Gids voor dansfotografie

Dansfotografie kan een zeer suggestief genre zijn. Het brengt twee kunstvormen samen om een aantal verbluffende resultaten te creëren.

Het combineert de schoonheid van het menselijk lichaam, de energie van beweging en de passie van het onderwerp.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk omdat je technieken moet beheersen, van actiefotografie tot portretten tot evenementenfotografie.

Maak je echter geen zorgen: dit artikel is bedoeld om je te helpen je eerste stappen in de danswereld te zetten – en om te blijven verbeteren met elke set dansfoto’s die je maakt.

Klaar om aan de slag te gaan?

Inhoudsopgave

Wat is een dansfotograaf?

Simpel gezegd, het is een professional die foto’s maakt van dansers. Hij of zij kan zich specialiseren in optredens of evenementen, wat betekent dat hij de dansers op het podium en backstage fotografeert.

Een ander expertisegebied is gewijd aan geposeerde of studiobeelden. Dit zijn portretten van de dansers in de studio of op locatie. Normaal gesproken worden deze foto’s gemaakt voor het portfolio van de danser.

Het samenvoegen van beide specialiteiten is ook populair, wat betekent dat de danser specifiek voor de fotoshoot zal optreden. In dit geval is het gebruik van flits op het podium toegestaan.

Er zijn ook do-overs van een scène of choreografie om ze op de best mogelijke manier vast te leggen.

  • Hoeveel verdient een dansfotograaf?

Dit is altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden, maar het is ook een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen voordat ze besluiten zich te specialiseren.

De tarieven kunnen van land tot land sterk verschillen. Ze zullen ook verschillen, afhankelijk van of je uitsluitend met artiesten en grote theatergezelschappen werkt, of als je de recitals van lokale studio’s fotografeert.

Aaron van Dance Studio Photography in Texas deelde zijn cijfers om hier wat licht op te werpen. Hij genereert $ 100.000 uit zijn werk op dansscholen, wat al een indrukwekkend aantal is, maar daar stopt hij niet.

Bovendien verdient hij nog eens $ 1.000 – $ 3.000 door online prestatiefoto’s te verkopen, plus $ 3.000 – $ 10.000 aan professionele wedstrijden.

Ten slotte kunnen fotoshoots voor de portfolio’s van dansers variëren van $ 300 tot $ 1.000 per sessie – vermenigvuldig dat gewoon met het aantal fotoshoots dat je kunt boeken.

Dit is slechts één voorbeeld om u te laten zien hoe het een bedrijf met zes cijfers kan zijn.

Houd er rekening mee dat het tijd en ervaring kost om op te bouwen naar dat niveau. De website ZipRecruiter rapporteert een gemiddeld jaarinkomen van $ 42.462 voor een in de VS gevestigde dansfotograaf.

Bekijk hoeveel professionals in uw regio in rekening brengen voor hun diensten, zodat u zich in de markt kunt positioneren.

13 Beroemde dansfotografen

Bron: Engin Akyurt

Deze lijst kan gemakkelijk erg lang zijn, omdat er veel geweldige fotografen zijn. Dit zijn mijn 13 favorieten:

1. Gordon Anthony – Vooral bekend om zijn balletfoto’s. Hij publiceerde het eerste kleurenfotografieboek in Engeland met de titel Studies van Dansers.

2. Lois Greenfield – Vangt de emotie en dynamiek van het menselijk lichaam. Ze maakte van dansfotografie een kunstvorm die zowel in musea als in commerciële opdrachten populair is.

3. Kelly Pratt en Ian Kreidich – Oprichters van het project Dancers &Dogs, dat balletdansers koppelt aan schattige honden om dit soort dansen toegankelijker te maken voor mensen. De resultaten zijn even zoet als succesvol.

4. Claire McAdams Hoewel ze dansfotografie fotografeert in live performances en in de studio, worden haar meest unieke foto’s onder water gemaakt.

5. Gabriël Davalos – Hij is een Cubaanse fotoreporter. Op basis van zijn achtergrond stopt hij verhalen in zijn foto’s van dansers op straat. Hoewel het een behoorlijk competitief genre is, weet hij op te vallen.

6. Eric Paré – Combineert lichtschilderen met dans- en portretfotografie; een trend die erg populair is geworden. Hij is ook gespecialiseerd in bullet-time fotografie.

7. Derrick Senior – Amerikaanse maker die high-speed dansfotografie doet. Door poeder en bloem te combineren met beweging creëert hij verbazingwekkend etherische beelden.

8. Gene Schiavone Hij werkt voor het American Ballet Theater en heeft portretten gemaakt van vele beroemde dansers, waaronder Natalia Osipova, Maria Kochetkova, Alina Cojocaru en meer.

9. Jordanië Kwestie Met miljoenen volgers op Instagram en YouTube inspireert hij mensen over de hele wereld. Zijn foto’s zijn mooi en origineel.

10. Ira Jakovleva – Russische danseres die naar de andere kant van de lens sprong. Haar eigen opleiding en ervaring als danseres zorgt ervoor dat ze zich verhoudt tot haar onderwerpen en begrijpt hoe ze ze moet portretteren.

11. Lois Greenfield – Conceptueel auteur. Haar foto’s zijn vaak de perfecte symbiose van beide kunstvormen: dans en fotografie.

12. Rick Gast – Hij gebruikt stroboscoopverlichtingstechnieken om beweging vast te leggen en dynamische dansfoto’s te maken.

13. Deen Shitagi – Bedenker van het ballerinaproject, een verzameling foto’s van meer dan 18 jaar werk die wereldberoemde ballerina’s belicht. Het project is gepubliceerd als een boek, maar je kunt ook het Instagram-account volgen.

13 Tips voor dansfotografie

Het maakt niet uit of het je eerste fotoshoot is of dat je er al een tijdje mee bezig bent en je spel wilt verbeteren – deze tips kunnen je helpen om dansers op de best mogelijke manier vast te leggen.

1. Fotografeer amateurs

In foto's brengen dansers zowel emotie als beweging over.

Bron: Maksym Kaharlytskyi

Oefening baart kunst, en gelukkig hoef je in dansfotografie niet te wachten op een professionele baan om je spieren gebogen te houden.

Er zijn overal amateurdansers. Van bruiloften tot een nachtclub dansvloer, van straatartiesten tot het balletrecital van je dochter.

De beweging bevriezen of bewust bewegingsonscherpte vastleggen, de juiste hoek vinden, de emotie vastleggen… dit zijn allemaal dingen die je kunt oefenen, zelfs als het onderwerp niet professioneel is opgeleid.

Als u dit doet, kunt u ook uw fotografieportfolio opbouwen.

2. Gebruik een groot diafragma

Een groot diafragma zorgt voor een snellere sluitertijd.

Bron: Jansel Ferma

Als je een live-optreden fotografeert, krijg je bijna elke keer te maken met situaties met weinig licht.

Je hebt een groot diafragma nodig om meer licht binnen te laten terwijl je een snellere sluitertijd gebruikt om de beweging van de dansers te bevriezen.

Als je in plaats daarvan een geposeerde fotosessie doet, is het grote diafragma nog steeds nodig – net als voor elk type portretfotografie.

Tenzij je de achtergrond als onderdeel van het concept wilt opnemen, is het beste idee om deze te vervagen op een manier waardoor de danser opvalt (d.w.z. een bokeh-achtergrond maken).

Prime-lenzen hebben meestal grotere diafragma’s (bijv. f / 1.4) die goed werken voor portretten. Zoomlenzen daarentegen geven je meer veelzijdigheid voor theaters en uitvoeringen, maar hebben meestal een maximaal diafragma van f / 2.8.

(Zie: prime vs zoom lenzen.)

Hoe dan ook, door het diafragma te openen, kunt u een snellere sluitertijd gebruiken die uw foto’s scherp en vrij van camerabewegingen houdt.

3. Experimenteer met lange belichting

Gebruik een langere sluitertijd om het effect van beweging vast te leggen.

Bron: Ahmad Odeh

Beweging is een van de sleutels aspecten van dansen. Het is belangrijk om de opnames te hebben waar je die beweging bevriest, maar ook om wat beweging in andere foto’s op te nemen.

Wanneer je je sluiter langer open laat staan, zal de sensor (of film) het spoor van de beweging van de danser vastleggen, waardoor een surrealistisch en mooi beeld ontstaat.

De volgende keer dat je dansfoto’s maakt, experimenteer je met bewegingsonscherpte. Je zult versteld staan van de prachtige effecten die je kunt creëren met een langere sluitertijd.

Zorg er wel voor dat je een statief gebruikt om camerabewegingen te voorkomen.

4. Gebruik de focus op de terugknop

Voorbeelden van dansers poses vastgelegd in zwart-wit fotografie.

Krediet: Pixabay

Veel fotografen geven de voorkeur aan de autofocusmodus. Dat is geweldig, maar als je het nog niet doet, moet je back-button focus eens proberen.

In het begin zal het moeilijk zijn om eraan te wennen, maar je zult zien dat het scheiden van de focus van de sluiter je leven gemakkelijker zal maken.

5. Probeer silhouetten

Ballerina silhouet tegen een glas-in-loodraam.

Krediet: Laura Gomex

Dansers hebben verbazingwekkende lichamen en hun bewegingen creëren natuurlijk sierlijke en elegante figuren.

Een goede manier om daar gebruik van te maken is door wat silhouetfoto’s te maken. Plaats je danser voor een lichtbron en kijk welke interessante vormen je kunt vastleggen.

6. Vind interessante achtergronden

Balletmodel poseert tegen moderne architectuurachtergrond.

Bron: Liel Anapolsky

Wanneer je een dansvoorstelling op het podium fotografeert, heb je vaak een donkere achtergrond waardoor je onderwerp opvalt.

Wanneer je echter in een fotoshoot zit, kun je creatief worden met de achtergrond. Zoek iets dat het lichaam van de danser complimenteert en past bij het type dans.

7. Foto details

Detail van een kleurrijk rokkostuum.

Bron: James Lee

Vaak is het type schoenen, het kostuum of een specifiek accessoire een essentieel onderdeel van de dans zelf. Dit is het geval voor de castagnetten in Flamenco, de tailleaccessoires voor buikdansen of de kleurrijke rokken in de Mexicaanse traditionele dans.

Praat met de danser en begrijp wat belangrijk is, wat een speciale betekenis heeft en op welke dingen je je moet concentreren. Vergeet dan niet om wat close-upfoto’s te maken.

8. Voeg interesse toe aan rustige situaties

Ballet barre studioles.

Bron: Anna Shvets

Dansvoorstellingen zijn al samengesteld voor licht, decor, kostuums, etc. En professionele dansers hebben al het lichaam en de posities om de foto’s interessant te maken.

Maar hoe zit het met amateurs of kinderlessen?

Het kan moeilijk zijn om variatie in je foto’s te vinden wanneer je tijdens de lessen met beginners werkt. De instellingen zijn niet bijzonder interessant en de bewegingen zullen niet erg dynamisch zijn.

Wat je wel kunt doen is je kijkhoek veranderen en experimenteren met compositie (zorg er natuurlijk altijd voor dat je niet in de weg zit!).

Probeer ook emotie in je foto’s vast te leggen. Vergeet niet dat de dansers geen profs zijn, dus doen ze het om plezier te hebben, zichzelf uit te dagen of een lang verloren passie na te streven.

9. Blijf op gepaste afstand

Urban street hiphop danseres.

Bron: Mike

Het kan gemakkelijk zijn om uit het oog te verliezen waar je bent als je beweegt terwijl je door de zoeker kijkt. Het is echter erg belangrijk dat je je bewust bent van de bewegingen van je onderwerp.

Je mag nooit in de weg staan en je moet hun ruimte niet binnendringen. Het is beter om een telelens mee te nemen als je close-ups en details wilt vastleggen.

10. Praat met de dansers en crew

Beeld van balletproductie op het podium in een theater.

Krediet: Pixabay

Praten met de dansers om te begrijpen wat ze willen communiceren is belangrijk in elk type dansfotografie.

Als je een live-optreden opneemt, moet je ook met de crew praten. Praat met de regisseur om een idee te krijgen van het concept en/of verhaal van de voorstelling.

De choreograaf kan je vertellen hoe de danser op het podium zal bewegen op een manier dat je kunt anticiperen op de bewegingen voor compositie en kadrering.

Ook zijn de lichtontwerper en technici essentieel voor je werk, aangezien je als fotograaf met licht werkt.

11. Fotografeer hun repetities

Dansers repeteren met bewegingsonscherpte.

Bron: Michael Zittel

Dansen gaat niet alleen over de grote voorstelling. Er is een lange weg die naar dat moment leidt.

Dansers besteden veel tijd en moeite aan het in vorm komen, het voorbereiden van nieuwe shows, het leren van choreografieies, enz.

Het maken van een fotosessie in een van hun praktijken zal je helpen om het volledige verhaal vast te leggen. Het is ook een geweldige manier om een andere kant van hen te laten zien.

Ze zullen vaak meer ontspannen zijn en comfortabele kleding dragen, en je kunt een aantal leuke spontane foto’s maken die je nooit zou kunnen krijgen als ze op het podium optreden.

12. Vergeet de backstage niet

Ballerina's backstage in tutu's.

Bron: Kazuo Ota

De haast voordat je het podium op gaat, is een van de meest interessante momenten om te fotograferen wanneer je met artiesten werkt.

Iedereen is enthousiast en tegelijkertijd geconcentreerd en klaar. De openhartige uitdrukkingen en emoties die je kunt vastleggen zijn niet te missen.

13. Toon hun vaardigheden

Moderne danser pose idee met verwrongen lichaam.

Krediet: Pixabay

Dans is een kunstvorm, het is vaak conceptueel en het is iets dat performers op veel verschillende niveaus werken.

Dansen gaat over beweging in de ruimte, de grenzen van het lichaam en de emotie van optreden. Uw foto’s moeten helpen die kracht over te brengen en de vaardigheden, inspanningen en prestaties van de artiest te laten zien.

Hoe bewerk je dansfoto’s?

Dansende foto's bewerken in Lightroom.

Bron: Daniel Tong

Wanneer je een foto van een danser maakt, is dat vaak bij weinig licht. Daarom is een van de meest noodzakelijke bewerkingen verscherping.

Ruisonderdrukking kan ook handig zijn omdat je waarschijnlijk een hoge ISO-gevoeligheid moet gebruiken. Lightroom is geweldig voor dit type bewerking; pas wel op dat je niet te veel scherpte verliest.

Dansers zijn constant in beweging en de actie kan erg snel worden (afhankelijk van het type dans). Daarom moet je waarschijnlijk je foto’s bijsnijden om een betere kadrering en compositie te vinden.

Voor de rest is het net als elke andere foto. Corrigeer indien nodig de belichting en voeg er uw persoonlijke stijl aan toe.

Zie onze gids voor de beste fotobewerkingssoftware voor wat informatie over het kiezen van de juiste tool om uw afbeeldingen te bewerken.

Veelgestelde vragen over dansfotografie

Hoe maak je goede dansfoto’s?

Volgens de bovenstaande tips is een goede plek om te beginnen door de dansstijl en de dansers zelf te leren kennen. Van daaruit kunt u uw camera-instellingen onder de knie krijgen, vooral als u prestaties fotografeert in situaties met weinig licht. Dan is het een kwestie van experimenteren met verschillende invalshoeken en fotografiestijlen om het soort composities te krijgen dat je wilt.

Hoeveel verdienen dansfotografen?

ZipRecruiter rapporteert een gemiddeld jaarinkomen van $ 42.462 voor dansfotografen in de VS. Dat gezegd hebbende, sommige fotografen rapporteren inkomsten van zes cijfers, dus het hangt allemaal af van wat u fotografeert, uw ervaringsniveau en uw bedrijfsmodel.

Hoe fotografeer je dansers in beweging?

Als je de danser in beweging wilt bevriezen, heb je een snelle sluitertijd nodig. Je kunt de camera ook pannen terwijl je de danser volgt om bewegingsonscherpte op de achtergrond vast te leggen. Een ander creatief idee is om een statief te gebruiken en foto’s met lange belichtingstijd te maken, waarbij de bewegingsonscherpte wordt omarmd die afkomstig is van de bewegingen van de danser.

Laatste woorden

Om in dansfotografie te komen, kun je beginnen met vrienden en familie, lokale dansscholen of de dansvloer van een lokale club. Van daaruit zal het gemakkelijker zijn om door te gaan naar professionele dansers.

Hopelijk heb je dit artikel nuttig en inspirerend gevonden. Ga naar buiten en probeer het eens, en als je een lastige situatie vindt, kun je je vraag in de reacties hieronder plaatsen.

Voel je ook vrij om de beste foto van dansers die je hebt gemaakt te delen – we zouden graag je werk zien!

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om hem te helpenals professioneel fotograaf slaagt u.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer