laat een Fujifilm XF 23mm f/2 lens of vergelijkbare snelle prime op de Fujifilm X-T100 vallen en je hebt de perfecte eerste camera voor iedereen die scherpe, heldere en creatieve beelden wil maken.

Videoprestaties

Een waardige vermelding voor deze camera zijn de videomogelijkheden. Hoewel het geen geweldige prestatie levert in vergelijking met de Fujifilm-camera’s op een hoger niveau en het vlaggenschip, zoals de Fujifilm X-T3, heeft het een aantal geweldige opties beschikbaar voor diegenen die met video willen experimenteren.

Deze camera schiet 4K-video, maar is beperkt tot 15 FPS voor een maximale opnametijd van 30 minuten.

De opties voor het fotograferen in HD (1280 x 720) zijn veel aantrekkelijker met 59,94p / 50p / 24p / 23,98p, allemaal met een continue opnametijd van maximaal ongeveer 30 minuten.

Voor de wannabe vloggers die er zijn, biedt deze camera een aantal geschikte opties, en samen met de ingebouwde flitsschoen op de camera kunnen externe microfoons aan dit pakket worden toegevoegd.

Waar voor je geld

De Fujifilm X-T100 is een fantastische instapmodel spiegelloze camera die elke gebruiker blootstelt aan het prachtige ecosysteem van camera’s en lenzen dat Fujifilm heeft ontwikkeld.

Zoals alle Fujifilm camera’s is het goed ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het een capabel en uitgebreid aanbod is om precies de juiste markt aan te spreken.

In termen van bundels, de Camera + Fujifilm XC 15 / 45mm f /3.5-5.6 OIS lens combo zal je terug iets minder dan $ 800.

Dat is een geweldig aanbod voor een camera die kan worden gebruikt met alle aangeboden lenzen en accessoires uit de Fujifilm X-serie.

Ik raad je ten zeerste aan om bij de aankoop of kort nadat je deze camera hebt opgehaald, een beter presterende lens te kopen, zoals de Fujifilm XF 23mm f / 2-lens of de kitlens op een hoger niveau in de Fujifilm XF 18-55mm f / 2.8-4.

Een dergelijke stap zou je opname-ervaring en resultaten zeker verbreden.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X-T100 Test | Conclusie

De X-T100 is een echte Fujifilm X-serie camera, boordevol functies en klaar om direct uit de doos op te pakken en te spelen.

Het klassieke Fujifilm X-T-ontwerp is duidelijk en voor de hand liggend en ondersteunt de functies en bruikbaarheid van dit aanbod.

Het produceert uitstekende beelden die scherp en helder zijn en profiteren van de decennia van Fujifilm-kleurtechnologie met behulp van Fujifilm-filmsimulaties.

De Fujifilm X-T100 is perfect geschikt voor fotografen die voor al hun fotografie een smartphone hebben gebruikt.

Met een camera als deze breiden de creatieve mogelijkheden zich aanzienlijk uit en biedt de gebruiker ook een ervaring die voortbouwt op zijn kennis in fotografie.

Voor degenen die hun grotere fotografiekit willen verkleinen tot iets dat ze als een alledaagse camera kunnen dragen, zoek dan niet verder.

Het meest opwindende deel van de Fujifilm X-T100 is dat Fujifilm, ondanks dat het een instapmodel is, een uitgebreid assortiment prime- en zoomlenzen in de aanbieding heeft op zowel instapniveau als professioneel niveau die kunnen worden gecombineerd met deze camera.

DscF7701

Fujifilm X-T100

Camera met veel functies in zakformaat met een stijlvolle, retro-sfeer en geweldige lensopties.

Controleer de huidige prijs