Fujifilm X-T3 Camera Test

Dit is een gast Fujfilm X-T3 review door reis- en documentairefotograaf Bhagi Siva.

Dit is het tijdperk van overweldigde fotografen. Ooit waren aankondigingen van nieuwe camera-uitrusting opwindend, met fotografen die hun adem inhielden in afwachting van nieuwe specificaties. Nu voelen gear releases als een maandelijkse routine. Nieuwe camera, nieuwe lens, dezelfde oude stress over het maximaliseren van je creditcard.

Als het gaat om Fujifilm, kwam ik niet in de verleiding om verder te upgraden na het kopen van de Fujifilm X-T2. Het was niet duidelijk wat ik zou winnen door te upgraden als ik al had wat ik nodig had. Veel van mijn fotografiemaatjes dachten er net zo over.

Maar de opwinding van het aanraken van een gloednieuwe camera is ongeëvenaard, dus ik zei ja toen ik werd gevraagd om de nieuwe Fujifilm X-T3 te beoordelen zodra deze op de markt kwam. Hoe frequent nieuwe camera’s ook zijn geworden, bedrijven zoals Fujifilm die uitblinken in de kunst van het maken van camera’s lijken niet te stoppen met het bieden van verrassingen.

Ik ben Bhagi Siva, een reis- en documentairefotograaf gevestigd in Australië. Ik gebruik momenteel Fujifilm en ik ben dol op de fotografiesystemen. Omdat ik al jaren de voorkeur geef aan Fujifilm, kunnen mijn opvattingen bevooroordeeld zijn, zoals wanneer we het ene boven het andere verkiezen. Toch heb ik mijn best gedaan om deze camera onpartijdig te beoordelen.

Deze test is bedoeld voor fotografen die al gebruik maken van de Fujifilm X-T2 of een vergelijkbaar Fujifilm systeem. Het is niet per se een speciale Fujifilm X-T3 vs X-T2 review, maar ik maak wel regelmatig vergelijkingen.

Fujifilm X-T3 Test | Bouw & Ergonomie

Fujifilm_XT3_Review_01

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Toen ik de camera uit de doos haalde, heb ik dubbel gecontroleerd om te bevestigen dat ik een Fujifilm X-T3 vasthield en niet de Fujifilm X-T2. Er leek geen verschil te zijn, behalve dat de Fujifilm X-T3 in China is gemaakt in plaats van Japan. Het voordeel hiervan is dat de prijs lager is, waardoor je kunt sparen voor de volgende lens.

Uiteindelijk is het dezelfde technologie, hetzelfde bedrijf en dezelfde garantie, en ik zie geen reden om hier over het productieland te debatteren.

De Fujifilm X-T3 heeft enkele wijzigingen doorgevoerd: zo heeft hij een aanraakgevoelig LCD-scherm. Ik ben geen grote fan van deze functie na mijn ervaring met de Fujifilm X-E3, waar toevallige aanrakingen leidden tot gemiste kansen. Gelukkig kunt u de functie op het aanraakscherm uitschakelen.

Een andere verandering ten opzichte van de Fujifilm X-T2 is dat de Fujifilm X-T3 zoeker een hogere resolutie heeft: 3,69 vs. 2,36 miljoen dots. Dit is een echte upgrade, waardoor het een genot is om door de zoeker te kijken. Ik ben vooral dol op deze functie omdat ik mijn beelden vaak via de zoeker controleer, wat geweldig is in heldere omgevingen.

Fujifilm X-T3 | Wat is er nieuw en spannend?

Fujifilm_XT3_Review_02

Sensor en processor

Deze twee, samen met autofocus, zijn de belangrijkste van alle camera-upgrades. Deze specificaties zijn waar uw zuurverdiende geld naartoe moet gaan.

De Fujifilm X-T3 heeft de nieuwe X-Trans IV sensor, vergeleken met de X-Trans III van de vorige modellen. Deze sensor heeft een technologie genaamd backside illumination, die simpel gezegd het dynamisch bereik van de camera vergroot.

De Fujifilm X-T3 beschikt over een nieuwe Quad Core X Processor 4, die bijna drie keer sneller is dan het vorige model.

De X-T3 presteerde erg goed in situaties met een hoog contrast, waardoor ik later veel tijd nabewerking bespaarde. Deze verbeteringen alleen al hebben de bruikbaarheid van de camera in elke situatie aanzienlijk verhoogd.

Fujifilm_XT3_Review_01

Autofocus

Net als zijn voorgangers maakt de Fujifilm X-T3 gebruik van een hybride autofocussysteem, een functie die hoog aangeschreven staat bij veel fotografie-tech-goeroes. Het verschil deze keer is de bijna 1,5x hogere scherpstelsnelheid van de Fujifilm X-T3 met verhoogde fasedetectiepunten die nu het hele frame bedekken, plus pixels met een verhoogde gevoeligheid bij weinig licht.

Deze functies zijn erg belangrijk in mijn fotografie, omdat ik vaak werk in situaties met weinig licht, vooral tijdens mijn reizen in landelijke gebieden. Ik geniet van situaties met weinig licht, omdat ze het meest uitdagend zijn en ze bieden veel gelegenheid om de grenzen van je camera te verkennen en te leren kennen.

Ik behandel veel snelle festivalscènes tijdens mijn reis, dus de beschikbaarheid van de burst van 11 frames per seconde in de mechanische sluitermodus en de maar liefst 30 fps in de elektronische sluitermodus zijn een god-send.

Alleen al vanwege deze sensor- en processorverbeteringen, we ceen zelfverzekerde conclusie dat Fujifilm X-T3 een next-level camera is in vergelijking met zijn voorganger, en er is een echte reden om te upgraden.

Ik ben vaak een ‘niet-fotograaf’ als het gaat om familie-evenementen. Meestal zet ik het systeem in JPEG-modus en activeer ik oog- en gezichtsdetectiemodi, zodat degene die mijn camera oppakt moeiteloos foto’s van mensen kan maken.

In de Fujifilm X-T3 zijn deze systemen nu verbeterd en kan mijn oom meer lachende gezichten vastleggen.

Meetzoeker-achtig + Pre-capture mode + Sportzoeker = Henri Cartier-Bresson momenten

Toen de Fujifilm X-T3 werd aangekondigd, trokken een paar dingen meteen mijn aandacht.

Wanneer u de elektronische sluitermodus gebruikt, begint de camera beelden vast te leggen wanneer u de sluiterknop half indrukt en wordt het laatste beeld opgeslagen dat is vastgelegd tegen de tijd dat de sluiter volledig is ingedrukt.

Net als meetzoekercamera’s zoals de Fujifilm X-Pro 2 (hier besproken) waar geen black-outs zijn, heeft fujifilm X-T3 een nieuwe functie genaamd blackout-free live view in elektronische sluitermodus.

Bij het fotograferen met een hoge fps kan men genieten van een ononderbroken liveweergave, wat betekent dat de kans op het missen van een split-second moment nu is geminimaliseerd.

In de nieuwe sportzoekermodus waarbij de sensor wordt bijgesneden tot ongeveer 1,25x (waardoor de megapixels worden teruggebracht van 26,1 naar 16,6), werkt de buitenkant van de zoeker op een meetzoeker-manier, zodat u kunt anticiperen op de binnenkomst van een atleet of een voetganger om beter te plannen wanneer u op de sluiter moet klikken.

Gecombineerd geven deze functies u een perfect werkpaard voor sport- en straatfotografen. Spijker die beslissende momenten vast!

Fujifilm_XT3_Review_04

Film simulaties

Voor mij draait het bij Fujifilm om zijn filmprofielen en de geïntegreerde filmsimulaties in zijn camera’s. Toen ik ervoor koos om over te stappen naar Fujifilm, was dat een van de top drie redenen. Ik heb de neiging om te werken met de klassieke Chrome-modus of de nieuwe Acros-modus in zwart-wit, omdat deze me een geweldige basislijn voor nabewerking.

Van bijzonder belang is dat Fujifilm een functie heeft geïntroduceerd waarbij je verschillende tonen kunt schakelen voor de Acros zwart-witfoto’s, waardoor ze warmer of koeler worden om bij je stijl te passen. Dit is een geweldige functie voor JPEG-straat- of portretschieters.

Fujifilm introduceerde ook een nieuwe simulatie genaamd Eterna in zijn Fujifilm X-H1 (hier besproken) die nu ook beschikbaar is in de Fujifilm X-T3. Het was meer gericht op videografen die de voorkeur geven aan een meer gedempt profiel voor nabewerking. Ik ben van plan om het ook te gebruiken voor foto’s.

Als je iemand bent die JPEG’s fotografeert, is het altijd verstandig om de simulaties te doorlopen en ze goed te begrijpen, omdat niet alle effecten in elke scène zullen werken. Ik gebruik bijna altijd RAW, waardoor ik later de vrijheid heb om de benodigde simulatie toe te voegen.

Fujifilm_XT3_Review_05_panels

Diverse filmsimulaties aangeboden door de Fujifilm X-T3

Beeldkwaliteit: een perspectief op ISO-prestaties

Nieuwere camera’s zijn de afgelopen jaren veel verbeterd bij alle merken en Fujifilm is geen uitzondering.

Geluidsniveaus worden zeer goed gecontroleerd, zelfs bij hoge ISO’s, en zelfs wanneer u de belichting met twee waarden in de nabewerking schuift, hebben de bestanden nog steeds minimale geluidsniveaus.

Fujifilm X-T3 RAW-bestand duwde twee stops met behulp van Adobe Lightroom.

Niet velen van ons drukken bannerborden af van onze foto’s. Ik kijk zelden pixel gluur; met miljoenen foto’s die elke minuut worden geproduceerd, is daar niet genoeg tijd voor.

Dit gezegd hebbende, zijn er andere elementen van een afbeelding dan de 100% bijsnijding die het uiteindelijke uiterlijk van een foto nadelig kunnen beïnvloeden. Als één enkele functie het meest verantwoordelijk is voor de beeldkwaliteit, die op zijn beurt afhankelijk is van de kwaliteit van de camera, is het zonder twijfel het ruisniveau.

Fujifilm X-T3 | Wat niet zo spannend is

Fujifilm_XT3_Review_03

Levensduur van de batterij: Hetzelfde oude verhaal.

Zowel de Fujifilm X-T3 als de X-T2 maken gebruik van de verbeterde NP-126S accu. Volgens de specificaties zou de nieuwe batterij die bij de Fujifilm X-T3 arriveerde naar verwachting ongeveer 390 opnamen per lading maken, 50 opnamen meer dan zijn voorganger … maar degene die bij mijn review-eenheid werd geleverd, liep vrij snel leeg.

Ik denk dat het een probleem kan zijn met alleen die batterij, omdat ik tot nu toe nooit problemen heb gehad met de NP-126S. Het is geen groot probleem voor mij, omdat ik tijdens mijn reizen meestal ongeveer 6-7 batterijen tegelijk bij me heb. Ik zou zeker aanraden om een extra batterij of twee te kopen totdat Fujifilm dit oplost.

Geen IBIS? Echt niet!

Ik heb bijna 10 jaar zonder IBIS overleefd. Ik heb er nooit last van gehad, omdat ik dacht dat het niet veel anders zou makence omdat ik wist dat het niet ineens al mijn foto’s bij weinig licht haarscherp zou maken. Maar zoals ik later ontdekte, is die technologie er niet voor niets.

Toen ik Fujifilm X-H1 probeerde, merkte ik een verschil bij gebruik met een lens zonder optische beeldstabilisatie. Ik vond relatief meer keepers bij het bekijken van mijn afbeeldingen.

Ik wilde toen en daar niet upgraden, omdat ik serieus hoopte dat de Fujifilm X-T3 ibis zou hebben, waardoor het een helse camera zou worden.

Nou, nu hoop ik dat de Fujifilm X-T4 het zal hebben! Ik kan nog 10 jaar overleven zonder, maar zal ik het weigeren als Fujifilm het voor die tijd beschikbaar stelt? Nope!

Fujifilm X-T3 Test | Conclusie

Fujifilm_XT3_Review_08-09

Is de Fujifilm X-T3 een interessante camera? Ja, in ieder geval.

Is het het perfecte pakket? Nee, totdat de laatste cel van de hersenen van de ingenieur is gebruikt, zal geen enkele camera ooit perfect zijn.

Zal ik upgraden? Ja, als ik het grootste deel van mijn spaargeld nog niet heb besteed aan een thuisbioscoopsysteem.

Wordt het nog beter? Ja, met ongeveer 2-3 keer. Heb je gehoord van firmware en Fujifilm? Zo niet, dan moet je erover lezen 😉

Moet je wachten? Kun je, nog 3 jaar?!