Fujifilm X70 Camera Test

Om de zoveel tijd komt er een camera voorbij die voor het grootste deel over het hoofd wordt gezien door zelfs de meest hardcore fans.

Dit kan worden veroorzaakt door een aantal dingen – zoals de timing van de release versus andere producten, of zelfs de inspanningen van het merk om deze camera effectief op de markt te brengen voor het juiste publiek.

Een van die camera’s die aan dit lot is onderworpen, is de Fujifilm X70.

DSCF6511

Fujifilm X70

Kleine, degelijke, onopvallende compactcamera met uitstekende beeldkwaliteit.

Controleer de huidige prijs

Aangekondigd en uitgebracht aan het begin van 2016, had de X70 zijn werk ervoor gedaan.  Het blijkt dat dit dezelfde tijd was dat de Fujifilm vlaggenschipcamera, de Fujifilm X-Pro2, ook werd uitgebracht.

Alle mediahype en aandacht ging uit naar de grotere en betere X-Pro 2. De Fujifilm X70 werd aanvankelijk op de markt gebracht als een premium compacte point and shoot camera voor dagelijks gebruik.

Het was niet gericht op het publiek waar het later populair bij zou worden: straatfotografen.

Met een indrukwekkende reeks specificaties werd de X70 een fantastische keuze voor straatfotografen. Concurreren met bijvoorbeeld de Ricoh GR2, het werd bekend als een fantastische stealth-achtige camera met fantastische beeldkwaliteit en mogelijkheden.

Ik kan hiervoor instaan omdat ik mijn Fujifilm X70 gebruik als mijn primaire straatfotografiecamera. Laten we meteen in de review duiken …

Inhoudsopgave

Fujifilm X70 | Specs

Pros

 • Stevige en robuuste bouw.
 • Zeer compact en toch boordevol functies
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Ideaal voor straatfotografie, maar even goed inzetbaar in een breed scala aan stijlen
 • Aanpasbaar afhankelijk van uw opname en esthetische stijl
Tegens

 • Autofocus bij weinig licht kan een beetje wisselvallig zijn
 • Fujifilm stopte met deze camera zonder een eerlijk gevecht
 • Dure maar hoogwaardige accessoires
 • 16,3-megapixel X-Trans CMOS II-sensor
 • Vaste Fujifilm 18.5mm (35mm formaat equivalent 28mm) F/2.8 lens
 • Een minimale brandpuntsafstand van 9,9 cm (3,9″)
 • 3 “LCD scharnierend touchscreen met 1,4 miljoen pixel resolutie
 • 8 frames per seconde continu-opnamen
 • Ingebouwde flitser
 • Full HD 1920 x 1080 60p filmopname
 • Digitale teleconverter 28mm, 35mm, 50mm (35mm formaat equivalent)
 • Afmetingen 112,5 mm (B) x 64,4 mm (H) x 44,4 mm (D) / 4,43 inch. (W) x 2,54 inch. (H) x 1,75 inch. d)
 • Gewicht 340gm (12oz) inclusief batterij en SD-kaart
Controleer de huidige prijs

Bouw &uiterlijk

Fujifilm X70 test kleine solide camera

De Fujifilm X70 is klein maar degelijk en ligt lekker in de hand.

De Fujifilm X70 heeft een ongelooflijk robuust en solide bouw. De hele body, inclusief de lensdop is gemaakt van metaal en zal tegen een zeer serieuze klap kunnen.

Ondanks dat het maar 340gm is, heeft het een gewicht waardoor je je comfortabel voelt met het in je hand. Het voelt helemaal niet als een speelgoedcamera, maar meer als een premium Fujifilm camerabody.

Het ontwerp en de esthetiek van de X70 is fantastisch en zit vertrouwd tussen alle andere Fujifilm X-serie camera’s.  Ondanks het ontbreken van een EVF/OVF heeft deze een vergelijkbaar uiterlijk als de Fujifilm X100 serie. En net als die serie is de X70 verkrijgbaar in volledig zwart of een zwart/zilveren versie.

Deze leuke compactcamera heeft een serieus klein profiel, waardoor het een discreet aanbod voor straatfotografen.

Persoonlijk houd ik deze camera vast met een polsbandje of helemaal geen bandje. De Fujifilm X70 is een echt zakbare camera omdat ik hem in een jaszak of zelfs in de achterzak van mijn jeans kan laten vallen.

Aangezien het geen EVF / OVF heeft, is het achterscherm van het allergrootste belang voor het kadreren en samenstellen van uw opname.

Het 3″-LCD-scherm aan de achterzijde is helder en biedt een resolutie van 1,4 miljoen pixels met een aanpasbare weergave van hoeveel opnamedetail u wilt zijngespreid.

Verder is het scherm volledig geschikt voor touch, en dit was waarschijnlijk een van de eerste Fujifilm X-serie camera’s met dit kenmerk.

Het scherm van de Fujifilm X-70 is scharnierend en kan 180 graden omhoog klappen, waardoor het perfect is voor het maken van selfies of zelfs voor vloggen.

Dit scherm is ook perfect om discreet vanuit de heup te fotograferen in een straatfotografie-omgeving. Het kantelt ook ongeveer 45 graden naar beneden, waardoor het perfect is wanneer je de camera hoog boven je hoofd houdt en naar het scherm moet kijken om je opname samen te stellen.

Ergonomie & Handling

close-up van de fujifilm x70

De X70 weegt heel weinig en is gemakkelijk mee te nemen.

Gezien hoe klein de Fujifilm X70 is en hoe groot mijn handen zijn, vind ik hem nog steeds ongelooflijk comfortabel om mee te schieten.

Toegegeven, de camera weegt heel weinig, dus er is heel weinig spierspanning betrokken bij het fotograferen met of zelfs alleen het dragen van deze camera.

Verder gebruik ik de Fujifilm X70 niet om een acht uur durend evenement zoals een bruiloft te fotograferen.

De X70 is een Fujifilm X-serie camera boordevol functies. Er is een volledig assortiment verstelbare en aanpasbare knoppen die u volledige handmatige bediening bieden.

Alle bedieningsknoppen en knoppen zijn logisch geplaatst en aangepast aan de camera zonder afbreuk te doen aan de toegang of bruikbaarheid.

Aan de achterzijde van de Fujifilm X70 bevindt zich de gebruikelijke aanpasbare D-pad. Direct boven de D-pad is er een kleine ruimte voor je duim om te rusten met een kleine rubberen pad en nub voor meer grip.

Hoewel dit in eerste instantie niet effectief lijkt, kan in combinatie met de verhoogde rubberen grip aan de voorkant van de camera een goede grip worden bereikt.

Het profiel van de vaste 18mm F/2.8 lens is ongeveer 12mm. Omdat het een echte Fujifilm-lens is, zijn ze erin geslaagd om zowel een diafragmaknop als een handmatige scherpstelring op deze ruimte te persen.

De diafragmaknop heeft twee verhoogde metalen lipjes die geribbeld zijn en waarmee je duim en wijsvinger het diafragma beter kunnen kopen en bedienen.

Op de X70 kan de handmatige scherpstelring natuurlijk worden gebruikt voor handmatige scherpstelling. Het is ook volledig aanpasbaar en via een druk op een discrete knop aan de zijkant van de camera kun je snel veranderen wat die ring bestuurt.

Voor mij heb ik het ingesteld om mijn ISO te regelen, zodat ik volautomatisch controle heb over ISO, diafragma via de diafragmaring en natuurlijk sluitertijd via de speciale draaiknop op de punt van de camera.

Het menu voor de Fujifilm X70 is direct herkenbaar en bruikbaar voor iedereen die ooit een Fujifilm X Serie camera heeft gebruikt.

Of, voor degenen die nieuw zijn in het systeem, is het menu ongelooflijk gemakkelijk te volgen en heeft het een logische progressie van functies.

Focus prestaties

Fujifilm X70 1/1000 bij f/5.6 ISO 250

Als straatschieter vertrouw ik erop dat mijn camera responsief is en een snelle autofocus heeft om mijn gewenste compositie vast te leggen. Anders zullen die scène en dat onderwerp nooit op één lijn staan en gaat de opname verloren.

Gelukkig heeft de Fujifilm X70 snelle en responsieve autofocus.

Met de mechanische sluiter kan hij fotograferen met een sluitertijd van 1/4000.

De camera beschikt ook over Single Point, Zone en Wide / Tracking autofocusmodi en een fatsoenlijke Face and Eye Tracking-functie. Verder kan het autofocusgebied worden aangepast afhankelijk van de opnameomstandigheden.

Bij goed licht is de autofocus snel en heeft het geen moeite om een onderwerp te markeren en vast te leggen.

Ik heb deze camera gebruikt voor straat, het fotograferen van huisdieren en zelfs verjaardagsfeestjes van kinderen en ik heb zelden een probleem gehad met de autofocus op jacht naar mijn onderwerp.

Houd er rekening mee dat deze camera dezelfde processor en sensor heeft als de toenmalige vlaggenschip Fujifilm X-T1 camera.

Bij weinig licht is de Fujifilm X70 echter niet zo responsief of in staat om elke keer scherp te stellen.

Er is een duidelijke hoeveelheid focusjacht gaande, vooral in instellingen met echt weinig licht. Hoewel er een ingebouwde flitser is, evenals een flitsschoen, kies ik er persoonlijk voor om deze functies niet te gebruiken met deze kleine camera.

Fujifilm X70 1/1000 bij f/4.5 ISO 400

Prestaties bij weinig licht

Fujifilm X70 1/160 bij f/5 ISO 2500

Zoals eerder vermeld, worstelt de Fujifilm X70 met autofocus bij weinig licht. Het heeft de neiging om een beetje te jagen voordat het je onderwerp grijpt.

Ik heb dit meer gevonden in donkere straattaferelen waar heel weinig licht te vinden is.

De algehele prestaties van de Fujifilm X70 bij weinig licht zijn ongelooflijk capabel, vooral wijd open bij F/2.8 en met een langere sluitertijd om meer licht op de sensor te laten vallen.

De X70 presteert goed, zelfs in een hoger ISO-bereik met een kleiner diafragma zoals F / 8. Ik vond de algehele ruis bij een hogere ISO volledig beheersbaar in postproductie.

Dit is een van de geweldige dingen van Fujifilm RAW-bestanden waarbij zelfs een donker beeld kan worden hersteld.

Beeldkwaliteit

Fujifilm X70 1/125 bij f/5.6 ISO 250

Persoonlijk ben ik dol op de beeldkwaliteit die de Fujifilm X70 produceert.

Met de camera kunnen uw afbeeldingen worden opgeslagen in JPEG, RAW of JPEG + RAW. Fujifilm JPEG-bestanden staan erom bekend dat ze van ongelooflijke kwaliteit zijn met uitzonderlijke beeldweergave en kleur.

[👉 Related: RAW vs JPEG]

Door in JPEG te fotograferen, kunnen de beroemde Fujifilm-filmsimulaties in de camera worden toegepast. Dit zijn replica’s van enkele van Fujifilm’s klassieke filmoutputs.

Bij de Fujifilm X70 omvat dit Provia, Velvia, Astia, Classic Chrome, Pro Negative Hi, Pro Negative Low en een reeks monochrome variabelen.

Het leveren van hoge kwaliteit rechtstreeks uit camerabeelden in JPEG is eenvoudig en ze zijn ook zeer bewerkbaar in de camera. Ook de RAW bestanden van de Fujifilm X70 zijn zeer werkbaar in welke bewerkingssoftware je ook kiest.

Persoonlijk ben ik fan van het toepassen van mijn eigen varianten van de Fujifilm Filmsimulaties op mijn RAW bestanden via Lightroom.

Qua beeldscherpte produceert de X70 ongelooflijk scherp afbeeldingen van rand tot rand, vooral van rond F/4.

Bij F/2.8 is de onderwerpscherpte duidelijk zichtbaar in het midden van het beeld. Hoeken en randen hebben een lichte verzachting die je nauwelijks kunt merken.

Houd er rekening mee dat de Fujifilm X70 een processor en sensor gebruikt die nu twee generaties oud is, maar nog steeds elke keer weer geweldige en prachtig gerenderde beelden levert.

Fujifilm x70 beeldkwaliteit

Fujifilm X70 1/125 bij f/8 ISO 1600

Algemene prestaties

Gezien het feit dat de Fujifilm X70 nu twee generaties oud is, houdt hij naar hedendaagse maatstaven ongelooflijk goed stand.

De camera is snel op te starten en mits je je camera-instellingen bij de hand hebt, kun je direct in de opnamemodus komen. Ik heb gemerkt dat dit ongelooflijk nuttig is, vooral in straatfotografiesituaties.

Ik moet er echter op wijzen dat ik deze camera heb gebruikt voor een breed scala aan fotografische mogelijkheden.

Ik heb deze camera gebruikt als mijn tweede camera op een kleine bruiloft samen met mijn Fujifilm X-T2. De groothoek en discrete stijl van de Fujifilm X70 stelde me in staat om close-up en openhartige foto’s te maken.

Ik heb het zelfs gebruikt als mijn enige camera om een “Babyque” te fotograferen! Een Babyque is een babyshower rond een BBQ. Bij een bowlingclub in Launceston legde ik het hele evenement vast met de X70 en produceerde ik veel meer openhartige en ontspannen beelden van alle aanwezigen.

Tijdens mijn meest recente reis naar Tokio eerder dit jaar gebruikte ik het om straat, landschap en architectuur vast te leggen, net zo veel als ik de Fujifilm X-T3 gebruikte met de XF 23mm F / 2.

Het is zo’n veelzijdige performer dat wanneer het aan de taak wordt gezet, het gewoon levert moeiteloos.

Andere handige functies

Toen de Fujifilm X70 werd uitgebracht, lanceerde Fujifilm zelf een volledige reeks extra accessoires om de gebruikerservaring te maximaliseren. Ondanks hun marketing creëerden ze first-party accessoires om dit een speciale straatcamera te maken.

Het was verrassend om te zien, maar aangenaam om deze kleine camera te kunnen personaliseren.

De Fujifilm X70 heeft geen OVF/EVF. Fujifilm produceerde en bracht echter een koppelbare OVF uit die recht op de flitsschoen van de camera klikte.

Met de VF-X21 optische zoeker konden schutters de camera naar hun oog brengen en met gedrukte richtlijnen in de OVF hun compositie framen als een meetzoeker-achtige camera. Deze OVF was een hoogwaardige build, maar kwam tegen een aanzienlijke prijs.

Fujifilm bood ook een zwarte of zilveren metalen zonnekap aan om aan het objectief van de X70 te bevestigen.

Toen dit eenmaal aan de lens was bevestigd, was het echter onmogelijk om de standaard lensdop te bevestigen en voor degenen die het voorste element van hun lens wilden beschermen, werden ze gedwongen om een lensdop van derden zoals deze te kopen. De zonnekap gaf de Fujifilm X70 ook weer als niet-pluizen.

Net als de extra converterlenzen die voor de Fujifilm X100-serie worden aangeboden, kreeg ook de X70 deze behandeling. Fujifilm ontwikkelde een Wide Conversion Lens (WCL-X70).

Hierdoor kon de camera fotograferen op 14mm met een 35mm equivalent van 21mm.

Dit extra brede alternatief was een geweldige aanvulling op het totale X70-pakket. Nogmaals, het was van een solide bouw en was gemaakt in zowel zilver als zwart, passend bij welke kleur camera je ook had.

Het nadeel was dat om het te gebruiken, je diep in een menu-instelling moest duiken om de camera te laten weten dat je de Wide Conversion Lens had aangesloten.

Het uiteindelijke Fujifilm-accessoire dat werd aangeboden, was opnieuw een first-party product – het was een kit die Fujifilm X70-gebruikers een leren halfcase (BLC-X70) voorzag voor de camera om iets meer bescherming en grip te bieden.

Deze kit bevatte ook een leren camerapolsband en een zachte, elastische camerawikkel.

Dit brede scala aan aanpasbare accessoires maakte de Fujifilm X70 tot een echte premium product.

Met het volledige assortiment beschikbare accessoires van Fujifilm kunnen de kosten van uw X70 bijna dubbel. Het stelde gebruikers echter in staat om hun eigen stempel te drukken op hoe ze deze camera gebruikten.

Waar voor je geld

De Fujifilm X70 werd uitgebracht voor ongeveer $ 650 USD in winkels. Voor een compactcamera, zelfs een premium compact, werd dit als een hoge prijs beschouwd. Het is echter belangrijk om alles te onthouden wat er in dit kleine pakketje is verpakt.

De X70 beschikte over dezelfde sensor en processor als het vlaggenschip Fujifilm X-T1. In die tijd zorgde de Fujifilm X-T1 voor een revolutie in de spiegelloze cameratechnologie en de verwachtingen van de consument. Ik weet het omdat ik op dat moment fotografeerde met de Fujifilm X-T1 als mijn primaire camera.

Helaas is het vandaag de dag erg moeilijk om een gloednieuwe Fujifilm X70 te vinden in lokale retailers, zoals je hier meestal op Amazon kunt doen.

Fujifilm maakt deze camera niet meer, tot groot ongenoegen van de straatfotograafgemeenschap.

Ondanks vele geruchten over een Fujifilm X80 of zelfs een Fujifilm X70S (zoals zijn oudere broer in de X100-reeks), blijft Fujifilm stoer en zegt dat er geen verdere camera in dit bereik zal worden uitgebracht.

Op de tweedehandsmarkt is de Fujifilm X70 ineens een hot item voor wie op zoek is naar een premium compacte, Fujifilm straatfotografie camera.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X70 Review | Conclusie

Fujifilm X70 1/250 bij f/2.8 ISO 1600

De Fujifilm X70 is een unieke camera dat ik geloof dat Fujifilm op dat moment ongelooflijk gelijk heeft gekregen. Om welke reden dan ook, waarvan ik sommige heb geschetst, geloven ze dat het niet zo succesvol was als een premium compactcamera.

Gezien het brede scala aan accessoires waarin ze hebben geïnvesteerd, denkt een deel van mij dat ze vermoedden dat het op een bepaald moment een cult-aanhang zou kunnen hebben.

Ik wil duidelijk zijn met jullie allemaal, Ik ben dol op de Fujifilm X70.

In mijn lokale Fujifilm-gemeenschap in Melbourne ben ik een uitgesproken pleitbezorger voor mensen die deze kleine camera een eerlijke kans geven. Ik moet ook duidelijk zijn door te stellen dat ik mijn familie heb verteld dat ik met deze camera begraven moet worden.

Dat is precies hoeveel ik van de Fujifilm X70 hou voor de fotograaf die het me toestaat te zijn.

Van de beeldkwaliteit en het compacte ontwerp boordevol functies tot de prestaties in een breed scala aan opnamestijlen, de Fujifilm X70 zal je niet teleurstellen.

DSCF6511

Fujifilm X70

Kleine, degelijke, onopvallende compactcamera met uitstekende beeldkwaliteit.

Controleer de huidige prijs