Jeroen van Dam

Mijn naam is Jeroen van Dam. Ik woon in rotterdam en ben een stadsjunkie. Ik begon ongeveer vijf jaar geleden met fotografie toen een van mijn vrienden me zijn oude DSLR een tijdje liet gebruiken. Kort daarna zijn we samen naar Hong Kong gegaan, om met onze camera’s de stad te verkennen.

Die reis gaf me zoveel goede herinneringen dat ik verslaafd raakte aan fotografie en reizen.

Ik besloot mijn baan als architect op te zeggen om me alleen op steden te richten: als stedenbouwkundige en professionele fotograaf. Ik wilde begrijpen hoe steden werken als een levend systeem, dus ik begon te reizen naar grote steden over de hele wereld en ontdekte het.

Mijn camera werd mijn belangrijkste hulpmiddel om alle wonderen die ik ontdekte vast te leggen. En zo werd ik ‘stadsfotograaf’.

Fotografie opende mijn ogen voor de wereld om me heen. Het zorgde ervoor dat ik uit mijn comfortzone stapte en hielp me een meer ruimdenkend persoon te worden. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar alles, maar fotografie maakte me ook avontuurlijk. Ik begon eindelijk mijn dromen te leven in plaats van mijn leven te dromen.

De plaatsen die ik bezocht werden mijn schuilplaats voor de samenleving. Wanneer je ondergronds in een tunnel bent, zijn er geen lichten of geluiden die van bovenaf komen.

Voor mij is dat een manier om de drukte van de stad tot rust te brengen. Integendeel, als je hoog op een dak staat, is het alsof je de stad 100 keer meer ervaart: de weidse uitzichten, de geluiden, de lichten: ze geven je het gevoel dat je zo leeft.

Ik werk meestal samen met andere fotografen en urban explorers. Dat is een heel belangrijk onderdeel van waarom ik van fotografie hou: samen met gelijkgestemden de wereld verkennen, elkaar inspireren, samen verhalen maken en vrienden voor het leven maken.

Ik begon met een Nikon D5300 DSLR – wat een vrij goede en onderschatte camera is. Het heeft me geholpen om van een beginner naar een meer gevorderd niveau te groeien. Het draait allemaal om oefenen en alles proberen en die kleine camera was daar perfect voor.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik meer geavanceerde uitrusting nodig had om te kunnen voldoen aan mijn steeds groeiende eisen over kwaliteit en prestaties.

Gelukkig nam Sony persoonlijk contact met me op en daagde me uit om hun spiegelloze camera’s te gaan gebruiken, omdat ze dachten dat hun camera’s perfect zouden zijn voor de moeilijke omstandigheden waarin ik werk. En ze hadden gelijk.

Omdat ik altijd op locaties werk die vaak vrij moeilijk te bereiken zijn, moet al mijn uitrusting klein, licht, maar tegelijkertijd krachtig zijn. Soms moet ik uren lopen met alles, of 40 verdiepingen beklimmen via een trap. Het kostte me dus een tijdje om de perfecte uitrusting te vinden.

Kwaliteit is natuurlijk mijn belangrijkste focus, maar alles moet ook in mijn rugzak passen. Maar vertel me niet dat ik niet kan optreden met slechts één klein zakje apparatuur. Ik ben altijd verbaasd als ik andere fotografen zie optrekken met een vrachtwagen vol spullen. Ik zie niet in waarom je dat allemaal nodig hebt, lol.

Camera

Sony A7R III Spiegelloze Camera: Ik heb de Sony A7R III specifiek gekozen vanwege de hoge resolutie, krankzinnige focus en het dynamische bereik. Het is de beste camera die voldoet aan mijn belangrijkste criteria: grootte, gewicht en prestaties.

Een ander ding dat kenmerkend is voor hoe ik werk, is dat ik vaak maar heel weinig tijd (soms slechts minuten) heb om de foto te maken. De Sony is niet gemakkelijk te gebruiken, maar als je hem onder de knie hebt, kun je de klus in minuten of zelfs seconden klaren.

GoPro 8 Black: De GoPro 8 Black (review) is een recente toevoeging aan mijn gear. Ik wil mijn aandacht wat meer richten op video omdat de avonturen waar ik mezelf in begeef spannend zijn en ook de moeite waard om op video te zien.

Lenzen

Sony FE 12-24mm f/4

Sony FE 16-35mm f/2.8

Sony Zeiss FE 55mm f/1.8

Tamron 70-180mm f/2.8

Mijn lens-to-go is de Sony 16-35mm GM f/2.8. Naar mijn mening een van de beste lenzen in het veld. Ik gebruik het voor ongeveer 70% van mijn shoots: het is vooral goed onder de grond en bij weinig licht.

Voor architectuur en rooftops gebruik ik ook de ultrabrede Sony 12-24mm f/4G, wat me net iets meer van die breedte geeft. Ik heb veel andere ultra wides geprobeerd, maar ze zijn allemaal volledig handmatig.

En ik wilde autofocus omdat ik met de waanzinnige scherpstelling van de Sony in het donker sneller en preciezer kan werken aan autofocus dan wanneer ik alle handmatige scherpstelling gebruik.

De Sony Zeiss 55mm f/1.8 is voor straatfotografie met een hele fijne bokeh, en ik heb onlangs een hele mooie zoomlens gekregen, de gloednieuwe Tamron 70-180mm f/2.8. Kan niet wachten om die schoonheid uit te proberen.

Verlichting/Triggers

2x Yongnuo YN360 II (3200-5500K)

RORY – Origineel Cinema Licht

Black Diamond koplamp 375

Meerdere goedkope lampen van willekeurige winkels

Pyrotechnieken, zoals handfakkels en rookgranaten.

Photo&Tech infrarood afstandsbedieningen

De meeste locaties die ik fotografeer zijn binnenshuis en zijn slecht verlicht, of zelfs helemaal donker. Ik moet dus mijn eigen verlichting maken. Het kostte me een tijdje om erachter te komen hoe ik de omstandigheden kon creëren die ik nodig heb om de beste resultaten te krijgen.

Totdat ik de Yongnuo-lampjes vond. Het zijn perfecte hulpmiddelen voor het creëren van elke stemming die ik nodig heb. Ze zijn full-RGB en helder genoeg om een grote kamer te verlichten. Je kunt ze gebruiken als een rekwisiet (zoals een lichtsabel) of ze laten opgaan om eruit te zien als een lamp die ‘daar thuishoort’.

Hoe dan ook, ze zijn mijn geheim om de gekleurde lichten op mijn foto’s te maken. De RORY schijnwerper is een leuke toevoeging. Ik gebruik soms ook pyrotechnieken om rook of fakkels te creëren. Dat is best riskant, maar wel heel leuk.

De infrarood afstandsbedieningen van Photo&Tech zijn goedkoop, klein en super eenvoudig te gebruiken. Ik gebruik ze altijd als trigger om ervoor te zorgen dat de foto’s perfect stil zijn. Soms gebruik ik mijn telefoon ook als afstandsbediening, maar als ik maar enkele minuten heb om te fotograferen, is de kleine IR-afstandsbediening perfect.

Tassen/Riemen

2x Eastpak Provider Zwart rugzak

Handgemaakte band van StrapsbySim

Lenskirt Anti-Reflectie Kap

Ik werk het liefst discreet, dus koos ik voor een tas die me helpt om op te gaan in de tas. Het is groot genoeg om al mijn camera-uitrusting en zelfs eten en drinken te passen, zodat ik de hele nacht door kan gaan.

Omdat ik meestal op moeilijk bereikbare locaties werk, moet ik ook veelzijdig en snel zijn. Ik heb wat vulling aan de onderkant toegevoegd om mijn spullen te beschermen. Ik heb er twee: een voor normale missies en een voor zeer vuile missies.

De handgemaakte riem helpt me om mijn camera dichtbij te houden en laat hem niet vallen. Ik geef er de voorkeur aan boven de langere bandjes die bij de camera worden geleverd. Al gebruik ik die wel als ik een dak beklim en mijn camera om mijn nek moet hangen.

De Lenskirt is een perfect hulpmiddel wanneer je van achter glas moet fotograferen: het verwijdert reflectie.

Driepoot

Leofoto URBAN RF-284CT koolstofvezel + XB-32 balhoofd

Ik heb voor dit specifieke statief gekozen omdat het erg licht is en in mijn rugzak past. Toch is het vrij lang als het wordt uitgeschoven, dus ik ben vrij flexibel met verschillende hoeken.

Dat ‘past-in-mijn-tas’-detail is heel belangrijk voor hoe ik werk: ik word liever niet herkend als fotograaf, zodat ik niet te veel aandacht trek.

Hardware en software

Apple MacBook Pro 13

BenQ SW 2700-PT 27″

Belangrijkste externe harde schijf: LaCie Drive

Meerdere externe harde schijven van reisformaat, zoals laCie RUGGED Mini Drive

iPhone 8

Adobe Lightroom

Adobe Photoshop

Google Snapseed

Alles wat ik gebruik moet licht, klein en krachtig zijn. Mijn MacBook Pro is dus niet alleen mijn hoofdcomputer, maar ook klein genoeg om mee te nemen op pad.

Ik gebruik externe harde schijven om veiligheidsredenen en omdat bestanden van mijn Sony de neiging hebben om erg groot te worden. Wanneer ik voor klanten of voor afdrukken werk, gebruik ik een extra monitor om ervoor te zorgen dat de foto’s perfect zijn bewerkt.

Mijn belangrijkste bewerkingstool is Adobe Lightroom, die ik voor 80% van mijn nabewerking gebruik. Soms gebruik ik Adobe Photoshop voor wat extra opschonen of aanpassen. En – voor Instagram – gebruik ik altijd Snapseed om mijn foto’s wat extra kracht te geven.

MISC.

Schoenen: Timberland (voor ruw terrein en tunnels), Adidas sneakers (voor stedelijke scènes)

Zwarte hoodies en handschoenen

Accu’s

Barebells eiwitrepen

Coca-Cola geen vitamine water

Tandvlees

Veel koffie

Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn verhaal te lezen. Als je meer wilt weten over mijn werk, bezoek dan mijn Instagram-account hieronder.

@jeroenvandam

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer