Gids voor het gebruik van contrast in fotografie

FacebookPinterestDelen

Contrast is een van de meest kritische aspecten van fotografie , maar het kan er ook een zijn die verkeerd wordt begrepen.

In deze gids voor het gebruik van contrast gaan we een diepe duik nemen en ontdekken wat het echt is.

Verder zullen we de vele vormen van contrast in fotografiecompositie behandelen. Zoals we snel zullen ontdekken, is er veel meer aan de hand dan donker en licht.

Bovendien kan het regelen van het contrast in uw nabewerkingsworkflow een afbeelding maken of breken. Later zullen we bespreken hoe u dit correct kunt aanpakken om uw foto’s te laten opvallen.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is contrast in fotografie?

Afbeelding met textuurcontrasten tussen aarde en zee.

De term contrast heeft betrekking op het feit dat één ding opvallend anders is dan iets anders dat nauw met elkaar samenhangt.

In de fotografie gebruiken we die definitie om het verschil tussen kritieke elementen in een compositie te identificeren.

In de begindagen van de fotografie was er niet veel detail, zelfs geen kleur. Beelden waren erg korrelig en laag in detail. Als gevolg hiervan werden definitie en het compositorische verhaal verteld door middel van contrast – de juxtapositie tussen lichte en donkere elementen.

Vandaag de dag, met de waanzinnige detailniveaus en miljoenen en miljoenen beschikbare kleuren, is het gemakkelijk om contrast te vergeten als een essentieel onderdeel van de compositie.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat contrast veel meer is dan het spel tussen hooglichten en schaduw. Het verschil tussen toon, kleur en textuur maken allemaal deel uit van het beheersen hiervan in uw foto’s.

U kunt ook nieuwe dimensies aan uw contrastspel toevoegen door conceptuele elementen aan uw afbeelding toe te voegen.

Op deze manier kunt u het verhaal dat uw afbeeldingen vertellen naar een hoger niveau tillen zonder dat u speciale stappen hoeft te ondernemen.

Wat zijn de soorten contrast in fotografie?

Zoals we al hebben laten doorschemeren, komt er veel meer kijken bij het toepassen van contrast op je fotografie dan de dans tussen licht en donker.

In feite, door elk van de soorten contrast in fotografie te kennen en te begrijpen, kunt u uw composities beheersen. Bovendien kunt u selectief zijn met de contraststijlen die u gebruikt en weet u de beste tijden om ze te gebruiken.

Stel je ten slotte voor dat je op een niveau bent waar je weet hoe je meerdere vormen van contrast kunt overlappen om je beeldkwaliteit hoger te duwen en een meeslepend verhaal te vertellen … Dat is toch een goede vaardigheid om te hebben.

Laten we eens kijken naar de soorten die voor u beschikbaar zijn in uw fotografie en ook praten over wanneer u ze moet gebruiken.

Tooncontrast

Hoog tonaal contrast beeld van een vrouw.

Om dingen af te trappen, laten we eens kijken naar het meest voor de hand liggende en meest gebruikte type: tooncontrast. Het is precies het type dat in de eerste foto’s werd gebruikt om een beeld op te bouwen.

Zonder het voordeel van detail en kleur was het spel tussen lichte en donkere tinten van cruciaal belang.

Maar alleen omdat fotografie en cameratechnologie zijn verbeterd, betekent dit niet dat tonaal contrast niet langer nodig is.

De meeste moderne camera’s vertrouwen op deze stijl om de autofocusalgoritmen van de cameraprocessor aan te sturen. Uw camera detecteert contrast als middel om de scherpstelling te bepalen.

De toon gaat een lange weg naar het definiëren van de verschillende elementen in een afbeelding. Trouwens, onze ogen en het optische systeem doen hetzelfde.

Zwart-witfotografie (zie voorbeelden) is afhankelijk van contrast om beelddefinitie te creëren – het verschil tussen de zwarte gebieden en witte gebieden bouwt de compositie op.

Een goed voorbeeld is het schrille tonale contrast tussen een volle maan en een pikzwarte nachtelijke hemel. De toonwaarden zijn extreem, met minimale middentoongrijs dan die op het oppervlak van de maan.

Hetzelfde geldt voor het fotograferen van monochrome fotografie, waar slechts één kleur bestaat. Je kunt een reeks tinten binnen die ene kleur hebben – donkerblauwe en lichtblauwe elementen, bijvoorbeeld – en dat contrast is wat de definitie creëert.

Tonaal contrast hoeft niet de extreme uiteinden van het toonbereik te omvatten om effectief te zijn. In de fotografie zelfs een slichtverschil tussen toonwaarden kan voldoende zijn om verschillende aspecten van een foto te definiëren.

Hoog contrast

Een afbeelding van de maan in een donkere hemel met tonaal contrast met de donkere schaduwen.

Zoals je zou verwachten, hebben afbeeldingen met een hoger contrast een significanter verschil tussen hun helderdere en donkerdere elementen.

Denk aan het verschil tussen waar de zon een deel van een scène markeert en andere in donkere schaduwen. Dat zorgt voor een hoog contrast.

Een ander populair voorbeeld is wanneer je een silhouet wilt vangen, zodat je je onderwerp tussen je camera en de ondergaande zon plaatst.

Hun lichaam blokkeert het hardste zonlicht, maar als gevolg daarvan is de kant naar de camera gericht donker. Hierdoor valt het onderwerp in scherp contrast op met de achtergrond.

Het beste gebruik van fotografie met een hoog contrast is om een sterk punt te maken en een niveau van intensiteit en zelfs shock aan je compositie toe te voegen.

Maar afbeeldingen met een hoog contrast kunnen ook het spel zijn tussen de intensiteit van concurrerende kleuren of zelfs de variatie in oppervlaktetexturen. Daar komen we zo op terug.

Laag contrast

Foto's met een laag contrast kunnen ideeën of stemmingen overbrengen door het gebruik van gedempte tinten.

Beelden met een laag contrast zijn veel minder intens met een subtiel niveau van onderscheid.

Afbeeldingen met een laag contrast zullen meer van de middelste tonen in het toonbereik bevatten – in zwart-witfotografie zal dit meer grijstinten zijn in tegenstelling tot puur zwart en wit.

Waar afbeeldingen met een hoog contrast pittig zijn en de neiging hebben om naar je toe te springen, zijn afbeeldingen met een laag contrast zachter en duurt het iets langer voordat je de definitie in de compositie evalueert.

Fotografie met een laag contrast kan ook de verzadiging van intense kleuren afvlakken of verzachten. Het verschil tussen de blauwe lucht en het blauw van de oceaan kan bijvoorbeeld zeer minimaal zijn en resulteren in een beeld met een laag contrast.

Fotografie met een laag contrast is het beste wanneer u een rustig en zacht verhaal probeert op te bouwen, of wanneer u wilt dat het beeld een subtiele weergave van de scène is. Bijvoorbeeld de rust van de oceaan of de rust van een slapende baby.

Kleurcontrast

Sommige fotografen gebruiken graag de helderheid van kleur en achtergronden om de aandacht te trekken.

Voordat je met een camera de deur uitstapt om kleurcontrastfoto’s te maken, hebben we eerst een reis terug naar de kunstklas van de basisschool nodig.

Je herinnert je misschien dat je je allereerste kleurenwiel inkleurde of zelfs schilderde. In zijn eenvoudigste vorm geeft een kleurenwiel de primaire kleuren weer op een binnenste cirkel en vervolgens secundaire en tertiaire kleuren op buitenste cirkels.

Naarmate de kleuren zich rond de ring stapelen en tegenover andere kleuren zitten, begin je een groot verschil te zien tussen de ene kleur en de andere.

Rood zit tegenover groen en vormt een sterke oppositie. Paars en geel hebben ook de neiging om tegen elkaar op te vallen, net als blauw en oranje – deze paren maken complementaire kleuren.

In wezen is dit kleurcontrast – waarbij de ene kleur een duidelijk contrast creëert met een andere, afhankelijk van hun plaatsing.

Kleurcontrast is een beetje ingewikkelder en we hebben andere hele artikelen gewijd aan kleurwetenschap in samenstelling.

Het gebruik van kleurcontrast is een geweldige manier om een verhaal op te bouwen en de ogen van een kijker rond een foto te leiden. Het is ook een geweldige manier om een onderwerp uit de rest van de scène te laten opduiken.

Als je bijvoorbeeld een modelshoot doet, vind je misschien een indrukwekkende blauwe muur op je locatie. De keuze van de kleuren die uw model weergeeft, is van vitaal belang. Stel je in dat scenario een model voor met levendig oranje haar: het contrast tussen het blauw van de muur en het oranje van het haar vormt kleurcontrast.

Op die foto zijn de definitie, helderheid en intensiteit van de compositie veel groter dan wanneer de achtergrond saai en grijs zou zijn.

Een andere manier om kleurwetenschap met contrast te gebruiken, is door warme en koude kleuren te gebruiken om te helpen bij je compositie. Rood, geel, paars en oranje vertegenwoordigen warme kleuren, terwijl blauw en groen koelere kleuren vertegenwoordigen.

Een eenvoudige manier om deze aanpak toe te passen, is wanneer u bloemen en plantenfoto’s maakt. Stel je een veld voor met gele zonnebloemen (warm) tegen de achtergrond van het groene veld en blauwe lucht (koud).

Zoals we ontdekten met tooncontrast, kan het kleurcontrast intens (hoog) of zacht (zacht) zijn – het hangt allemaal af van uw compositie en het gewenste resultaat.

High-Key en Low-Key Contrast

Low key foto's kunnen prachtige resultaten hebben, zelfs met een beperkt tooncontrast.

In fotografiekringen hoor je vaak de termen high-key en low-key. Beide termen verwijzen naar afbeeldingen met elementen van laag contrastniveau.

Bij een laag contrastniveau is er geen extreem contrastniveau zoals bij foto’s met een hoog contrast. In plaats daarvan zijn tegengestelde toon- of kleurwaarden subtieler, met minder verschil tussen de twee.

U kunt vlak licht creëren door gebruik te maken van low-key technieken – dit is vaak wenselijk voor portretfotografen.

Een high-key afbeelding bevat bijvoorbeeld meestal heldere toonwaarden aan de lichtere kant van de schaal. Donkere tinten zijn niet nodig om contrast te creëren, omdat het al wordt gecreëerd door de variatie tussen deze helderdere tonen.

Wat betreft low-key afbeeldingen, is het tegenovergestelde van toepassing – het contrast wordt voornamelijk gecreëerd door lagere of donkerdere tinten en zwarttinten zonder dat er veel helderdere tonen nodig zijn.

U gebruikt high-key of low-key contrast wanneer u een stemming in uw afbeelding wilt voorstellen. Een voorbeeld van een high-key afbeelding zou een heldere strandscène zijn die bijna is weggespoeld met licht en met heel weinig bewijs van donkere tinten.

Conceptueel contrast

Klein en groot, jong en oud zorgt voor een meeslepend conceptueel beeld.

Tot nu toe hebben we besproken hoe de toon en kleurwaarden van een scène kunnen helpen bij het leveren van contrast. Conceptueel contrast is een techniek die wordt gebruikt om een verhaal in een compositie over te brengen.

Conceptueel contrast geeft de kijker een gevoel van schaal, leeftijd of zelfs emotie in een beeld.

Een voorbeeld van conceptueel contrast is een foto waarop een paar oude, verweerde en gerimpelde handen de handen van een pasgeboren baby vasthouden.

Het verschil in leeftijd tussen de twee onderwerpen vertegenwoordigt het contrast in de scène, en de oude huid versus de nieuwe zachte huid vertelt een cruciaal deel van het verhaal.

Een ander voorbeeld van conceptueel contrast is een beeld waarbij een prachtige boom is gegroeid in het midden van een verlaten en naar beneden gevallen stenen gebouw.

In dit geval wordt het contrast geleverd door het idee van nieuwe groei en leven dat de vergeten wereld inhaalt; of de natuur die menselijke inspanningen verslaat.

Ik zou aanraden om conceptueel contrast in fotografie te gebruiken als je een meeslepend verhaal wilt vertellen met tegengestelde elementen.

Contrasteren door texturen

Textuur kan interesse toevoegen aan een zwart-wit- of kleurenafbeelding.

Textuurcontrast heeft een losse associatie met conceptueel contrast in die zin dat het een beroep doet op onderwerpen met belangrijke verschillen.

Deze verschillen komen in de vorm van textuur en kunnen zelfs worden overgebracht door het gebruik van scherptediepte (zie onze gids voor het regelen van scherptediepte).

Beginnend met texturen, zou je een volledig gladde watermassa kunnen hebben met een enkele steile rots die uit het midden oprijst. Of stel je het concept voor van een stekelig wezen zoals een echidna of stekelvarken gefotografeerd met een satijnen achtergrond.

Het uiterlijk van de verschillende texturen zorgt voor een natuurlijk contrast. Met ons spikey creature voorbeeld is het contrast tussen de zachtheid en zijdeachtigheid van het satijn versus de scherpe spikes van het dier.

Als je geen toegang hebt tot een satijnen achtergrond, kun je je onderwerp fotograferen met de scherpe texturen voor een standaardachtergrond.

Door vervolgens een groot diafragma en een ondiepe scherptediepte te gebruiken, verander je die achtergrond in een zachte, romige onscherpte. Het contrast tussen het en je scherpe en gestructureerde onderwerp zal nog meer opvallen.

Voor meer informatie over deze techniek raadpleegt u onze gids over het weergeven van textuur in een foto.

Contrast aanpassen in Lightroom

Licht en donker aanpassen in Adobe Lightroom.

Het vastleggen van contrast in een compositie is aan uw camera – het is uw taak om uw composities in te kaderen en weg te schieten.

In de nabewerking kunt u het contrast nauwkeurig regelen en aanpassen met bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom.

Lightroom is een professionele toepassing voor het bewerken en beheren van foto’s en bestandsbeheer met veel kracht en functies om bewerkingsbehoeften zoals contrast te beheren.

Als u het contrast van de hele foto wilt aanpassen, gaat u naar het tabblad Ontwikkelen in Lightroom en gaat u naar het menu Basis. U kunt de schuifregelaar Contrast naar rechts schuiven om sterkere variantie toe te voegen of naar links om deze te verminderen.

U kunt ook handmatig de schuifregelaars Wit en Zwart wijzigen om het toonbereik fijner te regelen.

Kleurtinten aanpassen in Lightroom.

In Lightroom kunt u ook selectieve wijzigingen aanbrengen in het contrast van een specifiek gebied van een foto. Hiertoe gebruikt u het gereedschap Penseel om een gebied te schilderen waarin u het contrast wilt regelen.

Nadat u dat gebied hebt geschilderd, kunt u ervoor kiezen om de schuifregelaar Contrast of opnieuw de schuifregelaars Zwart en Wit aan te passen.

Een handige tip is om de optie Geselecteerde markeringsoverlay weergeven te gebruiken om het gebied te markeren waarin u wijzigingen wilt aanbrengen.

Veelgestelde vragen over contrastfotografie

Wat zijn afbeeldingen met een hoog contrast?

In afbeeldingen met een hoog contrast is er een aanzienlijk verschil tussen donkere en lichte elementen. Schaduwen zijn donker en hooglichten zijn helder; vaak zijn kleuren ook pittig en gedurfd en texturen gemaakt om op te vallen.

Is hoog of laag contrast beter?

Dat hangt helemaal af van het effect waar je voor gaat in je beeld. Als je een sfeer wilt creëren die kalm, zacht, nostalgisch of misschien zelfs een beetje somber is, zou je waarschijnlijk kiezen voor een laag contrast. Voor foto’s die dramatischer, mysterieuzer, levendiger of pittiger zijn, zou je geneigd zijn om met een hoog contrast te gaan.

Hoe maak ik foto’s met een hoog contrast?

Er zijn een aantal manieren om een hoge mate van contrast te bereiken. Een daarvan is door uw keuze van kleuren en texturen. Een andere is om sterke verlichting te gebruiken die scherpe, donkere schaduwen en een fel verlicht onderwerp creëert. U kunt ook proberen opnamen te maken in de zwart-witmodus om automatisch meer contrast te creëren. Ten slotte kunt u het contrast tijdens de nabewerking verhogen met behulp van bewerkingssoftware.

Contrast fotografie | Laatste woorden

Het gebruik van contrast in de fotografie gaat terug tot de oorsprong van de kunstvorm. Zoals we hier hebben ontdekt, kan het gebruik van dergelijke eenvoudige technieken de kwaliteit en impact van uw afbeeldingen verhogen.

Het beste aan het gebruik van contrast is dat je al alles hebt wat je nodig hebt om deze essentiële fotografievaardigheid onder de knie te krijgen.

Als u vragen heeft over tonaal contrast. kleurkenmerken, of een van de andere van de vele fotografiefundamentals, laat hieronder een reactie achter en ik zal mijn best doen om te helpen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer