Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 Lens Test

Dit is een gasttest van de Fujifilm 8-16mm f/2.8 door reis-, portret- en stockfotograaf Matt Murray.

Een weerbestendige groothoekzoom staat al sinds de release van de populaire Fuji XF 10-24mm f/4 R OIS op de verlanglijstjes van veel fotografen uit de X-serie. lens.

Dus toen de Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 R LM WR lens verscheen op de roadmap, het werd al snel een van de meest langverwachte lenzen in de line-up. Maar komt de realiteit overeen met de hype? Goed Ja en nee.

Verbluffend scherp over het hele frame – zelfs bij f/2.8 – is het objectief voorzien van uitzonderlijke beeldkwaliteit, zoals je zou verwachten van een Fuji lens.

Ik heb er enorm van genoten om het op mijn Fujifilm X-T3 te gebruiken, maar het liet me afvragen, voor wie is deze lens precies?

Fuji 8-16mm WR Review | Lens overzicht

Brisbane in de schemering

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De XF 8-16mm f/2.8 R LM WR lens is de nieuwste in Fujifilm’s serie high-end rode badge weerbestendige zoomlenzen met constante maximale diafragma’s van f/2.8.

Naast de XF 16-55mm f/2.8 R LM WR en de XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR lenzen, het bereik omvat nu full-frame brandpuntsafstanden gelijk aan 12mm-213mm.

Deze ultragroothoekzoom is gemaakt met een ongelooflijke 20 elementen in 13 groepen – waaronder 4 asferische, 3 extra lage dispersie en 3 super ED-elementen.

De twee frontlenselementen zijn behandeld met een Nano-GI-coating om nevenbeelden en overstraling te elimineren.

De lens beschikt ook over een correctie-element dat zich aanpast aan de positie van de zoom om Scherpte van rand tot rand.

@Baileyclark01 in een kombi busje

@Baileyclark01 in een busje | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 1/750 sec bij f/4 ISO 320

De metalen lensvat is op 11 plaatsen afgedicht om hem bestand te maken tegen stof, vocht en temperaturen tot -10 graden Celsius.

Bovendien is het frontlenselement gecoat met fluor om water en vuil af te weren.

Ik heb niet echt de mogelijkheid gehad om de weersbestendigheid van de lens te testen. De wildste weersomstandigheden die ik in Brisbane heb meegemaakt tijdens mijn testshoots waren een paar plekken regen.

Zoals je zou verwachten van elke Fujinon-lens – vooral voor deze prijs – bouwkwaliteit is uitstekend, en de lens heeft een uitzonderlijk gevoel.

Fuji 8-16mm f/2.8 | Ergonomie

Wolkenkrabbers in Brisbane

Wolkenkrabbers in Brisbane | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 1/550 sec bij f/5.6 ISO 320

De XF 8-16mm voelt behoorlijk fors aan, wat niet verwonderlijk is omdat hij 805 gram (1,7 lbs) weegt. Gemonteerd op mijn Fujifilm X-T3, voelde de combo iets zwaar aan de voorkant.

[Related: Fujifilm X-T3 Review]

Voor mijn nacht / schemerfoto’s van Brisbane monteerde ik de X-T3 / XF 8-16mm combo op mijn 12-jarige Manfrotto-statief en het voelde perfect veilig.

In tegenstelling tot veel van de andere lenzen in de X-serie line-up, is het niet het soort opstelling dat je heel lang met één hand kunt gebruiken.

Vaak als ik portretten maak in een stedelijke omgeving, houd ik een off-camera flitser omhoog met mijn linkerhand, met mijn camera in mijn rechterhand.

Ik fotografeer vaak op plaatsen waar ik geen lichtstandaard kan gebruiken. Dit lukte me voor een paar frames met de X-T3 / XF 8-16mm combo, maar het was niet bepaald comfortabel.

@Anneke.grace in een steegje in Brisbane

@Anneke.grace in een steegje in Brisbane | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 1/60 sec bij f/2.8 ISO 800, LED constante verlichting

Autofocus is snel, soepel en stil. Ik denk niet dat het de focus een enkele keer miste toen ik het gebruikte.

De diafragmaring heeft een mooie hoeveelheid weerstand in stappen van derde stop van f/2.8 tot f/22. Ik vond de lens scherp over het frame, zelfs bij f/2.8.

Tonvormige vervorming lijkt minimaal te zijn en er w womdat er geen merkbare lichtafval is bij gebruik van de lens. Ik heb flink wat opnames gemaakt met modellen close-up op f/2.8. In vergelijking met andere lenzen voelde dit ongemakkelijk dichtbij!

Hoewel de onscherpe gebieden van het frame er prettig uitzien, is dit niet het soort lens om te kopen als je een bokehmonster wilt.

Zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord, is dit de eerste lens in de X-serie line-up met een vaste zonnekap, omdat het voorste element van de lens gebogen is.

De lensdop past precies over de bovenkant van de kap en de lens, vergelijkbaar met hoe de lenskap over de bovenkant van de lens gaat op de X100-lijn camera’s.

Fuji 8-16mm | Portretten

@Baileyclark01 in een kombi van | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 1/280 sec bij f/4 ISO 320

Ik vond het erg leuk om de lens te gebruiken voor stedelijke portretten. Dat gezegd hebbende, zijn drie van de vier portretten in deze test geschoten op 16mm – de vaste brandpuntsafstand van een van de beste Fujifilm X Series-objectieven die je kunt kopen – de Fujifilm XF6mm f / 1.4R WR).

Net als bij andere groothoeklenzen – wees voorzichtig met het plaatsen van uw onderwerp in de buitenste delen van het frame, vooral bij bredere brandpuntsafstanden.

Ik heb echt genoten van het gebruik van de Fujfilm 8-16mm f/2.8 R LM WR voor stedelijke portretten. Werken met zo’n groothoeklens betekende dat ik niet veel van een werkafstand nodig had om foto’s te maken in een omgeving waar voetgangers, auto’s en andere afleidingen zijn.

Het was ook perfect om te werken op plaatsen waar heel weinig ruimte was – de foto van Anne met de vaten werd gemaakt in een smalle steeg van Brisbane – ik zou de opname niet hebben kunnen maken met iets meer dan een 23 mm lens.

De 8-16mm f/2.8 R LM WR was perfect voor deze opname, waardoor ik zoveel mogelijk van de scène binnen kon krijgen.

Ik was ook in staat om dit te doen met de foto’s van Bailey – de brandpuntsafstand van de lens stelde me in staat om het Kombi-busje met de deuren wijd open te fotograferen en alles in beeld te krijgen.

Hoewel ik de lens graag heb gebruikt voor stedelijke portretten, moet worden opgemerkt dat drie van de vier portretten in deze test zijn geschoten op 16 mm – de vaste brandpuntsafstand van een van de beste Fujifilm X-serie lenzen die je kunt kopen.

Net als bij andere groothoeklenzen – wees voorzichtig met het plaatsen van uw onderwerp in de buitenste delen van het frame, vooral bij bredere brandpuntsafstanden.

Fuji 8-16mm | Landschappen / Stadsgezichten

Cleveland Point zonsondergang

Cleveland Point zonsondergang | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 2,3 seconden bij f/11 ISO 160

Ik heb genoten van het gebruik van de lens voor landschaps- en stadsgezichtfoto’s. Het gaf me zeker een standpunt dat ik normaal niet zou hebben, met een sneller diafragma dan mijn XF 10-24mm f/4 R OIS lens.

Veel commentaar dat ik zag over de lens voor de release was van landschapsfotografen die enthousiast waren over een breder aanbod dan de XF 10-24mm f/4 R OIS.

Maar waar laat dat met een vaste zonnekap als je de lens met een filtersysteem wilt gebruiken?

Lee Filters heeft al een groothoeklensadapter voor de lens uitgebracht voor hun grote SW150-filters – de SW150 Mark II.

Ik heb gehoord dat NiSi ook ergens mee bezig is. Toch is mijn NiSi-filtersysteem de 100mm-set, die lichtafval zou veroorzaken in een groot deel van het brandpuntsbereik.

Voor de opname van Cleveland Point in de schemering zoomde ik de lens in tot 16 mm en hield vervolgens mijn ND-filter tegen de zonnekap om een langere belichting te creëren.

Dit was geen bijzonder plezierige ervaring. Het kostte een paar pogingen om het stil genoeg te houden zonder de camera te duwen of te ver weg te trekken, wat een reflectie op het filterglas zou hebben gecreëerd.

Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm XF 8-16mm f/2.8.

Bron: Gianluca Colla

Bron: Gul Yildiz

Bron: Scott Grant

Bron: Tomasz Trzebiatowsk

Fuji 8-16mm WR | Is deze lens iets voor jou?

Uitzicht vanaf de Holman Street Ferry Terminal

Uitzicht vanaf de Holman Street Ferry Terminal | Fujifilm X-T3 met XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens | 10 seconden bij f/9 ISO 200

De grootste vraag die ik in mijn hoofd had bij het gebruik van de lens was deze: Wie is de markt voor dit objectief?

Ja, het is scherp. Ja, het is verbluffende kwaliteit, zoals je van Fujifilm zou verwachten.

Voor veel landschapsfotografen uit de X-serie is de vaste zonnekap echter een dealbreaker.

Ze zullen uitkijken naar een andere lens op de roadmap – de XF 16-80mm f / 4 R OIS WR-lens. Sommigen wachten zelfs op een WR-versie van de 10-24mm.

Hoewel dit misschien niet de lens voor elke X is Seriefotograaf, de XF 8-16mm f/2.8R LM WR lens vult een belangrijke leemte in Fujifilm’s line-up.

Het zal de go-to lens zijn voor veel mensen, waaronder architectuur- en vastgoedfotografen, die uitstekende optica met een bredere beeldhoek nodig hebben.