Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 Lens Test

Het is geen geheim dat ik een diehard fan ben van Fujifilm camera’s en lenzen. Ze maken ongelooflijke uitrusting en ik ben een enorme hamsteraar… Ik bedoel minnaar… ervan.

Maar zelfs binnen het Fuji-ecosysteem zijn er enkele producten die zich onderscheiden van het peloton. Verbazingwekkende producten die toonaangevend zijn op het gebied van ontwerp, functie, kwaliteit en prestaties.

Eens zo’n opvallende performer is de Fujifilm 50-140mm f/2.8 – een van de weinige Fuji rode badge XF Zoom objectieven.

Net als bij kinderen is het niet de bedoeling dat je een favoriet hebt , maar voor mij is het deze. Het is veruit een van de beste Fuji-lenzen die beschikbaar zijn.

DSCF5572

Fujifilm 50-140mm f/2.8

Snelle, weerbestendige zoom met uitstekende beeldstabilisatie.

Controleer de huidige prijs

Afgezien van het constante diafragma van 2,8, responsieve autofocus, weersafdichting en de meegeleverde montagevoet, is het ook solide genoeg om spijkers in hout te drijven.

Met deze lens in je kit heb je toegang tot een groot brandpuntsbereik van 50-140mm (76-213mm in 35mm formaat). Je kunt hier serieus mee stalken.

Hoewel ik een topschutter ben, heb ik onlangs geïnvesteerd in de Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 (bekijk hier mijn review) en hoewel het een geweldig objectief is met geweldige prestaties, kan het niet concurreren met de kwaliteit van de 50-140mm!

Fotograferen met deze lens is een absoluut genot, omdat je de neiging hebt om je tijd te besteden aan het zoeken naar manieren om de autofocus te misleiden om een opname te missen. (Dat doet het overigens niet.)

Om eerlijk te zijn, kon niet veel vergelijken met deze stellaire lens van Fuji. Laten we een van de zeven wonderen van de fotografische wereld eens nader bekijken.

Fujifilm 50-140mm f/2.8 Review: Samenvatting

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 randen zijn indrukwekkend dicht bij perfectie, met snelle, stille autofocus, uitzonderlijke prestaties bij weinig licht en een super solide bouw. Ongetwijfeld een van de beste Fuji-lenzen die er zijn, de veelzijdige brandpuntsafstand kan portretten, landschappen of vrijwel alles vastleggen. De enige minpunten? Het is ietwat fors gewicht en prijs.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Snelle autofocus
 • Handig scherpstelbereik
Tegens

 • Zwaar voor een Fuji lens
 • Prijzig
Controleer de huidige prijs
 • Scherpstelbereik van 50-140mm (76-213mm in 35mm formaat equivalent)
 • 23 elementen in 16 groepen
 • Minimale focus: 1m – ∞
 • Afmetingen: 82,9 mm x 175,9 mm (3,26 “x 6,92”) (breed / tele)
 • Gewicht: 995g (2.19lbs)
 • Filter: 72mm

Bouw & Ergonomie

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 is een groot, degelijk objectief.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 is een groot, degelijk objectief.

Zoals ik in mijn inleiding al zei, zou je de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 kunnen gebruiken als een bot object dat perfect is voor doe-het-zelf bouwprojecten – het is een serieus solide lens.

Met een volledig metalen behuizing en een gewicht van iets minder dan 1 kg, is het zeker geen lichtgewicht en dit is ook niet een van die in zakformaat Fuji-lenzen.

Het heeft niet alleen een behoorlijk gewicht, maar het is ook een aanzienlijk objectief voor Fujifilm: van dop tot dop is het bijna 200 mm (7,87 “).

Gooi er de aanzienlijke bloembladvormige zonnekap op en je hebt een 265mm (10.45″) lens.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 overschaduwt de Fujifilm X-T200.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 overschaduwt de Fujifilm X-T200.

Laat deze bad boy vallen op een compacte Fuji-body zoals de Fujifilm X-T200 en je hebt een komisch ogend paar – toegegeven dat deze koppeling net zo effectief zou presteren als wanneer het op een X-T3 zou worden gemonteerd.

Het is duidelijk dat het een lens is die zich meer thuis voelt op een body zoals de X-T3, X-T4 of X-H1 – de maatvoering is goed uitgebalanceerd met deze Fuji-body’s.

Drie ringen bedienen deze lens, te beginnen met een diafragmaring die van f / 2.8 naar f / 22 glijdt met 1/3 stops op de klikige reis.

Dan is er een brede zoomring met een rubberen cover. Het glijden van de zoom is soepel met de juiste hoeveelheid weerstand.

Een groot pluspunt voor dit objectief is dat de zoom all intern – er is geen barrel-extensie om langere zoom te bereiken.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 heeft een volledig metalen body die ook weerbestendig is. Let op de XF Zoom rode badge!

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 heeft een volledig metalen body die ook weerbestendig is. Let op de XF Zoom rode badge!

Ten slotte is de scherpstelring volledig van metaal en getextureerd voor een zekere grip – hoewel deze iets te stijf is tijdens de reis en vrij ver moet draaien om de brandpunten te bereiken.

Het filter is 72mm en de zonnekap is gemaakt van gehard plastic. Deze heeft een kleine poort die kan worden verwijderd, zodat u een variabel filter kunt bedienen.

Dichter bij de lensvatting zitten twee schroefdraden waar je de statiefvatting stevig aan kunt bevestigen.

Dit lijkt een beetje op een poot met een voet waarmee je de lens, en niet de camera, aan het statief kunt vastzetten. Het monteren van een camera op een statief met een zware lens kan overmatige druk uitoefenen op de lensvatting van de camera en lens.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 heeft groot mooi glas.

De XF 50-140mm f/2.8 heeft groot mooi glas.

Er is een derde schroefknop waarmee je de kraag kunt losmaken waar deze houder ook in past. Op die manier kun je de lens en camera 360 graden draaien zonder dat je de spullen van het statief hoeft te halen.

Ik vind het leuk dat je de bevestigde voet als handvat kunt gebruiken om je gekoppelde camera en lens langs te dragen.

Een andere prachtige eigenschap van dit objectief is de OIS of Optical Image Stabilisation Aan/Uit schakelaar. Voor Fuji-carrosserieën die geen IBIS hebben, is dit een briljante toevoeging.

Dus de Fuji XF 50-140mm f/2.8 ziet er geweldig uit en voelt geweldig aan – maar laten we eens kijken hoe goed hij presteert.

Focus prestaties

De Fujifilm XF50-140 f/2.8 is ongelooflijk veelzijdig voor op reis

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 is ongelooflijk veelzijdig voor op reis. | 140mm | 1/500 | f/4 | ISO800

Tijdens mijn tijd in Kyoto heb ik deze lens veel gebruikt als straatlens. Ik weet het, ik weet het… de straatpuristen die er zijn, zullen tegen hun monitoren schreeuwen over mijn godslastering.

Maar er is een zeer goede reden voor dit gedrag en je zult verder moeten lezen om erachter te komen wat het is.

Hoe dan ook, ik ben het soort fotograaf dat gelooft in fotograferen met wat je hebt en in dit geval had ik de Fuji 50-140mm f/2.8.

Bovendien heb ik van elke minuut genoten. Scènes die ik anders niet tijdig zou kunnen vastleggen of dichtbij genoeg zou kunnen komen, kon ik snel optillen en schieten.

Ik merkte ook dat ik, ongeacht de lichtomstandigheden, altijd in staat was om onmiddellijk krijg snelle en plakkerige focus – het heeft me nooit in de steek gelaten.

Reisfotografie met de Fujifilm XF50-140 f/2.8 man op scooter

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 heeft een snelle en plakkerige autofocus. | 50mm | 1/1000 | f/2.8 | ISO800

Dankzij de drievoudige lineaire scherpstelmotoren is de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 snel en stil te bedienen – verbazingwekkend gezien hoeveel glas het beweegt.

Een belangrijke opmerking over het gebruik van de focusmotoren: deze vereisen natuurlijk stroom van de batterij van de camera om te activeren en te werken – wanneer de lens niet wordt gevoed, voelt het alsof er een los object in zit.

Vrees niet: het is niet defect of uit elkaar vallend. Dit maakt deel uit van het ontwerp en verdwijnt snel als het eenmaal is aangedreven. Besteed geen aandacht aan de YouTubers die schreeuwen over een defecte lens.

Ik nam de Sanyo Shinkansen van Osaka naar Hiroshima op een ochtend. Het reist met maximaal 350 kmh (217 mph).

Onderweg richtte ik de XF 50-140mm f/2.8 door het raam en legde vast. geweldige foto’s van het Japanse platteland zoals het voorbij raasde.

Rijstvelden, dorpen en boerderijresidenties werden zelfs in die snelheid en door een raam tot in de kleinste details vastgelegd.

Beeldkwaliteit

De beelden van de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 zullen natuurlijk ook een gevolg zijn van de camera die op dat moment in gebruik was.

Zelfs vier jaar nadat ik dit objectief voor het eerst gebruikte, ben ik nog steeds super onder de indruk van de beeldkwaliteit.

Toen ik de lens in 2016 in Kyoto ophaalde, fotografeerde ik met de Fujifilm X-T1 – de vlaggenschipcamera op dat moment.

Hoewel dat niet te vergelijken is met de prestaties van de huidige vlaggenschipmodellen, produceerde het een uitzonderlijke beeldkwaliteit met de Fuji 50-140mm.

Het maken van close-upfoto’s vereist een minimale focusafstand van 1 m (39,4 “), hoewel met een zoom van deze aard het de verre objecten zijn die uw aandacht trekken.

Wijd open en zelfs een beetje gestopt, bereikt de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 een geweldige onderwerpscheiding met romige onscherpe onscherpe gebieden en helder Onderwerpen.

Bovendien was ik, zelfs zonder meteen te stoppen, in staat om rand-tot-rand scherpte zonder enige vorm van vervorming.

Fuji heeft ongelooflijk werk verricht bij het corrigeren van deze lens voorafgaand aan de release.

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

portret van een vrouw met de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8

Voorbeeld reisfotografie met de Fuji XF 50-140mm f/2.8

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 zwart-wit foto van een Japanner.

Waar voor je geld

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 gemonteerd op de Fujifilm X-E3 is een mooie combinatie.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 gemonteerd op de Fujifilm X-E3 is een mooie combinatie.

Met ongeveer US $ 1.600 is de Fujifilm XF 50-140mm f/ 2.8 een van de duurdere lenzen in de Fuji-line-up – hoewel niet de verreweg het duurst.

Ter vergelijking: de Fuji XF 55-200mm f/3.5-4.8 is minder dan de helft van de prijs!

Hoe dan ook, ik denk dat zelfs voor die prijs de lens uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.

Je krijgt een van de beste, zo niet de beste, lenzen die Fujifilm ooit heeft geproduceerd voor zijn X-mount systeem.

En als ik ‘beste’ zeg, bedoel ik beste in elk aspect – beeldkwaliteit, focusprestaties, prestaties bij weinig licht en bruikbaarheid van het brandpuntsbereik.

Zoals ik al zei, is dit een bijna perfecte XF-lens met rode badge, waardoor het een premium beeldoplossing is.

Bovendien, net als ik, als je het eenmaal op je favoriete Fuji-camera laat vallen, zal het waarschijnlijk niet lang loskomen. Je zult snel merken waarom dit zo’n ongelooflijke lens en zal verloren gaan in de vreugde van het fotograferen van alles in het zicht.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm 50-140mm f/2.8 Test | Conclusie

Fujifilm 50-140mm lens met vintage effect

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 | 140mm | 1/2500 | f/2.8 | ISO1600

Ik heb een klein verhaal te delen over de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 die ik eerder bezat – maar houd het tussen ons in.

Ik was op mijn tweede reis naar Japan in 2016 en verbleef in het centrum van Kyoto. Ik had een luie middag doorgebracht in een Izakaya met het eten van onbekend gegrild vlees en het drinken van een aantal van de beste bieren van Japan met de lokale bevolking.

Dit was natuurlijk het allerbelangrijkste straatfotografie-onderzoek!

Op de terugweg naar mijn hotel stopte ik in de Yodobashi Camera-winkel. Dit was een grote fout.

Yodobashi is een gigantische camerawinkel die je in de meeste Japanse megasteden kunt vinden.

Ze verkopen alle soorten camera-uitrusting die je maar kunt beschrijven – als een warenhuis vol cameratechnologie. Er is er een in Shinjuku, Tokio met alleen al zeven verdiepingen camera-uitrusting!

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 met zijn massieve zonnekap.

De Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 met zijn massieve zonnekap.

Ik dacht dat ik de Fuji-afdeling zou bekijken (ja, ze hadden een hele afdeling en niet alleen een kast in de hoek).

Het volgende wat ik wist was dat ik de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 had gekocht!

Ik neem het mijn bank kwalijk dat hij mijn creditcard zo’n roekeloze aankoop heeft laten doen na een door Asahi geïnspireerde middag. Blijkt dat mijn bank ervan op de hoogte was, maar ervoor koos om mijn creditcard op te schorten na de aankoop. Dat is een heel ander verhaal!

Onnodig te zeggen dat ik een mooie som geld aan de lens had uitgegeven – plus 24 uur had overleefd zonder toegang tot mijn creditcard – dus ik was van plan er het beste van te maken.

Als straatlens kan de XF 50-140mm f/2.8 je een beetje stalkerig laten voelen. Maar het stelt je wel in staat om onbetaalbare openhartige momenten vast te leggen van mensen die interactie hebben met hun wereld – van een afstand.

En in deze nieuwe wereld van social distancing is dit misschien wel het nieuwe pad voor straatfotografen!

Man kitesurfen

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 | 140mm | 1/500 | f/8 | ISO200

Voor sport, dieren in het wild en zelfs reizen is het een perfecte pasvorm voor het vastleggen van verre en snel bewegende onderwerpen. Ik was in staat om kitesurfers comfortabel te volgen op de baai.

Hoewel de prijs een beetje steil is, is het zeker niet onredelijk als je bedenkt dat je een lens koopt die zo dicht mogelijk bij perfect is als je maar kunt krijgen.

Toegegeven, ik ben een Fuji-fan – maar zelfs met mijn Fuji-pet af, zou ik moeten zeggen dat dit een van de beste lenzen op de markt en zeker een van de beste die ik heb getest.

Met een lens als de Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 in je kit straal je met vertrouwen in je vermogen om elke keer weer geweldige foto’s te maken.

DSCF5572

Fujifilm 50-140mm f/2.8

Snelle, weerbestendige zoom met uitstekende beeldstabilisatie.

Controleer de huidige prijs