Samyang AF 12mm f/2 voor Sony E Mount Test

Toen ik meer dan tien jaar geleden voor het eerst als fotograaf begon, waren er niet veel opties voor iemand die geïnteresseerd was in astrofotografie – tenzij je het geld had voor een high-end opstelling.

De prestaties bij weinig licht op digitale sensoren waren zwak en snelle groothoeklenzen waren niet betaalbaar. Sindsdien is er veel veranderd!

Samyang AF 12mm f/2 E
Samyang AF 12mm f/2 E

Met snel, rustig scherpstellen, goed gecontroleerde vervorming en een betaalbaar prijskaartje stelt deze groothoeklens niet teleur.

Controleer de huidige prijs

De Samyang 12mm f/2 AF is de perfecte combinatie van hoge kwaliteit en betaalbaarheid voor iemand die de wereld van astrofotografie wil betreden met een crop sensor (APS-C) Sony spiegelloze camera zoals de a6600.

Deze lens is ook uitstekend geschikt voor landschapsfotografen of iedereen die het uiterlijk van een ultragroothoeklens wil verkennen.

Lees hieronder verder om te zien waarom ik denk dat je zou moeten overwegen om deze lens aan je kit toe te voegen!

Inhoudsopgave

Samyang AF 12mm f/2 E Technische Gegevens

Pros

 • Zeer betaalbaar
 • Zeer scherp
 • Ultrabreed perspectief
 • Geweldig voor astrofotografie en landschappen
 • Lichtgewicht/compact
 • Snelle/nauwkeurige autofocus
Tegens

 • Licht zachte randen bij f/2
 • Geen automatische/handmatige scherpstelschakelaar
 • Niet-omkeerbare zonnekap
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 12mm
 • Maximaal bereik: f/2 – f/22
 • Lensvatting: APS-C Sony E
 • Minimale scherpstelafstand: 7,9″ / 19 cm
 • Optisch ontwerp: 12 elementen in 10 groepen
 • scherpsteltype: autofocus
 • Beeldstabilisatie: Nee
 • Filtermaat: 62 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L): 2,8 x 2,3″ / 70 x 59 mm
 • Gewicht: 7.5 oz / 213 g

Bouw & Ergonomie

Sony a6000 met Samyang 12mm f/2 AF

Sony a6000 met Samyang 12mm f/2 AF

Voor zo’n betaalbare lens was ik snel onder de indruk van de bouwkwaliteit en robuustheid van de Samyang 12mm f/2 AF.

Het is een grotendeels plastic ontwerp met een metalen houder. Het wordt geleverd met een mooie compacte behuizing die het zeker ook beschermd zal houden.

Omdat het zo licht van gewicht is, voelt het erg robuust aan en alsof het gemakkelijk het misbruik zou overleven dat mijn apparatuur meestal lijdt (frequente vallen en bonken tegen rotsen).

De rubberen scherpstelring is stevig en toch soepel en voelt van hoge kwaliteit aan. Er zijn geen andere bewegende delen op de lens, wat geweldig is, maar het ontbreekt wel aan een automatische / handmatige scherpstelschakelaar en deze kunnen best handig zijn als je astrofotografie of video maakt.

Tijdens het fotograferen van de sterren zal ik vaak de focus vergrendelen door de schakelaar van automatisch naar handmatig te vegen. Dit zorgt ervoor dat ik niet per ongeluk de scherpstelling activeer (en scherpte verlies) terwijl ik mijn compositie in het donker aanpas.

Een dunne rubberen afdichting geeft deze lens wat weer / stofafdichting, wat een mooie upgrade is van andere goedkope APS-C-lenzen die ik heb gebruikt.

Het hebben van een weersafdichting is bemoedigend, vooral als u buiten bent in slecht weer en niet het risico wilt lopen uw apparatuur te beschadigen.

Ik hou van hoe goed uitgebalanceerd deze lens aanvoelt op de Sony a6000-serie camera’s. Met ongeveer 2/3 van het gewicht van de Sony a6000 is hij erg licht van gewicht en voelt hij goed aan tijdens het fotograferen uit de hand.

Ik hoop dat Samyang mor blijft producerene lenzen die net zo hoogwaardig en ergonomisch zijn als de Samyang 12mm f/2 AF!

Focus prestaties

Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A6000 + Samyang 12mm f/2 AF | 1/10 f/22 ISO 100

In 2014 bracht Samyang een zeer vergelijkbaar objectief uit als deze 12mm f/2 AF, maar met een handmatig scherpstelontwerp (we hebben het hier besproken). Ondanks dat het handmatig scherpstelde, was het objectief erg populair. Nu wordt de nieuwe en verbeterde versie geleverd met autofocus en heeft een verbeterde beeldkwaliteit.

Meestal overweeg ik niet eens meer om handmatige scherpstellingslenzen te kopen. Er zijn zoveel goede opties die worden geleverd met autofocus tegen zeer betaalbare prijzen dat het niet de moeite waard is om het nut van autofocus op te offeren.

Met de Samyang 12mm f/2 AF krijg je een ultrabreed gezichtsveld en de functionaliteit van snelle en stille focus.

Ik vond de scherpstelsnelheid op dit objectief erg snel. Bovendien zijn er met een 12 mm-lens niet veel problemen met de scherpstelsnelheid, want zodra uw onderwerp verder komt dan ongeveer 12 ft (3,6 m), zal alles van 6 ft (2 m) tot oneindig scherp zijn!

Bovendien is de autofocusversie van deze lens slechts ongeveer $ 200 meer dan de handmatige scherpstelversie, wat een uitstekende waarde is.

Beeldkwaliteit

De Samyang 12mm f/2 AF biedt een prima beeldkwaliteit!

Met de verbeterde coatings en kwaliteit op dit objectief zijn bijna alle klachten over chromatische aberratie en coma opgelost in vergelijking met het oudere handmatige scherpstelontwerp.

Ik ben erg onder de indruk dat het grootste deel van het frame uitstekende scherpte zelfs wijd open bij f/2. Er is enig verlies aan randscherpte bij het wijd open fotograferen, maar het is gemakkelijk te corrigeren door te diafragmeren tot f / 4.

Het feit dat je een zeer scherpe en ultrabrede astrofotografielens kunt krijgen voor ongeveer $ 400 is behoorlijk indrukwekkend!

Als het gaat om vervorming, is het objectief goed gecontroleerd en het Lightroom-correctieprofiel maakt het een non-issue.

Er is wat overstraling bij het fotograferen van scènes met fel tegenlicht, maar de zonnekap kan dit verblindingseffect helpen verminderen.

Lichtafval op deze lens is zichtbaar, maar het is mooi gegradueerd, waardoor het veel aangenamer is voor het oog en zelfs gunstig kan zijn voor sommige afbeeldingen.

Bovendien is het vignet corrigeerbaar in Lightroom als het uiterlijk je niet bevalt.

Zonnesterren zijn zichtbaar rond f/11 en worden beter bij f/16. Het diafragma met zeven bladen op dit objectief maakt veel mooiere zonnesterren dan de vorige handmatige scherpstelversie.

Over het algemeen is er heel weinig te klagen als het gaat om beeldkwaliteit, ondanks dat dit een budgetlens is. Ik ben voortdurend onder de indruk van wat Samyang kan doen op het gebied van waarde als het gaat om beeldkwaliteit.

Samyang AF 12mm f/2 E Lens Voorbeeldafbeeldingen

Hier zijn enkele voorbeeldopnames die zijn gemaakt met de Samyang 12mm f/2 AF, met behulp van een Sony a6000 en een Sony a7 III.

Merk op dat het gebruik van deze lens op een full-frame camera zoals de Sony a7 III zal resulteren in een bijgesneden gezichtsveld van ongeveer 18 mm – een die nog steeds als ultragroothoek wordt beschouwd.

Samyang 12mm f/2 AF voorbeeld landschapsfotografie

Sony A6000 + Samyang 12mm f/2 AF | 1/100 f/8 ISO 1000

Voorbeeldfoto's met Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A6000 + Samyang 12mm f/2 AF | 1/8 f/22 ISO 100

Lange belichting met Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A6000 + Samyang 12mm f/2 AF | 5sec f/22 ISO 100

Astrofotografie met Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A7III + Samyang 12mm f/2 AF | 25sec f/2.8 ISO 2000

Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A7III + Samyang 12mm f/2 AF | 15 sec f/2.8 ISO 3200

Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A7III + Samyang 12mm f/2 AF | 25 sec f/2 ISO 3200

Sony a6000 + Samyang 12mm f/2 AF

Sony A6000 + Samyang 12mm f/2 AF | 1/10 f/22 ISO 100

Alternatieven

Er zijn niet veel vergelijkbare objectieven als de Samyang AF 12mm f/2 die dezelfde balans bieden tussen ultragroothoekperspectief en snel diafragma. Een van de dichtstbijzijnde alternatieven is de Sigma 16mm f/1.4 die een stop sneller is maar 4mm verliest in beeldhoek. Dan is er nog de Sony 14mm f/1.8 (test).

Hoewel het misschien niet veel lijkt, is het verschil tussen 16 mm en 12 mm vrij aanzienlijk, vooral als u geïnteresseerd bent in het maken van astrofotografie of ultrabrede landschapsfoto’s. Het kan het verschil zijn tussen het vastleggen van een deel van de scène of het hebben van een breed zicht op de melkweg die schitterend aan de hemel wordt weergegeven.

De handmatige scherpstelversie van dit objectief is een goed alternatief, hoewel ik denk dat deze bijgewerkte autofocusversie veelzijdiger in functionaliteit en biedt een verbeterde beeldkwaliteit die de upgrade van ongeveer US $ 200 meer dan rechtvaardigt.

Wil je een snel diafragma en ultrabreed beeld, zoek dan niet verder dan de Samyang 12mm f/2 AF.

Waar voor je geld

Voor ongeveer US $ 400 is de Samyang AF 12mm f / 2-lens uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het biedt een eersteklas beeldkwaliteit en autofocus in een brandpuntsafstand met bijna geen concurrentie.

Als je astrofotografie wilt gaan fotograferen, is deze lens een uitstekende optie als je een APS-C sensorcamera hebt zoals de Sony a6600.

Ik ben blij om te zien dat Samyang een betaalbare lens met zulke indrukwekkende functies. Ik wou alleen dat lenzen zoals deze er waren geweest toen ik voor het eerst aan mijn reis met astrofotografie begon!

Controleer de huidige prijs

Samyang AF 12mm f/2 E Test | Conclusie

Over het algemeen ben ik erg onder de indruk van deze lens. Het biedt een hoop waarde en kwaliteit tegen een geweldige prijs waarmee beginners kunnen experimenteren met astrofotografie.

Omdat het nu wordt aangeboden als autofocuslens, is de Samyang AF 12mm f / 2 niet langer beperkt tot het fotograferen van statische onderwerpen zoals landschappen of de nachtelijke hemel. U kunt het gebruiken om groothoekfoto’s van mensen of andere bewegende objecten te maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over verlies van scherpte.

Ik kijk ernaar uit om meer foto’s te maken met deze lens en deze mee te nemen op avonturen om groothoekfoto’s en indrukwekkende uitzichten op de nachtelijke hemel vast te leggen!

Samyang AF 12mm f/2 E
Samyang AF 12mm f/2 E

Met snel, rustig scherpstellen, goed gecontroleerde vervorming en een betaalbaar prijskaartje stelt deze groothoeklens niet teleur.

Controleer de huidige prijs