Hoe een fotografiebedrijf te starten in 2023

FacebookPinterestDelen

Wil je leren hoe je in 2023 een fotografiebedrijf start? Deze diepgaande gids leert je alles wat je moet weten!

Ik heb sinds 2014 een bruidsfotografiebedrijf en heb veel geleerd als professioneel fotograaf en bedrijfseigenaar.

Het starten van een fotografiebedrijf stelt je in staat om geld te verdienen met behulp van een vaardigheid die je al leuk vindt, maar het is belangrijk om een solide plan en realistische doelen te hebben.

Het lijdt geen twijfel dat fotografie een geweldige carrière is – je kunt een goede boterham verdienen, je eigen uren maken en naar exotische plaatsen reizen.

Het beste van alles is dat je mensen gelukkig maakt. Of u nu onbetaalbare momenten voor gezinnen vastlegt of de opdracht van de klant vastlegt, foto’s zijn een kostbaar goed.

Is fotografie een goede carrière? Zeker! Het was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen.

Nu is het jouw beurt om te leren hoe je een fotografiebedrijf kunt starten.

Inhoudsopgave

Hoe start ik een klein fotografiebedrijf?

Verminder risico’s met een fotografiebedrijf aan huis

werkruimten

Niet veel professionele fotografen gaan van nul naar het huren van een studio – de meesten beginnen met een thuisfotografiebedrijf, waar de kosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Als eigenaar van een klein bedrijf moet het een prioriteit zijn om de kosten laag te houden en het runnen van uw fotografiebedrijf vanuit huis wordt ten zeerste aanbevolen.

In dit stadium, waarin je niet eens een businessplan hebt, heb je alleen een plek in je huis nodig om te werken – een privé ‘kantoorruimte’. Als je een laptop gebruikt, heb je niet eens een bureau nodig!

Als je klanten moet ontmoeten om werk te boeken (bijvoorbeeld voor huwelijksfotografie), kun je doen wat ik deed en ze ontmoeten in een lokaal café – klanten verwachten niet naar je huis te komen, zelfs als je je huisadres als je bedrijfsadres vermeldt.

Bepaal welke soorten fotografieservices u aanbiedt

fotografie-diensten

Bron: Szabo Viktor

Welk type fotografie is het meest winstgevend? U kunt een succesvol fotografiebedrijf opbouwen door commerciële / reclame, evenementen (bruiloften, bedrijf, enz.), Familie (moederschap, enz.), Freelance of Stockfotografie te fotograferen.

Het is echter veel moeilijker om geld te verdienen als commercieel fotograaf dan bijvoorbeeld als evenementenfotograaf.

Hoewel stockfotografie een goede passieve bron van inkomsten is, kunt u met freelance fotografie een breder net uitwerpen.

Bij het starten van je eigen fotografiebedrijf is het belangrijk om je passie voor een specifiek genre in evenwicht te brengen met realistische doelen.

Bedenk bijvoorbeeld of er een markt is voor een bepaald type fotografie bij jou in de buurt.

Ik heb ervoor gekozen om me te concentreren op huwelijksfotografie, omdat er een grote markt is voor trouwfotografen waar ik woon. Ik dacht ook dat het fotograferen van bruiloften leuk en opwindend zou zijn.

Misschien wilt u verschillende fotografiediensten onder één bedrijfsnaam aanbieden, maar ik raad aan om u op slechts één genre te concentreren om een ‘specialist’ te worden.

Je moet de go-to fotograaf zijn voor een bepaald genre fotography – niet de persoon die alles schiet, omdat dit een beetje amateuristisch kan lijken.

Dat gezegd hebbende, is er altijd de mogelijkheid om een professionele freelance fotograaf te worden om een selectie van verschillende diensten aan te bieden.

Ontwikkel een basis businessplan voor fotografie

plan

Bron: Galymzhan Abdugalimov

Misschien is een van de meest uitdagende aspecten van het creëren van een fotografiebedrijf om te weten hoe je daadwerkelijk moet beginnen.

Een fotografie businessplan is de eerste logische stap naar het opzetten van een sterk basiskamp waarmee je je bedrijf kunt opbouwen zonder je overweldigd te voelen.

Wat er in uw plan zit, kan variëren, maar u wilt op zijn minst het volgende opnemen:

 • Samenvatting: U kunt uw fotografie-businessplan beginnen met een samenvatting die definieert wat uw algemene doelstellingen zijn, evenals uw belangrijkste succesfactoren.
 • Bedrijfsoverzicht: Maak een overzicht van de organisatiestructuur van uw bedrijf volgens de voorwaarden van het gebied waarin u zich bevindt. Bent u de enige eigenaar? Wordt het een naamloze vennootschap? Wat wordt de bedrijfsstructuur? Heeft u bedrijfslicenties nodig? Heeft u een zakenpartner? Wat voor soort bedrijf ga je runnen?
 • Producten & diensten overzicht: Het is belangrijk om een gedetailleerde beschrijving te maken van de producten, diensten en prijzen die u aanbiedt. Dit zal u helpen om beter te navigeren door de vele verschillende klantverzoeken die kunnen verschijnen.
 • Doelgroepanalyse: Begrijp wie je doelgroep is en welke kanalen het meest effectief zijn om ze te bereiken.
 • Concurrentieanalyse (marktonderzoek): Bekijk de concurrentie die lokaal in uw markt actief is, identificeer hun sterke punten en op welke manieren u zich van hen kunt onderscheiden.
 • Operationeel plan: Denk na over operaties – wat is de dagelijkse logistiek van het runnen van uw fotografiebedrijf?
 • Financiële analyse: Doe een poging om financieel onderlegd te zijn – dit is erg belangrijk! Maak een financieel plan om volledige controle te hebben over alle nuances van uw bedrijfskasstroom. Het is ook handig om vroeg vast te stellen wat uw apparatuurvereisten zijn en hoeveel winst u verwacht te maken.
 • Tijdlijn: Stel een tijdlijn op met duidelijke mijlpalen, zodat u uw voortgang kunt volgen en doelen kunt stellen die steeds realistischer zijn en aangepast aan uw situatie. Zie het als een zakelijke routekaart voor fotografie om je te brengen waar je wilt zijn.

Ik moet vermelden dat het niet de moeite waard is om te krijgen ook hing op aan het hebben van elk aspect van uw fotografiebedrijf in detail gepland.

Er zijn stukjes die je gewoon nog niet weet en dat is OK! Doe er je best mee en laat het schrijven van een businessplan geen blokkade worden die je ervan weerhoudt om vooruit te komen.

Zodra je een basisbedrijfsplan op papier hebt, is het tijd om in het leuke deel te komen – het tot leven brengen!

Vind de juiste bedrijfsstructuur voor fotografie

Een saai maar belangrijk onderwerp bij het onderzoeken van het starten van een fotografiebedrijf is het onderwerp van de bedrijfsstructuur.

In de VS zijn er 6 belangrijke bedrijfstypen juridische structuur om te overwegen voor uw bedrijf: eenmanszaak, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, Limited Liability Company (LLC), S Corp. en C Corp.

Eenmanszaken of eenmanszaken komen het meest voor bij kleine bedrijven aan huis. Ze zijn het gemakkelijkst te beheren en het gemakkelijkst te hanteren in termen van belastingen, omdat het meestal alleen jij bent die betrokken is bij het uitvoeren van alles.

U kunt ook overwegen om met een partner een fotografiebedrijf aan te gaan, wat eigenlijk vergelijkbaar is met een eenmanszaak in termen van aansprakelijkheid en belastingen.

Elke persoon is verantwoordelijk voor zijn eigen kant van het bedrijf en alle winst wordt verdeeld op basis van de percentages die u bepaalt. Natuurlijk moet u er ook rekening mee houden dat alle uitgaven en verplichtingen ook tussen beide partners worden verdeeld.

Als u uw persoonlijke activa wilt beschermen, kiezen veel fotografiebedrijven voor een LLC-structuur (Limited Liability Company). Een LLC of S Corp biedt één belastingniveau en ook een laag bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid.

Op dit punt is het vermeldenswaard dat het beslissen over een bedrijfsstructuur meestal wat juridisch advies moet inhouden, of op zijn minst veel onderzoek van uw kant om te beslissen wat het meest relevant voor u is.

Een korte opmerking over bedrijfslicenties – in de meeste rechtsgebieden in de Verenigde Staten is geen professionele licentie nodig om een fotografiebedrijf te runnen of te exploiteren. Niet alle staten zijn echter hetzelfde.

Om zeker te weten whether uw plaats vereist dat u een bedrijfslicentie voor fotografie krijgt, het is het beste om uw lokale licentiecommissie of stadhuis te bellen.

Naast een bedrijfslicentie moet u ook gaan onderzoeken of u fotografiecontracten of modelreleases moet gebruiken voor uw werk.

Door nu de basis te leggen, kunt u zich voorbereiden op succes zonder juridische hoofdpijn.

Kies een fotografie bedrijfsnaam &branding

Fotografie naam en branding

Bron: Brad Neathery

Zodra u hebt besloten wat uw specialiteit zal zijn en de structuur van uw bedrijf, is het tijd om na te denken over uw fotografie bedrijfsnaam en branding.

Dit is wat u zal onderscheiden van de concurrentie. Het is ook belangrijk vanwege de eerste indrukken: wanneer mensen je branding zien, kan het hen meteen een idee geven van wat je doet en wat je stijl is.

Met dat in gedachten, overweeg de look en feel van uw logo en lettertype. Is het iets eigenzinnigs en creatiefs, schoon en modern, vintage klassiek…?

Wat betreft namen, je kunt ervoor kiezen om je fotografiebedrijf naar jezelf te vernoemen (bijv. “Bob Smith Photography”) of je kunt creatief worden en het laten weerspiegelen wat je doet (bijv. “Maternal Memoirs” voor zwangerschapsfotografie, of “Bedroom Eyes” voor boudoir – ik verzin deze hier gewoon ter plekke, maar je snapt het idee!).

Het belangrijkste bij branding is om consistent te zijn. Dat moet worden herhaald, dus ik zeg het nogmaals: consistentie is de sleutel!

U wilt dat uw merkboodschap wordt weerspiegeld op uw website, visitekaartjes, sociale media-accounts en alle materialen die u aan klanten levert, inclusief definitieve fotopakketten, facturen, enz.

 • Wat is branding voor fotografen?

Registreer een domein en maak een fotografiewebsite

Fotografie-Portfolio-featured

Het spreekt voor zich dat vrijwel alle succesvolle fotografen in 2023 online aanwezig zijn. Daarom is de volgende stap bij het starten van een fotografiebedrijf het maken van een fotografiewebsite.

Uw website moet uw beste werk laten zien en mensen een idee geven van wie u bent en hoe u werkt.

Hoewel er tal van gratis webhostingoplossingen zijn, is het de moeite waard om een klein bedrag te investeren om uw eigen domeinnaam te registreren.

Dit ziet er niet alleen professioneler uit, maar het helpt u ook om te rangschikken in Google-zoekopdrachten (zorg ervoor dat uw domeinnaam uw bedrijfsnaam weerspiegelt).

Van daaruit moet u uw zakelijke website voor fotografie bouwen en uw domeinnaam eraan koppelen.

Nu, als uw webdesignvaardigheden niet bestaan, hoeft u zich geen zorgen te maken: er zijn tal van oplossingen die het leven belachelijk gemakkelijk kunnen maken.

Een van de beste opties is om een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress te gebruiken – u kunt elegant ogende, aanpasbare thema’s downloaden (Flothemes maken bijvoorbeeld een aantal geweldige thema’s), zodat de ontwerp- en lay-outaspecten er allemaal voor u zijn.

Met een paar muisklikken kunt u een vooraf gemaakte sjabloon aanpassen om uw eigen branding op te nemen en uw website naar potentiële klanten te brengen.

Investeer in professionele fotografie apparatuur &software

uitrusting

Op dit punt vraag je je waarschijnlijk af: Wat voor soort camera gebruiken de meeste professionele fotografen?

Hoewel er niet één correct antwoord is op wat een ‘professionele camera’ is, gebruiken de meeste professionals over het algemeen full-frame DSLR- of spiegelloze camera’s.

Sommige doen het echter absoluut prima door APS-C-sensorcamera’s te gebruiken, vooral als hoge ISO-prestaties bij weinig licht niet vereist zijn. (Volformaat sensorcamera’s zijn hier onder andere beter in.)

DSLR’s zijn nog steeds een industriestandaard, maar zijn een beetje een uitstervend ras – spiegelloze camera’s bieden betere functies en recentere technologie, hoewel het aantal native lenzen nog steeds afneemt in vergelijking met die voor DSLR’s.

Je kunt hier meer van de verschillen tussen spiegelloze en DSLR’s zien, maar het volstaat om te zeggen dat je met geen van beide fout zult gaan.

Wat de vraag betreft, welke camera moet ik kopen om een fotografiebedrijf te starten? In eerste instantie is het alles wat u zich kunt veroorloven, maar zodra u een beter inkomen begint te verdienen, moet u uw apparatuur altijd upgraden in overeenstemming met wat u nodig hebt om uw werk efficiënt te voltooien.

Trouwfotografen hebben bijvoorbeeld camera’s nodig met uitstekende autofocus en hoge ISO-mogelijkheden, terwijl een portretfotograaf misschien geen van deze dingen nodig heeft.

Er is altijd de mogelijkheid om apparatuur te huren wanneer u voor het eerst begint – koop een goede allround camera, en als er een baan rondkomt die buiten het comfortbereik valt, huur dan een andere ining naar wens.

Hetzelfde geldt voor cameralenzen, waarvan er een overvloed aan opties is. Nogmaals, afhankelijk van het type fotografiediensten dat u aanbiedt, kunt u kiezen tussen een breed scala aan telefoto’s en primes voor verschillende prijspunten.

De meeste professionals kunnen rondkomen met een betaalbare en snelle 50mm-lens (nifty-fifty), dus je kunt je lenzencollectie vanaf daar beginnen. Vergeet niet dat het kopen van gebruikte cameralenzen ook een geweldige optie is.

Wat software betreft, is dit een ander gebied waarin u moet investeren om uw eigen fotografiebedrijf te laten groeien.

Veel eigenaren van fotografiebedrijven beginnen kaal met een mix van Google Spreadsheets voor het bijhouden van uitgaven en informatie van klanten en Google Agenda. Die ontgroei je snel, door.

Wanneer u geld begint te verdienen, hebt u ook een soort boekhoudsoftware nodig om alle cijfers bij te houden.

Het is verstandig om al vroeg te betalen voor premium fotograafsoftware, omdat het u op de lange termijn echt tijd en hoofdpijn kan besparen.

U hebt minimaal fotobewerkingssoftware nodig (we raden Adobe Lightroom aan), client-/studiobeheersoftware en een online galerij om uw foto’s aan uw klanten te leveren.

U kunt ook een alles-in-één tool voor bedrijfsbeheer zoals Bonsai overwegen om u te helpen uw fotografieprojecten efficiënter te beheren. Ze bieden functies zoals facturering, voorstellen, contracten, tijd- en taakregistratie, klant-CRM en meer.

Alle functies zijn geïntegreerd om naadloos samen te werken en u kunt het hele klantrelatietraject automatiseren – van het voorstel en het elektronisch ondertekenen van contracten tot facturering en belastingseizoen. Bovendien biedt Bonsai honderden gratis sjablonen voor voorstellen, contracten, facturen en meer.

Als u geen hoge volumes fotografeert, kunt u rondkomen met een fotobewerkingssoftware die u niet vastzet op een abonnement, zoals Adobe Lightroom doet – gelukkig zijn er verschillende geweldige alternatieven.

Als je je afvraagt hoe je een fotografiebedrijf zonder geld kunt starten, kan het moeilijk zijn vanwege de vereisten om te investeren in alle hierboven genoemde dingen.

Als je goede vrienden of familie hebt, kunnen ze je misschien de uitrusting lenen totdat je genoeg klussen hebt gedaan om het geld te verdienen om je eigen te kopen of te huren.

Het is ook mogelijk om gratis software te vinden die helpt om uw eigen bedrijf te beheren, zij het met enkele beperkingen.

Sluit een zakelijke fotografieverzekering af

We kunnen niet praten over hoe we een fotografiebedrijf kunnen starten zonder wat meer van de saaie maar belangrijke dingen te behandelen, zoals … verzekering!

Ja, het is niet het leukste om te moeten onderzoeken en organiseren, maar geloof me – als er iets misgaat, zul je blij zijn dat je een verzekering hebt afgesloten.

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die uw fotografiebedrijf nodig heeft, afhankelijk van wat voor soort werk u doet.

De eerste en meest voor de hand liggende is uw kostbare apparatuur. Sommige verzekeraars bieden specifieke cameraverzekeringen of fotografieplannen die zijn ontworpen om uitrusting en studio-fittingen te dekken.

Houd er rekening mee dat hoewel uw reguliere inboedelverzekering verlies of schade aan uw uitrusting kan dekken, deze alleen van toepassing is als de schade thuis optreedt en niet terwijl u op locatie fotografeert. Daarom is het de moeite waard om naar een specifieke dekking te kijken.

Overweeg bovendien om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Ondanks onze inspanningen gaan er soms dingen mis terwijl we aan het fotograferen zijn. Laten we zeggen dat je een bruiloft fotografeert en een gast struikelt over je statief, hun been breekt en de hele bruidstaart eruit haalt – een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade.

Als u van plan bent om extra personeel aan te nemen, wilt u ook kijken naar het afsluiten van een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering. Dit is om u te dekken als een werknemer ziek of gewond raakt tijdens het werk.

Ten slotte kiezen sommige fotografen ervoor om ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Stel je voor dat een klant je beschuldigt van enige nalatigheid en beweert dat ze wat inkomsten hebben verloren door je acties.

(Bijvoorbeeld als u een bedrijfsevenement hebt gefotografeerd, maar uw geheugenkaarten bent kwijtgeraakt en de afbeeldingen niet kunt leveren. Een aansprakelijkheidsverzekering zou alle juridische en andere kosten dekken.)

Verzekeringsbehoeften variëren afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt en wat uw bedrijfsmodel is, dus neem dit als een ruwe gids en praat met uw verzekeraar over welke plannen het meest geschikt zijn voor uw behoeften.

Leer hoe u uw fotografiebedrijf op de markt kunt brengen

markt

Op naar de volgende stap om te leren hoe je een fotografiebedrijf kunt starten: ik wed dat je graag de klanten (en het geld!) wilt binnenhalen.

Als je het vraagt, “Hoe krijg ik klanten voor mijn fotografie fast?”, het antwoord is marketing.

In tegenstelling tot reclame kan marketing gratis (of heel goedkoop) worden gedaan, maar het kost wat werk.

Een marketingstrategie die u kunt gebruiken, is om te netwerken met andere fotografen. Maar wacht, zeg je, zijn zij niet de concurrentie? Niet per se!

Een andere fotograaf krijgt misschien een verzoek voor een baan die niet bij hun stijl of specialiteit past, maar wel bij de jouwe – en ze kunnen de klant naar jou doorverwijzen. Deze verwijzingen zijn een geweldige manier om zaken te genereren, dus zorg ervoor dat u uw relaties met andere fotografen koestert.

Het ontmoeten van andere fotografen is ook een geweldige manier om te leren. U kunt erachter komen hoe ze nieuwe klanten genereren en potentiële klanten ontmoeten, en leren welke marketingstrategieën het beste voor hen werken.

U kunt eenvoudig online netwerken met andere fotografen via fotografiegroepen of persoonlijk bij uw lokale fotoclub.

Marketing via social media is natuurlijk een andere grote. Het is de moeite waard om platforms zoals Instagram te gebruiken om uw fotografiewerk te presenteren en te communiceren met uw doelgroep.

Om in 2023 op Instagram te slagen, moet je leuke Instagram Stories maken en regelmatig nieuwe inhoud plaatsen, evenals interactie hebben met je volgers en andere accounts.

Online marketing voor fotografen is een enorm onderwerp, maar zorg er op zijn minst voor dat je de basisprincipes van SEO leert, hoe je interessante bloginhoud schrijft en hoe je nieuwe klanten kunt aantrekken via Facebook-advertenties.

(Als je trouwfotograaf wilt worden, bekijk dan More Brides waar ik alle marketinggeheimen onthul die me hebben geholpen mijn bedrijf snel te laten groeien.)

Zodra u een paar klanten krijgt, maakt u het hen zo gemakkelijk mogelijk om u aan te bevelen. Mond-tot-mondreclame is een van de beste manieren om nieuwe klanten binnen te halen, en dat geldt voor elk type bedrijf!

Als uw klanten tevreden zijn met uw werk, vraag hen dan om u online positieve beoordelingen achter te laten, u te taggen op sociale media en u aan te bevelen aan hun vrienden.

Maak ook een e-mailmailinglijst waar u bestaande en potentiële klanten op de hoogte kunt houden van uw werk en op de hoogte kunt houden van eventuele speciale aanbiedingen die u mogelijk uitvoert. Vergeet niet om toestemming te vragen en geef mensen een optie om zich af te melden of uit te schrijven.

Laten we niet vergeten dat er ook niet-digitale marketingmethoden bestaan. Onderschat de kracht van visitekaartjes, flyers en ander fysiek marketingmateriaal niet om in uw buurt te verspreiden of vast te pinnen op het lokale prikbord.

Als u bijvoorbeeld een voedselfotograaf bent, kunt u langsgaan naar lokale restaurants en hen een brochure of kaart overhandigen.

Of als u een voet tussen de deur wilt krijgen als vastgoedfotograaf, kunt u een brievenbus laten vallen bij al uw lokale makelaars.

Of het nu online of offline is, ontdek waar uw doelmarkt rondhangt en ga daarheen om uzelf voor te stellen.

Investeer in fotografie bedrijfseducatie

Wanneer je net leert hoe je een fotografiebedrijf kunt starten, is het belangrijk om de basis te begrijpen. Vervolgens, naarmate uw bedrijf groeit, moet uw kennis van hoe u het moet runnen ook uitbreiden.

Dat is waar het de moeite waard kan zijn om te investeren in uw fotografie bedrijfseducatie. Met beleggen heb ik het zowel over tijd als over geld.

In feite is tijd soms alles wat je nodig hebt om te investeren dankzij de overvloedige hoeveelheden gratis bronnen online.

Sommige gebieden die je kunt kiezen om te studeren, hetzij via een gratis of betaalde cursus of workshop:

 • Inzicht in de volledige workflow voor commerciële fotografie, van klantinstructies tot het leveren van het eindproduct.
 • Prijsstructuren en hoe u kosten in rekening brengt voor uw services.
 • Bedrijfsadministratie omvat het registreren van uw bedrijf, het indienen van belastingen, enz.
 • Best practices voor het omgaan met klanten.
 • Hoe u uw bedrijf op de markt kunt brengen en laten groeien.

Je kunt het beste bepalen waar je kennislacunes zitten en vervolgens op zoek gaan naar manieren om ze op te vullen.

En natuurlijk moet je ook doorgaan met je fotografie-opleiding.

De beste professionele fotografen zijn degenen die altijd openstaan om nieuwe dingen te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen in elk aspect van de kunst, of het nu gaat om compositietechnieken, belichting, nabewerking en retoucheren, of iets anders.

Gelukkig zijn er hier op Shotkit veel gratis fotografiecursussen beschikbaar!

Begin na te denken over passief inkomen voor fotografen

passief

Passief inkomen is in feite regelmatige inkomsten die weinig tot geen regelmatige inspanning kosten om te behouden. Met andere woorden, je stelt de inkomstenbron in en geld rolt gewoon binnen terwijl je slaapt. Best lief, hèh?

Dus hoe verdienen fotografen een passief inkomen?

De meest voor de hand liggende is door middel van stockfotografie. Met stockfotografiesites kunt u afbeeldingen uploaden en een commissie krijgen telkens wanneer iemand er een downloadt (normaal gesproken worden ze gebruikt voor commerciële of redactionele doeleinden).

De realiteit van de wereld van stockfotografie is dat het dankzij digitale fotografie zeer verzadigd is. Houd er dus rekening mee dat het enige toewijding en een groot aantal foto’s vereist om een fatsoenlijk passief inkomen te verdienen.

Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard kan zijn – alleen dat je het realistisch moet benaderen.

Er zijn andere potentiële passieve inkomstenstromen. U kunt digitale producten verkopen, zoals Lightroom-voorinstellingen of online cursussen en e-boeken.

Of u kunt een print-on-demand-service gebruiken om producten aan te bieden die met uw foto’s zijn afgedrukt.

Als je een fotografieblog schrijft, wil je misschien beginnen met het schrijven van recensies van camera-uitrusting en linken naar sites zoals Amazon en B &HPhoto om een commissie te verdienen als een affiliate.

Er zijn ook platforms zoals Patreon waarmee u kosten in rekening kunt brengen voor inhoud die u aan uw volgers verstrekt.

Denk buiten de gebaande paden en kijk welke passieve inkomensideeën u kunt bedenken – het is een uitstekende manier om uw inkomsten te laten groeien en ervoor te zorgen dat u wat inkomsten hebt, zelfs in tijden van seizoensschommelingen.

Veelgestelde vragen over geld en fotografie

Wanneer u onderzoekt hoe u een fotografiebedrijf kunt starten, zult u waarschijnlijk een heleboel vragen hebben over geld – hoeveel het kost om het fotografiebedrijf te starten en te runnen en hoeveel u kunt verwachten te verdienen als professionele fotograaf.

We hebben alle meest voorkomende vragen hieronder beantwoord – voel je vrij om een reactie achter te laten als je iets specifieks wilt vragen.

 • Hoeveel geld kost het om een fotografiebedrijf te starten?

Het hangt af van wat je fotografeert en hoeveel apparatuur je nodig hebt, maar een goed startpunt is ongeveer US $ 10.000. Dat is om basiscamera-uitrusting, software, verzekeringen en bedrijfsregistratiekosten te dekken.

 • Hoe kan ik een fotografiebedrijf starten zonder geld?

Als je al wat basiscamera-uitrusting en een internetverbinding hebt, kun je een fotografiebedrijf starten door gewoon uit te stappen en te fotograferen! Vind klanten met behulp van gratis marketingstrategieën en bouw van daaruit op, herinvesteer uw inkomsten totdat u voldoende verzekeringen, betere uitrusting, enz. Kunt kopen.

 • Hoeveel geld verdienen professionele fotografen?

Volgens ZipRecruiter.com is het gemiddelde fotografensalaris in de VS $ 43.114. De salarissen van fotografen variëren echter sterk, afhankelijk van land / locatie, ervaringsniveau, opleidingsniveau en genre.

 • Hoeveel geld verdient een fotograaf per uur, een week, een maand?

Careerexplorer.com stelt dat het gemiddelde loon voor een fotograaf in de VS ongeveer $ 18,22 per uur is; dat cijfer varieert echter van zo laag als $ 10,36 per uur voor iemand die begint tot $ 32,04 of meer voor een ervaren schutter. ZipRecruiter koppelt het maandelijkse gemiddelde salaris aan $ 3.592. Nogmaals, locatie is een andere grote factor in hoeveel u kunt verwachten te verdienen.

 • Hoeveel moet ik als beginnende fotograaf in rekening brengen?

Voor een beginner kijkt u waarschijnlijk naar een uurtarief van US $ 25 – $ 50 (of het equivalent in uw valuta), of tussen $ 10 en $ 25 per afbeelding. Denk na over de tijd en kosten van het werk voor u en houd daar rekening mee in wat u in rekening brengt.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze gids voor het starten van een fotografiebedrijf nuttig vond. Bovendien hoop ik dat het je echt heeft geïnspireerd om erop uit te gaan en het te doen!

Zoals ik heb ontdekt, is het starten van je eigen fotografiebedrijf en je eigen baas zijn ongelooflijk de moeite waard. Ja, er liggen wat uitdagingen in het verschiet, maar ik verzeker je, er is niets dat je niet kunt overwinnen met een beetje doorzettingsvermogen!

Dus wat denk je? Ben jij klaar om de sprong te wagen?

Als je nog andere vragen hebt over het starten van een fotografiebedrijf, laat ze dan hieronder achter en ik zal mijn best doen om te antwoorden.

Als je je eigen tips hebt of je ervaringen met het wagen in de zakenwereld wilt delen, voeg ze dan ook toe – laat hieronder gewoon een reactie achter.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer