Gids voor fotomanipulatie: tips, tutorials, voorbeelden

FacebookPinterestDelen

Fotomanipulatie bestaat al zolang er fotografie is. Natuurlijk, digitale fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop hebben de kunst naar een geheel nieuw niveau gebracht, maar fotografen veranderen al meer dan een eeuw elementen in hun foto’s.

In de tijd van de film werd alles in de donkere kamer gedaan. Tegenwoordig is het dankzij moderne technologie oneindig veel flexibeler om wijzigingen aan te brengen in onze beelden – we kunnen onze creativiteit laten vliegen.

Voor het geval u het zich echter afvraagt, is er een aanzienlijk verschil tussen beeldbewerking en fotomanipulatie.

Met fotobewerking verbeteren we de informatie die al in de afbeelding aanwezig is. Dit omvat alles van het aanpassen van de belichting en toon tot het wijzigen van het formaat en het bijsnijden.

Fotomanipulatie daarentegen omvat het wijzigen van wat er in de afbeelding staat – elementen toevoegen of aftrekken, de kleur of toon aanzienlijk veranderen, enz.

Fotomanipulatie – in de volksmond bekend als “Photoshoppen” (een woord dat Adobe Haat trouwens!) – krijgt vaak een slechte rap. Overheden hebben het gebruikt voor propagandadoeleinden, reclamebureaus en nieuwsmedia hebben het gebruikt om kijkers te misleiden, en individuele fotografen geven hun samengestelde digitale kunst soms door als een enkele foto in wedstrijden waar het niet is toegestaan.

Dat gezegd hebbende, fotomanipulatie is een buitengewone vaardigheid om te hebben. Als u weet hoe u foto’s op substantiële manieren kunt bewerken, kunt u alles doen, van het verwijderen van afleidende elementen (zoals hoogspanningslijnen) tot het creëren van een geweldige scène op het scherm die alleen in uw verbeelding leefde. Het is ook erg leuk!

In dit artikel zullen we een aantal tips verkennen voor het verbeteren van uw fotomanipulatievaardigheden en een aantal uitstekende tutorials voor fotomanipulatie bieden die u goed op weg helpen om de kunst van het retoucheren van foto’s, realistische fotomontage en / of het rocken van de wereld van digitale kunst onder de knie te krijgen.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

15 tips voor effectieve fotomanipulatie in 2023

Best practices voor fotomanipulatie

Er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden bij het manipuleren van foto’s, vooral als u twee of meer afbeeldingen samen combineert.

Hier is een shortlist van de belangrijkste.

1. Houd je aan de regels van fotografie

Hoewel uw digitale kunst of fotomontage alle sci-fi- en fantasie-elementen kan bevatten die u wilt, moet u zich nog steeds conformeren aan de regels van fotografie om de algehele foto er ‘goed’ uit te laten zien (zie tips 2-4).

2. Stem de verlichting en kleur af

Wanneer u nieuwe items aan uw foto’s toevoegt, moet u ervoor zorgen dat ze overeenkomen met wat er al in de afbeelding staat in termen van kleur en toon.

Als een van deze is uitgeschakeld, zullen de kijkers het merken. Ze kunnen het misschien niet onder woorden brengen waarom het beeld ziet er verkeerd uit, maar ze zullen het merken.

3. Houd de schaduwen in de gaten

Een van de grootste fouten die onervaren fotomanipulatoren maken, is het verwaarlozen van de schaduwen die worden gemaakt door gericht licht. Elk toegevoegd element moet overeenkomen met de richting waar het licht vandaan komt in de afbeelding van de basislaag.

Omgekeerd, als u een object, zorg ervoor dat je ook de schaduw verwijdert!

4. Zorg voor het juiste perspectief

Hoewel fotomanipulatie ons de kracht geeft om onze fantasieën tot leven te brengen, is het begrijpen van perspectief en proportie een must als je wilt dat je afbeeldingen er realistisch uitzien.

Je kunt je konijn altijd groter maken dan je huis, maar je moet het laten lijken alsof de verhoudingen natuurlijk zijn! Objecten op de achtergrond moeten bijvoorbeeld kleiner lijken dan die aan de voorkant.

5. Kies afbeeldingen die goed samenwerken

Om jezelf veel tijd te besparen bij het samenstellen, moet je afbeeldingen kiezen die vergelijkbaar zijn in termen van kleur, belichting en algehele belichting. Als je dit niet doet, maak je veel meer werk voor jezelf en haal je er misschien zelfs een deel van het plezier uit.

6. Maak een image cache

Als u van plan bent om veel fotomontage / beeldsamenstelling te doen, is het het beste om een verzameling foto’s alleen voor dat doel te hebben. Gratis stockfoto’s zoals die op Unsplash zullen een goed begin maken, maar vaak komen de beste foto’s voor compositie van je eigen camera.

Als fotograaf kun je alles verzamelen, van luchten en achtergronden tot individuele elementen zoals bloemen, sculpturen en auto’s. The sky is the limit.

6. Heb een plan

Het hebben van een plan voordat u begint met uw beeldmanipulatie bespaart u veel tijd. Het geeft niet alleen een goed idee van de foto’s die je moet verzamelen (als je het samenstelt), het helpt je ook te kiezen welke fotomanipulatietechnieken je gaat gebruiken en waarom.

7. Leer hoe u uw randen kunt perfectioneren

Of u nu bezig bent met het samenstellen of gewoon verwijderen van ongewenste elementen uit uw foto’s, het is belangrijk om te leren hoe u schone randen in uw selectie kunt krijgen. Slordige randen zijn een belangrijke manier waarop fotokunst echt plat kan vallen.

Hier kan het hebben van Adobe Photoshop echt een game-changer zijn. Geen enkele andere fotobewerkingssoftware komt in de buurt van de geavanceerde selectietools die Photoshop biedt.

Soms kun je de AI in andere programma’s gebruiken, maar ze kunnen behoorlijk frustrerend zijn bij het maken van complexe uitsparingen. Hier is een handleiding over waar u Photoshop kunt kopen.

8. Resolutie, Resolutie, Resolutie

Nee, we hebben het hier niet over Nieuwjaar! We hebben het over pixels.

Pixels zijn de grondstof van je afbeelding. Hoe meer grondstof je hebt om mee te werken, hoe gemakkelijker je fotomanipulatie zal gaan.

Hoeveel is genoeg? Idealiter wil je ergens tussenin werken 150-200% de grootte van de uiteindelijke afbeelding. Als je klaar bent, kun je altijd opnieuw een steekproef maken.

Nog een vuistregel: Voor drukwerk op 300 dpi. Voor schermweergaven kunt u wegkomen met iets zo laag als 72 dpi.

9. Leer de tools

De meeste fotobewerkingssoftware wordt geleverd met een vorm van Helende borstel, Kloon en stempelen Transformeren gereedschap. Programma’s zoals Photoshop hebben ook meer geavanceerde opties zoals Uitvloeien, Scheringen Inhoudsbewust vullen.

Dit zijn allemaal brood en boter van fotomanipulatie. Hoe meer je ze leert kennen, hoe sneller je fotobewerking zal worden en hoe gemakkelijker je in staat zult zijn om je artistieke visies tot leven te brengen.

10. Investeer in een grafisch tablet

Grafische tablets zijn goed voor meer dan alleen tekenen of schilderen op een digitaal canvas. De pen reageert op druk en de meeste tablets bieden opties voor het maken van snelle aanpassingen, zoals in- en uitzoomen, de penseelgrootte wijzigen en gebieden toevoegen aan of aftrekken van uw selecties.

De Wacom Intuos is een uitstekende, betaalbare optie om u op weg te helpen. De Wacom Cintiq 16 is ook een populaire optie, perfect voor regulier Photoshop-gebruik.

11. Neem een pauze en voer vervolgens een laatste controle uit

Zodra je klaar bent met alle details en je zeker weet dat je foto klaar is om te gaan, neem je een lange pauze (idealiter ’s nachts!) Wanneer je met frisse ogen terugkomt, doe dan nog een laatste controle.

Bekijk de schaduwen en hooglichten, de lichtrichting en alle gebieden waar je iets hebt toegevoegd of afgetrokken.

Als je net als ik bent, heb je waarschijnlijk iets gemist…!

12. Zorg ervoor dat u een kopie opslaat met uw lagen intact

Als u in een programma werkt dat lagen heeft (aanbevolen), zorg er dan voor dat u een kopie van uw voltooide afbeelding opslaat met alle lagen intact – voor je voegt de lagen samen.

Het kan heel goed zijn dat je later terug wilt gaan en iets wilt veranderen en zonder de beschikbare lagen, zul je het er moeilijk mee hebben. Adobe Photoshop is het originele op lagen gebaseerde niet-destructieve bewerkingsprogramma, alhoewel veel andere bewerkingsapps het tegenwoordig ook aanbieden.

13. Kies de juiste beeldbewerkingssoftware

Zoals eerder vermeld, zal welke software u kiest om te gebruiken het verschil maken in de wereld. Idealiter heeft uw programma aanpassing Lagen, uitstekende selectietools, en een helende borstel, kloonstempelen rand verfijnen, gereedschap dat werk werkelijk, werkelijk goed.

Laat je hier niet misleiden. Veel programma’s hebben een helende borstel, maar als het niet werkt zoals je het nodig hebt en / of papperige pixels in zijn kielzog achterlaat, zullen ze niet zo nuttig zijn.

Hoewel programma’s zoals Luminar AI het luchtruim naadloos voor u kunnen vervangen, laten ze u geen gedetailleerde selecties maken op de manier waarop Adobe Photoshop dat kan.

Als u alleen die ene persoon of dat object uit uw foto’s hoeft te verwijderen, werken deze programma’s geweldig, maar voor geavanceerde beeldmanipulatie wilt u kijken naar Photoshop of GIMP of iets met vergelijkbare functies.

14. Kies de juiste computer

Het gebruik van aanpassing van meerdere lagen met grote afbeeldingsbestanden kan de schijfruimte van uw computer snel verstoppen en alles naar een crawl brengen als u niet de juiste hardware hebt ingesteld.

De minimale systeemvereisten van Photoshop zijn niet bijzonder belastend, maar we raden aan te investeren in een computer met meer RAM dan wordt aanbevolen, een moderne grafische kaart en ten minste 1 TB opslagruimte. U wilt ook een goede externe monitor, vooral als u van plan bent om meerdere minuten bewerkingen uit te voeren.

Desktopcomputers bieden een betere prijs-kwaliteitverhouding dan laptops en bieden traditioneel ook betere prestaties, hoewel de meeste moderne laptops Photoshop en andere bewerkingsapps zonder problemen aankunnen.

15. Oefenen, Oefenen, Oefenen

Zoals alle vaardigheden vergt effectieve fotomanipulatie oefening. Of je nu gewoon op zoek bent naar het verbeteren van één afbeelding of je bent van plan een spectaculaire alternatieve realiteit te creëren door middel van compositing, hoe meer je het doet, hoe beter je erin zult worden.

En laten we eerlijk zijn, Photoshop heeft een hoge leercurve – hoe meer je erin duikt, hoe gemakkelijker sommige technieken zullen worden.

12 Geweldige fotomanipulatie tutorials

Als je Adobe Photoshop hebt en ernaar verlangt om je voeten nat te maken in de kunst van fotomanipulatie, bekijk dan deze geweldige tutorials voor fotografen en grafische ontwerpers.

Ze worden allemaal geleverd met stockafbeeldingen en duidelijke, beknopte aanwijzingen voor elke stap. Bovendien zijn de vaardigheden die je hier oefent direct overdraagbaar naar andere artistieke creaties die je misschien in petto hebt.

Deze Photoshop-zelfstudies zijn echter een beetje betrokken, dus zorg ervoor dat je een stuk tijd hebt gereserveerd om mee te spelen.

Spirituele hoogten

Fotomanipulatie van een monnik die mediteert

Als je ooit spirituele hoogten in je digitale kunstwerken hebt willen bereiken, laat deze tutorial je zien hoe je alle stukjes samen kunt voegen.

Door een glas donker

Verander je model in een Halloween-thema

Verander elk standaardmodelportret in een griezelige horrorscène.

Vurig Fantasie Portret

Een vurig portret maken

Deze tutorial over fotomanipulatie helpt je een gewoon portret te transformeren in een vurige godheid.

Gedachten die op hol slaan

Creatieve fotomanipulatie

In deze zelfstudie leert u hoe u een alledaags model in een etherische scène kunt transporteren.

Kom tot leven

Speelgoed komt beeldmanipulatie tot leven

Ooit gewenst dat je je speelgoed tot leven kon brengen? Deze tutorial behandelt niet alleen hoe je afbeeldingen kunt manipuleren, maar ook hoe je een fotoshoot kunt maken voor de verschillende elementen. Maak je camera klaar!

Engel in het diepe bos Nacht

Maak een magische bosnachtscène

Leer hoe u de bovenstaande scène maakt van een gewone bosafbeelding en een model dat een boek leest.

Sylph

Transformeer een gewoon gezicht in dat van een sylph

Transformeer een gewoon gezicht in dat van een slyph.

Maak een surrealistisch gotisch portret

Maak een surrealistisch gotisch portret

Of je nu van de gothic look houdt of niet, deze tutorial is het proberen meer dan waard. Het laat je zien hoe je een symmetrische achtergrond kunt maken, de reflecties kunt toevoegen en een gezicht kunt vervormen om het op dat van een kind te laten lijken.

Misschien vind je ook wat inspiratie in onze gids voor surrealistische fotografie.

Uitgekleed Giraffe

Uitgekleed een gIraffe

Heb je je ooit afgevraagd hoe een giraffe eruit ziet zonder zijn vlekken? Deze tutorial neemt je niet alleen mee door het verwijderen van de vlekken, maar ook door ze te veranderen in een outfit die moet worden gestreken.

Verbrijzeld glas

Maak een futuristische foto

In deze zelfstudie, je leert objecten te transformeren, te mengen, te klonen en een gevoel van beweging te creëren – allemaal belangrijke technieken bij het maken van realistische sci-fi-scènes.

Lang geleden in een sterrenstelsel niet te ver weg …

Strijd in de ruimte

Als je een sci-fi-liefhebber bent, zul je dol zijn op deze tutorial die laat zien hoe je een ruimtegevecht kunt maken van stockfoto’s.

Herfst Schoonheid

Herfst Schoonheid Foto Manipulatie

Deze tutorial laat je zien hoe je alle stockfoto’s naadloos kunt samenvoegen tot zacht, herfstig, heel. Je leert ook hoe je het model kunt retoucheren, met groepen kunt werken en regen kunt maken.

Meer fotomanipulatie-ideeën: 8 kunstenaars om te volgen in 2023

Meer inspiratie nodig? Bekijk hieronder het werk van de fantastische moderne digitale kunstenaars!

 • Anka Zhuravleva: Een fantastische Russische digitale kunstenaar die haar kunstachtergrond combineert met haar liefde voor fotografie.
 • Cristophe Gilbert: Christophe Gilbert, een meesterbeeldmanipulator uit België, kan van zowat alles alles maken en dan weer in zijn oorspronkelijke vorm.
 • Andhika Zanuar: Andhika Zanuar maakt boeiende fantasiebeelden in Photoshop en laat je vervolgens zien hoe je ze kunt namaken via zijn YouTube-kanaal.
 • Natalie Shau: Natalie Shau, gevestigd in Litouwen, creëert beklijvende, donkere, surrealistische foto’s door de kunst van het combineren van fotografie en digitale schilderkunst met haar werk in 3D-rendering.
 • Shaun Ryken: Shaun Ryken, gevestigd in Ontario, Canada, maakt een aantal verbluffende fotocomposieten die je geïnspireerd en verlangend naar meer achterlaten.
 • Jeremy Blincoe: Jeremy Blincoe richt zich op een wereld van metamorfose en oneindige wordingen en onderzoekt hoe het ene ding in het andere stroomt en het andere wordt.
 • Martin Stranka: Martin Stranka won de afgelopen jaren een aantal prijzen voor zijn samengestelde beelden. Zijn werk richt zich op de interstitiële ruimte tussen dromen en ontwaken.
 • Ysabel Lemay: Elk van de werken van Ysabel Lemay bestaat uit honderden kleinere afbeeldingen, allemaal zo behendig met elkaar verweven dat je zou kunnen verdwalen in de schoonheid van de details en in de algehele Gestalt.

Onethische fotomanipulatie

OJ Simpson Foto manipulatie

Een van de meer bekende fotomanipulaties in de media-industrie, Tijd Magazine liep een zwaar gestileerde versie van O.J. Simpson’s mugshot die volgens velen bevooroordeeld was. Het hielp niet dat Newsweek heeft tegelijkertijd een ongewijzigde versie van de foto uitgebracht. Ze zaten naast elkaar in kiosken. Tijd Magazine uiteindelijk excuses aangeboden, maar pas nadat het onder grote druk kwam te staan.

Je weet waarschijnlijk dat hoe ongelooflijk een hulpmiddel als fotomanipulatie ook is, het in de loop der jaren gewetenloos is gebruikt.

De grootste controverses doen zich meestal voor in de fotojournalistiek en op sociale mediasites, waar kijkers verwachten foto’s te zien die hun onderwerpen nauwkeurig weergeven.

Als gevolg hiervan heeft de National Press Photographers Association (NPPA) een zeer duidelijke ethische code opgesteld met betrekking tot fotomanipulatie:

“Bewerken moet de integriteit van de inhoud en context van de fotografische afbeeldingen behouden. Manipuleer geen afbeeldingen of voeg geluid toe of wijzig het op een manier die kijkers kan misleiden of onderwerpen verkeerd kan voorstellen.”

Een andere situatie waar fotomanipulatie de grens kan overschrijden, is op het gebied van fotowedstrijden.

Veel fotowedstrijden zijn, tenzij expliciet vermeld, op zoek naar foto’s die niet zijn gewijzigd buiten de standaard fotobewerking. Als ze op zoek zijn naar digitale kunst, zeggen ze dat over het algemeen.

Natuurlijk zijn er hier veel grijze gebieden. Hoewel technisch gezien fotomanipulatie, is het verwijderen van afleidende elementen zoals hoogspanningslijnen vrij standaard en zal het geen ethiek schenden in wedstrijden.

Andere veranderingen – met name beeldcompositing – worden waarschijnlijk als onethisch beschouwd als de wedstrijd niet op zoek is naar digitale kunst. Uiteindelijk is het aan de fotograaf om te beslissen… en de rechters als ze het merken.

Andere tips voor ethische fotomanipulatie:

 • Zorg ervoor dat je de afbeeldingen van anderen niet steelt. Gebruik uw eigen fotografie, ontvang gratis stockafbeeldingen of registreer u voor een betaald stockfoto-account zoals iStock.
 • Zoals hierboven vermeld, gebruik geen phoaan manipulatie om nieuws of actualiteiten te misleiden of verkeerd voor te stellen… of eigenlijk om iets verkeerd voor te stellen.
 • Zorg ervoor dat wat je presenteert je eigen werk is. (Ik weet dat dit vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar je zult misschien verbaasd zijn over de hoeveelheid beelddiefstal die er is.)
 • In termen van het retoucheren van foto’s, doe wat nodig is om de foto zijn beste zelf te maken. Spies de lichamen niet in onnatuurlijke vormen en geef het dan door als ‘schoonheid’.
 • Controleer de regels van een fotowedstrijd zorgvuldig voordat u foto’s indient waarvan de inhoud is gemanipuleerd.

Het komt erop neer: fotomanipulatie is bedoeld voor artistieke expressie en creativiteit, niet voor misleiding. (Dit geldt ook voor video.)

Veelgestelde vragen over fotomanipulatie

Is fotomanipulatie illegaal?

Fotomanipulatie zelf is legaal, maar het gebruik van de inhoud van iemand anders zonder hun toestemming is dat niet. Het valt onder inbreuk op het auteursrecht.

Wat is het verschil tussen fotobewerking en fotomanipulatie?

Bij fotobewerking werkt de fotograaf met de informatie die al in het beeld aanwezig is. Met fotomanipulatie is men het toevoegen, aftrekken of substantieel veranderen van de informatie in de afbeelding.

Kan digitale fotografie worden gemanipuleerd en niet worden opgemerkt?

Ja. Elke goede foto-editor kan een afbeelding manipuleren en deze als ongewijzigd doorgeven.

Hoe weet je of een foto is gemanipuleerd?

 • Controleer de randen: Randen zijn notoir lastig om goed te krijgen in fotomanipulatie.
 • Inconsistente verlichting: Op de meeste foto’s moet de belichting over het algemeen uit een consistente richting komen. Als een groep onderwerpen dicht bij elkaar staat op een foto, maar aan verschillende kanten lichte en donkere gebieden heeft, is de foto waarschijnlijk gemanipuleerd.
 • Kijk naar de Schaduwen: Amateurfotomanipulatoren zullen vaak nalaten om de schaduwen van hun toegevoegde elementen overeen te laten komen met de belichting van de algehele scène.
 • Controleer op ontbrekende reflecties: Reflecties worden vaak over het hoofd gezien.
 • Het Perspectief is Af: Je zult dit waarschijnlijk opmerken voordat je je ervan bewust bent dat je het hebt opgemerkt. Iets zal gewoon ‘verkeerd’ voelen.
 • Inzoomen: Fouten die een uitdaging zijn om te zien wanneer het beeld wordt uitgezoomd, zullen vaak vrij duidelijk worden zodra u het beeld van dichterbij bekijkt.
 • Houd kromtrekken in de gaten: Als iemand niet bekwaam is in Photoshop en de LIquify tool, zullen ze waarschijnlijk meer pixels veranderen dan ze bedoelden.
 • Apps van derden: Er zijn een aantal apps die gespecialiseerd zijn in het detecteren van fotomanipulatie. FotoForensics is waarschijnlijk de meest bekende, maar er zijn er genoeg andere.

Laatste woorden

Of je nu fotomanipulatie gebruikt om de teint van een portret te verbeteren, telefoondraden te verwijderen of de realiteit te veranderen, het leren van de kneepjes van het vak kan je kunstwerk echt naar een hoger niveau tillen.

Hoe meer je oefent, hoe meer je verbluffende resultaten binnen handbereik zult vinden.

Wat zijn je favoriete beeldmanipulatietechnieken? Gebruik je Photoshop al voor fotomanipulatie? Heb je voorbeelden van fotomanipulatietechnieken die je wilt delen?

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer